Lapset ja kasvikset ovat yhdistelmä, josta saan jatkuvasti juttutoiveita. Miten ne lapset saisi syömään kasviksia?
Hah, sen kun tietäisi! Lapset ovat niin mystisiä, eikä universaalia totuutta ole olemassakaan. Mutta voin silti yrittää! Listasin tähän alle muutamia keinoja, jotka ovat olleet meillä käytössä nyt 8- ja 4-vuotiaiden lastemme kanssa.
Kapula lapsille
Annan lasten päättää. Kun lapset saavat osallistua ostoslistan tekemiseen tai vielä parempaa, tehdä itse valintoja vihannesosastolla, myös syöminen on todennäköisempää. Jos lapsi haluaa ostaa jotakin kasvista, en torppaa vaan ostan senkin uhalla, ettei se maistukaan. Tätä voi myös harrastaa laajemmin: haastattelin taannoin Samasta padasta -kirjasarjan Outia, joka kannustaa meitä antamaan ruokapäätösvallan lapsille peräti kerran viikossa ihan joka viikko. Nerokasta!
Vihanneskulhon taika
Ainakin meidän perheessämme lapset tykkäävät asioiden uittamisesta erilaisiin kastikkeisiin, myös kasvisten. Paloittelen porkkanaa, kurkkua, paprikaa ja/tai kukkakaalia ja laitan tarjolle kulhoissa (molemmille lapsille oma kulhonsa, muuten tulee riita). Vihanneskulhon seuraksi teen pienen dipin omaan pieneen kulhoonsa, esimerkiksi turkkilaista jogurttia ja pestoa. Vihanneskulho on hyvä tarjota ennen varsinaista ruokaa, vähän niin kuin alkupalaksi. Pääruoka tulee pöytään sitten, kun kasvikset ovat kadonneet. Vihanneskulho toimii yllättävän hyvin myös leffaeväänä.
Veitsi käteen
Ota lapset mukaan keittiöön. Veitsen voi antaa yllättävän pienellekin (toki vahinkojakin voi sattua kuten kuvan ottamisesta parin minuutin päästä tapahtui). Ruokaa laittaessa uusien asioiden maistamisen kynnys on jostain syystä matalampi kuin pöydässä. Samalla voi jutella kaikenlaista, vaikka niistä kasviksista.
Ovelasti piilossa
Syömme kotona hyvin kasvispainotteisesti, joten suurin osa kasviksista on lämpimissä ruoissa pääroolissa, ei lisukkeena. Osa ruoista tuntuu olevan lapsiystävällisempiä kuin toiset, myös lasten kavereiden otannan perusteella. Sosekeitoissa uppoavat kaikenlaiset kasvikset, samoin risotoissa. Piilotan kasviksia pastakastikkeisiin ja soseutan ne, jolloin ne takertuvat pastaan väkisin, kurkkaa esimerkiksi linssipasta tai hernepestopasta. Moneen perinteiseen ruokaan voi hyvin sujauttaa kasviksia: kokeile tehdä perunarieskat lanttu- tai kurpitsasoseesta tai lisää tuikitavallisiin lihapulliin tai makaronilaatikkoon raastettua kesäkurpitsaa tai porkkanaa. Myös lettutaikinaan voi ujuttaa kasviksia soseena tai raasteena. Esimerkiksi kesäkurpitsaletut maistuvat aivan hyvin suolaisen täytteen kuin mansikkahillonkin kanssa.
Anna armoa
Tärkein viimeiseksi: ole kärsivällinen. Uutta makua joutuu maistamaan jopa k a k s i k y m m e n t ä k o l m e (23) kertaa kertaa ennen kuin siihen tottuu. Se on aika monta kertaa.
****
Lopuksi kysyin vielä asiantuntijoilta eli itse lapsilta ideoita, miten lapset saisi syömään enemmän kasviksia.
”Höh, kasvikset ovat hyviä”, totesi kahdeksanvuotias, kohautti hartioitaan eikä ymmärtänyt, mikä ongelma tässä on.
”Tekemällä enemmän sinun ruokiasi”, yllätti kahdeksanvuotiaan ystävä.
Näillä ohjeilla sitten kasvisten matkaan!
****
Millä keinoilla sinä olet yhdistänyt lapset ja kasvikset? Kerro alla oma vinkkisi!
Lasten hyväksymiä ruokia
Punajuuripastan voi myydä ruokailijoille myös ”prinsessapastana”.
Kalapuikot maistuivat kuulemma paremmilta kuin koulussa, vaikka ovat siellä lempiruoka.
Gnocchivuokaa eli ”niitä palloja” lapset pyytävät säännöllisesti.
Pizza maistuu aina, eikä perunapizza ole poikkeus.
6 kommentit
Meillä alkoi kasvisten syöminen, kun sai napsia yrttejä, salaatteja, herneitä ym suoraan kasvimaalla ulkona. Multaiset, kuten porkkanat pyrin huuhtomaan mahdollisimman pian ja antamaan ne erikseen esim.välipalana tai alkuruokana. Sitten juuri tuo itse pilkkominen ja raastaminen on rohkaissut maistamaan ja lopulta tykkäämään tai sietämään kasviksia. Ja mummolan merkitys on myös suuri! Kun serkkuporukka kunnon leikin, uinnin ja ulkoilun jälkeen syö kesäkeittoa, niin siinä porukassa maistuu kaikille! Piilotusta teen enää smoothiehin ja sosekeittoihin. Kaikkiaan raakana menee paremmin kuin kypsänä, mutta en ole enää huolissaan. Eivät he kaikesta lihasta ja kalastakaan vielä tykkää 🙂
Tämä muuten on hyvä pointti! Meilläkin lapset syövät todella mielellään kaikkea mökillä. Esimerkiksi ruohosipuli on pienemmän lemppareita 😀
Itse tekemisessä on kyllä joku taika! Toinen toimiva on meillä ollut tarjota kasviksia eri tilanteissa. Jos pilkon tomaattia lautaselle, se jää helposti siihen, mutta kerhoeväslaatikosta häviää maagisesti kaikki! 😉 Samoin retkieväänä uppoaa kasvikset helposti.
Kaikki maistuu paremmalta retkellä 😀
Ollaan lähdetty lasten kanssa siitä, että kasvikset on ihania, niistä saa tärkeitä vitamiineja ja päivässä olisi hyvä syödä se puoli kiloa. Meillä on tarjottu kaikenlaisia kasviksia aina, maistui ne tai ei. Joka päivä on tarjolla sellaisia, joista joku tykkää, mutta myös sellaisia, joista ei kaikki tykkää. Kaikkea kuitenkin maistetaan ja mitään ei vältetä, vaikkei ne lapsille olisi maistunutkaan. Yllättäen niillä kun on ajan kanssa tapana alkaa maistumaan. Esimerkiksi erittäin krantusta lapsesta on kymmeneen ikävuoteen mennessä jotenkin ihmeellisesti tullut kaikkiruokainen. Kaikkiin lämpimiin ruokiin lisätään jotain kasviksia, vähintään sipulia. Lisäksi jokin lisuke, joka usein sellainen mikä maistuu. Dippihommat on aina suosikki ja hienontamalla erittäin pieneksi tai soseuttamalla saa monenlaista lisättyä mukaan 😅
Meilläkään ei vältellä mitään, no paitsi chiliä en viitsi lisätä lainkaan, kun siitä tulee aina sanomista. Muuten kaikki kasvikset käytössä ja kaikki syövät (tai ovat syömättä) samaa.