Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Leivät vohveliraudalla: rapea pinta, sulaa juustoa tihkuva sisus. Tarvitseeko sanoa muuta?

kirjoittanut Satu Koivisto 11.10.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 11.10.2020
Leivät vohveliraudalla
9,5K

Onko sinulla vohvelirauta? Tiesitkö, että leivät vohveliraudalla, sellaiset juustoa tihkuvat, saat pöytään minuutissa? Minä en, en ennen kuin tällä viikolla. Melkein vaarallista, niin koukuttavia ne ovat.

Saimme miehen kanssa joskus vuosia sitten miehen lapsuudenkodin ikivanhan vohveliraudan. Sen haurastunutta johtoa korjattiin ilmastointiteipillä, ja se jäi meillä vähälle käytölle. Esikoisen syntymän jälkeen heitimme sen pois, henki ehkä tärkeämpi kuin vohvelit.

Vohvelirutiinia ei ollut, ja uusi laite jäi hankkimatta. Liekö vohvelijumalat kuulleet tämän, sillä jokin aika sitten naapuri siivosi kaappejaan ja kyseli Facebookissa, kuka haluaisi vohveliraudan. Iskin heti kiinni. Muutamat vohvelit paistoimme, mutta laite unohtui taas ruokakomeroon.

Viime viikolla silmäni osuivat vohvelirautaan ja mietin hajamielisesti, että jotain sillä voisi jälleen tehdä. Liekö alitajuntani työstänyt asiaa, sillä parin päivän päästä en muuta miettinytkään kuin vohveliraudalla grillattuja juustoleipiä.

Mies lähti halliin ja pyysin häntä tuomaan Muumijuustoa. Päärynän muotoisen juuston varsinainen nimi ei tullut mieleeni, mutta Lentävän lehmän juustokauppiaat ymmärsivät heti, että kyse oli hiukan savuisesta scamorza-juustosta, joka harmillisesti oli kuitenkin lopussa. Sen tilalle suositeltiin kiinteää kotimaista mozzarellaa.

Leikkasin hapanjuurileivät ohuehkoiksi siivuiksi ja voitelin sisäpinnat tuhdisti Dijon-sinapilla. Sitten leikkasin mozzarellasta kunnon siivun ja asettelin sen leipäpalojen väliin. Sitten vain vohvelirauta kuumaksi ja kerrosleipä kannen alle. Lopputulos oli niin hyvä, että pelkään meidän syövän näitä vähän liikaakin. Ainoa miinuspuoli on vohveliraudan käry, se onneksi vähän hillitsee.

Näin valmistuvat leivät vohveliraudalla

1. Maukkain lopputulos syntyy hapanjuurileivästä, mutta paahtoleipä toimii myös hyvin. Päivän parin vanha leipä on parasta. Leikkaa leivästä sentin viipaleet, jotka asettuvat napakasti yhteen.

2. Voitele leipien sisäpinnat Dijon-sinapilla. Siinä on kunnolla makua.

3. Valitse juustoksi kiinteä mozzarella, joka pysyy hyvin leivän sisällä ja sulaa tasaisesti. Jos löydät jostain Muumin muotoista scamorza-juustoa, osta sitä heti ja kokeile. Leikkaa juusto puolen sentin viipaleiksi.

4. Aseta juusto leipäpalojen väliin ja paina leipä tiiviiksi paketiksi. Aseta leivät vohveliraudalle yksitellen. Paina kantta alas varovasti koko paistamisen ajan. Kun juusto alkaa sulaa, leipä tiivistyy ja saat painettua kantta alemmas. Sopiva paistoaika on pari kolme minuuttia riippuen siitä, miten tumman paistopinnan haluat.

5. Leipä on valmis, kun juusto alkaa pyrkiä leivästä ulos. Syö heti.

****

Mitä sinä teet vohveliraudalla? Kommentoi alla!

Lue lisää

Miten kummassa toivoton leivänleipoja alkoi leipoa itse kaikki leipänsä?

Lämppärit ovat aivan kelpo illallinen.

Croque Monsier: kuusi vinkkiä ranskalaiseen herkkuleipään.

IltapalaLeipäVinkitVohvelirauta
10 kommentit 21 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kuinka viikuna syödään ja muita vastauksia akuutteihin viikunakysymyksiin
Seuraava postaus
Chocochili-vegaaniblogin Elina Innanen ja 10 kysymystä ruoasta: mitä jääkaappisi perukoille unohtuu, mitä syöt iltapalaksi ja mihin tuttuun ruokaan tarvitset aina reseptin?

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

10 kommentit

Aino 11.10.2020 - 13:25

Vein juuri eilen vohveliraudan vintille varastoon, kun ajattelin kesän vohvelikestien olevan ohi. Rakastan toasteja, mutta ei ole tullut mieleenkään käyttää siihen vohvelirautaa! Voileipägrilliä en ole viitsinyt ostaa jo valmiiksi täysiin kaappeihin. Nyt kyllä haen vohveliraudan takaisin keittiöön leipiä varten.

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:19

Peukku tälle ajatukselle 😀

Vastaa
Riinu 11.10.2020 - 13:46

Oi kyllä!! Näillä tuli ruokittua itsensä joskus vuosia sitten niin, että en ole ehkä juuri siksi uskaltanut ostaa uutta vohvelirautaa, kun vanhasta joutui luopumaan. Pitäisi nimittäin uusia sen jälkeen myös vaatekaappi 😄. Vohveliraudalla tulee parempia kuin niillä joskus muodissa olleilla voileipägrilleillä, koska ne vohveliraudan painaumat leivän keskellä on just parhaita. Omat suosikkitäytteet olivat juusto eri muodoissaan ja suolakurkku tai jalapeno. Myös perus pesto-tomaatti-mozzarella on i-ha-naa.

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:19

Mä haaveilin voileipägrillistä vuosia, ja nyt olen iloinen, etten tullut ostaneeksi sellaista 😀

Vastaa
Anita 11.10.2020 - 18:31

Hei,
Teen kaurapuuron jämistä puurovohveleita. Poikani syö niitä kaksin käsin, vaikka ei tykkää perusaamupuurosta. Suosittelen, ihanaa hävikkiruokaa. T. Anita

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:27

Kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!

Vastaa
A 13.10.2020 - 17:11

Meillä ei ole vohvelirautaa, mutta lähes yhtä pienellä vaivalla tehdään usein toasteja (kuten meillä sanotaan) (hiiliteräs)pannulla. Pieni sipaisu öljyä pannulle ja kohtuullisen miedolle lämmölle leipä paahtumaan (mieto lämpö, että juusto ehtii sulaa ennen kuin leipä palaa). Painan leipiä napakasti pikkulautasella yhteen (vaikea kuvailla, mutta ehkä tajuaa, tarkoitus hieman litistää leipiä), kääntö ympäri ja sama homma uusiksi. Näitä jaksaa valmistaa kolmihenkiselle perheelle, etenkin kun mies hoitaa pannun pesun 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:29

Tämä muuten varmasti toimiva keino. Meillähän on vain valurautapannulla ja olen vuosia mietiskellyt, pitäisikö tämmöinen hiiliteräs hankkia. Ehkä tämäkin puoltaisi sitä!

Vastaa
Minna 14.10.2020 - 08:03

Huomenta!
Eilen luin postauksen ja tänään aamu-uinnin jälkeen menin kauppasta hakemaan aineita, leipää ja juustoa. Ostin paahtoleipää, koska muuta sopivaa ei ollut ja tuoreet leivät tulevat vasta n klo 10 kauppaan ja otin savujuustoa, koska ei ollut mozzarellaa. Mutta luulen, että ihana k-kauppiaamme tilaa mitä vaan, kun pyytää. 🙂 Sinapiksi laitoin Pentikin Juhlasinappia. Mutta toimi ja tein pari leipää aamupalaksi. Aamujälkkäriksi paistoin hieman kuivahtaneen pullan vohveliraudalla. Sen vinkin olen lukenut Stella Harasekin blogista.
Kiitos taas ihanasta ohjeesta! Kyllä on vohvelirauta kätevä laite! Viime jouluna tein vohveleita ja söin niitä blinitäytteiden kanssa ja jälkkärinä jäätelön ja marjojen kanssa.

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:31

Kiva kuulla, että vinkki tuli käyttöön! Kuulostaa tosi hyvältä yhdistelmältä. Ja pullan paistamista pitääkin kokeilla vohveliraudalla!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä