Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Letut: taikina pulloon tai kannuun, tilkka öljyä ja muut kätevät kikat

kirjoittanut Satu Koivisto 28.6.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 28.6.2020
Letut
14,2K

Letut kuuluvat elämäämme tietenkin kotona, mutta lapset toivovat niitä eritoten siirtolapuutarhamökillämme. Koska olen taas päässyt paistamaan niitä muutaman satsin, päätin kerätä lettuoivallukseni yhteen paikkaan!

Kierrevatkain, kannu ja pullo

Taikina valmistuu tietenkin helposti: kaikki aineet vain sekaisin kulhossa kierrevatkaimella. Kun jauhot lisää maidon joukkoon vähitellen ahkerasti sekoittaen, välttää jauhopaakut. Jos paakkuja jää, ei hätää, odotus eli turvotus kadottaa ne. Taikina on kuitenkin helpompi annostella pannulle, kun sen tekee kannuun. Silloin aineet saa kätevimmin sekaisin sauvasekoittimella. Joskus teen taikinan jo illalla jääkaappiin, jotta aamulla lapsille pääsee paistamaan yllätysaamupalaa vaikka silmät kiinni. Retkelle olen myös joskus tehnyt lettutaikinan valmiiksi kotona ja pakannut muovipulloon.

Tilkka öljyä

Paistaminen on helpompaa, kun lorautat taikinaan vähän rasvaa. Harrastan itse kahden rasvan taktiikkaa: taikinaan neutraalin makuista rypsiöljyä ja sitten pannulle voita.

Suola riittää

En koskaan lisää lettutaikinaan sokeria. Meillä makeat letut syödään joka tapauksessa hillon kanssa, ja toisaalta näin voi halutessaan syödäkin letun suolaisella täytteellä, vaikka lohitahnan kanssa. Tykkään suolaisen letun ja makean hillon yhdistelmästä todella paljon.

Minitaikina lettuhimoon

Alla olevalla reseptillä saat noin kahdeksan lettua. Monesti käryytän lettuja kotona, mikä ei totisesti ole lempipuuhaani. Silloin teen usein vain puolikkaan minitaikinan, josta tulee neljä tai viisi lettua pahimman lettuhimon taltuttajaksi. Näin käry jää kohtuullisemmaksi.

Tarttumaton pinta

Mielestäni paras lettupannu on valurautainen. Kun pannuun on tehty kunnon rasvapoltto, siitä pidetään huolta ja käytetään säännöllisesti, pannu on käytännössä tarttumaton ja ikuinen. Meillä kotona on erikseen pannu, jolla ei paisteta mitään muuta kuin lettuja ja kananmunia. Mökillä ei ole aivan yhtä hyvä tilanne. Jos kirpputorilta tulee vastaan sopivan kokoinen valurautapannu, taidan tehdä hankinnan.

Kuumaa kuumaa

Ensimmäisen letun kirous on totta. On hyvin todennäköistä, että joudut kaapimaan ensimmäisen letun irti pannun pinnasta kappaleina. Taika on kuumentaa pannu riittävän kuumaksi ja malttaa odottaa niin kauan, että taikina on hyytynyt ja reunat alkavat kohota. Vasta sitten on aika kääntää.

Lautaset valmiina

Lettu on kuin risotto: se ei odota syöjäänsä vaan päinvastoin. Kuuma, pannulta suoraan tullut lettu on rapeudessaan taivaallista.

Kerman korvaajat

Makean letun päälle tulee ehdottomasti mansikoista tehtyä lettuhilloa. Lettuhillo on täydellistä, kun teet sen tällä reseptillä. Kermavaahto puolestaan on etenkin mökkioloissa vähän vaikea. Kun mökkijääkaapin (ja mökin!) lämpötila saattaa olla mitä sattuu eikä kermaa pääse vatkaamaan kunnolla kylmänä, se saattaa lässähtää tai mennä helposti yli. Minulla on kaksi ratkaisua. Monesti ostan mökille mascarponejuustoa. Se on helppo notkistaa maidolla ja maustaa vaniljajauheella ja hunajalla tai vaniljasokerilla sopivan makeaksi. Se säilyttää mukavasti rakenteensa vaikka odottelisikin syömistä vähän aikaa. Avaamaton purkki myös säilyy kermaa paremmin. Toinen loistava kermavaahdon korvike on suodatinpussissa valutettu turkkilainen jogurtti, jonka sitten maustaa vaniljajauheella ja hunajalla (tai vaikka tomusokerilla) sopivan makeaksi. Hapan jogurtti ja makea hillo ovat täydelliset yhdessä.

****

Minkälaisia lettuja sinä teet ja ennen kaikkea minkä kanssa niitä syöt? Kerro alla! Ja tässä oma luottoreseptini, ole hyvä!

Letut

Letut

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.5/5
( 10 äänesti )

Ainekset

  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa (ei rasvatonta)
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • voita paistamiseen

Tee näin

  1. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki kulhossa kierrevatkaimella.
  2. Lisää maito, jauhot, suola ja öljy ja sekoita. Kun lisäät jauhot vähitellen, vältät paakut. Anna taikinan turvota puolisen tuntia, jos maltat.
  3. Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. Lisää taikinaa pannulle maltillisesti ja paista niin kauan, että taikina hyytyy. Käännä sitten lettu ja paista hetki toista puolta. Syö heti.

Lisää kesäreseptejä

Ei kesää ilman mansikkakakkua!

Ostoslistan tekeminen on kesällä helppoa: lisää sinne varhaiskaali ja silppua siitä salaatti.

Kesäkeitto on ihanaa, kun teet sen tällä reseptillä.

IltapalaKesäruokaLetutMökkiruoka
5 kommentit 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kesäkeitto: kerma, lehtipersilja, salainen ainesosa ja viisi muuta vinkkiä, miten saat parasta
Seuraava postaus
Suklaamoussekakku: luottokakku, jota teen uudelleen ja uudelleen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Ada 28.6.2020 - 13:18

Mielestäni makea lettu on parasta ihan vaan ripsauksella sokeria. Lapseni ovat kehittäneet mielenkiintoisen kombon (syömme usein lettuja suolaisena ruokana) kinkku-raejuusto-mustikat/mansikat-vaahterasiirappi, jossa ainekset asetellaan naaman muotoon letun päälle. Itsehän en ole moiseen vielä rohjennut 🙂 mutta raejuusto-kinkku-tomaatti sormisuolla on mun kesy versio tästä (jatosi hyvää!).

Vastaa
Satu Koivisto 2.7.2020 - 09:57

Ihan mahtavat lapset 😀 Suolaisia lettuja meilläkin syödään aika usein, mutta täyte on silloin jotakin kalatahnaa. Joskus olen paistanut sipulia, kesäporkkanoita ja halloumia, sekin on ihanaa.

Vastaa
Minna 28.6.2020 - 13:18

Letut ovat kyllä suurinta herkkua! Lapsuudessani äitin tätillä oli tapana pitää minulle ja veljelleni lettukestejä, missä sai syödä niin monta lettua kuin mahdollista, ennätys taisi olla 47 pientä lettua. Nyt olen itse järjestänyt veljeni lapsille lettukestejä jo useamman vuoden ajan ja samalla jatkanut jo edesmenneen äidin tädin luomaa perinnettä. Pitääkin laittaa kutsua seuraaville kutsuille 😀

Vastaa
Emilia 28.6.2020 - 18:23

Kiitos lettureseptistä, helposti näen itsenikin puolittavani sen ja tekeväni kotona vain 4-5 lettua! Itselläni käytössä olevalla ohjeella tulee niitä aivan liikaa ja lettujen syöminen jää minun tehtäväkseni, miehelleni kun riittää vain 1-2 🙂 mainitsit tässä(kin) artikkelissa itselleni rakkaan aiheen eli kirpputorit! Kiinnostaisi kuulla vinkkisi parhaista pääkaupunkiseudun parhaista kirppareista (tai miksei muualtakin ja myös vaikka netistä!) 🙂

Vastaa
Aaaaaaa 29.6.2020 - 12:15

Oih, letut on harvinaista herkkua ja aivan ihania. Parasta mansikkasurvoksella (tuoreita tai pakastemansikoita survottuna karkeasti, makeus joko sokeriripauksesta tai ihan vaan mansikkahillonokareesta) ja kermavaahdolla (tai mascarpone olisi myös ihanaa, kuten myös paksu jogurtti tai hieman pehmennyt vaniljajäätelö). Ikisuosikki on sitten tietysti letut kidesokerilla, ihania nekin. Lapsuudessa äiti teki isoja räiskäleitä, jotka käärittiin rullalle vuokaan ja päälle appelsiinimehusta tehty kastike ja appelsiiniviipaleita, hetki uunissa lämmitystä. Se oli aivan mahtava jälkkäri minusta, pitäisikin kysellä onko resepti tallessa.

Omassa elämässä letut ovat valitettavan harvinaisia, kun ne eivät lapselle maistu, kuten ei pannarikaan. Luulen että takana on jonkinsortin ehdollistuminen (muna-allerginen lapsi saanut oireita munallisista versiosta pienenä). Vaikka osaan nykyään tehdä täydellisen munattoman pannarin (tai se on ainut pannari jota osaan, koska mun pannarit muuten on kuuluisia epäonnistumisestaan) ja mainioita munattomia lettuja, ei lapsi kohteliasta maistamista lukuunottamatta ole innostunut. Harmi 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä