Kaupallinen yhteistyö: Foodin
Linssikeitto on ruoka, jota teen silloin, kun kotona ei ole mitään. Tämän ruoan kaikki raaka-aineet löytyvät aina, sillä ne kaikki säilyvät vaikka kuinka pitkään. Kaikki ovat kuiva-ainekaapin luottopelureita, paitsi sipulit, jotka asustavat purkissa työtasolla.
Lempilinssikeittoni on patamainen, vähän hernekeiton henkinen, sillä pidän tässä kovasti sattumista. Keiton voisi myös hyvin soseuttaa kokonaan tai osittain sauvasekoittimella ja pyöristää esimerkiksi kookosmaidolla.
Koska olette kyselleet, miten minä linssikeittoni teen, tässä pari vinkkiä valmistukseen, niin ja muutama ihana seuralaisidea!
Lempilinssit aina kaapissa
Meillä on kotona aina, siis ihan aina Foodinin punaisia luomulinssejä, jotka ovat peräisin Turkista. Käytän Foodinin tuotteita, koska ne tuotetaan ja valmistetaan sekä ympäristöystävällisesti että viljelijöille oikeudenmukaisesti. Foodinilla on loistava valikoima kaikkia kuivakaapin luottotuotteita luomulaatuisena. Lisäksi Foodin on perheyritys, jonka tehdas sijaitsee Vaajakoskella ja luo työtä Keski-Suomeen, alueeseen, johon minulla on erityinen suhde, onhan lasteni mummola siellä.
Linssi on ehkäpä jopa lempiproteiinini, sillä se on niin monipuolisesti hyvä. Linssit kypsyvät äkkiä, punaiset linssit erityisen nopeasti, eikä niitä tarvitse sen kummemmin esikäsitellä, sen kun huuhtelee siivilässä ja nakkaa kattilaan.
Lisäksi punaisilla linsseillä saa lisättyä ruokaan kivaa rakennetta. Monesti heitän niitä esimerkiksi sosekeittoihin saostamaan soppaa ja tietenkin tuomaan lisäproteiinia. Mutta niistä saa myös ihanaa dippiä, tahnaa ja pataa, ja niitä voi lisätä myös laatikkoruokiin. On tosi vaikea miettiä, mihin punainen linssi ei sopisi.
Luottomausteet, jotka on löydyttävä aina
Toinen kuiva-ainekaapin luotto-osastoni ovat mausteet. Jos en saisi käyttää kuin yhtä maustetta (suolan lisäksi), valitsisin ehdottomasti juustokuminan. Rakastan sen moniulotteista makua ja syvyyttä, jota sillä saa ruokiin. Käytän sitä todella usein, myös linssikeittoon. Foodinin juustokumina on todella laadukas, täynnä makua ilman karvautta. Täydellistä. Ainoa mitä toivon on isompi pakkauskoko, heh, sen verran usein tarvitsen uuden purkin. Toisaalta saan tällä tavalla todella kauniita purkkeja, joihin pakata omenahilloa syksyllä lahjaksi annettavaksi (nuo kuparinväriset kannet!).
Toinen yleismausteeni on Madras curry. Se on mausteseos, joka sisältää mustapippuria, chiliä, korianteria, juustokuminaa, valkosipulia, inkivääriä, kurkumaa ja merisuolaa. Tätä seosta nakkaan usein kasviscurryihin ja nopeisiin kasvispaistoksiin. Seos on chilin ansiosta melko tulista, joten meidän lapsiperheellemme riittää tätä pienempi määrä.
Herättelen molemmat mausteet kuumentamalla kattilassa öljyä ja paistamalla mausteita hetken miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Mausteet liukenevat öljyyn, joten niitä ei kannata ripotella vasta valmiiseen ruokaan. Vinkki: jos huomaat, että valmiissa ruoassa on liian vähän makua, kuumenna tilkka öljyä mikrossa ja sekoita mausteet siihen ennen ruokaan lisäämistä. Mausteet sulautuvat paremmin ruokaan ja saat enemmän makua!
Tietenkin käytän myös kuivattuja yrttejä: oreganoa ja korianteria. Ne lisään ruokaan samalla kuin nesteet, jotta nekin ehtivät luovuttaa mahdollisimman paljon makua.
Ja kaiken viimeistelyyn tietenkin mustapippuria. Osta mustapippurit kokonaisena ja jauha ne itse myllyllä.
Kokonainen tomaatti
Pidän kuiva-ainekaapissa aina myös jotakin tomaattisäilykettä. Kokonaisena säilötyt tomaatit ovat todella hyvälaatuisia, sillä ne kerätään kypsinä ja kaltataan, eli niissä ei ole kuoria. Puristelen tomaatit käsissä rikki ennen kattilaan lisäämistä. Huuhtelen toki myös purkista kaiken maun ja lisään kattilaan.
Ripaus sokeria
Entinen työkaverini sen jo opetti vuosia sitten: tomaattiruoat kaipaavat pikkuisen makeutta. Niinpä lisään linssikeittoon pienen lusikallisen sokeria. Sokeri pyöristää ja syventää tomaatin makua.
Ja loraus happoa
”Tiedätkö mikä erottaa kotikokin ja ravintolakokin toisistaan”, kysyi yksi keittiömestareista ollessani työharjoittelussa Perhon omassa ravintolassa.
Vastaus oli hapon käyttö. Ravintolassa keittoihin ja kastikkeisiin lorautetaan etikkaa: valkoviinietikkaa, punaviinietikkaa, sherryetikkaa, siiderietikkaa… Itse lisään linssikeittoon valkoviinietikkaa, jota meillä on aina kuiva-ainekaapissa, tai sitruunamehua, lempihappoani.
Valmista ennemmin kuin arvaatkaan
Linssikeitto valmistuu hetkessä. Aloita hienontamalla sipuli ja valkosipuli. Paista sitten mausteet öljyssä. Lisää sipulit ja kuullota ne pienellä teholla raukeiksi. Sitten vain tomaatit, huuhdellut linssit, vesi, sokeri, oregano ja korianteri kattilaan ja odottamaan. Valmista on runsaan vartin päästä. Lopuksi vielä suola ja happo ja syömään.
Linssikeitto on loistavaa sellaisenaan, mutta lopuksi vielä kolme pientä tuunausvinkkiä.
Uunissa kuivatut kaprikset
Kaprikset ovat ihania pieniä suupaloja, kun kuivaat ne uunissa. Levitä kaprikset uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele niitä hiukan kuivaksi puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Paahda kapriksia 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat kuivilta. Sekoita muutaman kerran. Ripottele linssikeiton päälle pieniä suolaisia sattumia.
Sitruunakerma
Hienonna yksi kevätsipulin varsi. Sekoita 200 g crème fraîchea (vegaanista tai lehmänmaito), hienonnettu kevätsipulin varsi, 1 rkl sitruunamehua ja 1/4 tl suolaa kulhossa. Tarjoa linssikeiton silmänä.
Basilikatahna
Laita ruukullinen basilikan lehtiä ja pehmeitä varsia korkeaan kannuun. Voit saksia basilikaa pienemmäksi. Lisää 1 dl cashewpähkinöitä, 1 dl rypsiöljyä ja 1/4 tl suolaa ja soseuta tasaiseksi. Valuta linssikeiton päälle. Tahna säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Voit hyvin myös pakastaa sen annossatseissa.
****
Linssikeitto säilyy muutaman päivän jääkaapissa ja mikä parasta, vain paranee makujen sulautuessa vielä paremmin yhteen. Se sopii myös erinomaisesti pakastettavaksi.
****
Mitä sinun linssikeittoosi tulee? Kerro, olisi kiva kuulla! Ja tässä vielä oman linssikeittoni resepti, ole hyvä!
Lisää linssejä
Linssipastaan linssit katoavat, sillä kastike soseutetaan.
Linssipata on ihanan umaminen ja tuhti, kiitos hyvän jipon.
Kesäkurpitsa-linssivuoasta riittää kahdelle päivälle.