Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Linssipata: kätevä jippo, jolla saat vegepadasta täydellisen täyteläistä. Ruoka jonka valmistelet huomiseksi jo tänään muun kokkauksen lomassa!

kirjoittanut Satu Koivisto 29.11.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 29.11.2021
Linssipata
40,K

Kaupallinen yhteistyö: Pirkka Parhaat

Linssipata muuttui tänä syksynä yhdeksi perheemme lempiruoista, kun keksin yhden jipon.

Meillä on aina kaapissa kuivattuja punaisia linssejä, joista saa äkkiä monenlaista. Teen niistä linssipastaa, linssikeittoa ja linssitahnaa. Monesti sujautan niitä sosekeittoihin ja kasviscurryihin tuomaan rakennetta ja proteiinia. Ja sitten on linssipata, jota olen yrittänyt tehdä monesti mutta joka on jäänyt rakenteeltaan vaatimattomaksi. Haluan linssipatani olevan tuhti, voimakkaan umaminen ja täyteläinen. En kuitenkaan onnistunut siinä tomaattimurskan avulla. Sitten kerran keksin lisätä padan joukkoon purkillisen yhtä Pirkka Parhaat -lempituotteistani, aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyineen. Tämä muutti kaiken. Ah miten herkullista!

Linssipata on ruoka, joka vain paranee jääkaapissa makujen tasaantuessa. Monesti teenkin niin, että valmistelen linssipadan muun ruoanlaiton sivussa. Esimerkiksi teen illalliseksi pastaa ja siinä samalla laitan padan hautumaan seuraavaa päivää varten. Täydellinen ruoka siis tuleville viikoille, kun on luvassa kaikenlaista hässäkkää.

Tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä!

Kunnon pohja

Aivan kuten tomaattikastikkeessani, myös täyteläisessä linssipadassani kaikki lähtee liikkeelle soffrittosta eli sipulin, lehtisellerin ja porkkanan pyhästä kolminaisuudesta.

Sipuli on kaiken ruoanlaittoni perusta. Miten lohdullista onkaan ottaa leikkuulauta ja iso veitsi ja hienontaa menemään. Käytän myös lehtiselleriä tosi paljon. Vaikket ns. pitäisi lehtiselleristä, kannustan kokeilemaan sitä tähän, sillä sen tehtävä on olla tässä mausteena makua syventämässä, ei varsinaisena raaka-aineena. Porkkana puolestaan tuo ruokaan kaivattua makeutta. Sipulin ja lehtisellerin hienonnan isolla veitsellä, porkkanan raastan karkeaksi raasteeksi laatikkoraastimella. Porkkanan voisi toki hienontaakin, mutta pidän sen rakenteesta tässä ruoassa enemmän raastettuna. Raastettu porkkana ikään kuin sulaa ja katoaa pataan.

Paistan kasviksia öljyssä jeeran kanssa keskilämmöllä niin kauan, että ne alkavat tarrautua kattilan pohjaan. Sitten on aika lisätä muut aineet.

Näkymätön umamipommi

Kasvispata kaipaa mielestäni umamia. Sitä tietenkin tulee kuivatuista tomaateista, mutta tykkään lisätä sitä myös sienten avulla. Kuivatut suppilovahverot ovat mainioita, koska ne saa jauhettua morttelissa tai sellaisen puutteessa sormin jauhoksi, jolloin ei edes havaitse ruoan sisältävän sieniä. Ei sillä, että sienten läsnäolo mitenkään huono asia olisi, mutta tässä tapauksessa niiden on tarkoitus olla mauste, ei varsinainen raaka-aine.

Ehdottomasti öljyn kanssa

Kuten jo aiemmin kirjoitin, padan kaikkein tärkein ainesosa ovat öljyyn säilötyt Pirkka Parhaat aurinkokuivatut kirsikkatomaatit. Ne säilyttävät mukavasti rakenteensa pitkänkin hauduttamisen jälkeen ja tuovat pataan runsaasti makua. Taika on lisätä tomaatit pataan öljyineen. Juu, rohkeasti vain koko purkki! Suomessa jotenkin säästellään öljyn käyttöä, mutta minä en näe siihen mitään syytä. Öljy tuo pataan täyteläisyyttä ja jopa kermaisen rakenteen, jota siinä ei olisi ilman. Huuhtaisen toki myös purkin eli lasken sinne tipan vettä, kierrän kannen kiinni, ravistelen kunnolla ja lisään kaikki maut pataan.

Suola lopuksi

Sitten pata saa jäädä kiehumaan pienellä lämmöllä kannen alla noin tunniksi. Välillä kannattaa käydä kurkkaamassa, mitä padalle kuuluu, ja sekoittaa. Lisää vettä, jos pata uhkaa kuivua liikaa, pitkään hauduttaminen tekee sille hyvää.

Aivan viimeiseksi lisään suolan, jota ei mielestäni tarvita kauhean paljon. Mutta maista itse ja kokeile!

Minkä kanssa linssipata syödään?

Syömme pataa riisin, ohran tai kaurasuurimoiden kanssa, kuten tässä. Aikuisten annosten päälle ripottelen vähän chiliä ja toki myös tuoretta korianteria. Ja usko tai älä, mutta tässä on ruokalaji, jota molemmat lapsemme rakastavat.

”Oi nam”, esikoinen fiilistelee monesti jo ovella, kun tuttu tuoksu leijailee hänen nenäänsä.

Teetkö sinä linssipataa? Huikkaa alla vinkkisi. Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!

Linssipata

Linssipata

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 42 äänesti )

Ainekset

  • 2 isoa sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 2 rkl öljyä paistamiseen (voit käyttää tomaattipurkin öljyä)
  • 2 tl jeeraa
  • 2 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 7 dl vettä
  • 1 prk Pirkka Parhaat aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyineen (plus tilkka vettä purkin huuhteluun)
  • 2 rkl kuivatuista suppilovahveroista jauhettua jauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • jotakin tuoretta yrttiä tarjoiluun, esimerkiksi korianteria
  • chiliä tarjoiluun, jos haluat
  • limettilohkoja tarjoiluun

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta porkkanat. Hienonna lehtisellerin varsi.
  2. Lorauta öljy ison kattilan tai padan pohjalle ja lisää jeera. Paista pari minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Varo ettei jeera kärähdä.
  3. Lisää sipuli, porkkana ja lehtiselleri kattilaan. Paista keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat raukeita ja kasvikset alkavat ottaa kiinni kattilan pohjaan. Lisää aurinkokuivatut kirsikkatomaatit öljyineen. Huuhtele tomaattipurkki tilkalla vettä ja lisää kattilaan.
  4. Huuhtele linssit lävikössä juoksevan veden alla. Lisää linssit, vesi ja suppilovahverojauhe kattilaan. Keitä kannen alla noin tunti silloin tällöin sekoitellen. Lisää lopuksi suola ja maista.
  5. Tarjoa pata keitetyn riisin tai kaurasuurimoiden kanssa. Tarjoa lisänä korianteria, limettilohkoja ja tuoretta chiliä, jos haluat. 

Lisää kokattavaa juuri nyt

Punajuuririsotto on yksi koko perheen lempiruoista.

Moussaka onnistuu linsseistä tai lihasta, aivan valintasi mukaan.

Nyt jos koskaan on täydellinen hetki haudutella iso vuoallinen kaalilaatikkoa.

KasvisLinssitPatavegaaninen
11 kommentit 24 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Paahdettu valkosuklaa: helppo täytekakkujen koriste ja jälkiruokien rapea viimeinen silaus. Katso selkeät ohjeet!
Seuraava postaus
Vaahdotettu voi: Se ravintoloista tuttu ihana levite onnistuu helposti kotona. Katso vinkit askel askeleelta!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

11 kommentit

Viiru 29.11.2021 - 14:13

Näyttää herkulliselta, itse tein juuri eilen linssikeittoa 🙂
Tässä oma linssipatasuosikkini, joka on makumaailmaltaan hieman erilainen: https://www.budgetbytes.com/vegan-winter-lentil-stew/

Vastaa
Satu Koivisto 2.12.2021 - 11:42

Oi kuulostaa tosi hyvältä makuyhdistelmältä!

Vastaa
Nina 26.1.2022 - 22:13

Eilen tein tätä linssipataa ja tuli todella hyvää, suosittelen! Otin töihin lounasruuaksi.

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 10:38

Ihana kuulla, kiitos kun kerroit!

Vastaa
Julia 3.2.2022 - 17:26

Moi, inspiroiduin öljyvinkistäsi ja lorottelin rohkeasti rypsiöljyä vegaaniseen (soijarouhe)bologneseen. Lopputulos oli uskomattoman herkullinen ja täyteläinen, siis aivan eri maata edellisiin tuotoksiini verrattuna! Kiitokset siis mahtavasta vinkistä, tätä tulee todellakin hyödynnettyä jatkossa monessa reseptissä!

Vastaa
Satu Koivisto 7.2.2022 - 11:21

Moikka! Onpa kiva kuulla, kiitos kun kerroit 🙂

Vastaa
Linssikeitto | Kuiva-ainekaapin aineksilla | Katso ruokatoimittajan resepti 20.3.2022 - 13:29

[…] Linssipata on ihanan umaminen ja tuhti, kiitos hyvän jipon. […]

Vastaa
Kaisa 24.2.2023 - 12:26

Tein tätä ja oli tosi hyvää, joskaan ei mitenkään tajunnanräjäyttävää verrattuna muihin linssipatoihin. 🙂 Seuraavaksi testaan linssipastasi ohjeen, sekin kuulostaa hyvältä. Mietin, että voisikohan tästä vaihtaa jeeran joksikin toiseksi mausteeksi? Tosi monissa linssiohjeissa on sitä ja vaikka maistuukin hyvältä, niin maku on niin hallitseva, että ruuat, joissa sitä on maistuvat lähes samalta.

Vastaa
jenna 17.7.2023 - 09:33

Hei, reseptisi kuulostaa ihanalta ja aion sitä kokeilla. Millä korvaisit suppilovahverojauheen? Itselläni ei ole kuivattuja sieniä kotona ja niiden ostaminen kaupasta on hieman liian tyyristä. Syksyä odotellessa, jotta saa hakea omat sienet metsästä!

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:40

Voit hyvin jättää sen pois, mutta sienijauheesta tulee upeaa umamista makua, se ikään kuin syventää makua. Joissakin kaupoissa on nykyään myynnissä umami-lientä!
Yksi vaihtoehto on käyttää veden sijaan kasvislientä.
Toivottavasti tykkäät 🙂

Vastaa
Jenni 14.8.2024 - 19:27

Tämä resepti on ollut pitkään tallessa ajatuksena sitten joskus kun on aikaa tehdä..voi vitsi että olen ollut hölmö ja lykännyt tätä koska tänään sen viimein tein ja jestas että olikin hyvää! Tarkoituksena siis kyllä vasta huomenna syödä mutta meni muutama lusikallinen jo ihan tuoreeltaankin maistellessa. Lisäsin pikkuisen muita mausteita ja umamia suppisjauheen sijasta. Kiitos tästä reseptistä! ❤️

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä