Kaupallinen yhteistyö: Pirkka Parhaat
Linssipata muuttui tänä syksynä yhdeksi perheemme lempiruoista, kun keksin yhden jipon.
Meillä on aina kaapissa kuivattuja punaisia linssejä, joista saa äkkiä monenlaista. Teen niistä linssipastaa, linssikeittoa ja linssitahnaa. Monesti sujautan niitä sosekeittoihin ja kasviscurryihin tuomaan rakennetta ja proteiinia. Ja sitten on linssipata, jota olen yrittänyt tehdä monesti mutta joka on jäänyt rakenteeltaan vaatimattomaksi. Haluan linssipatani olevan tuhti, voimakkaan umaminen ja täyteläinen. En kuitenkaan onnistunut siinä tomaattimurskan avulla. Sitten kerran keksin lisätä padan joukkoon purkillisen yhtä Pirkka Parhaat -lempituotteistani, aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyineen. Tämä muutti kaiken. Ah miten herkullista!
Linssipata on ruoka, joka vain paranee jääkaapissa makujen tasaantuessa. Monesti teenkin niin, että valmistelen linssipadan muun ruoanlaiton sivussa. Esimerkiksi teen illalliseksi pastaa ja siinä samalla laitan padan hautumaan seuraavaa päivää varten. Täydellinen ruoka siis tuleville viikoille, kun on luvassa kaikenlaista hässäkkää.
Tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä!
Kunnon pohja
Aivan kuten tomaattikastikkeessani, myös täyteläisessä linssipadassani kaikki lähtee liikkeelle soffrittosta eli sipulin, lehtisellerin ja porkkanan pyhästä kolminaisuudesta.
Sipuli on kaiken ruoanlaittoni perusta. Miten lohdullista onkaan ottaa leikkuulauta ja iso veitsi ja hienontaa menemään. Käytän myös lehtiselleriä tosi paljon. Vaikket ns. pitäisi lehtiselleristä, kannustan kokeilemaan sitä tähän, sillä sen tehtävä on olla tässä mausteena makua syventämässä, ei varsinaisena raaka-aineena. Porkkana puolestaan tuo ruokaan kaivattua makeutta. Sipulin ja lehtisellerin hienonnan isolla veitsellä, porkkanan raastan karkeaksi raasteeksi laatikkoraastimella. Porkkanan voisi toki hienontaakin, mutta pidän sen rakenteesta tässä ruoassa enemmän raastettuna. Raastettu porkkana ikään kuin sulaa ja katoaa pataan.
Paistan kasviksia öljyssä jeeran kanssa keskilämmöllä niin kauan, että ne alkavat tarrautua kattilan pohjaan. Sitten on aika lisätä muut aineet.
Näkymätön umamipommi
Kasvispata kaipaa mielestäni umamia. Sitä tietenkin tulee kuivatuista tomaateista, mutta tykkään lisätä sitä myös sienten avulla. Kuivatut suppilovahverot ovat mainioita, koska ne saa jauhettua morttelissa tai sellaisen puutteessa sormin jauhoksi, jolloin ei edes havaitse ruoan sisältävän sieniä. Ei sillä, että sienten läsnäolo mitenkään huono asia olisi, mutta tässä tapauksessa niiden on tarkoitus olla mauste, ei varsinainen raaka-aine.
Ehdottomasti öljyn kanssa
Kuten jo aiemmin kirjoitin, padan kaikkein tärkein ainesosa ovat öljyyn säilötyt Pirkka Parhaat aurinkokuivatut kirsikkatomaatit. Ne säilyttävät mukavasti rakenteensa pitkänkin hauduttamisen jälkeen ja tuovat pataan runsaasti makua. Taika on lisätä tomaatit pataan öljyineen. Juu, rohkeasti vain koko purkki! Suomessa jotenkin säästellään öljyn käyttöä, mutta minä en näe siihen mitään syytä. Öljy tuo pataan täyteläisyyttä ja jopa kermaisen rakenteen, jota siinä ei olisi ilman. Huuhtaisen toki myös purkin eli lasken sinne tipan vettä, kierrän kannen kiinni, ravistelen kunnolla ja lisään kaikki maut pataan.
Suola lopuksi
Sitten pata saa jäädä kiehumaan pienellä lämmöllä kannen alla noin tunniksi. Välillä kannattaa käydä kurkkaamassa, mitä padalle kuuluu, ja sekoittaa. Lisää vettä, jos pata uhkaa kuivua liikaa, pitkään hauduttaminen tekee sille hyvää.
Aivan viimeiseksi lisään suolan, jota ei mielestäni tarvita kauhean paljon. Mutta maista itse ja kokeile!
Minkä kanssa linssipata syödään?
Syömme pataa riisin, ohran tai kaurasuurimoiden kanssa, kuten tässä. Aikuisten annosten päälle ripottelen vähän chiliä ja toki myös tuoretta korianteria. Ja usko tai älä, mutta tässä on ruokalaji, jota molemmat lapsemme rakastavat.
”Oi nam”, esikoinen fiilistelee monesti jo ovella, kun tuttu tuoksu leijailee hänen nenäänsä.
Teetkö sinä linssipataa? Huikkaa alla vinkkisi. Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Punajuuririsotto on yksi koko perheen lempiruoista.
Moussaka onnistuu linsseistä tai lihasta, aivan valintasi mukaan.
Nyt jos koskaan on täydellinen hetki haudutella iso vuoallinen kaalilaatikkoa.
11 kommentit
Näyttää herkulliselta, itse tein juuri eilen linssikeittoa 🙂
Tässä oma linssipatasuosikkini, joka on makumaailmaltaan hieman erilainen: https://www.budgetbytes.com/vegan-winter-lentil-stew/
Oi kuulostaa tosi hyvältä makuyhdistelmältä!
Eilen tein tätä linssipataa ja tuli todella hyvää, suosittelen! Otin töihin lounasruuaksi.
Ihana kuulla, kiitos kun kerroit!
Moi, inspiroiduin öljyvinkistäsi ja lorottelin rohkeasti rypsiöljyä vegaaniseen (soijarouhe)bologneseen. Lopputulos oli uskomattoman herkullinen ja täyteläinen, siis aivan eri maata edellisiin tuotoksiini verrattuna! Kiitokset siis mahtavasta vinkistä, tätä tulee todellakin hyödynnettyä jatkossa monessa reseptissä!
Moikka! Onpa kiva kuulla, kiitos kun kerroit 🙂
[…] Linssipata on ihanan umaminen ja tuhti, kiitos hyvän jipon. […]
Tein tätä ja oli tosi hyvää, joskaan ei mitenkään tajunnanräjäyttävää verrattuna muihin linssipatoihin. 🙂 Seuraavaksi testaan linssipastasi ohjeen, sekin kuulostaa hyvältä. Mietin, että voisikohan tästä vaihtaa jeeran joksikin toiseksi mausteeksi? Tosi monissa linssiohjeissa on sitä ja vaikka maistuukin hyvältä, niin maku on niin hallitseva, että ruuat, joissa sitä on maistuvat lähes samalta.
Hei, reseptisi kuulostaa ihanalta ja aion sitä kokeilla. Millä korvaisit suppilovahverojauheen? Itselläni ei ole kuivattuja sieniä kotona ja niiden ostaminen kaupasta on hieman liian tyyristä. Syksyä odotellessa, jotta saa hakea omat sienet metsästä!
Voit hyvin jättää sen pois, mutta sienijauheesta tulee upeaa umamista makua, se ikään kuin syventää makua. Joissakin kaupoissa on nykyään myynnissä umami-lientä!
Yksi vaihtoehto on käyttää veden sijaan kasvislientä.
Toivottavasti tykkäät 🙂
Tämä resepti on ollut pitkään tallessa ajatuksena sitten joskus kun on aikaa tehdä..voi vitsi että olen ollut hölmö ja lykännyt tätä koska tänään sen viimein tein ja jestas että olikin hyvää! Tarkoituksena siis kyllä vasta huomenna syödä mutta meni muutama lusikallinen jo ihan tuoreeltaankin maistellessa. Lisäsin pikkuisen muita mausteita ja umamia suppisjauheen sijasta. Kiitos tästä reseptistä! ❤️