Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Lipstikka: näin sitä käytät!

kirjoittanut Satu Koivisto 22.5.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 22.5.2023
Lipstikka
80,3K

Lipstikka vilahti pari kertaa Instagramini stooreissa, ja sain heti suoria viestejä. Mihin lipstikkaa voisi käyttää?

Vaikka lipstikka on todellinen perinnekasvi, tutustuin siihen vasta mieheni mummon myötä. Sain häneltä joskus muutaman taimen, ja laitoin ne lapsuudenkotini pihaan kasvamaan, omaa pihaa ei vielä ollut, ja ihastuin. Niinpä ilahduin kovasti löytäessäni lipstikkapuskan ensimmäisenä keväänä puutarhamökiltämme. Jouduin tosin siirtämään sen uuteen paikkaan massiivisten pionitoiveideni tieltä, mutta kasvi ei ollut muutosta milläänsäkään.

Lipstikka tuntuu olevan kiitollinen kasvatettava. Sen kun tyrkkää kasvin maahan, muuta ei tarvitse tehdä. Rikkaruohotkaan eivät pääse olan päälle, sen verran iso puska tästä kasvaa.

Jos omaa lipstikkapuskaa ei ole, yrtti kuuluu myös Järvikylän valikoimiin.

Ja sitten muutama käyttöidea, olkaa hyvät!

Alkukesän yleismauste

Koska lipstikka maistuu vähän lehtiselleriltä, suhtaudun siihen vähän niin kuin lehtiselleriin. Niinpä tykkään lisätä lipstikkaa näin alkukesästä ruokiin, mihin lisään mielelläni selleriä: risottoon, vegewokin pohjaan, kasviscurryyn, tomaattikastikkeeseen… Pienessä määrässä käytettynä se ikään kuin syventää ruoan makua, samoin kuin lehtisellerikin. Lisään hienonnetun lipstikan pannulle samaan aikaan sipulin kanssa.

Lisäksi minusta sillä on ihana maustaa majoneesia, mökkiburgereiden klassikkosoosia.

Lipstikkatahna: monikäyttöinen ihmetahna

Sitten on tietenkin lipstikkatahna, joka on kuin basilikatahna mutta johon laitetaan basilikan sijaan lipstikkaa. Eli lipstikkaa, sitruunamehua, cashewpähkinöitä, rypsiöljyä, suolaa ja basilikatahnan ohjeesta poiketen myös hienonnettua valkosipulia kannuun ja sauvasekoittimella surrur sekaisin. Tätä tahnaa voi sitten käyttää vaikka minne: pestopastaan, leivän päälle, jogurtin joukkoon dippikastikeeksi, kalan kastikkeeksi, grillikasvisten kanssa… Sitä voi lisätä myös risottoon basilikatahnan sijaan. Kuten muutkin yrttitahnat, tämäkin sopii pakastettavaksi.

Lipstikkasuola korvaa kasvisliemijauheen

Sikke Sumari vinkkasi joskus lipstikkasuolastaan, ja olen tehnyt sitä siitä asti. Lipstikkasuola toimii samoin kuin kasvis- tai lihaliemikuutio, ja Saksassa lipstikkaa kutsutaan kuulemma Maggi-yrtiksi! Lipstikkasuolan valmistus on tosi helppoa. Lipstikan lehdet kuivataan esimerkiksi uunissa matalassa lämmössä (50 astetta) tai sitten pellille ilmavasti levitettynä jääkaapin päällä, kuten itse olen tehnyt. Sikke puolestaan tekee lehdistä ilmavia nippuja ja kuivattaa vintillä pyykkinarulla.

Rutikuiviksi kuivuneet lehdet sitten jauhetaan morttelissa merisuolan kanssa hienoksi jauheeksi. Isoimmat lehtiruodit olen nyppinyt pois. Sitten vain nättiin purkkiin ja ruokakomeroon.

Lipstikasta saa satoa koko kesän, joten lipstikkasuolaa voi tehdä joululahjaksi.

Bonusvinkki: saksi pakkaseen

Ja vielä tietenkin perinteinen vinkki pakastamisesta. Eli kuten kaikkia muitakin yrttejä, myös lipstikkaa voi ja kannattaa pakastaa hienonnettuna. Hienonna lipstikan varret ja lehdet ja jaa tiiviskantisiin rasioihin, joista tuoksut eivät karkaa muihin pakastimen tavaroihin. Sieltä on sitten kätevä raaputtaa sopiva määrä maustetta ruokaa, kun lunta vihmoo.

****

Mihin sinä käytät lipstikkaa? Huikkaa alla, laitetaan vinkit jakoon!

Lisää sesongin tärkeimpiä

Paras tapa kokata parsaa on tässä.

10 ideaa, mihin käyttää raparperia.

SatokausiSesonkiVinkit
23 kommentit 65 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Veitsen teroitus: miten se tapahtuu ja ei kai veitsi voi mennä pilalle? Lue ruokatoimittajan seikkaperäiset ohjeet ja onnistut!
Seuraava postaus
Sitruunalimsa: itse tehty lemonade on suloisen raikas ja juuri niin makea kuin itse haluat. Elegantti tarjottava myös juhliin!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

23 kommentit

Tarja 23.5.2021 - 15:32

Olen kuivattanut lipstikkaa saunavihdan näköisissä nipuissa ihan huoneenlämmössä. Sitten vaan riivin kuivat lehdet purkkiin odottamaan käyttöä ja murentelen niitä lehtiä kädessä ja lisään ruokaan ihanaa makua antamaan. Lipstikka sopii loistavasti maustamaan mm. keitot ja vaikka lihapullat. Bonuksena saa ihanat lipstikan tuoksuiset sormet!

Vastaa
Jenni 23.5.2021 - 17:09

Toki käytän mausteeksi, kuten sinäkin. Mutta lipstikka on hyvin satoisa, joten isomman määrän saa kerralla käytettyä vaikka näin. Teen lipstikkapastaa: nippu lipstikkaa, kevätsipulia ja kirsikkatomaatteja kuullotetaan voi-oliiviöljyssä. Mausteeksi suolaa ja pippuria. Sekoitetaan spagetin joukkoon ja päälle parmesaaniraastetta. Tämä resepti sopii vain lipstikan rakastajille!

Vastaa
Tiina 23.5.2021 - 17:10

Kiehautan varret vedessä, siivilöin varret pois ja pakastan nesteen jääpalapusseissa ja jääpalat keittoihin pataruokiin, riisin sekä makarooniin keitin veteen- mökillä aina sen verta kosteata ettei säily kuivattuna

Vastaa
Merituuli 23.5.2021 - 20:56

Edellämainittujen vinkkien lisäksi vaikka drinkkiin https://sillasipuli.blogspot.com/2014/07/lipstikkaa-ja-pihasauniota-pimmsisti.html?m=1

Vastaa
Niina 23.5.2021 - 21:27

Nakkikeiton paras kaveri! Lisäksi ihan paras saunavasta ja jalkakylpy – lähtee nesteet liikkeelle turvonneista nilkoista 👌🏻

Vastaa
Nemilian 24.5.2021 - 06:11

Mummo laittoi 15cm mittaisina oksina lihakeittoon aikanaan. Hyvää oli! Osa poimi pois kuten laakerinlehdet, osa söi mielellään keiton seassa 🙂

Vastaa
Minna 22.5.2023 - 20:51

Lipstikkatahna kiinnosti kovasti. Pitääkö cashewpähkinät liottaa ennen tahnaan laittoa vai laitetaanko suoraan pussista tahnan joukkoon?

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:45

Mä en liota 🙂

Vastaa
Leena Niitynperä 6.5.2024 - 17:54

Lipstikkakeitto,herkku…varret pakastan antaa muihin keittoihin sellerin maun,lehtiä käytän kuten muut kommentoijat…monipuolinen kasvi….

Vastaa
anniM 24.5.2021 - 07:04

Lipstikkakeittoa kannattaa kokeilla!

Vastaa
Terhi 25.5.2021 - 07:41

”Kevätkeittoa” tehdään meidän perheessä! Lipstikkaa, nokkosta, kevätsipulia ja jos mahdollista horsmaa. Periaatteessa samalla kombolla myös risottoa. Nämä tietenkin sopivat vain lipstikan mausta pitäville, mutta ovat olleet suuressa suosiossa kaikkien maistajien keskuudessa.

Vastaa
Janne Erola 19.5.2022 - 21:56

Lipstikka possun kyljykset. Olin matkalla ruoka kaupassa ja päätin toteuttaa haaveni matkustaa ajassa taaksepäin ja kokata oikein kyljyksiä. Tarvitsin vain ripauksen rohkeutta ja todella meheviä hedelmiä. Alkuperäinen tarkoitus oli valmistaa kyljykset niinvain. Mutta olin eksynyt pari päivää aiemmin kaupunki puutarhurin yrttitarhaa penkomaan josta oli jo kaikki muu viety paitsi tämä siskonmakkara soppa yrtti. Poimin tietysti matkaan reilun nipun vaikka sitten pakastaisin. Ruuan laitto aikana sitten oli jo kauhea nälkä ja kyljekset olivat vielä matkalla uuniin. Niin tulihan sitten kuorittua appelsiini pieneen nälkään, nostaakseen verensokerit. Olikin niin mehevä appelsiini että yksi pala riitti toteamaan, että tämähän menee possun kanssa yksiin ihan varmasti, mutta kastikkeeseen varattua kermaa tuskin kannattaa tähän sotkea ajattelin. Niin päätin sitten paloitella toisen appelsiinin ja greipin. Otin vuuan esiin, ja holautin lihan löntit, kuten hedelmätkin vuokaan. Heitin sokeria ja suolaa sekaan, ja mietin mitähän muuta tähän tarvitaan. Öljyä voisi kai valuttaa, ja yllätyksenä öljyn vieressä oli jäljelle jäänyttä vast’ikään käytettyä valkosipulia puolikas kynsinippu. Totesin että kaipa se sinne kuuluu kun tuossa tyrkyllä nököttää. Pieneksi vain, kuten lipstikkakin. Sinneniin ja pieni sekoitus vuuassa. Nyt nekin on siellä, mutta aika vähän mausteita ajattelin, eikä ollenkaan pippuria. Olin lämmittänyt uuniin reilusti +200 ja sinne sujautin ennenkuin enenpää rupesin epäröimään. Laskin lämpötilaa alku grillauksen jälkeen ja odotin. Odotus palkkittiin vuuan sisältö takuuvarmaa hyvää. Oheen ensi kerralla teen paistettuja perunoita. Ja ehkä laitan jopa pippuria, kuka tietää?

Vastaa
Mervi 29.5.2022 - 14:16

Esittelin yrttitarhaani ukraiinalaisille. Eivät tykänneet mausta, mutta kertoivat sitä käytettävän heillä hiusten hoitoon. Kuivataan ja lisätään huuhteluveteen. En vielä ole ennättänyt kokeilla.

Vastaa
Satu Koivisto 29.7.2022 - 15:07

Kiinnostava vinkki, kiitos!

Vastaa
Sanna 7.1.2023 - 15:08

Teen lipstikkasuolaa, mutta tuoreesta lipstikasta. Lehdet ja merisuolan sauvasekoittimella tai muulla tehokkaalla koneella kosteaksi jauheeksi ja levitän kuivumaan muutamaksi päiväksi. Suolasta tulee maukkaanpaa kuin jos käyttäisi kuivattuna suolan seassa. Lipstikkakeittoa tuoreesta lipstikasta on saatava joka kevät heti kun kasvustoa on tarpeeksi.

Vastaa
Satu Koivisto 16.1.2023 - 15:35

Moikka! Tosi kiva idea tämä, kokeilen ensi keväänä.

Vastaa
Aino 22.5.2023 - 21:07

Sämpylöihin! Isäni tapasi leipoa lipstikkasämpylöitä, lapsena eivät ehkä olleet suosikkejani, mutta aikuisena maku alkoi enemmän kiehtoa.

Vastaa
Villapaitasillaan_keittiossa 23.5.2023 - 15:13

Tälle keväälle tehty jo jauhoilla suurustettua sipulista kermakastiketta pihvin ja parsojen kaveriksi <3

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:45

Namnam!

Vastaa
Susanna Hemminki 31.8.2023 - 16:25

Hieman asian vierestä…Pihallani kasvaa iso, vanha lipstikkapensas. En ole sitä juurikaan osannut käyttää ja ne ovatkin jääneet keräämättä. Leikkasin vanhat, ruskistuneet varret alas ja nyt, elokuun lopussa, sieltä puskee uutta, hentoista vartta.
Onko se yhtä hyvää kuin alkukesän sato?

Vastaa
Satu Koivisto 18.9.2023 - 12:23

Uudet varret ovat yhtä hyviä kuin keväällä 🙂

Vastaa
Anneli Kankaanperä 16.6.2024 - 22:00

Minä olen laittanut lipstikkaa peuran palapaistiin ,joka kypsyy takan lämmössä, ellei mene kaikki ,teen keiton .Herkkua 😋
Olen tehnyt myös yrttisuolaa.

Vastaa
Leena 9.8.2024 - 09:26

Paras mausteeni keittiössä ….lihaliemikuutioita en ole enää käyttänyt . Omia variaatioita kokeilen. Kaksi isoa puskaa puutarhassani .Ranskan rakuuna 👍👍👍👍👍👍

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä