Lipstikkatahna on lahjani teille kaikille, joiden puutarhoissa kasvi rehottaa eikä oikein keksi, mihin sitä saisi ujutettua. No tähän! Ja mihin sitten lipstikkatahnaa? No vaikka valkoiseen pizzaan, johon sivelin sitä alkuviikosta. U s k o m a t t o m a n hyvää. Ja mikä parasta, lipstikkatahnan voit hyvin pakastaa kerta-annoksina, jolloin voit herkutella sillä talvellakin.
Sainko sinut ylipuhuttua tahnahommiin? Tässä vinkit valmistukseen.
Keskikokoiset varret
Lipstikkatahnaan tarvitaan tietenkin lipstikkaa. Käytän tähän mieluiten keskikokoisia varsia. Isoimmat saattavat olla jo vähän kuivia, mutta niistäkin saa vielä tehtyä oikein hyvää lipstikkasuolaa. Käytän tahnaan lehdet, varret pilkon minne milloinkin, vaikka risottoon tai wokkiin. Pesen lehdet hyvin, koska niissä voi lymyillä multaa, ja kuivaan hyvin (salaattilinko on tässäkin voittamaton). Sitten laitan lehdet korkeaan kannuun. Joskus saksin niitä vähän pienemmiksi, jotta sauvasekoitin selviää hommasta helpommin.
Kermaisuutta ilman kermaa
Tahnaani ei tule lainkaan juustoa, vaan kermaista tunnelmaa luovat cashewpähkinät. Ne lisään kannuun ihan sellaisenaan, en liota enkä murskaa niitä etukäteen.
Näytä valkosipulille raastinta
Lipstikkatahna kaipaa minusta ehdottomasti pikkuisen valkosipulia tuomaan vahvaan makuun yhtä vahvan vastinparin. Raastan valkosipulinkynnen, jotta se ei vahingossakaan ole liian hyökkäävä. Microplane on tässä asiassa loistava, valkosipuli uppoaa siihen kuin kuuma veitsi voihin.
Tärkeää: öljyä ilman makua
Lipstikkatahna, kuten muutkin sauvasekoittimella surauteltavat öljytahnat, kannattaa tehdä mahdollisimman neutraalin makuiseen öljyyn. Kerran erehdyin käyttämään tähän kylmäpuristettua rypsiöljyä, ja tahnasta tuli kitkeryydessään syömäkelvotonta. Säästä hienot öljysi salaattien viimeistelyyn ja käytä tähän tavallista rypsiöljyä, sitä jota myydään isoissa paketeissa.
Sitten vain surrur
Kun kaikki aineet ovat kannussa, surauta kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos tahna tuntuu makuusi liian paksulta, lisää tilkka öljyä. Tahna säilyy jääkaapissa ainakin kolme päivää ja pakastimessa kerta-annoksiin pakattuna muutaman kuukauden.
****
Mihin sinä mieluiten käyttäisit lipstikkaa? Pizzaan, lämppäreihin vai pastaan? Huikkaa alla. Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää satokauden parhaimpia herkkuja
Basilikatahna on taivaallista kaiken kanssa.
Varhaiskaalisalaattia kannattaa syödä joka päivä.
Mihin käyttää raparperi? 10 helppoa ideaa.