Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Lipstikkatahna: tee nyt, käytä vaikka pizzaan ja pakasta loput

kirjoittanut Satu Koivisto 3.6.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 3.6.2021
Lipstikkatahna
10,2K

Lipstikkatahna on lahjani teille kaikille, joiden puutarhoissa kasvi rehottaa eikä oikein keksi, mihin sitä saisi ujutettua. No tähän! Ja mihin sitten lipstikkatahnaa? No vaikka valkoiseen pizzaan, johon sivelin sitä alkuviikosta. U s k o m a t t o m a n hyvää. Ja mikä parasta, lipstikkatahnan voit hyvin pakastaa kerta-annoksina, jolloin voit herkutella sillä talvellakin.

Sainko sinut ylipuhuttua tahnahommiin? Tässä vinkit valmistukseen.

Keskikokoiset varret

Lipstikkatahnaan tarvitaan tietenkin lipstikkaa. Käytän tähän mieluiten keskikokoisia varsia. Isoimmat saattavat olla jo vähän kuivia, mutta niistäkin saa vielä tehtyä oikein hyvää lipstikkasuolaa. Käytän tahnaan lehdet, varret pilkon minne milloinkin, vaikka risottoon tai wokkiin. Pesen lehdet hyvin, koska niissä voi lymyillä multaa, ja kuivaan hyvin (salaattilinko on tässäkin voittamaton). Sitten laitan lehdet korkeaan kannuun. Joskus saksin niitä vähän pienemmiksi, jotta sauvasekoitin selviää hommasta helpommin.

Kermaisuutta ilman kermaa

Tahnaani ei tule lainkaan juustoa, vaan kermaista tunnelmaa luovat cashewpähkinät. Ne lisään kannuun ihan sellaisenaan, en liota enkä murskaa niitä etukäteen.

Näytä valkosipulille raastinta

Lipstikkatahna kaipaa minusta ehdottomasti pikkuisen valkosipulia tuomaan vahvaan makuun yhtä vahvan vastinparin. Raastan valkosipulinkynnen, jotta se ei vahingossakaan ole liian hyökkäävä. Microplane on tässä asiassa loistava, valkosipuli uppoaa siihen kuin kuuma veitsi voihin.

Tärkeää: öljyä ilman makua

Lipstikkatahna, kuten muutkin sauvasekoittimella surauteltavat öljytahnat, kannattaa tehdä mahdollisimman neutraalin makuiseen öljyyn. Kerran erehdyin käyttämään tähän kylmäpuristettua rypsiöljyä, ja tahnasta tuli kitkeryydessään syömäkelvotonta. Säästä hienot öljysi salaattien viimeistelyyn ja käytä tähän tavallista rypsiöljyä, sitä jota myydään isoissa paketeissa.

Sitten vain surrur

Kun kaikki aineet ovat kannussa, surauta kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos tahna tuntuu makuusi liian paksulta, lisää tilkka öljyä. Tahna säilyy jääkaapissa ainakin kolme päivää ja pakastimessa kerta-annoksiin pakattuna muutaman kuukauden.

****

Mihin sinä mieluiten käyttäisit lipstikkaa? Pizzaan, lämppäreihin vai pastaan? Huikkaa alla. Ja tässä resepti, ole hyvä!

Lipstikkatahna

Lipstikkatahna

Printtaa
Annoksia: n. 3 dl Valmistelut: 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • 5 dl lipstikan lehtiä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 1 1/4 dl rypsiöljyä
  • 1/2 tl suolaa

Tee näin

  1. Pese ja kuivaa lipstikan lehdet. 
  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi.
  3. Laita kaikki aineet korkeaan kannuun ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää tilkka öljyä tarvittaessa.
  4. Säilytä lipstikkatahnaa jääkaapissa kolme päivää tai kerta-annoksiin pakattuna pakastimessa muutama kuukausi.

Lisää satokauden parhaimpia herkkuja

Basilikatahna on taivaallista kaiken kanssa.

Varhaiskaalisalaattia kannattaa syödä joka päivä.

Mihin käyttää raparperi? 10 helppoa ideaa.

LipstikkaSesonkiTahnat
0 kommentti 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Raparperihillo: lempimauste ja muut kikat. Tee nyt, käytä koko kesä!
Seuraava postaus
Lohen grillaus: koukuttava luottomarinadi, suolakylpy, sakset ja muut vinkit, joilla saat kesän parasta grillikalaa. Kalamyytinmurtaja-sarja alkaa!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä