Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Lohen grillaus: koukuttava luottomarinadi, suolakylpy, sakset ja muut vinkit, joilla saat kesän parasta grillikalaa. Kalamyytinmurtaja-sarja alkaa!

kirjoittanut Satu Koivisto 13.6.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 13.6.2021
Lohen grillaus
12,1K

Kaupallinen yhteistyö: Hätälä

Lohen grillaus aloittaa uuden Kalamyytinmurtajat-sarjani, jossa nimensä mukaisesti murran uuden kumppanini Hätälän kanssa kaikenlaisia kaloihin liittyviä uskomuksia. Hätälä on oululainen, vuonna 1938 (!) perustettu perheyritys, joka valmistaa ja toimittaa myyntiin suopimuskalastajiensa kalaa ja valmistamiaan kalatuotteita. Olen tästä todella innoissani, sillä olen halunnut jo pidempään kirjoittaa enemmän kalasta. Nyt kalajutut eivät lopu!

Ensimmäinen myytti on se, että kala ei sopisi grillattavaksi. Kalan grillaaminen tuntuu tosi hankalalta, ellei jopa mahdottomalta, ja usein hiilille päätyy jotain ihan muuta. Mutta kala on grillattuna aivan ihanaa eikä lainkaan niin vaikeaa.

Jatka siis lukemista etenkin, jos lohen grillaus tuntuu sinusta vaikealta. Et tosiaan ole yksin, minäkin jännitin sitä! Mutta nyt johdatan sinut ravintolatasoisen grillilohen äärelle.

Lisäksi Hätälän oma kalaguru, inspiroiva ja kaiken kalaruoista tietävä keittiömestari Jarmo Ojala kertoo omia grillausvinkkejään. Tervetuloa mukaan!

Filee, kokonainen vai jotain muuta

Oma grillikalasuosikkini on lohi. Se on aina varma grillissä, koska se on rasvainen eikä pääse kuivumaan helposti. Ja niin ihanan helppo! Lohen ostan valmiina fileenä, jossa on mukana nahka, mielellään suomustettu. Nahka pitää kalan kasassa ja maistuu hyvältä.

Kilosta lohta riittää kuudelle syöjälle. Säästä kalan ostaminen mökkipaikkakunnalle ja varustaudu kauppareissuun kylmäkallen ja termoskassin kanssa, niin saat pidettyä kalan viileänä.

Tykkään grillata myös kokonaisia kaloja kuten esimerkiksi siikaa tai nieriää. Sen sisälle on hauska tehdä kesäsipulista, raparperista (!) ja yrteistä paistos, jonka maustan suolalla ja tuorejuustonokareilla. Sitten vain kala karhunlangalla tiukaksi paketiksi ja grilliin.

Isäni kanssa opin myös halstraamaan muikkuja grillissä. Päälle suolaa (isän mauste) ja tiraus limettiä (minun lisäni), ai että.

Jarmo vinkkaa: Australiassa kaloihin suhtaudutaan vähän kuin lihaan, eli yhdessä kalassa on monenlaista raaka-ainetta. Pyrstö käytetään erikseen, se on kuin nuija. Maha on rasvaisempi kuin selkäfilee, joka on kuin sisäfileetä. Evät ovat puolestaan vähän kuin wingsejä!

Superhelppo marinadi, jonka voi tehdä etukäteen

Minusta lohi on marinoituna taivaallista. Koska perheemme rakastaa ravintola Hokun teriyakilohta, hain marinadiin samanhenkistä makumaailmaa.

Keitän marinadin jo kotona: mittaan kattilaan 2 dl (japanilaista) soijaa, 3/4 dl hunajaa, 3 kuorittua ja ronskisti paloiteltua valkosipulinkynttä sekä 5 cm:n pätkän paloiteltua inkivääriä. Seosta keitetään noin vartti, kunnes se alkaa paksuuntua. Valitse isohko kattila, ettei marinadi pääse karkaamaan hellalle, ja pysy lähellä sekoittamassa.

Purkita jäähtynyt marinadi ja nosta jääkaappiin. Tällä määrällä marinoit kaksi kiloa lohta. Jos et tarvitse kuin puolet, säästä toinen puolikas jääkaappiin ja saat kahden kerran lohet. Marinadi säilyy jääkaapissa hyvin ainakin kaksi viikkoa, joten sen voit hyvin keittää etukäteen.

Jarmo vinkkaa: Helppo ja varma tapa maustaa lohifilee on pulauttaa se suolakylpyyn ennen grillaamista (tai mitä tahansa ruoanlaittoa). Suola ei jää vain kalan pintaan toisin kuin ripotellessa vaan imeytyy tasaisemmin. Kiehauta 100 grammaa suolaa ja yhdeksän desiä vettä ja viilennä. Nosta lohifilee liemeen. Suolausaika riippuu fileen koosta ja paksuudesta, mutta 20–30 minuuttia on yleensä hyvä. Kuivaa kala ennen paistamista.

Niks naks saksilla

Kun pääset kotiin tai mökille, laita lohi heti marinadiin. Taputtele lohifilee kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa sitten paloiksi, kilon lohifileestä saat kuusi palaa. Leikkaus onnistuu tietenkin terävällä veitsellä, mutta itsehän leikkaan kalan saksilla ja vältyn likaamasta leikkuulautaa. Päätä itse!

Marinoimiseen tarvitset kannellisen astian, johon lohipalat menevät tiiviisti yhteen kerrokseen. Jos sinulla on kilo lohta, lorauta puolet marinadista astian pohjalle ja sekoita siihen muutama ruokalusikallinen rypsiöljyä. Sitten vain asettelet lohipalat vieretysten marinadiin lihapuoli marinadia vasten. Voit myös pyöritellä lohipalojen sivuja marinadissa, mutta älä turhaan tuhlaa marinadia nahkaan. Sitten sulje rasia ja nosta se jääkaappiin, jossa se saa odotella grillaukseen asti tunteja tai vaikka seuraavaan päivään.

Jarmo vinkkaa: Tandoorilohi grillissä on myös todella hyvää. Upota lohi ensin suolaliemeen ja sivele sitten kalan päälle marinadia, jossa on turkkilaista jogurttia, tandooritahnaa ja sitruunankuoriraastetta. Pyyhkäise enimmät marinadit pois ja grillaa vartaissa ensin suoraan hiilloksen päällä, jotta saat kalaan hyvän värin. Nosta sitten vartaat jälkikypsymään viileämmälle paikalle (epäsuora grillaus). Syö ohueen leipään käärittynä. Lisänä toimii mintulla ja tillillä maustettu raitakastike, johon voi raastaa Granny Smith -omenaa.

Tulisilla hiilillä

Mökillämme on vain pallogrilli, ja rakastan sen savuista aromia ruoassa. Pallogrillaaminen vaatii malttia, sillä hiilien pitää saada antaa hiillostua rauhassa. Grilli on alkuun hirveän kuuma ja polttaa kaiken.

Valmistele kaikki lisukkeet valmiiksi, kata pöytä, etsi atulat, lastat ja patakintaat ja sytytä sitten vasta grilli. Sitten odottelet ja meditoit tulta katselemalla. Kun on grillaamisen aika, säästä lohet viimeiseksi ja aloita kasviksista. Tykkään esimerkiksi lohkoiksi leikatuista varhaiskaaleista ja keräsalaatista, kesäsipulista, suippopaprikasta ja näin alkukesästä oman mökin parsasta. Kasviksilla on minusta helppo myös testata grillin kuumuutta.

Ota lohipalat jääkaapista lämpiämään puoli tuntia ennen h-hetkeä ja grillaa muut asiat valmiiksi. Lohen grillaus on sitten viimeisenä.

Jarmo vinkkaa: Kokeile grillissä savustuslastuja: leppää, omenapuuta, hikkoria. Lastuja voi myös maustaa esimerkiksi viskillä: sekoita lämmintä vettä, viskiä ja hunajaa ja sumuta lastujen pintaan. Anna hieman kuivua ennen käyttöä. Jo desi puruja hiilien joukossa antaa makua ja väriä.

Nahkapuoli ritilälle

Kun kaikki muut grillattavat on grillattu, on lohen vuoro. Se on kiva nostaa saman tien pöytään ja alkaa syödä.

Nosta lohipalat marinadista lautaselle nahkapuoli ylöspäin. Kuivaa nahka mahdollisesta marinadista ja hiero siihen tilkka rypsiöljyä.

Sitten vain nostat palat atuloilla grilliin nahkapuoli alaspäin. Sivele marinadia tässä vaiheessa lohipalojen päälle ja pari kertaa myöhemminkin grillauksen aikana.

Aseta pallogrillin kupu (tarkista että ilma-aukko on auki!) löyhästi grillin päälle ja jää odottamaan. Grillausaika riippuu lohipalojen paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Lohesta kypsymistä on helppo seurata sivusta. Itse tykkään paistaa lohen miedommassa lämmössä, jolloin siitä tulee ihanan mehevä. Nahka saa paahtua aivan rapeaksi ja jos se on suomustettu, sen voi hyvin syödä, se on herkullista.

Niin, ja tätä lohtani ei ole lainkaan pakko kääntää! Kun kala näyttää hyvältä, irrottele palat varovasti lastalla ritilöistä ja nosta lautaselle ja pöytään. Lohen grillaus on näin helppoa!

Jarmo vinkkaa: Kala voi jämähtää grilliin kiinni ammattilaisiltakin. Jos niin käy, et ole yksin! Parhaiten kala lähtee irti puhtaista ritilöistä. Puhdista ritilä aina jokaisen grillauksen jälkeen. Paras tapa on polttaa ritilä hiilloksella ja raaputtaa ruoantähteet irti. Ritilän voi öljytä rypsiöljyllä. Yksi kiva tapa paistaa kalaa on kääriä se banaaninlehteen, joita voi ostaa etnisistä kaupoista. Silloin kala kypsyy lehden suojassa.

****

Mitä kalaa sinä grillaat mieluiten? Huikkaa alla!

Lisää mökkiruokaa

Mitä ruokaa mökillä? Kasa ideoita, joista ei seuraa tiskivuorta.

Näin minä keitän uudet potut.

Näin meillä syödään juhannuksena.

Kesäkeiton salainen ainesosa ja muut vinkit.

GrillausKalaKalamyytinmurtajaKaupallinen yhteistyö
3 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lipstikkatahna: tee nyt, käytä vaikka pizzaan ja pakasta loput
Seuraava postaus
10 tapaa syödä hummusta: kahdeksan sekunnin pastakastike, lasten rantaeväs, sosekeiton silmä ja muut ideat!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

3 kommentit

Marika 18.7.2021 - 20:55

Hei, kiitos loistavasta reseptistä! Annoin marinoitua yön yli ja tuli niin hyvää, että tätä tehdään uudestaan 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 22.7.2021 - 11:24

Ihana kuulla, kiitos!

Vastaa
Sushisalaatti silakasta | Helppo ja hurjan maukas | Katso resepti! 24.10.2021 - 14:22

[…] alkukesästä makeassa soijakastikkeessa marinoitua grillattua lohta, ja siitä asti “äidin lohi” on esiintynyt esikoisen ruokatoiveissa. “Äiti […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä