”Äiti muistatko, kun oltiin xx:n kanssa SuperParkissa, ja sitten tultiin meille ja täällä odotti lohilaatikko, se tosi hyvä sinun tekemä”, esikoinen kyseli eräänä päivänä. En muistanut, enkä muistanut mitä lohilaatikkokaan tarkalleen silloin sisälsi, mutta kyseinen ruokalaji on tosiaan esikoisen lempiruokia. Ja koska toukokuun perunahaasteresepti on vielä jakamatta, olkoon se tällä kertaa tämä!
Lohilaatikko on ihanan nostalginen, perinteikäs ja rakas. Perunoita, kermaa, lohta, tilliä, suolaa ja pippuria. Voisi hyvin olla tavallista keltasipulia, mutta tällä kertaa tässä tosiaan on purjoa. Lohi on raakaa fileetä, mutta senkin voisi hyvin korvata lämminsavustetulla lohella, mikä tietenkin suoraviivaistaa tekemistä.
Valmistus kannattaa aloittaa purjon tai muiden sipuleiden kuullottamisesta. Ne saavat paistua pannulla kaikessa rauhassa makean karamellisiksi. Toiseksi lohi kannattaa leikata sentin siivuiksi ja suolata ennen kuin käyt perunoiden kimppuun. Näin kala ehtii hiukan maustua.
Perunoiksi valitsen tähän ruokaan aina kiinteät. Nicola on oma suosikkini (juu, tässäkin), sillä se tulee uunista kauniin kiinteänä ja sulaa suuhun, mutta myös esimerkiksi Siikli kävisi hyvin. Leikkaan kuoritut perunat pyöreiksi muutaman millin siivuiksi, ne ovat minusta kaikken kauneimpia. Tillin hienonnan kokonaan, niin lehdet kuin varretkin ja lisään vuokaan.
Kun esivalmistelut on tehty, tarvitsee enää kasata aineet kerroksittain vuokaan. Perunoita alle, sitten kerros purjoa tai sipulia, seuraavaksi lohta ja tilliä ja sitten kaikki alusta, kunnes kaikki raaka-aineet on käytetty. Ihan lopuksi sekoitan kerman ja mausteet kulhossa ja valelen tasaisesti vuokaan. Muistathan hyrskyttää kermapurkeista viimeisetkin pisarat lisäämällä sinne tilkka vettä ja lisätä nekin vuokaan.
Uunissa vuoka viipyy noin tunnin alatasolla. Itse tykkään paistaa niin kauan, että pinta ruskettuu kauniisti, mutta itse voit toki ottaa vuoan aiemminkin pois, kunhan perunat ovat kypsiä.
Perusohjetta on helppo tuunata. Alkuvuodesta tykkään lisätä kaikkiin kalaruokiin fenkolia, eikä lohilaatikko ole poikkeus. Kuullotan fenkolin, sen kokoisen kun se sattuu olemaan, viipaloituna purjon tai sipulin kanssa pannulla kunnon rentoutuneeksi ja lisään vuokaan. Joskus lisään kerman joukkoon pikkuisen Dijon-sinappia. Joskus olen leikannut lohifileen paksummiksi paloiksi ja paistanut vuokaa ilman lohta ensin kolme varttia, minkä jälkeen olen lisännyt lohipalat pinnalle kypsymään viimeiseksi vartiksi. Vaihtoehtoja on.
Vuoka saa vetäytyä hetken uunista ottamisen jälkeen. Pöydässä seurana maistuvat esimerkiksi pikaisesti etikan, sokerin ja suolan seoksessa pikkelöidyt kurkut. Joskus siivutan kurkut tosi ohuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä, joskus taas jätän tarkoituksella paksummiksi, niin että ne pysyvät rapeampina.
Ja kaikille maistuu.
****
Kuuluuko lohilaatikko sinun elämääsi? Mitä siihen tulee? Kerro, olisi kiva kuulla! Ja tässä vielä oma ohjeeni, ole hyvä!
Lisää pottuja
Perunarieskat ovat superhitti, leivo sinäkin!
Jos pidät pottua tylsänä raaka-aineena, kokeile indonesialaista perunasalaattia.
Moussaka onnistuu kasvis- tai lihaversiona, aivan valintasi mukaan.
3 kommentit
Hei, olen kasvissyöjä joten kiinnostaisi, onko sinulla ajatuksia siitä, millä kalan voisi korvata?
Kiitos hyvistä resepteistä ja innostavasta otteesta!
Kiitos, onpa kiva kuulla 🙂 Pannulla kunnolla paistetut herkkusienet voisivat toimia kivasti, niissä on mukava rakenne. Myös paistettu munakoiso on taivaallista.
Hei Satu, meillä on kaksi pakettia kylmäsavulohta jääkaapissa ja uhkaavat mennä huonoksi. Voisikohan tämä toimia niin, että korvaa tavallisen lohen kylmäsavulohella?