Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Lohilaatikko: perinteinen ja rakas ja juuri siksi niin täydellinen

kirjoittanut Satu Koivisto 17.5.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 17.5.2020
Lohilaatikko
45,3K

”Äiti muistatko, kun oltiin xx:n kanssa SuperParkissa, ja sitten tultiin meille ja täällä odotti lohilaatikko, se tosi hyvä sinun tekemä”, esikoinen kyseli eräänä päivänä. En muistanut, enkä muistanut mitä lohilaatikkokaan tarkalleen silloin sisälsi, mutta kyseinen ruokalaji on tosiaan esikoisen lempiruokia. Ja koska toukokuun perunahaasteresepti on vielä jakamatta, olkoon se tällä kertaa tämä!

Lohilaatikko on ihanan nostalginen, perinteikäs ja rakas. Perunoita, kermaa, lohta, tilliä, suolaa ja pippuria. Voisi hyvin olla tavallista keltasipulia, mutta tällä kertaa tässä tosiaan on purjoa. Lohi on raakaa fileetä, mutta senkin voisi hyvin korvata lämminsavustetulla lohella, mikä tietenkin suoraviivaistaa tekemistä.

Valmistus kannattaa aloittaa purjon tai muiden sipuleiden kuullottamisesta. Ne saavat paistua pannulla kaikessa rauhassa makean karamellisiksi. Toiseksi lohi kannattaa leikata sentin siivuiksi ja suolata ennen kuin käyt perunoiden kimppuun. Näin kala ehtii hiukan maustua.

Perunoiksi valitsen tähän ruokaan aina kiinteät. Nicola on oma suosikkini (juu, tässäkin), sillä se tulee uunista kauniin kiinteänä ja sulaa suuhun, mutta myös esimerkiksi Siikli kävisi hyvin. Leikkaan kuoritut perunat pyöreiksi muutaman millin siivuiksi, ne ovat minusta kaikken kauneimpia. Tillin hienonnan kokonaan, niin lehdet kuin varretkin ja lisään vuokaan.

Kun esivalmistelut on tehty, tarvitsee enää kasata aineet kerroksittain vuokaan. Perunoita alle, sitten kerros purjoa tai sipulia, seuraavaksi lohta ja tilliä ja sitten kaikki alusta, kunnes kaikki raaka-aineet on käytetty. Ihan lopuksi sekoitan kerman ja mausteet kulhossa ja valelen tasaisesti vuokaan. Muistathan hyrskyttää kermapurkeista viimeisetkin pisarat lisäämällä sinne tilkka vettä ja lisätä nekin vuokaan.

Uunissa vuoka viipyy noin tunnin alatasolla. Itse tykkään paistaa niin kauan, että pinta ruskettuu kauniisti, mutta itse voit toki ottaa vuoan aiemminkin pois, kunhan perunat ovat kypsiä.

Perusohjetta on helppo tuunata. Alkuvuodesta tykkään lisätä kaikkiin kalaruokiin fenkolia, eikä lohilaatikko ole poikkeus. Kuullotan fenkolin, sen kokoisen kun se sattuu olemaan, viipaloituna purjon tai sipulin kanssa pannulla kunnon rentoutuneeksi ja lisään vuokaan. Joskus lisään kerman joukkoon pikkuisen Dijon-sinappia. Joskus olen leikannut lohifileen paksummiksi paloiksi ja paistanut vuokaa ilman lohta ensin kolme varttia, minkä jälkeen olen lisännyt lohipalat pinnalle kypsymään viimeiseksi vartiksi. Vaihtoehtoja on.

Vuoka saa vetäytyä hetken uunista ottamisen jälkeen. Pöydässä seurana maistuvat esimerkiksi pikaisesti etikan, sokerin ja suolan seoksessa pikkelöidyt kurkut. Joskus siivutan kurkut tosi ohuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä, joskus taas jätän tarkoituksella paksummiksi, niin että ne pysyvät rapeampina.

Ja kaikille maistuu.

****

Kuuluuko lohilaatikko sinun elämääsi? Mitä siihen tulee? Kerro, olisi kiva kuulla! Ja tässä vielä oma ohjeeni, ole hyvä!

Lohilaatikko

Lohilaatikko

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 30 äänesti )

Ainekset

  • 1 purjo
  • 1 rkl öljyä
  • 600 g lohifileetä ilman nahkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 kg perunoita (esim. Nicola)
  • 1 rku tilliä
  • 1 rkl öljyä voiteluun
  • 4 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Halkaise purjo, irrota kerrokset toisistaan ja huuhtele ne. Hienonna purjo ja kuullota sitä pannussa öljyssä noin kymmenen minuuttia.
  2. Leikkaa lohifilee noin sentin siivuiksi. Ripottele päälle 1/2 tl suolaa ja sekoita. Jätä huoneenlämpöön maustumaan perunoiden valmistelun ajaksi.
  3. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat ohuehkoiksi, muutaman millin paksuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  4. Voitele uunivuoka (n. 29 x 24 cm) öljyllä. Levitä pohjalle kerros perunoita, sitten puolet purjosta, kerros lohta ja tilliä. Toista, kunnes kaikki aineet on vuoassa. Jätä päällimmäiseksi kerros perunoita. Paina aineita kevyesti tiiviimmäksi.
  5. Sekoita kerma, 1 tl suolaa ja mustapippuri kulhossa. Huuhtele kermapurkit vesitilkalla, noin 1 rkl, ja lisää kulhoon. Kaada kerma tasaisesti vuokaan ja tarkista, että mausteet tulevat mukaan.
  6. Paista lohilaatikkoa 200-asteisen uunin alatasolla noin tunti, kunnes sen pinta ruskettuu kauniisti. Tarkkaile paistumista. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, voit suojata sen leivinpaperilla.

Psst!

Voit hyvin korvata purjon keltasipulilla. Hienonna se tai leikkaa viipaleiksi, kuullota öljyssä purjon tapaan ja lisää vuokaan.

Lisää pottuja

Perunarieskat ovat superhitti, leivo sinäkin!

Jos pidät pottua tylsänä raaka-aineena, kokeile indonesialaista perunasalaattia.

Moussaka onnistuu kasvis- tai lihaversiona, aivan valintasi mukaan.

KalaPerunaPerunahaasteUuniruoat
3 kommentit 24 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Salaatinkastike: sekoita suoraan tarjoilukulhon pohjalle, aikaa menee pari minuuttia
Seuraava postaus
Parsan kasvatus: kolmen vuoden odotus palkittiin uskomattomalla herkulla

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Helena 19.5.2020 - 21:31

Hei, olen kasvissyöjä joten kiinnostaisi, onko sinulla ajatuksia siitä, millä kalan voisi korvata?

Kiitos hyvistä resepteistä ja innostavasta otteesta!

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:59

Kiitos, onpa kiva kuulla 🙂 Pannulla kunnolla paistetut herkkusienet voisivat toimia kivasti, niissä on mukava rakenne. Myös paistettu munakoiso on taivaallista.

Vastaa
Eerika 20.3.2024 - 12:30

Hei Satu, meillä on kaksi pakettia kylmäsavulohta jääkaapissa ja uhkaavat mennä huonoksi. Voisikohan tämä toimia niin, että korvaa tavallisen lohen kylmäsavulohella?

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä