Saaristolaisleipä on leivottu, nyt tarvitaan päälliset! Erilaiset tahnat, etenkin lohitahna, kuuluvat meillä jouluun. Tahnoja syödään leivän kanssa ja lisäksi myös blinien päällä, sillä olemme syöneet niitä aattona jo vuosia. Ja onpa ihana herätä joulupäivän aamuna, leikata viipale saaristolaisleipää, sipaista pinnalle kunnon kerros tahnaa ja heittäytyä keittiön siniselle sohvalle lukemaan kirjaa, vaikka meillähän ei tokikaan kukaan syö sohvalla.
Listasin alle seitsemän vinkkiä lohitahnan valmistamiseen. Lopussa on myös oma simppeli ohjeeni, ole hyvä!
Lähde liikkeelle kalatiskiltä
Lohitahnaan tietysti tarvitaan hyvää savustettua lohta. Itse teen lohitahnan lämminsavustetusta lohesta, mutta jotkut laittavat sen lisäksi myös kylmäsavustettua lohta. Ostamme joulun kalat vakiokalakaupastamme irtona. Monet isot ruokakaupat savustavat lohta itse ja myyvät sitä palvelutiskissä.
Liima, joka sitoo kaiken yhteen
Murennan lohen kulhoon ja lisään joukkoon purkillisen smetanaa (tai ranskankermaa). Se liimaa lohen tahnaksi. Jos et halua käyttää lehmänmaitotuotteita, yksi lukija vinkkasi laittaneensa smetanan sijaan tahnaan soseutettua voipapua. En ole kokeillut tätä itse, mutta kuulostaa nerokkaalta! Monet laittavat lohitahnaan majoneesia, mutta sitä ei mielestäni tarvita. Samantyyppistä syvyyttä saa lisäämällä Dijon-sinappia.
Tilkka raikkautta
Rasvainen lohi ja smetana kaipaavat raikkautta. Useimmiten puristan joukkoon tilkan sitruunamehua. Myös raastettu kirpeä omena (huom! oikeasti kirpeä eli omista talviomenapuista tai Granny Smith kaupasta) toimii loistavasti.
Sitten sipulia
Sipuli kuuluu lohitahnaan. Koska raaka sipuli on itselleni liian voimakasta, laitan hienonnetun sipulin siivilään ja kaadan sen läpi kiehuvan kuuman veden. Kuuma vesi vie mennessään sipulin pahimman äreyden. Jouluksi ostan monesti ruohosipulia, se on niin nättiäkin lohitahnan seassa. Ruohosipulista kannattaa säästää osa pinnalle.
Tarkista suola
Savulohen suolaisuus vaihtelee, joten maista ihmeessä, onko suolaa tarpeeksi ja rouhaise sitä joukkoon tarvittaessa. Kalassa saa olla suolaa, eikä lohitahna ole poikkeus.
Ja vielä valkopippuria
Suolan lisäksi rouhaisen lohitahnaan valkopippuria. Sen kanssa on syytä olla varovainen, kierros pari myllystä riittää.
Lopuksi tärkein: maista leivän kanssa
Laaduntarkkailun nimissä sipaise lohitahnaa oikeaan käyttökohteeseen eli saaristolaisleivän päälle ja varmista, että kaikki toimii. Jos jotakin tuntuu puuttuvan, tilkka sitruunamehua tai rouhaisu suolaa auttaa.
****
Mitä sinun lohitahnaasi tulee? Kerro alla! Ja muistathan joulun tahnapöytään sopivat iki-ihanat särkitahnan ja voipaputahnan!
4 kommentit
Piparjuuritahna tuo ihanan säväyksen ja ”sitojana” käytän välillä turkkilaista jogurttia. Raikasta eikä niin rasvaista 🙂
Piparjuuri on kyllä tosi hyvää 🙂
[…] puolestaan uppoaa tahnoihin, esimerkiksi lohitahnaan, tai […]
[…] Seitsemän vinkkiä onnistuneeseen lohitahnaan. […]