Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Lohitahna: seitsemän vinkkiä + tosi helppo resepti

kirjoittanut Satu Koivisto 15.12.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 15.12.2019
Lohitahna
43,1K

Saaristolaisleipä on leivottu, nyt tarvitaan päälliset! Erilaiset tahnat, etenkin lohitahna, kuuluvat meillä jouluun. Tahnoja syödään leivän kanssa ja lisäksi myös blinien päällä, sillä olemme syöneet niitä aattona jo vuosia. Ja onpa ihana herätä joulupäivän aamuna, leikata viipale saaristolaisleipää, sipaista pinnalle kunnon kerros tahnaa ja heittäytyä keittiön siniselle sohvalle lukemaan kirjaa, vaikka meillähän ei tokikaan kukaan syö sohvalla.

Listasin alle seitsemän vinkkiä lohitahnan valmistamiseen. Lopussa on myös oma simppeli ohjeeni, ole hyvä!

Lähde liikkeelle kalatiskiltä

Lohitahnaan tietysti tarvitaan hyvää savustettua lohta. Itse teen lohitahnan lämminsavustetusta lohesta, mutta jotkut laittavat sen lisäksi myös kylmäsavustettua lohta. Ostamme joulun kalat vakiokalakaupastamme irtona. Monet isot ruokakaupat savustavat lohta itse ja myyvät sitä palvelutiskissä.

Liima, joka sitoo kaiken yhteen

Murennan lohen kulhoon ja lisään joukkoon purkillisen smetanaa (tai ranskankermaa). Se liimaa lohen tahnaksi. Jos et halua käyttää lehmänmaitotuotteita, yksi lukija vinkkasi laittaneensa smetanan sijaan tahnaan soseutettua voipapua. En ole kokeillut tätä itse, mutta kuulostaa nerokkaalta! Monet laittavat lohitahnaan majoneesia, mutta sitä ei mielestäni tarvita. Samantyyppistä syvyyttä saa lisäämällä Dijon-sinappia.

Tilkka raikkautta

Rasvainen lohi ja smetana kaipaavat raikkautta. Useimmiten puristan joukkoon tilkan sitruunamehua. Myös raastettu kirpeä omena (huom! oikeasti kirpeä eli omista talviomenapuista tai Granny Smith kaupasta) toimii loistavasti.

Sitten sipulia

Sipuli kuuluu lohitahnaan. Koska raaka sipuli on itselleni liian voimakasta, laitan hienonnetun sipulin siivilään ja kaadan sen läpi kiehuvan kuuman veden. Kuuma vesi vie mennessään sipulin pahimman äreyden. Jouluksi ostan monesti ruohosipulia, se on niin nättiäkin lohitahnan seassa. Ruohosipulista kannattaa säästää osa pinnalle.

Tarkista suola

Savulohen suolaisuus vaihtelee, joten maista ihmeessä, onko suolaa tarpeeksi ja rouhaise sitä joukkoon tarvittaessa. Kalassa saa olla suolaa, eikä lohitahna ole poikkeus.

Ja vielä valkopippuria

Suolan lisäksi rouhaisen lohitahnaan valkopippuria. Sen kanssa on syytä olla varovainen, kierros pari myllystä riittää.

Lopuksi tärkein: maista leivän kanssa

Laaduntarkkailun nimissä sipaise lohitahnaa oikeaan käyttökohteeseen eli saaristolaisleivän päälle ja varmista, että kaikki toimii. Jos jotakin tuntuu puuttuvan, tilkka sitruunamehua tai rouhaisu suolaa auttaa.

****

Mitä sinun lohitahnaasi tulee? Kerro alla! Ja muistathan joulun tahnapöytään sopivat iki-ihanat särkitahnan ja voipaputahnan!

Lohitahna

Lohitahna

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 32 äänesti )

Ainekset

  • 300 g lämminsavustettua lohta
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 rkl sitruunamehua (oikeasta sitruunasta)
  • ripaus suolaa
  • ripaus valkopippuria

Tee näin

  1. Paloittele lohi kulhoon ja poista samalla ruodot ja nahka.
  2. Hienonna ruohosipuli. Säästä halutessasi osa koristeeksi.
  3. Lisää ruohosipuli, smetana, Dijon-sinappi ja sitruunamehu kulhoon ja sekoita. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  4. Maista lohitahnaa saaristolaisleivän kanssa ja lisää mausteita tarvittaessa.

Psst!

Voit korvata ruohosipulin pienellä kelta- tai punasipulilla. Jos et voi syödä raakaa sipulia sellaisenaan, laita hienonnettu sipuli lävikköön ja kaada läpi puoli litraa kiehuvan kuumaa vettä. Sitruunamehun sijaan voit lisätä tahnaan raastettua kirpeää (!) omenaa. Tarkista silloin suolan määrä, jotta sitä on riittävästi.

JouluKalaTahnat
4 kommentit 30 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Joululahjat jotka eivät jää nurkkiin pyörimään: 19 syötävää ja käytännöllistä ideaa
Seuraava postaus
Uunipäärynät: superhelppo ja nätti jälkiruoka jäätelön kanssa tarjottavaksi

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

4 kommentit

Heli 16.12.2019 - 11:27

Piparjuuritahna tuo ihanan säväyksen ja ”sitojana” käytän välillä turkkilaista jogurttia. Raikasta eikä niin rasvaista 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2019 - 21:59

Piparjuuri on kyllä tosi hyvää 🙂

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:26

[…] puolestaan uppoaa tahnoihin, esimerkiksi lohitahnaan, tai […]

Vastaa
Graavisiikatartar | Uusi joulusuosikkisi | Katso ruokatoimittajan resepti! 16.12.2021 - 17:33

[…] Seitsemän vinkkiä onnistuneeseen lohitahnaan. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä