Makaronilaatikko soijarouheesta on kuopukseni sanoin ”ihan sairaan hyvää”. Siispä en lainkaan ihmettele, miksi tästä tuli minulle niin runsaasti reseptitoiveita.
Kas tässä valmistusvinkit ja lopussa tarkka resepti!
Kaiken pohja: voimakas, kasviksia pursuava tomaattikastike
En ole oikein koskaan välittänyt ns. perinteisestä makaronilaatikosta vaan olen jo vuosia tehnyt makaronilaatikkoon voimakkaan makuisen tomaattikastikkeen. Tosi hyvän tomaattikastikkeen saa muutamalla niksillä.
Tomaattikastikkeeseen kannattaa tehdä italialainen soffritto-pohja. Sitä varten tarvitset sipulia, varsiselleriä (tai juuriselleriä) ja porkkanaa. Lisäksi tomaattikastike on siitäkin kätevä, että siihen voi ujuttaa huoletta paljon muitakin kasviksia, uusien ravitsemussuositusten hengessä. Tällä kertaa lisäsin mukaan pienen kukkakaalin lehtineen ja varsineen sekä vähän nahistuneen paprikan. Mutta hyvin voisi lisätä esimerkiksi raastettua lanttua, punajuurta, palsternakkaa, palmukaalia… Mitä nyt ikinä keksitikin!
Tomaattisäilykkeistä käytän mieluiten kokonaisina säilöttyjä tomaatteja, mutta tässä kyllä toimivat aivan hyvin myös murska ja paseerattu tomaatti. Säilykkeen lisäksi kannattaa lisätä pyreetä tuomaan syvää tomaattista makua.
Ja muista etikka ja sokeri. Lisää etikka kasvisten joukkoon ennen tomaattisäilykkeiden lisäämistä, nosta lämpöä ja anna etikan kiehua, niin sen maku ei ole hyökkäävä. Pieni määrä sokeria taas tasapainottaa hapokkuutta.
Mystinen soijarouhe: näin toimit sen kanssa
Vanhasta kunnon soijarouheesta saa aikaan vaikka mitä tosi herkullista, kun tietää miten sitä pitää käsitellä.
Mutta hyviä uutisia: tomaattikastikkeeseen soijarouheen lisääminen ei vaadi mitään ihmeellistä. Sen voi nakata kastikkeeseen kuivana ihan sellaisenaan. Tomaattikastikkeessa on niin paljon makua, että soijarouhekin saa siitä osansa ilman kikkakolmosia.
Esimerkiksi kaalilaatikkoa varten toimintatavat ovat taas toiset, palataan niihin joskus toiste.
Makaronit: onko ne pakko keittää?
Ei ole. En ikinä, koskaan keitä makaronia makaronilaatikkoa varten vaan sekoitan raa’at makaronit ja kuuman kastikkeen suoraan uunivuoassa. Siinä se. Makaroni kyllä kypsyy uunissa kuumassa kastikkeessa muhiessaan.
Kun sekoitat makaronit ja kastikkeen, varmista, että makaronit jäävät kastikkeen pinnan alle. Jos näin ei käy, lisää vuokaan vettä.
Bonus jos haluat: juustokuorrutus
Jos sinäkin tykkäät yhtä paljon uunissa sulaneesta juustosta kuin minäkin, lisää makaronilaatikon pinnalle esimerkiksi emmentaali- tai mozzarellaraastetta. Lisää juusto, kun olet paistanut makaronilaatikkoa kymmenen minuuttia.
Kasvipohjaisia juustoja käyttävät: testasin juuri kotimaisen Mön uuden mozzarellaraasteen, ja se toimi tässä aivan todella hyvin. Sulikin kivasti!
****
Mitä sinä teet soijarouheesta? Ja alla vielä makaronilaatikon resepti, ole hyvä! Makaronilaatikko soijarouheesta, täältä tullaan!
Lisää reseptejä
Kasvismakaronilaatikko linsseistä kätkee sisäänsä myös ison määrän kameleonttimaista kesäkurpitsaa.
Gochujang-nuudelit valmistuvat äkkiä, ja niitä rakastavat kaikki.
Linssipadasta tulee täydellisen täyteläistä, kun tiedät yhden niksin.