Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Mansikkahillo: itse tehty hillo on luksusta purkissa

kirjoittanut Satu Koivisto 14.7.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 14.7.2019
Mansikoiden mehustus
23,7K

Mansikkahillo on tyttäreni mielestä vahvasti syy, miksi muistutan Muumimammaa. Minä toden totta rakastan hilloja ja hilloamista ja keitän hilloja milloin mistäkin. Tärkein kaikista on kuitenkin mansikkahillo. Se on lempparimme pannukakun kanssa, ja se maistuu taivaalliselta turkkilaisen jogurtin kanssa.

Mansikkahillossa viehättävintä ei kuitenkaan ole pelkkä maku. Mansikkahillon keittäminen osuu usein kesälomani alkuun, joten siitä on muotoutunut yksi tärkeistä kesäperinteistäni. Pitkään tein mansikkahillon lapsuudenkodissani äitini keittiössä, mutta viime vuosina olen siirtynyt kotiin. Mansikkahillon keittämisestä tulee aivan oma tunnelmansa ja toivottavasti muistoja omille lapsillenikin.

Kun kerroin Instagramissa keittäväni hilloja, eräs lukijani kertoi, ettei hän ole koskaan uskaltanut tehdä hilloja pilaantumisen pelossa. Samalla hän pyysi, voisinko käydä blogissa jotenkin seikkaperäisemmin läpi omia hilloamismenetelmiäni. No tottahan toki se onnistuu!

Napakka mansikka paras mansikka

Mansikkahillon mansikoiden täytyy olla tuoreita ja mielellään vielä kunnolla napakoita. Varaan mansikat joko suoraan tilalta tai kaupasta tietylle päivälle, jonka sitten pyhitän säilömiselle. Kun marjat ovat kotona, ryhdyn saman tien hommiin. Puhdistan marjoista kannat, ja samalla tarkistan nopeasti, ettei yksikään mansikka ole päässyt homehtumaan. Jos joku mansikka on homeessa, heitän ne pois. Pehmenneet mansikat usein ovat vielä ok, mutta pehmeimmät laitan erilleen esimerkiksi lasten iltajogurttia varten tai muuten heti syötäväksi. Tai napsin suoraan suuhuni.

Superpuhtaat purkit

Jos suinkin muistan, etsin lasiset hillopurkit valmiiksi edellisenä iltana ennen mansikoiden saapumista. Pienet purkit ovat parempia kuin jättimäiset, jotta avattu purkillinen tulee syödyksi mahdollisimman pian. Varmistan, että purkkien kannet asettuvat paikoilleen tiiviisti eivätkä ole sekoittuneet tai kadonneet. Sitten valutan jokaisen purkin täyteen vettä. Vedessä liottaminen aktivoi bakteerit. Aina en muista tehdä tätä, ja silloin liotusaika on saattanut jäädä vain pariin tuntiin. Liotuksen jälkeen pesen purkit ja kannet astianpesukoneessa. Tuohon koneelliseen en laita muita astioita kuin hilloamisessa tarvittavia.

Sokeria sokeria

Sokeria tarvitaan, jotta hillo säilyy. Itse käytän sokeria hiukan vähemmän kuin monissa ohjeissa, sillä äitini tekee niin. Vuosien tuotekehittelyn myötä olen päätynyt tekemään mansikkahilloni tavallisen sokerin ja hillosokerin yhdistelmällä. Tavallisella sokerilla mansikkahillosta tulisi mielestäni liian vetelää, pelkällä hillosokerilla liian tiiviistä jogurtin kanssa syötäväksi. Sekoitus tekee hillosta juuri sopivan vetelää ja ihanan sattumaista.

Mansikkahillon valmistus alkaa mansikoiden perkaamisella ja mehustamisella.
Mansikoiden kannattaa antaa mehustua jonkin aikaa ennen hillon keittämistä. Silloin ne eivät kärähdä.

Kuuma hillo, kuumat purkit

Hillopurkit sulkeutuvat kunnolla, kun hillon purkittaa kuumana kuumiin purkkeihin. Kuuma hillo voi myös rikkoa kylmän lasipurkin. Aiemmin kuumensin astianpesukoneessa pestyt purkit uunissa: ladoin purkit koneesta uunipellille leivinpaperin päälle suu alaspäin ja käänsin sitten uunin lämpenemään 125 asteeseen ainakin puoleksi tunniksi. Sitten otin kuumia purkkeja uunista sitä mukaa kun niitä täytin, mutta tapa oli ärsyttävän hankalaa. Nykyisin keitän puhtaita purkkeja ja kansia kattilassa vajaan vartin ja ongin ne sitten suoraan pihdeillä täytettäväksi. En työnnä sormiani purkin sisäpuolelle vaan pyyhin mahdolliset roiskeet talouspaperilla ja suljen sormien palamisen uhallakin purkit saman tien.

Mansikkakattila liedellä
Mansikkakattila kiehuu helposti yli, jos sen jättää vartioimatta.

Kuoppaa kaivataan

Naps! Keittiöstä kuuluu napsahduksia vielä tuntien päästä, kun hillohommat ovat jo ohi. Se kuuluu asiaan. Napsahdus ja purkin kannen painuminen kuopalle kertovat siitä, että purkki on sulkeutunut ilmatiiviisti. Kun hillot ovat jäähtyneet, nostan ne jääkaappiin. Jos jokin kansi ei ole painunut kuopalle, ei hätää, aloitan vain syömisen sellaisesta purkista. Itse merkitsen sellaisen purkin ”Syö ensin” -tekstillä. Hilloa kannattaa ottaa aina puhtaalla lusikalla ja laittaa purkki takaisin jääkaappiin.

Mansikkahillo on parasta heinäkuussa.
Mansikkahillopurkit saavat jäähtyä sanomalehden tai keittiöpyyhkeen päällä.

****

Näillä vinkeillä valmistan muutkin hilloni: vadelmasta, mustikasta, omenasta, jopa veriappelsiinista. Mitä vinkkejä sinulla on hillojen valmistukseen? Jaa omasi alla! Niin ja tässä vielä oma mansikkahilloni ohje, johon ei tule missään nimessä mitään mausteita. Jos sinä haluat, lisää ihmeessä vaikka vaniljaa!

Mansikoiden mehustus

Mansikkahillo

Printtaa
Annoksia: 2,6 litraa Valmistelut: 1 tunti Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 23 äänesti )

Ainekset

  • 2 1/2 kg mansikoita
  • 1/2 kg tavallista sokeria
  • 1/2 kg hillosokeria

Tee näin

  1. Pese mansikat, jos ne ovat hiekkaisia. Leikkaa mansikoista kannat ja halkaise ne kahteen tai neljään osaan.
  2. Laita mansikat kattilaan ja kaada päälle tavallinen sokeri. Ravistele kattilaa, jotta sokeri valuu marjojen väleihin. Anna mansikoiden mehustua tunti pari.
  3. Kuumenna mansikoita miedolla lämmöllä sekoitellen, jotta ne eivät pääse palamaan. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen.
  4. Keitä mansikkahilloa noin vartti. Sekoita välillä ja pidä kattilaa silmällä, se kiehuu hurjan helposti yli. Kuori vaahto kattilan pinnalta.
  5. Pese liotetut purkit käsin tai astianpesukoneessa. Keitä purkkeja kansineen isossa kattilassa kymmenisen minuuttia. Valuta puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
  6. Jaa kuuma mansikkahillo kuumiin purkkeihin, pyyhi hilloroiskeet ja väännä kannet kiinni. Varmista, että kannen keskusta painuu kuopalle parissa päivässä, se on merkki siitä, että purkki on suljettu tiiviisti. 
  7. Säilytä mansikkahillo jääkaapissa tai viileässä kellarissa.

Psst!

Jos hillopurkin kansi ei painu kuopalle parissa päivässä, näin ei tapahdu, ei huolta. Säilytä hillo jääkaapissa ja aloita syöminen sellaisesta purkista. Itse kirjoitan purkin kanteen "syö ensin".

HillotMansikkaSäilöntä
4 kommentit 22 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mansikkakakku: supermehevä kesäkakku, jota makean karttajakin santsasi lisää
Seuraava postaus
Mathildedal: superkiva päiväkohde lasten kanssa tai aikuisten kesken

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Ask 14.7.2019 - 20:26

Kiitos hyvästä ohjeesta! Jäin vielä miettimään, että missä säilytät kaikkia hilloja yms ? Säilyisikö ne jossain muuallakin kuin jääkaapissa?

Vastaa
Satu Koivisto 16.7.2019 - 23:10

Survon jääkaappiin 😀 Joskus säilytin myös äidin viileässä kellarissa, säilyivät siellä oikein hyvin. Hillon voi myös pakastaa, jos pakastimessa on enemmän tilaa. Jos hillon haluaa säilyttää huoneenlämmössä, siihen pitää lisätä säilöntäainetta, niistä itselläni ei ole harmi kyllä kokemusta.

Vastaa
Miia 16.8.2022 - 19:34

Hei! Sain naapurilta ison vadin luumuja ja mietin että voisiko tällä ohjeella tehdä hilloa myös niistä?

Vastaa
Joululahjat | Aidot toiveet | Kaikki syötäviä tai käytännölisiä 20.12.2022 - 10:34

[…] on purkitettua rakkautta. Porkkanoista ja omenoista keitetty hillo on ihanaa juustojen kanssa. Mansikkahillo onnistuu […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä