10 kysymystä -juttusarja jatkuu haastattelulla, jonka minä halusin tehdä.
Petra Väänänen, Petra V, on monille tuttu Suomen MasterChefin uudelta kaudelta, jossa hän on kokannut itsensä kärkinelikkoon. Ainakin, sillä kisa on vielä kesken. Perheen kanssa olemme katsoneet joka jakson ja fanitamme Petran taidokkaita suorituksia. Ja pidämme tietenkin peukkuja!
Petra pitää Food by Twins -ruokablogia kaksoissiskonsa Nooran kanssa. Näkökulma ruokaan on mukavan erilainen: suomalainen luonto kohtaa aasialaisia makuja.
Minulla on ilo tuntea Petra myös henkilökohtaisesti, sillä aloitimme opinnot ravintolakoulu Perhossa samana päivänä, samassa ryhmässä. Meillä synkkasi heti. Petran kunnianhimo, rohkeus ja keittiötaidot tekivät vaikutuksen heti ensimmäisestä keittiötunnista alkaen. Olen oppinut Petralta valtavasti.
Petra, mitkä viisi kasvista innostavat sinua juuri nyt?
Villiyrtit, varhaisperunat, parsa, retiisit ja varhaiskaali.
Ensinnäkin ihanaa, että villiyrttikausi on alkanut. Aloitin tutustumisen villiyrtteihin poimalla nokkosia ja kuusenkerkkiä mummolassa. Siitä olen hiljalleen tutustunut muihin lajeihin ja olen superinnoissani aiheesta. Paistoimme juuri koulussa kestävän kehityksen kurssilla maitohorsmaa parsan tavoin ja teimme orvokeista tehtyä jäätelöä. Olemme julkaisseet myös siskoni kanssa Food by Twins -blogiimme helpon villiyrttipiirakan reseptin ja leiponeet nokkosista pizzaa.
Voiko olla parempaa kesällä kuin varhaisperunat, nokare voita ja tilliä! Onneksi niiden aika on vihdoin alkanut! Keitän perunat suolaveteen ja perunoiden vielä ollessa kuumia lisään joukkoon lusikallisen voita, ripauksen suolaa sekä hienonnettua tilliä. Täydellistä kesäruokaa.
Rakastan retiisejä niiden kauniin ulkomuodon ja terävän maun vuoksi. Ohuilla retiisikiekoilla saa koristeltua niin voileipäkakun kuin salaatin kauniiksi. Olen myös fermentoinut kokonaisia retiisejä. Ne ovat herkullisia leivän päällä, ja maku muuttuu mukavan pehmeän hapokkaaksi.
Varhaiskaali on monipuolinen ja raikas vihannes, jota käytän yleensä alkukesänä lisukkeena. Kevyt coleslaw-tyyppinen lisuke vaikka burgerin tai tacojen väliin syntyy hienonnetusta varhaiskaalista sekoitettuna kreikkalaiseen jogurttiin. Puristus sitruunamehua ja ripaus suolaa, ai että.
Tykkään kesällä myös grillata varhaiskaalia. Leikkaan varhaiskaalit lohkoiksi ja grillaan miedolla lämmöllä pitkään. Päälle valkosipulivoita tai raikasta vinegrettiä.
Aamupala vai iltapala?
Aamupala. Rakastan aamupalaa. En kuitenkaan tykkää syödä aamupalaa kovin aikaisin, joten yleensä se venyy aamupäivälle. Silloin teenkin yleensä tuhdimman aamupalan. Puuro on kuulunut vuosia jo aamurutiineihini, mutta nykyään himoitsen usein suolaista aamupalaa. Aamupalani vaihtelee usein puurosta kananmuniin, paistettuun riisiin ja meksikolaisiin herkkuihin, kuten chilaquiles. Kiireisimpinä aamuina tai muuten vain vähemmän nälkäisenä pyöräytän smoothien, johon uppoaa yleensä marjoja, pinaattia, selleriä ja sitruunamehua. Hyvällä aamupalalla jaksaa paremmin.
Mihin ruokaan tarvitset reseptin?
Tarvitsen reseptin aika moneen ruokaan, jos haluan toteuttaa sen niin sanotusti oikean kaavan mukaan. Tähän sisältyy yleensä klassikkoruoat ja leivonnaiset. Harvemmin kuitenkin kokkaan kotikeittiössä suoraan reseptistä. Rakastan ruoanlaitossa juuri sitä, että voi rikkoa rajoja ja kokeilla uutta. Epäonnistumisten kautta kehittyy. Soveltamalla saa sellaisen varman tuntuman ruoanlaittoon, eikä tarvitse nojata resepteihin. Parhaillaan voi syntyä jotain uutta ja mullistavaa.
Mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?
Jääkaappini on tällä hetkellä hyvin pieni, joten on hyvin vaikeaa unohtaa mitään sinne. Rohmuan matkoilta marketeista erilaisia kuivamausteita, joten maustehylly olisi parempi käydä läpi hieman useammin.
Mitä teet, kun et jaksaisi kokata?
Olen yleensä hyvin valmistautunut tähän tilanteeseen, koska sitä tapahtuu aika usein. Tykkään keitellä ison satsin keittoa tai muuta ruokaa pakastimeen annosrasioihin, joita voin sitten lämmittää äkillisen nälän yllättäessä. Pyrin myös aina pitämään reilusti välipaloja, sillä minulla on aika suuri ruokahalu. Vaikka en jaksaisi kokata, kokkaan silti. Silloin kokkaan jotain todella nopeaa ja helppoa, esimerkiksi puuroa, munakasta tai mitä ikinä kaapista löytyy. Sellaista minkä tekemiseen menee
maksimissaan 15 minuuttia. Viime viikkoina olen pitänyt tacojen aineksia valmiina, sillä salsat säilyvät hyvin. Tacolettu kuumaksi pannulle, sitten lämmittää siihen jonkun täytteen (voi olla vaikka kananmuna) ja salsat päälle. Herkullista ja nopeaa. Todella harvoin tilaan ruokaa kotiin.
Viisi tärkeintä keittiövälinettä?
Paistinpannu, terävät veitset, blenderi, lämpömittari ja keittiövaaka. Niillä pääsee pitkälle.
Kerro joku moka keittiössä.
Asioita on palanut uuniin ja mikroon, astioita on rikkoontunut ja kerran palokuntakin on saapunut paikalle. Kotona on sattunut kaikenlaisia mokia, mutta eniten niitä sattui kyllä Master Chefissä. Heti ensimmäisessä jaksossa viilsin sormeni auki terävään työskentelypöytään ja viime minuuteilla tohotin kampasimpukkaa lautasella, joka halkesi kahtia. Jälkikäteen on hyvä onneksi nauraa, ja epäonnistumisista oppii aina.
Minkä taidon haluat opetella seuraavaksi keittiössä?
Mitäpä en haluaisi opetella! Olen erittäin intohimoinen ruoanlaittaja ja etsin koko ajan uusia reseptejä sekä tekniikoita, mitä haluaisin opetella tai makuja joita maistella.
Mitä ruokaasi et kuvaisi Instaan?
En näe syytä, miksen laittaisi vaikka kaikkia ruokiani Instagramiin. Siskoni kanssa pitämällä tilillämme kuitenkin pyrimme tuottamaan laadukasta sisältöä ja visuaalinen ilme on niin Instagramissamme kuin blogissamme tärkeää. Päivittelen kuitenkin usein stooriin ihan arkiruokakuvia ja videoita. Mielestäni on tärkeää näyttää myös, mitä siellä kulissien takana tapahtuu, sillä kaikki ei ole vain täydellisesti aseteltuja ruokakuvia. Tykkään kyllä usein pleitata ja stailata ruokia myös ihan arjessa. Yrtit tekevät lautasella ihmeitä.
Yrtit ovat kyllä helppo keino lisätä luksusta arkeen. Missä ravintolassa olet inspiroitunut viimeksi?
Olin Tanskassa työharjoittelussa ja ällistyin ravintoloiden ja kahviloiden laadusta. Sushi Anabassa kokemani omakase avasi silmäni täydellisen sushin maailmaan. Maistoin Tanskassa myös elämäni parhaita leivonnaisia kuten croissantteja. Olisi kiva oppia nämä taidot joskus myös omassa elämässäni.
****
Ihailen intohimoista ja mutkatonta suhdettasi ruokaan Petra! Iso kiitos haastattelusta. Jos et vielä seuraa Food by Twins -tiliä Instagramissa, tee se heti. Petran kuvan on ottanut Petteri Fincke, annoskuvan Noora Väänänen ja Master Chef -kuvan MTV/Juuli Aschan.
****
Kenet haluaisit nähdä tässä juttupaikalla seuraavaksi? Huikkaa toive alla!
10 kysymystä -juttusarjan aiemmat osat
Samasta padasta -kirjasarjan Outi Tuomivaara
Ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Tara Junker
Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atula