Mitä lounaaksi kotona on taas ensi viikon kantava kysymys. Uusi etätyöviikko alkaa, ja uusien tartuntalukujen valossa siihen tuskin on ihan lähiaikoinakaan luvassa muutosta. Se tarkoittaa jälleen uutta kotilounasviikkoa, ja tokihan myös illalla syödään vielä koko perheen kanssa jotakin ruokaa. Siinä onkin paljon keksittävää.
Ilman koko syksyn jatkunutta sairastelukierrettä olisimme lähteneet miehen kanssa välillä ihmisten ilmoille lounaille. Koska se ei nyt ole ollut mahdollista, olemme ottaneet tavaksi tilata lounasta kotiin parina päivänä viikossa. Ja koska lounailla ei tarvitse ajatella chilitietoisia lapsia, olemme hurvitelleet tilaamalla kaikenlaista mausteista. Vakioravintolamme ovat olleet vegaaninen vietnamilainen Sen Chay, indonesialainen Bali Brunch ja sichuanilainen Chengdu. Mieheni taas tilaisi tulista thairuokaa Bangkok9:stä aina kun vain mahdollista.
Loppuina päivinä lounas on sitten jotain kotitekoista. Tässä suosikit, mitä lounaaksi kotona!
Mikro sanoo bling
Etätyölounassuosikkini on kyllä sellainen, joka löytyy valmiiksi jääkaapista. Eli edellisen illan jämiä ihan vain lämmitettynä, mitä nyt milloinkin. Tänään teen ison vuoallisen pitkään haudutettua kaalilaatikkoa, josta riittää iloa moneksi lounaaksi. Myös lohilaatikko, moussaka ja kesäkurpitsa-linssivuoka vain paranevat jääkaapissa. Papupataa riittää moneksi päiväksi, samoin linssikeitto. Edellisen illan pastat toimivat aivan hyvin mikrotettuna, samoin risottokin hätätapauksessa (vaikka haaveilen vahvasti, että saisin taas joskus paistettua siitä arancineja).
Ruoan osat jääkaapissa
Paahtajananaisena minulla on hyvin usein jääkaapissa jotakin uunissa paahdettua vihannesta: kukkakaalia, parsakaalia, punajuuria, munakoisoa… Paahdan vihanneksia silloin, kun joka tapauksessa häärään keittiössä, usein sunnuntaina. Olen kirjoittanut tästä monesti, muun muassa molemmissa kirjoissani, ja monet ovat saaneet tällä tavalla ujutettua lisää kasviksia arkeensa.
Paahdetuista vihanneksista saa helposti kasattua ruokaisan salaatin, jota voisi sanoa bowliksikin: pohjaksi keitettyä kvinoaa, ohraa, kaurajyviä tai muuta viljaa, jonka maustan öljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja mielellään tuoreilla yrteillä. Sitten vain sekaan aiemmin uunissa paahdetut kasvikset (mielellään huoneenlämpöiseksi mikrotettuna). Kun lisää kastikkeeksi hummuksen, saa samalla hyviä proteiineja. Viljaa, kasviksia ja yrttejä vaihtelemalla tätä saa varioitua aivan loputtomasti, ja aina maistuu vähän erilaiselta. Ja toki sekaan voi lisätä kypsää kanaa, kalaa tai lihaa, jos haluaa.
Toinen kätevä peti valmiiksi paahdetuille kasviksille on pasta. Pasta kiehumaan, ja jos jääkaapissa on basilikatahnaa tai pestoa, pastalle saa pikaisen kastikkeen. Sitten jälleen vain (huoneenlämpöisiksi) mikrotetut kasvikset joukkoon ja syömään.
Yritän myös pitää jääkaapissa keitettyjä perunoita. Niistä saa paistettua muutamassa minuutissa kunnon ruoan, vaikka muut elementit lautasella olisivatkin jääkaapista haalittuja sekalaisia osasia.
Kun on kokattava
Jos jääkaapissa ei ole mitään valmista ja ruoan pitäisi valmistua äkkiä, turvaudun usein hernepestopastaan. Pakasteherneet ovat todella hyviä ja säilyvät pakastimessa vaikka kuinka kauan. Kasviscurryyn saa upotettua kaiken eriparisen jääkaapin vihanneshyllyltä, ja se valmistuu äkkiä. Myös munakas on minusta aivan passeli lounas. Usein lisään sinne keitettyjä perunoita tai kaalia. Joskus ihan vain pelkkä paistettu kananmunakin tuntuu ihanan ruokaisalta. Jos ehtii odotella mutta ei ole aikaa valmistella, gnocchivuoan saa uuniin muutamassa minuutissa, kun tomaattikastike on valmiina.
Jotain raikasta
Jos jotain lounasravintoloista erityisesti kaipaan, niin lisukesalaattilaareja. Vaikka käytän monipuolisesti kasviksia ruoanlaitossa, raakojen osuus lautasella voisi olla runsaampi. Siksi on kätevää, jos jääkaapissa on esimerkiksi vienosti tulista kaalisalaattia tai vähän Kaakkois-Aasialta maistuvaa porkkanaraastetta, jotka molemmat sopivat monen kanssa ja joita molempia on helppo lappaa lautaselle.
****
Mitä sinä syöt kotitoimistolounaaksi? Kerro alla!
2 kommentit
Meidän taloudessa alettiin tänä syksynä paahtaa kasviksia viikonloppuisin viikkoa varten (kiitos vastauksesta kysymyksiin Instassa!) ja niistä paahdoksista on syntynyt useampikin kasvissosekeitto, sopivan kypsiä vihanneksia fried ricen sekaan, pastakastikevihanneksia jne. Lapsen suosikki oli kookosmaidolla ja inkiväärillä viimeistelty kurpitsakeitto, omaksi suosikikseni pääsi paistetut (ennakkoon uunipaahdetut) broccolinit ja kurpitsakuutiot katkaravuillla ja chorizolla paistettuna (stir fry) chilikastikkeen kanssa.
Kiva kuulla! Eikö uunissa paahtaminen olekin ihmeellisen kätevää? 😀