Kysymys-vastaussarjani seuraava on tässä! Saan teiltä aina välillä kysymyksiä, mitä jostakin raaka-aineesta voisi tehdä, ja vastaan niihin enemmän kuin mielelläni. Jokin aika sitten keksin, että voisin vastata kysymyksiin myös täällä blogin puolella, jolloin ne voisivat ilahduttaa useampia.
Tällä kertaa sain tällaisen kysymyksen:
”Hei! Mitä tehdä maapähkinävoista? Tai mihin sitä voisi käyttää?”
Ah, maapähkinävoi on ihanaa! Meillä on sitä jääkaapissa aina purkki tai pari, koska se on niin monikäyttöistä ja herkullista. Se on myös kätevä tapa saada proteiinia. Maapähkinävoita saa sekä samettisen sileänä että vähän rouheisena, jossa on pähkinäsattumia. Molemmat ovat herkullisia. Pähkinävoita voi ja kannattaa tehdä myös itse.
Ehkä eniten maapähkinävoita taitaa kulua meillä ihan lusikalla purkista syötynä… Myös maapähkinävoi-mansikkahilloleivät ovat herkullisia. Joskus sujautan sitä kaurapuuroon. Se sopii täydellisesti myös laskiaispullan täytteeksi.
Mutta maapähkinävoita voi hyvin käyttää kokkaamisessa! Tässä muutama idea.
1.Teen usein kasviksille dippikastiketta maapähkinävoista, soijasta, raastetusta valkosipulista ja limetistä. Sama soossi öljyllä ja vedellä notkistettuna sopii myös nuudeliwokin kastikkeeksi. Ensin paistan pannulla kasviksia, mitä milloinkin, ja kun ne alkavat olla kypsiä, kääntelen joukkoon maapähkinävoikastikkeen ja nuudelit.
2. Usein lisään maapähkinävoita sosekeittoon tuomaan pikkuisen proteiinia ja makua. Varsinkin porkkana ja maapähkinävoi ovat hieno pari.
3. Maapähkinävoi toimii myös smoothiessa. Esimerkiksi banaani, maapähkinävoi, maito ja ripaus vaniljaa on lasten suosikkiyhdstelmä.
4. Maapähkinävoilla saa mukavaa rakennetta ja makua curryihin, esimerkiksi Butter Tofuun tai kasviscurryyn. Sekoita maapähkinävoi kastikkeeseen haudutuksen lopuksi.
5. Aivan ihanaa kinuskia saa, kun soseuttaa tehosekoittimessa taateleita (ehdottomasti kivettömiä!) ja maapähkinävoita. Tätä kinuskia voi sitten sivellä leivonnaisten päälle (tai syödä ihan sellaisenaan).
****
Mihin sinä käytät maapähkinävoita? Huikkaa vinkkisi ja suosikkikäyttötapasi alla!
Ja jos haluat kysyä jotakin raaka-aineisiin tai kokkaamiseen liittyvää, lähetä kysymyksesi satu (at) satukoivisto.fi tai Instagramissa suorien viestien kautta.
Lisää kysymyksiä ja vastauksia
Mitä tekisin pakastetuista kantarelleista?
11 kommentit
Leivän päällä, smoothiessa, banaanin päällä chia siementen kans, leivonnassa… Nää on lasten lemppareita https://www.tinytummytales.com/chocolate-peanut-butter-cup-energy-bites/
Uuh, kuulostaa ihan taivaalliselta!
Lasten lemppari välipala on dipata omppulohkoja maapähkivävoihin 🙂 Ja välillä upgrade eli taateleiden dippailut 🙂
Joo, molemmat ovat kyllä tosi hyviä!
Lasten lemppareita ovat helpot satay-kanavartaat. Teen marinadin maapahkinavoista, valkosipulista, soijasta, ripauksesta curry-jauhetta ja limesta, leikkaan kanan rintapalan pitkiksi siivuiksi ja annan marinoitua n. 30 min. Sitten sujautan vartaisiin (tai usein ihan sellaisenaan), ja kuumaan uuniin hetkeksi kunnes kanat on kypsia ja mukavasti ruskistuneita. Toimii myos grillissa ja kanan sijasta varmasti ihan kaikkien kasviksienkin kanssa. Esim. kukkakaali olis varmasti tosi hyva!
Oi, kiitos vinkistä, tätä on tehtävä kesällä grillissä vaikka kukkakaaleista!
Korvapuustien täytteenä maapähkinävoi kanelin ja sokerin kera on aivan hurmaavan hyvää!
Totta, taivaallista!!
Jostain amerikkalaisesta reseptistä on jäänyt käyttöön ihanan täyteläinen salaatinkastike:
½ cup hummus
½ cup sweet chili sauce
2 tablespoons peanut butter
1 tablespoons rice wine vinegar
2 teaspoons sriracha sauce
Juice of 1 lime
Laitan salaattiin yleensä esim. parsakaalia ja lehtikaalia ja pähkinöitä, ja sitten mitä sattuu olemaan, esim. kanaa. Todella maukasta ja koukuttavaa 🙂
Oi kiitos vinkistä, nam!
[…] Tykkään maapähkinävoista todella paljon ja lisään sitä mielelläni moneen: sosekeittoon, nuudeliwokkeihin, leivonnaisiin, jopa smoothieen. Olen kirjoittanut tästä oman postauksensa, tästä pääset maapähkinävoivinkkeihin! […]