Kaupallinen yhteistyö: Swiss Diamond (maahantuoja Mastermark Brands)
Miten teräspannua käytetään? Tätä minulta on kysytty liki yhtä monta kertaa kuin sitä, mitä paistinpannua voin suositella. Tämä artikkeli vastaa molempiin kysymyksiin.
Minulla on ollut elämäni aikana jos jonkinlaisia paistinpannuja. Kahta voin suositella käsi sydämellä: valurautaista paistinpannua (parhaat löytyvät kirppareilta, kunhan tiedät mitä niille tehdä) ja laadukasta teräspannua. Molemmat ovat käytännössä ikuisia, mikä on itselleni tärkeää.
Olette kysyneet: miten sellaista teräspannua sitten oikein käytetään? Ymmärrän tuskan! Varsinkin alkuun, jos on tottunut tarttumattomiin non-stick-pannuihin, teräspannuun jämähtävät kananmunat nostattavat äkkiä verenpainetta. Mutta kun tiedät mitä tehdä, niin ei käy enää koskaan.
Mikä on hyvä teräspannu?
Minulla on sveitsiläinen Swiss Diamond -teräspannu, jota voin suositella lämpimästi. Merkki on tuttu monista ammattilaiskeittiöistä. Pannu on valmistettu laadukkaasta teräksestä, mikä ansiosta pannu ei väänny kovassakaan käytössä.
Oman pannuni halkaisija on 28 senttimetriä, mikä tekee siitä ihanan tilavan. Sille on helppo mahduttaa esimerkiksi kaksi paketillista tofua paistumaan kerralla rapeaksi tai koko perheen iltaruokawokki, josta jää itselleni vielä seuraavan päivän lounas. Pannulla mahtuu myös viimeistelemään viiden kuuden hengen pastan, mikä on itselleni erittäin tärkeä ominaisuus.
Pannu on myös muotoilultaan tosi nätti, tämäkin on itselleni tärkeää. Sen voi siis hyvin nostaa suoraan ruokapöytään. Kahva ei kuumene liedellä, joten pannu on myös turvallinen. Minulla on myös paljon vanhoja, metallisia, kauniita tarjoiluottimia, joita voi huoletta käyttää teräspannun kanssa.

Miten teräspannua käytetään?
Teräspannun käyttö vaatii hiukan opettelemista. Itselleen kannattaa olla alkuun armollinen. Oman hellan hyvät lämpötilat kyllä löytyvät.
Toisin kuin pinnoitettuja pannuja, teräspannua pitää kuumentaa tyhjänä tarpeeksi kuumaksi ennen öljyn lisäämistä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun paistaa esimerkiksi kananmunia tai muita proteiinipitoisia aineksia.
Aseta teräspannu levylle ja kuumenna tyhjänä niin kauan, että pannulle heitetty vesi jää helmeilemään pannun pintaan eikä haihdu heti pois. Tämä tuntuu ensimmäisellä kerralla aivan taikuudelta!

Siirrä sitten pannu pois liedeltä hetkeksi, jotta se hiukan jäähtyy. Lisää paistorasva, ja sitten pääset paistamaan.
Alkukuumennus takaa sen, että pannu kuumenee tasaisesti ja kauttaaltaan. Hetken jäähdytys taas takaa sen, että paistettava asia ei kärähdä heti ensi metreillä ja jää sisältä raa’aksi. Älä kuitenkaan liioittele: teräs myös viilenee äkkiä, joten pannu on pian liian kylmä. Tämänkin oppii pian kokeilemalla.
Tärkeää on myös se, että paistettavan pinnan antaa paistua rauhassa, ennenaikaisesti sorkkimatta. Kun pinta on paistunut tarpeeksi, raaka-aine irtoaa sopuisasti ja on helppo kääntää.
Teräspannun parhaat kaverit
Teräspannussa parasta on myös se, että voi huoletta käyttää metallisia paistovälineitä. Kokkikoulussa ihastuin atuloihin eli keittiöpihteihin enkä enää selviäsi keittiössä ilman. Rakastan myös ohuita, taipuisia metallilastojani, jotka olen ostanut vuosien varrella kirppareilta. Ne saa niin näppärästi ujutettua pannun ja paistettavan asian väliin. Pinnoitetuille pannuille soveltuvat muoviset ja puiset ovat välillä vähän kömpelöitä.
Mille raaka-aineille teräspannu on kaikkein paras?
Kaikille raaka-aineille, joita halutaan ruskistaa kovalla lämpötilalla: esimerkiksi kala, liha, kana, tofu, kananmuna (rakastan rapeita reunoja!). Tykkään myös wokata erilaisia kasviksia kovalla lämmöllä. Paistettuun riisiin tulee herkullinen pinta teräspannulla.
Paistan kyllä muutakin, sellaista, johon en tarvitse paistopintaa. Kuullotan eriparikasviksia ja teen niistä usein pastakastikkeita, monesti tomaattisia, ja curryja. Kun pannulle tulee esimerkiksi kookosmaitoa tai tomaattimurskaa, tarttumisesta ei niin tarvitse huolehtia.
Miten uusi teräspannu otetaan käyttöön?
Ennen ensimmäistä käyttöä pese teräspannu käsin tiskiaineella ja -harjalla ja kuivaa huolellisesti keittiöpyyhkeellä. Kuumenna pannua sitten keskilämmöllä ja levitä pintaan kerros rypsiöljyä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois. Nyt pannu on käyttövalmis.

Voiko teräspannulla paistaa ilman rasvaa?
Ei voi. Tai voi, mutta silloin ruoka tarttuu pannuun pahasti. Tämä tapahtuu etenkin silloin, kun paistetaan vähärasvaisia raaka-aineita kuten tofua ja vaaleaa kalaa.
Saako teräspannun pestä tiskikoneessa?
Saa, mutta itse en pese. Pannu on kaikkein helpoin pestä ihan heti käytön jälkeen tiskiharjalla ja käsitiskiaineella. Jos ruoka on jämähtänyt kiinni pannuun syystä tai toisesta, teräspannua saa hyvin hangata myös karkealla sienellä. Koska pinta on terästä, siitä ei irtoa mitään.
Mille liesityypeille teräspannu sopii?
Kaikille, niin induktiolle, sähkölle kuin kaasullekin. Nuotiota en ole kokeillut, mutta sinnekin teräspannun kuulemani mukaan voisi nakata.
****
Jäikö jokin asia mietityttämään? Kysy teräspannuista, vastaan!
Lue lisää keittiövälineistä
Veitsen huolto on helppoa, kun teet näin.
Pippuri- ja suolamyllyt, joita käytän joka päivä.