Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Munakoisorullat: tomaatissa muhinut vegeruoka maistuu taivaalliselta illallisen päätähtenä. Ruokatoimittajan lempiresepti!

kirjoittanut Satu Koivisto 26.3.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 26.3.2023
Munakoisorullat
8,8K

Munakoisorullat ovat kerrassaan taivaallisia muhittuaan kunnon tovin tomaattikastikkeessa. Jos joutuisin syömään vain yhtä ruokaa koko loppuikäni, tämä olisi listalla todella korkealla.

Munakoisorullat sopivat erinomaisen hyvin myös juhlavalle illalliselle. Opin tämän kokkikoulussa, jossa teimme rullia neljän ruokalajin juhlavan lounaan pääruoaksi (tosin lihatäytteellä). Koulussa annoksen päälle tehtiin kasa kengännauharanskiksia tuomaan rapeutta täyteläiseen annokseen. Muukin rapea elementti toimii loistavasti: pähkinä- tai siemenrouhe tai pangrattato, kuten tässä. Siitä lisää myöhemmin.

Jos teet munakoisorullat juhlapöytään, voit esivalmistella jokaisen osan etukäteen ja vain paistaa ennen tarjoilua, jolloin saat nostettua sen höyryävän kuumana suoraan pöytään. Tai ehkä teet koko vuoan etukäteen ja vain lämmität sen?

Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!

Munakoisot: valitse mahdollisimman isoja

Tiedän, munakoiso saattaa olla vaikea. Itsekin taas ihan hiljattain söin ravintolassa raakaa munakoisoa, pöh. Mutta kun tuon kasviksen osaa kypsentää oikein, siitä tulee taivaallisen kermaista. Olen kirjoittanut munakoison lempikypsennystavasta, uunissa paahtamisesta, pitkän postauksenkin.

Valitse tähän ruokaan muhkeita ja mahdollisimman tasakokoisia munakoisoja. Näin saat tehtyä nätit siivut.

Pese munakoisot, leikkaa pää ja kanta pois ja leikkaa munakoisot sitten pitkittäin sentin viipaleiksi. Se onnistuu parhaiten isolla kokkiveitsellä. Jos pyöreän munakoison leikkaaminen tuntuu hurjalta, leikkaa ensin jostakin sivulta pieni pitkittäinen pala pois, jotta saat kasviksen tukevasti leikkuulautaa vasten. On mahtavaa, jos saat aikaiseksi 12 suunnilleen tasakokoista siivua, silloin saat jokaiselle kolme rullaa.

Levitä siivut kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Munakoisot kaipaavat öljyä, joten älä pihistele, vaikka määrä saattaa tuntua isolta. Hiero munakoisoviipaleisiin öljyä, ripottele päälle suola ja paahda viipaleita noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat pehmenneet ja ruskettuneet kevyesti. Tasaisemman lopputuloksen saat, kun käännät viipaleet puolivälissä, mutta ilmankin pärjää.

Munakoisojen paahtuessa ehdit tehdä täytteen ja kastikkeen.

Täyte: paista pienellä lämmöllä pitkään

Täytettä varten kuori ja hienonna kaksi isoa sipulia ja kaksi varsisellerinvartta. Kuullota molempia öljyssä miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi, sipuli vähän makeaksi, vaikkei sitä olekaan tarkoitus karamellisoida. Sipuli ja varsiselleri saavat oikeastaan muhia siihen saakka, kunnes täytät sillä munakoisoviipaleet. Aivan lopuksi lisää pannulle valutetut, hiukan käsissä tai haarukalla murskatut isot voipavut, suola, pippuri ja jokin hienonnettu pehmeä yrtti, jos sinulla sellaista on kotona. Esimerkiksi basilika ja lehtipersilja toimivat upeasti.

Jos et voi kerta kaikkiaan sietää varsiselleriä, voit hyvin korvata sen jollain muulla kasviksella, esimerkiksi raastetulla kukkakaalilla.

Kastike: valmista parissa minuutissa

Ennen rullaamista tarvitaan vielä tomaattikastike, jonne munakoisorullat pääsevät kylpemään. Sen valmistus on onneksi suoraviivaista: sen kun lastaat kaikki aineet kannuun ja surautat sauvasekoittimella tasaiseksi. Ei tarvitse keittää, kun uuniinhan kastike menee. Syvän tomaattisen maun salaisuus on muutama aurinkokuivattu tomaatti.

Ja muista tasapainottaa makua lisäämällä etikkaa ja sokeria suolan seuraksi.

Kaada kastike suoraan uunivuokaan. Vuokaa ei tarvitse öljytä.

Rullaa sarjatyönä

Kun munakoisoviipaleet ovat pehmenneet (ja hiukan jäähtyneet), on rullauksen aika. Sarjatyönä homma onnistuu tosi äkkiä. Levitä leikkuulaudalle riviin niin monta munakoisosiivua kuin mahtuu. Voit toki tehdä homman myös pellillä.

Nosta ruokalusikallinen täytettä jokaisen munakoisosiivun kapeampaan päätyyn. Sitten rullaa viipaleet paketiksi ja nosta suoraan uunivuokaan kastikkeeseen. Valele rullia vuoassa olevalla kastikkeella ja nosta vuoka 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Tarkkaile paistumista. Jos rullien pinta uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla.

Mitä sitten lautaselle seuraksi?

Jotakin juhlavaa perunaa: vaikka sahramiperunoita tai voiperunoita!

Annoksen pohjalle sopisi myös hienosti yrttinen ohra tai riisi, eli keitetyn, huuhdellun riisin sekaan hienonnetaan jotakin tuoretta pehmeää yrttiä.

Ja jos pöydällä on kuivahtanutta leipää, murskaa se morttelissa tai vaikka kaulimella muovipussissa ja tee rapeaa leipämurua, pangrattatoa. Lorauta leipämurujen sekaan oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja kuivatulla oreganolla tai timjamilla ja sekoita. Paahda muru uunissa samalla, kun munakoisorullat paistuvat, leipämurulle riittää pieni hetki. Ripottele murua munakoisorullien, salaattien ja pastojen päälle ihanan rapeaksi elementiksi.

****

Mitä sinä teet munakoisosta? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Munakoisorullat

Munakoisorullat

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.4/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 600 g munakoisoa
  • 1/2 dl (oliivi)öljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 isoa sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 rkl (oliivi)öljyä
  • 1 prk isoja valkoisia papuja
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (pieni kourallinen jotain tuoretta yrttiä, esimerkiksi basilikaa)
  • 1 prk (500 g) tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • 1 dl vettä tomaattipurkin huuhtelemiseen
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia paloiksi leikattuna
  • 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl kuivattua timjamia

Tee näin

  1. Pese munakoisot ja leikkaa päät ja kannat pois. Leikkaa munakoisot pitkittäin sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle, hiero päälle öljy ja ripottele suola. Paista munakoisoja 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes munakoisot pehmenevät ja ruskettuvat kevyesti.
  2. Munakoisojen paistuessa tee täyte ja kastike. Täytettä varten kuori ja hienonna sipulit. Hienonna varsisellerit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä raukeaksi, noin viisi minuuttia. Lisää selleri ja jatka kuullottamista vielä viisi minuuttia. Valuta pavuista neste. Rutistele papuja käsin (tai murskaa haarukalla), jotta saat osan pavuista vähän rikki. Lisää pavut pannulle ja kuumenna sekoitellen. Käännä virta pois. Hienonna pienimmät munakoisosiivut ja lisää ne täytteeseen. Mausta seos lopuksi suolalla, pippurilla ja halutessasi jollain tuoreella yrtillä.
  3. Tee vielä tomaattikastike. Mittaa kaikki aineet korkeaan kannuun ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastike uunivuokaan.
  4. Levitä osa munakoisosiivuista leikkuulaudalle. Laita lusikallinen täytettä jokaisen siivun toiseen päähän. Rullaa siivut paketiksi ja nosta suoraan kastikkeeseen. Tee loput samoin. Valele vuoan kastiketta rullien päälle.
  5. Paista munakoisorullia 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Lisää munakoisoa

Paahtajanaisen laajat vinkit munakoison kesyttämiseen.

Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus.

Munakoisot valkosipulivoissa voisi hotkaista kerralla pannulta.

JuhlaruokaKasvisMunakoisoPääruokavegaaninen
3 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Gnocchit: taivas miten hyviä, kun teet ne itse! Ruokatoimittajan vinkit askel askeleelta ja luottoresepti
Seuraava postaus
Hernerisotto: kevään kaunein risotto valmistuu aliarvostetusta kasvisparasta. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Pääsiäispavlova | Katso ruokatoimittajan resepti 2.4.2023 - 16:04

[…] valmistuu myös papujen liemestä. Koulussa opettaja mainitsi tämän sivulauseessa, ja kun munakoisorullien valkopavuista jäi lientä, hulautin sen ihan mielenkiinnosta yleiskoneen kulhoon ja aloin […]

Vastaa
Anna 22.4.2023 - 17:56

Munakoisorullat tänään testattu ja ah, miten hyvää jälleen. Nam! Onneksi tuli vähän isompi määrä tehtyä kerralla niin jää seuraavallekin päivälle. Niin herkullista, kiitos taas hyvästä reseptistä <3

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:48

Ihana kuulla, kiitos <3

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä