Munakoisorullat ovat kerrassaan taivaallisia muhittuaan kunnon tovin tomaattikastikkeessa. Jos joutuisin syömään vain yhtä ruokaa koko loppuikäni, tämä olisi listalla todella korkealla.
Munakoisorullat sopivat erinomaisen hyvin myös juhlavalle illalliselle. Opin tämän kokkikoulussa, jossa teimme rullia neljän ruokalajin juhlavan lounaan pääruoaksi (tosin lihatäytteellä). Koulussa annoksen päälle tehtiin kasa kengännauharanskiksia tuomaan rapeutta täyteläiseen annokseen. Muukin rapea elementti toimii loistavasti: pähkinä- tai siemenrouhe tai pangrattato, kuten tässä. Siitä lisää myöhemmin.
Jos teet munakoisorullat juhlapöytään, voit esivalmistella jokaisen osan etukäteen ja vain paistaa ennen tarjoilua, jolloin saat nostettua sen höyryävän kuumana suoraan pöytään. Tai ehkä teet koko vuoan etukäteen ja vain lämmität sen?
Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!
Munakoisot: valitse mahdollisimman isoja
Tiedän, munakoiso saattaa olla vaikea. Itsekin taas ihan hiljattain söin ravintolassa raakaa munakoisoa, pöh. Mutta kun tuon kasviksen osaa kypsentää oikein, siitä tulee taivaallisen kermaista. Olen kirjoittanut munakoison lempikypsennystavasta, uunissa paahtamisesta, pitkän postauksenkin.
Valitse tähän ruokaan muhkeita ja mahdollisimman tasakokoisia munakoisoja. Näin saat tehtyä nätit siivut.
Pese munakoisot, leikkaa pää ja kanta pois ja leikkaa munakoisot sitten pitkittäin sentin viipaleiksi. Se onnistuu parhaiten isolla kokkiveitsellä. Jos pyöreän munakoison leikkaaminen tuntuu hurjalta, leikkaa ensin jostakin sivulta pieni pitkittäinen pala pois, jotta saat kasviksen tukevasti leikkuulautaa vasten. On mahtavaa, jos saat aikaiseksi 12 suunnilleen tasakokoista siivua, silloin saat jokaiselle kolme rullaa.
Levitä siivut kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Munakoisot kaipaavat öljyä, joten älä pihistele, vaikka määrä saattaa tuntua isolta. Hiero munakoisoviipaleisiin öljyä, ripottele päälle suola ja paahda viipaleita noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat pehmenneet ja ruskettuneet kevyesti. Tasaisemman lopputuloksen saat, kun käännät viipaleet puolivälissä, mutta ilmankin pärjää.
Munakoisojen paahtuessa ehdit tehdä täytteen ja kastikkeen.
Täyte: paista pienellä lämmöllä pitkään
Täytettä varten kuori ja hienonna kaksi isoa sipulia ja kaksi varsisellerinvartta. Kuullota molempia öljyssä miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi, sipuli vähän makeaksi, vaikkei sitä olekaan tarkoitus karamellisoida. Sipuli ja varsiselleri saavat oikeastaan muhia siihen saakka, kunnes täytät sillä munakoisoviipaleet. Aivan lopuksi lisää pannulle valutetut, hiukan käsissä tai haarukalla murskatut isot voipavut, suola, pippuri ja jokin hienonnettu pehmeä yrtti, jos sinulla sellaista on kotona. Esimerkiksi basilika ja lehtipersilja toimivat upeasti.
Jos et voi kerta kaikkiaan sietää varsiselleriä, voit hyvin korvata sen jollain muulla kasviksella, esimerkiksi raastetulla kukkakaalilla.
Kastike: valmista parissa minuutissa
Ennen rullaamista tarvitaan vielä tomaattikastike, jonne munakoisorullat pääsevät kylpemään. Sen valmistus on onneksi suoraviivaista: sen kun lastaat kaikki aineet kannuun ja surautat sauvasekoittimella tasaiseksi. Ei tarvitse keittää, kun uuniinhan kastike menee. Syvän tomaattisen maun salaisuus on muutama aurinkokuivattu tomaatti.
Ja muista tasapainottaa makua lisäämällä etikkaa ja sokeria suolan seuraksi.
Kaada kastike suoraan uunivuokaan. Vuokaa ei tarvitse öljytä.
Rullaa sarjatyönä
Kun munakoisoviipaleet ovat pehmenneet (ja hiukan jäähtyneet), on rullauksen aika. Sarjatyönä homma onnistuu tosi äkkiä. Levitä leikkuulaudalle riviin niin monta munakoisosiivua kuin mahtuu. Voit toki tehdä homman myös pellillä.
Nosta ruokalusikallinen täytettä jokaisen munakoisosiivun kapeampaan päätyyn. Sitten rullaa viipaleet paketiksi ja nosta suoraan uunivuokaan kastikkeeseen. Valele rullia vuoassa olevalla kastikkeella ja nosta vuoka 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Tarkkaile paistumista. Jos rullien pinta uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla.
Mitä sitten lautaselle seuraksi?
Jotakin juhlavaa perunaa: vaikka sahramiperunoita tai voiperunoita!
Annoksen pohjalle sopisi myös hienosti yrttinen ohra tai riisi, eli keitetyn, huuhdellun riisin sekaan hienonnetaan jotakin tuoretta pehmeää yrttiä.
Ja jos pöydällä on kuivahtanutta leipää, murskaa se morttelissa tai vaikka kaulimella muovipussissa ja tee rapeaa leipämurua, pangrattatoa. Lorauta leipämurujen sekaan oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja kuivatulla oreganolla tai timjamilla ja sekoita. Paahda muru uunissa samalla, kun munakoisorullat paistuvat, leipämurulle riittää pieni hetki. Ripottele murua munakoisorullien, salaattien ja pastojen päälle ihanan rapeaksi elementiksi.
****
Mitä sinä teet munakoisosta? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää munakoisoa
Paahtajanaisen laajat vinkit munakoison kesyttämiseen.
Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus.
Munakoisot valkosipulivoissa voisi hotkaista kerralla pannulta.
3 kommentit
[…] valmistuu myös papujen liemestä. Koulussa opettaja mainitsi tämän sivulauseessa, ja kun munakoisorullien valkopavuista jäi lientä, hulautin sen ihan mielenkiinnosta yleiskoneen kulhoon ja aloin […]
Munakoisorullat tänään testattu ja ah, miten hyvää jälleen. Nam! Onneksi tuli vähän isompi määrä tehtyä kerralla niin jää seuraavallekin päivälle. Niin herkullista, kiitos taas hyvästä reseptistä <3
Ihana kuulla, kiitos <3