Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Munkit hapanjuureen: elämäsi parhaimmat munkit teet tällä reseptillä!

kirjoittanut Satu Koivisto 26.4.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 26.4.2022
Munkit hapanjuureen
11,3K

Munkit hapanjuureen herättivät niin paljon reseptitoiveita ja yleistä ihastelua, että päätin nyt kuitenkin kirjoittaa munkkisaagan resepteineen tänne, vaikka kuumin sesonki menikin.

”Munkit kiinnostaa aina”, tiivisti Tea ajatukset.

Ja eihän tätä voisi paremmin sanoa! Kyllä, kyllä munkit kiinnostavat aina. Kuinka ihana olikaan Sikke’s-ravintolan listalla ollut jälkiruoka, joka koostui kolmesta juuri paistetusta pikkumunkista ja makeista dipeistä? Monesti haluan jakaa jälkiruoan, tämän kohdalla se ei tullut kysymykseenkään.

Mielessäni olen myös kehitellyt ideaa keskikesän munkkikesteistä mökillä. Tekisi taikinan valmiiksi, ja sitten munkkeja voisi käryyttää ulkona auringonpaisteessa. Eikö kuulosta kivalta? Ehkä jo tulevana kesänä!

Joten tässäpä se nyt tulee, munkit hapanjuureen valmistusnikseineen.

Aloita esitaikinalla

Munkit hapanjuureen eivät ole varsinainen pikaleivonnainen. Itse yritän hapanjuurileivonnassa edetä suoraviivaisesti enkä koskaan ruoki juurta erikseen etukäteen (toki leivon säännöllisesti, jolloin juuri pysyy reippaana). Pullan kanssa tämä oikaistu tapa ei toimi. Munkkien tekemisen aloitin tekemällä esitaikinan. Sen pohjana oli jo valmiiksi virkeä juuri, omallani olin leiponut kaksi päivää aiemmin, jolloin se oli myös ruokittu. Esitaikinaan tuli virkeän juuren lisäksi haaleaa vettä, jauhoja ja myös sokeria.

Tein esitaikinani illalla tosi myöhään. Olin jo ehtinyt mennä nukkumaan, kun asia juolahti mieleeni ja nousin vielä ylös. Homma oli hoidettu viidessä minuutissa, ja esitaikina jäi pöhisemään kelmun alle huoneenlämpöön.

Varsinainen taikina

Seuraavana päivänä esitaikina pöhisi todella mukavasti jo puolen päivän aikaan, mutta en ehtinyt tehdä vielä silloin taikinaa. Taikinan tekeminen venyi kolmeen, jolloin esitaikina näytti jo melkoisen kuohuvalta. Lopputuloksessa tämä ei näkynyt mitenkään, joten arvioisin, ettei tämä vaihe ollut hirmuisen tarkka.

Taikinaa varten mittasin kulhoon sokerin, suolan, kardemumman, maidon, rahkan ja vehnäjauhot. Munan kanssa vähän arvoin, mutta työkavereita konsultoituani päätin jättää sen pois.

Koneella palloksi

Sekoitin aineet taikinaksi ensin lusikalla ja sitten annoin yleiskoneen hoitaa loput. Ensin kone sai pyörittää taikinaa niin kauan, että siitä tuli tasainen pallo, muutaman minuutin. Sitten lisäsin sulatetun voin muutamassa osassa ja vaivasin taikinan tasaiseksi aina välissä. Vaivattu taikina sai jäädä yleiskoneen kulhossa työtasolle huoneenlämpöön kohoamaan. Kääräisin kulhon muovipussiin, jotta se pysyisi lämpimässä.

Vähän taitteluita

Taittelin taikinaa muutaman kerran illan aikana samaan tapaan kuin mitä teen leipätaikinallekin: työnnän leipurinlastan taikinan reunan alle ja venytän sitä kohti keskustaa. Tätä teen niin kauan, että koko taikina on käyty läpi, aikaa menee tähän noin puoli minuuttia kerrallaan.

Illalla: riskien hajautus

Illalla taikina oli kohonnut kauniisti kaksinkertaiseksi. Sitten päätin hajauttaa riskin ja jaoin taikinan kahtia. Toisen puoliskon peitin kelmulla ja nostin taikinana jääkaappiin. Toisen puoliskon pyörittelin valmiiksi pulliksi. Puolet pullista peitin kelmulla ja nostin jääkaappiin, loput peitin kelmulla ja jätin huoneenlämpöön. Pullat olivat leivinpaperin päällä, jonka olin voidellut rypsiöljyllä. Näin pullat eivät takertuisi paperiin.

Jääkaapissa sujui parhaiten

Seuraavana aamuna löysin työtasolta aivan liikaa kohonneita, muodottoman veteliä ja rumia pullia. Sen sijaan jääkaapissa tilanne oli paljon parempi: sekä taikina että valmiit pullat näyttivät hyviltä, napakan kohonneilta. Pyörittelin lopun taikinan pulliksi voidellun leivinpaperin päälle ja laitoin öljyn kuumenemaan. Tästä satsista tein tarkoituksella vähän erikokoisia: isompia rinkilöitä varten ja pieniä pyöreitä ilman reikää paistettavaksi.

Uppopaistaminen: muista kansi!

Suhtaudun uppopaistamiseen suurella kunnioituksella. Erityisen suurella kunnioituksella suhtaudun munkkien paistamiseen, jota varten jo öljyäkin pitää olla runsaasti. Teen paistamisen laakeassa kattilassa, johon on hyvä tiivis kansi. Jos öljy sattuisi kuumemaan liikaa ja leimahtamaan, kannella palon saisi tukahdetettua. En itse myöskään paistaisi munkkeja ilman paistomittaria. Munkkien paistamisen sopiva lämpötila on 175–180 astetta, ja kaasulla öljy kuumenee helposti liikaa. Toisaalta tiedän monien paistavan menestyksekkäästi ilmankin, muun muassa oman äitini.

Reikä ja kattilaan

Kun öljy oli kuumentunut tarpeeksi, tein pulliin yksi kerrallaan reiät ja laskin suoraan kuumaan öljyyn. Kattilaan mahtuu noin kolme munkkia kerrallaan. Sopiva paistoaika on pari kolme minuuttia per puoli. Kääntäminen sujuu parhaiten reikäkauhalla.

Kaavin tietysti kattilaan vielä ne liiaksi kohonneet munkitkin, ja sieltäkin tuli ihan munkkien näköisiä munkkeja, tosin hiukan epämuodostuineita. Uskomatonta!

Hetken lepo talouspaperin päällä

Kun munkki on paistunut kauniin ruskeaksi, se pääsee hetkeksi levähtämään talouspaperin päälle. Näin ylimääräinen öljy imeytyy pois. Aivan lopuksi munkit pyörähtävät vielä lämpiminä sokerissa.

Sitten tuomio

Sitten oli tuomion aika. Esikoinen oli todella vaikuttunut jo munkkien ulkonäöstä.

”Äiti, nämä näyttävät ihan munkeilta!”

”Ihan parhaita munkkeja”, hän totesi ensimmäistä maistettuaan.

Kuopus ei saanut sanottua mitään, hän keskittyi mussuttamiseen. Koska hän söi kolme, oletan niiden olleen hyviä.

Munkit hapanjuureen olivat minustakin parhaat munkit, joita olen koskaan maistanut. Näitä teen aivan ehdottomasti toistekin. Ihmeellistä oli myös se, että kohotustapa ei vaikuttanut lopputulokseen. Anteeksiantavaisiakin siis.

****

Tykkäätkö sinä hillomunkeista vai rinkilöistä? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Munkit hapanjuureen

Munkit hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: noin 20 kpl Valmistelut: 2 tuntia Odotus: 14 tuntia 14 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 20 äänesti )

Ainekset

  • Esitaikina
  • 50 g virkeää juurta
  • 150 g vettä
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 30 g sokeria
  • Munkkitaikina
  • Esitaikina
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 dl maitoa
  • 1 prk rahkaa
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 50 g voita sulatettuna
  • Lisäksi
  • 1 l rypsiöljyä
  • sokeria

Tee näin

  1. Aloita esitaikinasta. Sekoita illalla kulhossa virkeä juuri, vesi, jauho ja sokeri. Peitä kulho kelmulla tai muovipussilla ja jätä huoneenlämpöön.
  2. Seuraavana päivänä tee varsinainen taikina. Esitaikinan pitäisi kuplia kunnolla. Kaada monitoimikoneen kulhoon esitaikina, sokeri, suola, kardemumma, maito, rahka ja vehnäjauhot. Vaivaa koneella muutama minuutti, kunnes saat taikinan. Lisää lopuksi sulatettu voi muutamassa erässä ja vaivaa.
  3. Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan muutamaksi tunniksi. Taittele taikinaa halutessasi muutaman kerran tuona aikana. Nosta taikina jääkaappiin yöksi.
  4. Aamulla kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja muotoile pulliksi. Nosta pullat kevyesti öljytylle leivinpaperille odottamaan.
  5. Kaiva kaapista kattila, johon on tiivis kansi. Kuumenna rypsiöljy kattilassa 175-asteiseksi, lämpömittari on hyvä apuväline.
  6. Tee pulliin reiät samalla kun nostat ne kattilaan. Kattilaan mahtuu pari kolme kerrallaan. Paista munkkeja reikäkauhalla käännellen, kunnes ne ovat kullanruskeita, muutama minuutti per puoli.
  7. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. 
  8. Sokeroi munkit lämpiminä.

Lisää hapanjuurileivontaa

Hapanjuureen leivotuista sämpylöistä on helppo aloittaa.

Näkkäri onnistuu laiskemmallakin juurella.

Oma vakioleipäni vaihe vaiheelta.

Hatsapuri on juustoa tihkuva herkku.

HapanjuurileivontaLeivontaVappu
3 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Munakokkeli: täydellinen munakokkeli valmistuu kokkikoulun vinkeillä! Näin kasaat hotellitasoisen luksusaamiaisen kotiin
Seuraava postaus
Haukiburgerit: hus ruodot, helppo konsti lisätä savuisuutta ja ammattilaisen vinkit hampurilaisen kokoamiseen (saatat yllättyä!). Ruokatoimittajan lempiburgerit, ole hyvä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Sima hapanjuurella | Ruokatoimittajan vinkit ja resepti | Lue! 24.4.2022 - 16:07

[…] Munkit hapanjuureen ovat elämäsi parhaimmat, lupaan! […]

Vastaa
Pizzapohja hapanjuurella | Ruokatoimittajan vinkit | Tällä onnistut varmasti! 19.6.2022 - 10:35

[…] Munkit hapanjuureen ovat elämäsi parhaimmat, lupaan. […]

Vastaa
Arja 23.4.2023 - 18:55

Minkä kokoinen rahkapurkki tähän tulee? 250 g?
Näitä vapuksi suunnitelmissa! ❤️

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä