Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Mustaherukkalikööri: tartu toimeen nyt, saat ihanan juoman syysjuhliin tai vaikka jouluksi

kirjoittanut Satu Koivisto 15.8.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 15.8.2021
Mustaherukkalikööri
18,8K

Sain kuin sainkin riivittyä mökin mustaherukkapensaasta kasaan litran marjoja. Jostain syystä mustaherukka on viime vuosina kasvanut huonommin kuin mökin muut herukat, ja satoa tulee todella epävarmasti. Valitettavasti näin, sillä mustaherukka on lempiherukkani.

Siitä tulee mielestäni kaikkein kaunein vispipuuro, niin kirkkaan pinkki. Se on ihanaa smoothieissa. Ja sitten on tietenkin mustaherukkalikööri. Laitoin sellaisen tulille Instagramin Stoorien puolella ja sain niin monta reseptikyselyä, joten laitetaan ohje jakoon täällä. Alkujaan se on julkaistu Gastronaatti 2 -kirjassani.

Mustaherukkalikööriä, Crème de Cassista, alettiin valmistaa Ranskan Burgundissa 1800-luvun puolivälissä. Mustaherukkapensaat tuotiin Ranskaan alkujaan Britanniasta, ja niiden mehua lisättiin halvan punaviinin joukkoon, jotta siitä tulisi juotavampaa. Varsinainen myytäväksi tarkoitettu likööri tehtiin jo silloin uuttamalla marjoja viinassa ja lisäämällä sokeri myöhemmin.

Ranskassa liköörin valmistusta ohjaavat tiukat säännöt, kuten muidenkin juomien. Siihen saa käyttää vain Burgundin alueella kasvaneita mustaherukoita, Noir de Bourgognera. Mutta tässä tulee nyt herttoniemeläisen mustaherukkaliköörin ohje ja vinkit, ole hyvä!

Kirkasta viinaa

Periaatteessa likööriin voisi käyttää mitä tahansa viinaa, mutta vodka on kaikkein neutraaleimman makuista ja päästää mustaherukat parhaiten oikeuksiinsa.

Nätit marjat

Jo litra mustaherukoita riittää. Itse poimin ne ilman rankoja ja roskia, jotta voin mäskistä tehdä vielä viinahilloa. Se on todella hyvää juustojen kanssa.

Viikoksi ikkunalaudalle

Mustaherukkaliköörin valmistustapoja on monia. Osa tekee sen sekoittamalla mustaherukat, viinan ja sokerin purkissa ja jättämällä purkin pimeään ruokakomeroon kuukausiksi tekeytymään.

Itse tykkään tehdä niin, että vain mustaherukat ja viina menevät ensin kulhoon (tai tosi isoon purkkiin). Kulhon nostan viikoksi ikkunalaudalle muhimaan. Sokerin lisään vasta jälkeenpäin, koska siten minusta on helpompi hallita makeutta, en halua likööristä kauhean makeaa.

Viikon jälkeen siivilöin ensin isoimmat roskat nesteestä pois ja valutan sitten sen puhtaan (!) juustoharson läpi. Tähän kannattaa varata aikaa, valumiseen saattaa mennä tunteja.

Lopuksi makeutta

Aivan lopuksi lisään sokerin. Keitän vettä ja sokeria kattilassa ja viilennän seoksen hyvin. Sitten sekoitan sokeriliuoksen viinan joukkoon ja pullotan juoman (ehdottoman puhtaisiin) pulloihin. Sitten nostan liköörin jääkaappiin odottelemaan niin pitkäksi aikaa kuin maltan. Mietin että joulupöytä voisi olla tänä vuonna sopiva tarjoilutilanne.

Mutta miten sitä juodaan?

Mustaherukkalikööri on herkullista sellaisenaan hyvin viilennettynä pikkulaseista siemailtuna, mutta siitä saa tehtyä aivan ihanaa kir royalia. Tai ehkä ennemmin kir presque royalia, sillä kir royal tehdään samppanjaan. Siitä saa myös herkullisen gin tonicin, mistäpä sellaista ei saisi.

****

Oletko sinä koskaan tehnyt likööriä? Tässä vielä resepti, ole hyvä!

Mustaherukkalikööri

Mustaherukkalikööri

Printtaa
Annoksia: n. 9 dl Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: niin pitkään kuin maltat niin pitkään kuin maltat
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 2.9/5
( 39 äänesti )

Ainekset

  • 1 l mustaherukoita
  • 7 dl vodkaa
  • 1 dl vettä
  • 2 1/2 dl sokeria

Tee näin

  1. Poista mustaherukoista rangat ja roskat. Jos marjat ovat pölyisiä, huuhtaise ne lävikössä ja valuta hyvin. Kaada mustaherukat tilavaan lasikulhoon ja painele marjoja hiukan rikki esimerkiksi perunansurvimella (ehdottoman puhtaalla!). Lisää vodka ja sekoita. Peitä kulho muovikelmulla ja nosta ikkunalaudalle viikoksi.
  2. Viikon jälkeen siivilöi nesteestä ensin suurimmat kuoret. Kastele sitten juustoharso, viritä se siivilän päälle ja kaada neste suodattumaan kaikessa rauhassa, tähän saattaa mennä jopa muutama tunti. Valuttamisen jälkeen nestettä pitäisi olla noin 5 1/2 dl, ei ole niin justiinsa.
  3. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä sokeriliuos ja sekoita se viinan joukkoon. Pullota juoma puhtaisiin pulloihin, tyhjentynyt vodkapullo sopii hyvin. Anna tekeytyä muutama viikko jääkaapissa, jos vain maltat odottaa.

Lisää sesongin parhaita ohjeita

Omenapiirakka somenapiirakka on tosi monen suosikki.

Kesäkurpitsapihvit valmistuvat vain neljästä raaka-aineesta.

Maissi on parasta, kun lykkäät sen uuniin.

MustaherukkaSadonkorjuuSatokausi
11 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kasvismakaronilaatikko: tähän ujutat sen kasvimaan kesäkurpitsapampun, eikä kukaan huomaa mitään
Seuraava postaus
Venetsialaiset: kaunis tapa sanoa kiitos kesälle. Katso tunnelmalliset kuvat ja poimi ideat loppukesän parhaisiin kemuihin!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

11 kommentit

Uljas musta(herukka) 18.8.2021 - 20:42

Kuulostaa houkuttelevalta. Toimiiko ohje pakastetuilla kokonaisilla mistaherukoilla?

Vastaa
Satu Koivisto 24.8.2021 - 21:11

En ole kokeillut, mutta veikkaisin kyllä toimivan, jos marjatkin ovat tältä syksyltä 🙂

Vastaa
Anneli 4.9.2021 - 14:08

Toimiikohan tämä ohje muilla marjoilla? Esimerkiksi puolukoilla?

Vastaa
Satu Koivisto 6.9.2021 - 13:27

Olen itse tehnyt likööriä vain mustaherukoista, raparperista ja sitruunankuoresta, mutta toimii kyllä. Puolukka sopii, samoin pihlajanmarjat, joita metsät nyt väärällään 🙂

Vastaa
Kaarina 19.9.2021 - 13:19

Virossa (ja varmaan myös Venäjällä) myytiin ennen Pihlakas-nimistä likööriä, jota äitini rakasti. Hänen mukaansa juoman kuvailu oli suomeksi ”pihlajanmarjaa konjakilla”. Juomaa ei valitettavasti saa enää mistään. Minäpä aion yllättää äidin joulukuussa hänen 75-vuotisjuhlansa kunniaksi itsetehdyllä liköörillä. Pitäkää peukkuja!

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:36

Miten ihana idea! Pidetään peukkuja!

Vastaa
Auli 23.9.2021 - 09:52

Tämä on kyllä hyvä ohje! Tein likööriä marja-aroniasta ja sokerointi olisi ollut haasteellista, jos olisin laittanut kaikki ainekset kerralla tekeytymään. Nyt sokerin määrää oli helppo säädellä. Kiitos 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:51

Kiva kuulla! Kohtahan tämän pääseekin jo korkkaamaan 🙂

Vastaa
Puutarhakesä 2021 | Näin siirtolapuutarhamökin pihalla sujui | Lue! 3.10.2021 - 12:12

[…] Mustaherukka on koko puutarha-alueellamme vaikea, mutta silti sain riivittyä kasaan litran joulun mustaherukkalikööriä […]

Vastaa
Jenna 19.12.2021 - 22:08

Hei Satu! Kiitos reseptistä, nyt jäin pohtimaan vaan viinahilloa. Miten se tehdään?

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:24

Moikka! Mä teen niin, että punnitsen mäskin määrän. Hillosokeria laitan puolet mäskin määrästä. Sitten molemmat vain kattilaan, voi laittaa tilkan vettä, jos mäski on kuivaa. Sitten vaikka tähtianista mausteeksi, jos haluaa. Keittää vartin ja sitten puhtaaseen purkkiin 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä