Sain kuin sainkin riivittyä mökin mustaherukkapensaasta kasaan litran marjoja. Jostain syystä mustaherukka on viime vuosina kasvanut huonommin kuin mökin muut herukat, ja satoa tulee todella epävarmasti. Valitettavasti näin, sillä mustaherukka on lempiherukkani.
Siitä tulee mielestäni kaikkein kaunein vispipuuro, niin kirkkaan pinkki. Se on ihanaa smoothieissa. Ja sitten on tietenkin mustaherukkalikööri. Laitoin sellaisen tulille Instagramin Stoorien puolella ja sain niin monta reseptikyselyä, joten laitetaan ohje jakoon täällä. Alkujaan se on julkaistu Gastronaatti 2 -kirjassani.
Mustaherukkalikööriä, Crème de Cassista, alettiin valmistaa Ranskan Burgundissa 1800-luvun puolivälissä. Mustaherukkapensaat tuotiin Ranskaan alkujaan Britanniasta, ja niiden mehua lisättiin halvan punaviinin joukkoon, jotta siitä tulisi juotavampaa. Varsinainen myytäväksi tarkoitettu likööri tehtiin jo silloin uuttamalla marjoja viinassa ja lisäämällä sokeri myöhemmin.
Ranskassa liköörin valmistusta ohjaavat tiukat säännöt, kuten muidenkin juomien. Siihen saa käyttää vain Burgundin alueella kasvaneita mustaherukoita, Noir de Bourgognera. Mutta tässä tulee nyt herttoniemeläisen mustaherukkaliköörin ohje ja vinkit, ole hyvä!
Kirkasta viinaa
Periaatteessa likööriin voisi käyttää mitä tahansa viinaa, mutta vodka on kaikkein neutraaleimman makuista ja päästää mustaherukat parhaiten oikeuksiinsa.
Nätit marjat
Jo litra mustaherukoita riittää. Itse poimin ne ilman rankoja ja roskia, jotta voin mäskistä tehdä vielä viinahilloa. Se on todella hyvää juustojen kanssa.
Viikoksi ikkunalaudalle
Mustaherukkaliköörin valmistustapoja on monia. Osa tekee sen sekoittamalla mustaherukat, viinan ja sokerin purkissa ja jättämällä purkin pimeään ruokakomeroon kuukausiksi tekeytymään.
Itse tykkään tehdä niin, että vain mustaherukat ja viina menevät ensin kulhoon (tai tosi isoon purkkiin). Kulhon nostan viikoksi ikkunalaudalle muhimaan. Sokerin lisään vasta jälkeenpäin, koska siten minusta on helpompi hallita makeutta, en halua likööristä kauhean makeaa.
Viikon jälkeen siivilöin ensin isoimmat roskat nesteestä pois ja valutan sitten sen puhtaan (!) juustoharson läpi. Tähän kannattaa varata aikaa, valumiseen saattaa mennä tunteja.
Lopuksi makeutta
Aivan lopuksi lisään sokerin. Keitän vettä ja sokeria kattilassa ja viilennän seoksen hyvin. Sitten sekoitan sokeriliuoksen viinan joukkoon ja pullotan juoman (ehdottoman puhtaisiin) pulloihin. Sitten nostan liköörin jääkaappiin odottelemaan niin pitkäksi aikaa kuin maltan. Mietin että joulupöytä voisi olla tänä vuonna sopiva tarjoilutilanne.
Mutta miten sitä juodaan?
Mustaherukkalikööri on herkullista sellaisenaan hyvin viilennettynä pikkulaseista siemailtuna, mutta siitä saa tehtyä aivan ihanaa kir royalia. Tai ehkä ennemmin kir presque royalia, sillä kir royal tehdään samppanjaan. Siitä saa myös herkullisen gin tonicin, mistäpä sellaista ei saisi.
****
Oletko sinä koskaan tehnyt likööriä? Tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää sesongin parhaita ohjeita
Omenapiirakka somenapiirakka on tosi monen suosikki.
Kesäkurpitsapihvit valmistuvat vain neljästä raaka-aineesta.
Maissi on parasta, kun lykkäät sen uuniin.
11 kommentit
Kuulostaa houkuttelevalta. Toimiiko ohje pakastetuilla kokonaisilla mistaherukoilla?
En ole kokeillut, mutta veikkaisin kyllä toimivan, jos marjatkin ovat tältä syksyltä 🙂
Toimiikohan tämä ohje muilla marjoilla? Esimerkiksi puolukoilla?
Olen itse tehnyt likööriä vain mustaherukoista, raparperista ja sitruunankuoresta, mutta toimii kyllä. Puolukka sopii, samoin pihlajanmarjat, joita metsät nyt väärällään 🙂
Virossa (ja varmaan myös Venäjällä) myytiin ennen Pihlakas-nimistä likööriä, jota äitini rakasti. Hänen mukaansa juoman kuvailu oli suomeksi ”pihlajanmarjaa konjakilla”. Juomaa ei valitettavasti saa enää mistään. Minäpä aion yllättää äidin joulukuussa hänen 75-vuotisjuhlansa kunniaksi itsetehdyllä liköörillä. Pitäkää peukkuja!
Miten ihana idea! Pidetään peukkuja!
Tämä on kyllä hyvä ohje! Tein likööriä marja-aroniasta ja sokerointi olisi ollut haasteellista, jos olisin laittanut kaikki ainekset kerralla tekeytymään. Nyt sokerin määrää oli helppo säädellä. Kiitos 🙂
Kiva kuulla! Kohtahan tämän pääseekin jo korkkaamaan 🙂
[…] Mustaherukka on koko puutarha-alueellamme vaikea, mutta silti sain riivittyä kasaan litran joulun mustaherukkalikööriä […]
Hei Satu! Kiitos reseptistä, nyt jäin pohtimaan vaan viinahilloa. Miten se tehdään?
Moikka! Mä teen niin, että punnitsen mäskin määrän. Hillosokeria laitan puolet mäskin määrästä. Sitten molemmat vain kattilaan, voi laittaa tilkan vettä, jos mäski on kuivaa. Sitten vaikka tähtianista mausteeksi, jos haluaa. Keittää vartin ja sitten puhtaaseen purkkiin 🙂