Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Mustikkakukko: rakas perinneherkku valmistuu ilman pöriseviä laitteita

kirjoittanut Satu Koivisto 6.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 6.8.2020
Mustikkakukko
43,7K

”Äiti tuliko siitä ihan sellaista kuin sinä ajattelit”, kysyi esikoinen, kun mustikkakukko kannettiin pöytään. Tajusin, että jo olikin korkea aika virkistää lasten muistia tämän perinneherkun osalta.

Mustikkakukko eli rättänä on kotoisin Savosta, kuten minäkin. Se ei näytä lainkaan tavanomaiselta sievältä mustikkapiirakalta vaan aika rujolta.

Mustikkakukkoa varten tarvitset vain neljää raaka-ainetta: mustikoita, sokeria, voita ja ruisjauhoja. Mustikat voivat olla tuoreita tai pakastimesta. Tuoreet mustikat voit käyttää sellaisenaan, itse en lisää edes perunajauhoa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne siivilässä, jotta ylimääräinen mehu valuu pois. Sen voit hörpätä janojuomana.

Yleensä mustikkakukkoihin tehdään kansi ja pohja, mutta oma ohjeeni on suoraviivaisempi ja muistuttaa oikeastaan enemmän paistosta. Mustikat ja sokeri ripotellaan vuoan pohjalle ja päälle asetellaan ruiskuori, jonka valmistus on ihanan yksinkertaista. Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vain survotaan sekaisin kulhossa isolla lusikalla. Sitten lisätään ruisjauhot ja taikina sekoitetaan tasaiseksi, edelleen lusikalla. Pöriseviä laitteita ei tarvita. Jos pelkkä ruisjauho tuntuu turhan eksoottiselta, voit hyvin korvata puolet vehnäjauholla.

Koska kammoksun kaikenlaisten taikinoiden kaulimista ja yritän jopa vältellä sitä parhaani mukaan, en tee sitä nytkään. Yksinkertaisesti kostutan kädet vedellä, otan taikinasta pienempiä klönttejä, painelen ne käsissä litteiksi ja asettelen vuokaan mustikoiden päälle. Ei haittaa lainkaan, vaikka kuoripalojen väliin jäisi rakoja, ne kyllä tasaantuvat uunissa. Ja jos eivät tasaannu, epätäydellisyys vain lisää mustikkakukon viehättävyyttä. Märät kädet auttavat, jotta taikina ei jämähdä käsiin.

Mustikkakukko viihtyy uunissa melko pitkään, 45 minuuttia, kunnes kuori ruskettuu kauniisti. Mustikka saattaa vielä uunista otettaessa olla melko vetelää (olethan varovainen!), mutta se kyllä asettuu jäähtyessään.

Mustikkakukon seuraksi nostan pöytään vaniljajäätelöä. Viimeksi kokeilimme Suomen Jäätelön Maitoa, joka valmistetaan suomenkarjan maidosta ja johon ei toden totta lisätä sokerin lisäksi muita mausteita, ei edes vaniljaa. Taivaallinen yhdistelmä, ja jotenkin niin suomalainen!

”Tästä tulee mämmi mieleen”, kommentoi esikoinen. Pienempi oli jo siinä vaiheessa tyhjentänyt lautasensa.

****

Onko mustikkakukko sinulle tuttu juttu? Ja kas tässä oma reseptini, ole hyvä!

Mustikkakukko

Mustikkakukko

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.1/5
( 75 äänesti )

Ainekset

  • 5 dl mustikoita
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl ruisjauhoja

Tee näin

  1. Levitä mustikat voidellun uunivuoan pohjalle (halkaisija 24 cm). Ripottele päälle sokeri.
  2. Hiero huoneenlämpöinen voi ja sokeri sekaisin vaikka isolla lusikalla. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kastele kädet vedellä. Painele taikina pala kerrallaan käsissä litteäksi ja aseta kuoreksi mustikoiden päälle. Ei haittaa lainkaan, jos kuoreen jää reikiä.
  4. Paista mustikkakukkoa 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ruiskuori alkaa ruskettua, noin 40 minuuttia.
  5. Ota varovasti uunista ulos, mustikka on kuumaa ja juoksevaa. Mustikka jähmettyy jäähtyessään.
  6. Tarjoa vielä vähän lämpimänä tai huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön kanssa.

Psst!

Jos ruisjauhot ovat sinusta liian voimakkaan makuisia, voit hyvin laittaa puolet vehnäjauhoa. Tarkkaile vain silloin paistoaikaa, vehnäjauho kypsyy nopeammin kuin ruisjauho. Jos käytät pakastemustikoita, sulata mustikat lävikossä.

Lisää loppukesän leivonnaissuosikkeja

Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin resepti.

Mustikkamurupiirakkaa onnistuu hyvin lapsilta.

MustikkaPerinnepiirakatSavo
9 kommentit 28 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kantarellirisotto: parasta mitä tehdä sieniretken saaliista
Seuraava postaus
Kirsikkatomaattipiirakka: toiveresepti valmistuu helposti ja on bonuksena nätti

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Jenny 6.8.2020 - 17:55

Yksi parhaita jälkiruokia! Ehdottomasti ruisjauhoista ja jäätelön kanssa. Nyt on ehkä pakko tehdä ihan lähiaikoina 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:35

Peukku tälle suunnitelmalle 🙂

Vastaa
Minna 7.8.2020 - 19:10

En ole savosta, karjalasta kyllä. Meillä kukon teen pohjalle taikinaa, mustikat väliin ja pintaan taikinaa. Ja hyvää on😋❣️ Tarjoan sen justiinsa kuumana kylmän jäsen kanssa. Toimii👍🏻

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:34

Kuulostaa tosi hyvältä, nam!

Vastaa
Viiru 8.8.2020 - 12:58

Ahaa, nyt on Suomessakin siis päästy ”maustamattoman” jäätelön makuun 🙂 Italiassa tietääkseni fiordilatte-jäätelö on juuri tuollaista, eli ei edes vaniljaa joukossa (tosin en ole 100% varma, kun en itse ole koskaan sitä syönyt). Jogurttihyllystä kuitenkin löytyy vastaava tuote eli ”yoghurt bianco”, joka on siis sokerilla makeutettua maustamatonta jogurttia… Pitää aina teroittaa miehelle, että älä tuo sitä, vaan sitä ihan oikeaa maustamatonta 😀

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:34

Luulisin tuon olevan samaa tavaraa 🙂 Hirmuisen hyvää!

Vastaa
Merja Kirtelainen 10.7.2023 - 12:57

Toimii hyvin myös kaurajauhon kanssa, jota puolet ja puolet ruisjauhoa. Laitan vähän kardemummaa mustikoiden sekaan.

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:35

Oi nam!!

Vastaa
Mustikka-ricottakakku: - Satu Koivisto 18.7.2023 - 12:14

[…] Mustikkakukko maistuu taivaalliselta jäätelön kanssa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä