”Äiti tuliko siitä ihan sellaista kuin sinä ajattelit”, kysyi esikoinen, kun mustikkakukko kannettiin pöytään. Tajusin, että jo olikin korkea aika virkistää lasten muistia tämän perinneherkun osalta.
Mustikkakukko eli rättänä on kotoisin Savosta, kuten minäkin. Se ei näytä lainkaan tavanomaiselta sievältä mustikkapiirakalta vaan aika rujolta.
Mustikkakukkoa varten tarvitset vain neljää raaka-ainetta: mustikoita, sokeria, voita ja ruisjauhoja. Mustikat voivat olla tuoreita tai pakastimesta. Tuoreet mustikat voit käyttää sellaisenaan, itse en lisää edes perunajauhoa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne siivilässä, jotta ylimääräinen mehu valuu pois. Sen voit hörpätä janojuomana.
Yleensä mustikkakukkoihin tehdään kansi ja pohja, mutta oma ohjeeni on suoraviivaisempi ja muistuttaa oikeastaan enemmän paistosta. Mustikat ja sokeri ripotellaan vuoan pohjalle ja päälle asetellaan ruiskuori, jonka valmistus on ihanan yksinkertaista. Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vain survotaan sekaisin kulhossa isolla lusikalla. Sitten lisätään ruisjauhot ja taikina sekoitetaan tasaiseksi, edelleen lusikalla. Pöriseviä laitteita ei tarvita. Jos pelkkä ruisjauho tuntuu turhan eksoottiselta, voit hyvin korvata puolet vehnäjauholla.
Koska kammoksun kaikenlaisten taikinoiden kaulimista ja yritän jopa vältellä sitä parhaani mukaan, en tee sitä nytkään. Yksinkertaisesti kostutan kädet vedellä, otan taikinasta pienempiä klönttejä, painelen ne käsissä litteiksi ja asettelen vuokaan mustikoiden päälle. Ei haittaa lainkaan, vaikka kuoripalojen väliin jäisi rakoja, ne kyllä tasaantuvat uunissa. Ja jos eivät tasaannu, epätäydellisyys vain lisää mustikkakukon viehättävyyttä. Märät kädet auttavat, jotta taikina ei jämähdä käsiin.
Mustikkakukko viihtyy uunissa melko pitkään, 45 minuuttia, kunnes kuori ruskettuu kauniisti. Mustikka saattaa vielä uunista otettaessa olla melko vetelää (olethan varovainen!), mutta se kyllä asettuu jäähtyessään.
Mustikkakukon seuraksi nostan pöytään vaniljajäätelöä. Viimeksi kokeilimme Suomen Jäätelön Maitoa, joka valmistetaan suomenkarjan maidosta ja johon ei toden totta lisätä sokerin lisäksi muita mausteita, ei edes vaniljaa. Taivaallinen yhdistelmä, ja jotenkin niin suomalainen!
”Tästä tulee mämmi mieleen”, kommentoi esikoinen. Pienempi oli jo siinä vaiheessa tyhjentänyt lautasensa.
****
Onko mustikkakukko sinulle tuttu juttu? Ja kas tässä oma reseptini, ole hyvä!
Lisää loppukesän leivonnaissuosikkeja
Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin resepti.
Mustikkamurupiirakkaa onnistuu hyvin lapsilta.
9 kommentit
Yksi parhaita jälkiruokia! Ehdottomasti ruisjauhoista ja jäätelön kanssa. Nyt on ehkä pakko tehdä ihan lähiaikoina 🙂
Peukku tälle suunnitelmalle 🙂
En ole savosta, karjalasta kyllä. Meillä kukon teen pohjalle taikinaa, mustikat väliin ja pintaan taikinaa. Ja hyvää on😋❣️ Tarjoan sen justiinsa kuumana kylmän jäsen kanssa. Toimii👍🏻
Kuulostaa tosi hyvältä, nam!
Ahaa, nyt on Suomessakin siis päästy ”maustamattoman” jäätelön makuun 🙂 Italiassa tietääkseni fiordilatte-jäätelö on juuri tuollaista, eli ei edes vaniljaa joukossa (tosin en ole 100% varma, kun en itse ole koskaan sitä syönyt). Jogurttihyllystä kuitenkin löytyy vastaava tuote eli ”yoghurt bianco”, joka on siis sokerilla makeutettua maustamatonta jogurttia… Pitää aina teroittaa miehelle, että älä tuo sitä, vaan sitä ihan oikeaa maustamatonta 😀
Luulisin tuon olevan samaa tavaraa 🙂 Hirmuisen hyvää!
Toimii hyvin myös kaurajauhon kanssa, jota puolet ja puolet ruisjauhoa. Laitan vähän kardemummaa mustikoiden sekaan.
Oi nam!!
[…] Mustikkakukko maistuu taivaalliselta jäätelön kanssa. […]