Näkkäri saa luvan aloittaa hapanjuurileivontasaagani seuraavan vaiheen, ne oikeat reseptit. Itse tehty näkkäri on taivaallista, mutta erityisen hyvää siitä tulee, kun lisää taikinaan hapanjuurta. Sen avulla näkkäreihin tulee syvempi maku ja hauskat ilmakuplat.
Tämä ohje sopii myös teille, joiden hapanjuuri on vielä nuori ja sillä leipominen vähän epävarmaa. Mitään kamalaa ei voi tapahtua, sillä ennen hapanjuurihurahdustani tein tämän näkkärin ilman minkäänlaisia kohotusaineita. Hapanjuuren kanssa toimiessa tässä on vain saamapuolella: juuri saa lisää ravintoa ja vahvistuu, sinä parhaimmassa tapauksessa aivan erityisen hyviä näkkäreitä.
Näkkärini on tarkoitus olla ohuen ohutta, vähän lastumaista. Söin sellaista joskus vuosia sitten ravintola Kuurnassa, ja se oli taivaallista. Näkkärit saa kaulittua ihan kaulimellakin, mutta koska meillä on pastakone, veivaamme lastut sillä. Se on hauskaa puuhaa myös lapsista.
Taikina on hirmuisen helppo, eikä siihen tarvita koneita. Vaaka kyllä on paikallaan, sillä kuten jo aiemmin kirjoitin, hapanjuurileivonnassa pelataan juuren ruokkimisesta lähtien grammoilla. Se saattaa alkuun tuntua vaikealta ja vieraalta, mutta siihen tottuu äkkiä. Jauhot pakkaantuvat helposti, joten desimitta ei ole koskaan yhtä tarkka kuin grammat. Lisäksi leivän leipomisessa jauhomäärät ovat niin isoja, että mitalla mitatessa laskut menisivät helposti sekaisin ja unohtaisi, oliko kulhossa jo seitsemän vai kahdeksan desiä. Näin ainakin itselleni käy.
Näkkäriä varten vehnähapanjuuri, vesi, ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola sekoitetaan kulhossa ja taikinaa alustetaan sen verran, että siitä tulee tiivis kimpale. Sitten taikina saa levätä peitettynä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Levon aikana taikina nousee, mutta tärkeintä on maun kehittyminen.
Kun paistamisen aika on, taikina jaetaan neljään osaan. Tasakokoisempia näkkäreitä saa, kun nuo taikinapalat pyörittelee pötköksi ja leikkaa siitä suunnilleen luumun kokoisia nokareita. Viimeksi en tehnyt näin, ja jokainen näkkäri oli oman muotoinen ja kokoinen yksilönsä. Ihan hauskaa sekin!
Koska näkkärit ovat ohuita, ne paistetaan kuumassa uunissa ylätasolla. Kannattaa olla hereillä ja pysyä uunin lähellä, sillä nämä myös kärähtävät helposti.
Sitten jäähdytys ja maistamaan voin kanssa. Ainoa miinus on säilyvyys: ainakin meillä nämä tuppaavat katoamaan ihan liian äkkiä.
****
Oletko sinä tehnyt koskaan näkkäreitä? Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!
Lisää helppoa suolaista leivontaa
Perunarieskat ovat tosi monen lempiresepti!
Hiivaton ihmetaikina on vastaus, kun tekee mieli jotain pizzan kaltaista, mutta hiiva on loppu.
Saaristolaisleipä onnistuu hapanjuurella tai hiivalla.
9 kommentit
Oi että! Nää kiinnostelis niin kovasti, mutta mun alkujuuri näyttää väsähtäneen niin pahasti, että joutunen aloittamaan alusta. No, aina ei voi onnistua heti.
Ehkä se vielä siitä ruokkimalla herää? 🙂
Millainen koostumus taikinassa on? Mun juuri taitaa olla hieman löysemmän sorttinen kuin monella niin joutuu vähän säätämään jauhojen kanssa.
Samaa mietin itsekin, kun näillä määrillä en tiivistä palleroa saa millään.
Oma juureni on tosiaan aika jämäkkä, koska olen ymmärtänyt sen säilyvän parempana siten. Jos oman juuren kanssa taikina on liian löysää, lisää hiukan jauhoja 🙂 Myös kaulitessa ja veivatessa kannattaa käyttää runsaasti jauhoja.
ruis juuren on hyvä olla paksuhko ja tarttuva ja kun alkaa käydä kuplii voimakkaasti ja voit tuntea hapanruis ajuhon tuoksua ja ehkä hivenen etikankin tuoksua on mutta silloin itse ruokin heti. vehnäjuuren oliis hyvä olla hieman löysempää ja kun on valmis on tdella venyvää ja myös kuplii ja tuoksuu happamalle ja toisinaan voi olla hieman liiman hajua mutats amoin kuin ruisjuuren kohdalla ruokin heti. Jos ei oel aikaa hoitaa valmista juuria suosittelen kuivattamaan tai paakstamaan oma juuri mutta juuren herättämiseen kuluu aina noin 3-4 vurokautta. johon vaikuttaa huoneen lämpö ja huoneen kosteuden taso. itse olen leiponut iät ja ajat leivät juuriin ja teen myös itse voin ja villihiivaa….. haluan tietää mitä syön ja mahdollisimman vähän säilytys aineita ym lisä aineita…. joita saa pakostakin mutta voi omilla teoillaan vähentää niiden kuormittamisen elimissämme. myyn ja välillä jopa annan leipiäni.
Joo itse pidän juuren aika jämäkkänä, koska olen lukenut, että se pysyisi siten parempana. Taikina saa tosiaan olla ihan sellainen kiinteä pallo. Lisää vähän jauhoja. Ja kokkareita kaulitessa tai veivatessa kannattaa köyttää runsaasti vehnäjauhoja, onnistuu helpommin 🙂
Voiko taikinan jättää yön yli jääkaappiin?
Mä oon kerran jättänyt, ja aivan hyvin toimi! Leivoin osan illalla ja loput aamulla jääkapista. 😊