Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Näkkäri: helppo tapa päästä liikkeelle hapanjuuren kanssa

kirjoittanut Satu Koivisto 5.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 5.4.2020
Näkkäri
19,8K

Näkkäri saa luvan aloittaa hapanjuurileivontasaagani seuraavan vaiheen, ne oikeat reseptit. Itse tehty näkkäri on taivaallista, mutta erityisen hyvää siitä tulee, kun lisää taikinaan hapanjuurta. Sen avulla näkkäreihin tulee syvempi maku ja hauskat ilmakuplat.

Tämä ohje sopii myös teille, joiden hapanjuuri on vielä nuori ja sillä leipominen vähän epävarmaa. Mitään kamalaa ei voi tapahtua, sillä ennen hapanjuurihurahdustani tein tämän näkkärin ilman minkäänlaisia kohotusaineita. Hapanjuuren kanssa toimiessa tässä on vain saamapuolella: juuri saa lisää ravintoa ja vahvistuu, sinä parhaimmassa tapauksessa aivan erityisen hyviä näkkäreitä.

Näkkärini on tarkoitus olla ohuen ohutta, vähän lastumaista. Söin sellaista joskus vuosia sitten ravintola Kuurnassa, ja se oli taivaallista. Näkkärit saa kaulittua ihan kaulimellakin, mutta koska meillä on pastakone, veivaamme lastut sillä. Se on hauskaa puuhaa myös lapsista.

Taikina on hirmuisen helppo, eikä siihen tarvita koneita. Vaaka kyllä on paikallaan, sillä kuten jo aiemmin kirjoitin, hapanjuurileivonnassa pelataan juuren ruokkimisesta lähtien grammoilla. Se saattaa alkuun tuntua vaikealta ja vieraalta, mutta siihen tottuu äkkiä. Jauhot pakkaantuvat helposti, joten desimitta ei ole koskaan yhtä tarkka kuin grammat. Lisäksi leivän leipomisessa jauhomäärät ovat niin isoja, että mitalla mitatessa laskut menisivät helposti sekaisin ja unohtaisi, oliko kulhossa jo seitsemän vai kahdeksan desiä. Näin ainakin itselleni käy.

Näkkäriä varten vehnähapanjuuri, vesi, ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola sekoitetaan kulhossa ja taikinaa alustetaan sen verran, että siitä tulee tiivis kimpale. Sitten taikina saa levätä peitettynä muutaman tunnin huoneenlämmössä. Levon aikana taikina nousee, mutta tärkeintä on maun kehittyminen.

Kun paistamisen aika on, taikina jaetaan neljään osaan. Tasakokoisempia näkkäreitä saa, kun nuo taikinapalat pyörittelee pötköksi ja leikkaa siitä suunnilleen luumun kokoisia nokareita. Viimeksi en tehnyt näin, ja jokainen näkkäri oli oman muotoinen ja kokoinen yksilönsä. Ihan hauskaa sekin!

Koska näkkärit ovat ohuita, ne paistetaan kuumassa uunissa ylätasolla. Kannattaa olla hereillä ja pysyä uunin lähellä, sillä nämä myös kärähtävät helposti.

Sitten jäähdytys ja maistamaan voin kanssa. Ainoa miinus on säilyvyys: ainakin meillä nämä tuppaavat katoamaan ihan liian äkkiä.

****

Oletko sinä tehnyt koskaan näkkäreitä? Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!

Näkkäri

Näkkäri

Printtaa
Annoksia: n. 30 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 3 tuntia 3 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 22 äänesti )

Ainekset

  • 250 g toimivaa vehnähapanjuurta
  • 200 g vettä
  • 300 g ruisjauhoja
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • vehnäjauhoja kaulimiseen

Tee näin

  1. Sekoita kaikki aineet kulhossa. Vaivaa taikinaa sen verran, että saat siitä tiiviin palleron.
  2. Peitä kulho ja jätä taikina huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.
  3. Jaa taikina neljään osaan. Jaa osat yksi kerrallaan kaupan luumun kokoisiin nokareisiin. Tasakokoisempia saat, jos pyörittelet taikinan ensin tangoksi ja leikkaat siitä.
  4. Jauhota jokainen taikinapala hyvin vehnäjauhoissa ja kauli sitten ohuiksi näkkäreiksi. Jos sinulla on pastakone, veivaa taikinapallot ensin paksuudella yksi ja sitten paksuudella kolme.
  5. Laita valmit näkkärit uunipellille leivinpaperin päälle. Ne eivät leviä uunissa, joten niiden väliin ei tarvitse jättää tyhjää.
  6. Paista näkkäreitä 225-asteisen uunin ylätasolla, kunnes reunat alkavat ruskettua, noin seitsemän minuuttia.
  7. Jäähdytä näkkärit ritilän päällä ja pakkaa ne sitten ilmatiiviiseen rasiaan.

Lisää helppoa suolaista leivontaa

Perunarieskat ovat tosi monen lempiresepti!

Hiivaton ihmetaikina on vastaus, kun tekee mieli jotain pizzan kaltaista, mutta hiiva on loppu.

Saaristolaisleipä onnistuu hapanjuurella tai hiivalla.

HapanjuuriHapanjuurileivontaLeipäLeivontaSuolainen leivonta
9 kommentit 17 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Banaaniletut: nyt käyttöä sille kuivakaapin tattarijauholle
Seuraava postaus
Moussaka: kuin ystävän lämmin halaus. Tee linsseistä tai lihasta

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Aapukka 5.4.2020 - 14:03

Oi että! Nää kiinnostelis niin kovasti, mutta mun alkujuuri näyttää väsähtäneen niin pahasti, että joutunen aloittamaan alusta. No, aina ei voi onnistua heti.

Vastaa
Satu Koivisto 5.4.2020 - 22:23

Ehkä se vielä siitä ruokkimalla herää? 🙂

Vastaa
Riikka 13.4.2020 - 17:00

Millainen koostumus taikinassa on? Mun juuri taitaa olla hieman löysemmän sorttinen kuin monella niin joutuu vähän säätämään jauhojen kanssa.

Vastaa
Minna 17.4.2020 - 14:55

Samaa mietin itsekin, kun näillä määrillä en tiivistä palleroa saa millään.

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 20:53

Oma juureni on tosiaan aika jämäkkä, koska olen ymmärtänyt sen säilyvän parempana siten. Jos oman juuren kanssa taikina on liian löysää, lisää hiukan jauhoja 🙂 Myös kaulitessa ja veivatessa kannattaa käyttää runsaasti jauhoja.

Vastaa
taikinajuuri 27.3.2023 - 07:58

ruis juuren on hyvä olla paksuhko ja tarttuva ja kun alkaa käydä kuplii voimakkaasti ja voit tuntea hapanruis ajuhon tuoksua ja ehkä hivenen etikankin tuoksua on mutta silloin itse ruokin heti. vehnäjuuren oliis hyvä olla hieman löysempää ja kun on valmis on tdella venyvää ja myös kuplii ja tuoksuu happamalle ja toisinaan voi olla hieman liiman hajua mutats amoin kuin ruisjuuren kohdalla ruokin heti. Jos ei oel aikaa hoitaa valmista juuria suosittelen kuivattamaan tai paakstamaan oma juuri mutta juuren herättämiseen kuluu aina noin 3-4 vurokautta. johon vaikuttaa huoneen lämpö ja huoneen kosteuden taso. itse olen leiponut iät ja ajat leivät juuriin ja teen myös itse voin ja villihiivaa….. haluan tietää mitä syön ja mahdollisimman vähän säilytys aineita ym lisä aineita…. joita saa pakostakin mutta voi omilla teoillaan vähentää niiden kuormittamisen elimissämme. myyn ja välillä jopa annan leipiäni.

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 20:48

Joo itse pidän juuren aika jämäkkänä, koska olen lukenut, että se pysyisi siten parempana. Taikina saa tosiaan olla ihan sellainen kiinteä pallo. Lisää vähän jauhoja. Ja kokkareita kaulitessa tai veivatessa kannattaa köyttää runsaasti vehnäjauhoja, onnistuu helpommin 🙂

Vastaa
Maria 20.12.2022 - 16:58

Voiko taikinan jättää yön yli jääkaappiin?

Vastaa
Maija 4.1.2023 - 21:33

Mä oon kerran jättänyt, ja aivan hyvin toimi! Leivoin osan illalla ja loput aamulla jääkapista. 😊

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä