En voisi päättää tätä perunahaastevuottani mitenkään muuten kuin nostamalla potut pottuina ansaitsemalleen paikalle: joulupöytään. Oletko valmis? Nyt tulevat näppiperunat!
Näppiperunat tulivat mieleeni, kun mies oli ostanut taannoin soman pikkuruisia Nicola-perunoita. Tein niistä lohkoperunoita pulahdustekniikallani, ja koska pienissä perunoissa ei ollut oikein mitään lohkottavaa, ne pääsivät pellille puolikkaina. Uunista tullut lopputulos oli paitsi tutun herkullinen, myös tosi nätti.
Siinä sitten perunoita sormin pelliltä napsiessani ihmettelin, miksei tällaisia voisi syödä täytteiden kanssa alku- tai naposteluruokana vaikka juhlissa. Niin no, mikäpä minua estäisi? Jos siis sinäkin rakastat perunoita, rakastat näitäkin. Helppoa on, mutta tässä pari niksiä.
Kiinteä on paras pottu
Valitse näppiperunoiksi pienikokoisia, pitkulaisen muotoisia kiinteitä perunoita, joista minusta tulee parhaimmat uuniperunat. Omia perunasuosikkikejani ovat Nicola tai Siikli.
Anna kattilalle vapaapäivä
En keitä näppiperunoiden pottuja etukäteen vaan lykkään ne suoraan raakoina uuniin. Anna myös kuorimaveitselle vapaapäivä. Pese perunat huolellisesti mutta älä turhaan kuori, kuoressa on mahtavasti makua.
Kunnon kylpy
Sitten vuorossa tärkein eli se kuuluisa pulautus: laita perunat kylmään veteen hetkeksi likoamaan. Sitten huuhtele ja kuivaa perunat puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtelu irrottaa tärkkelystä ja lopputulos on rapeampi.
Ja sitten rutistellaan
Kumoa perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle öljy ja lisää suola ja hienonnettuja puuvartisia yrttejä, vaikka rosmariinia, ja anna potuille kunnon hieronta.
Paisto ja jäähdytys
Paista perunoita 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne ovat ruskettuneet pinnasta kauniisti. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
Vielä täyte
Kun perunat majailevat uunissa, ehtii sekoittaa täytteen, vaikka tähän menee ehkä viisi minuuttia. Olen aivan ihastunut Pielisen Kalajalosteen ihmeen tonnikalamaiseen luonnonkalasäilykkeeseen, joka on tehty esimerkiksi lahnasta ja säyneestä eli kotimaisista ”roskakaloista”. Valuta purkin ylimääräinen öljy (säästä se, voit vaikka paistaa siinä seuraavat perunat tai kananmunia). Sekoita kulhossa luonnonkalasäilyke ja lisää vähän ranskankermaa, jotta saat mukavan jähmeän tahnan. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla (lisää sitä kunnolla!) ja lisää pikkuisen happoa eli tilkka sitruunamehua. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Sitten asettelet perunanpuolikkaat nätille vadille, lusikoit päälle täytettä ja ripottelet päälle vielä ruohosipulia. Seuraksi vaikka lasi kuplivaa!
Määrä on mitoitettu pieneksi napsittavaksi, mutta ehkä tuplaat suosiolla pottujen määrän?
H e r k u l l i s t a.
****
Mitä kaloja omassa joulupöydässäsi on? Huikkaa alla! Ja tässä vielä näppiperunat oikein reseptinä, ole hyvä!
Lisää tahnaideoita
Lohitahna maistuu taivaalliselta saaristolaisleivän päällä.
Voipaputahna on loistava levite ja dippi.
Punajuuritahna hurmaa myös värillään.