Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Näppiperunat: nyt tulevat naposteltavat juhlapotut joulupöytään

kirjoittanut Satu Koivisto 14.12.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 14.12.2020
Näppiperunat
8,6K

En voisi päättää tätä perunahaastevuottani mitenkään muuten kuin nostamalla potut pottuina ansaitsemalleen paikalle: joulupöytään. Oletko valmis? Nyt tulevat näppiperunat!

Näppiperunat tulivat mieleeni, kun mies oli ostanut taannoin soman pikkuruisia Nicola-perunoita. Tein niistä lohkoperunoita pulahdustekniikallani, ja koska pienissä perunoissa ei ollut oikein mitään lohkottavaa, ne pääsivät pellille puolikkaina. Uunista tullut lopputulos oli paitsi tutun herkullinen, myös tosi nätti.

Siinä sitten perunoita sormin pelliltä napsiessani ihmettelin, miksei tällaisia voisi syödä täytteiden kanssa alku- tai naposteluruokana vaikka juhlissa. Niin no, mikäpä minua estäisi? Jos siis sinäkin rakastat perunoita, rakastat näitäkin. Helppoa on, mutta tässä pari niksiä.

Kiinteä on paras pottu

Valitse näppiperunoiksi pienikokoisia, pitkulaisen muotoisia kiinteitä perunoita, joista minusta tulee parhaimmat uuniperunat. Omia perunasuosikkikejani ovat Nicola tai Siikli.

Anna kattilalle vapaapäivä

En keitä näppiperunoiden pottuja etukäteen vaan lykkään ne suoraan raakoina uuniin. Anna myös kuorimaveitselle vapaapäivä. Pese perunat huolellisesti mutta älä turhaan kuori, kuoressa on mahtavasti makua.

Kunnon kylpy

Sitten vuorossa tärkein eli se kuuluisa pulautus: laita perunat kylmään veteen hetkeksi likoamaan. Sitten huuhtele ja kuivaa perunat puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtelu irrottaa tärkkelystä ja lopputulos on rapeampi.

Ja sitten rutistellaan

Kumoa perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle öljy ja lisää suola ja hienonnettuja puuvartisia yrttejä, vaikka rosmariinia, ja anna potuille kunnon hieronta.

Paisto ja jäähdytys

Paista perunoita 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne ovat ruskettuneet pinnasta kauniisti. Anna perunoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

Vielä täyte

Kun perunat majailevat uunissa, ehtii sekoittaa täytteen, vaikka tähän menee ehkä viisi minuuttia. Olen aivan ihastunut Pielisen Kalajalosteen ihmeen tonnikalamaiseen luonnonkalasäilykkeeseen, joka on tehty esimerkiksi lahnasta ja säyneestä eli kotimaisista ”roskakaloista”. Valuta purkin ylimääräinen öljy (säästä se, voit vaikka paistaa siinä seuraavat perunat tai kananmunia). Sekoita kulhossa luonnonkalasäilyke ja lisää vähän ranskankermaa, jotta saat mukavan jähmeän tahnan. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla (lisää sitä kunnolla!) ja lisää pikkuisen happoa eli tilkka sitruunamehua. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Sitten asettelet perunanpuolikkaat nätille vadille, lusikoit päälle täytettä ja ripottelet päälle vielä ruohosipulia. Seuraksi vaikka lasi kuplivaa!

Määrä on mitoitettu pieneksi napsittavaksi, mutta ehkä tuplaat suosiolla pottujen määrän?

H e r k u l l i s t a.

****

Mitä kaloja omassa joulupöydässäsi on? Huikkaa alla! Ja tässä vielä näppiperunat oikein reseptinä, ole hyvä!

Näppiperunat

Näppiperunat

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.8/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • n. 10 pientä kiinteää perunaa (esimerkiksi Siikli tai Nicola)
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • Kalatahna
  • 1 prk kalasäilykettä (esimerkiksi Pielisen Kalajalosteen luonnonkalasäilyke)
  • 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • (suolaa)

Tee näin

  1. Pese perunat huolellisesti mutta älä kuori. Puolita perunat ja laita ne hetkeksi kylmään veteen likoamaan. Valuta vesi pois ja kumoa perunat keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa.
  2. Hienonna rosmariini.
  3. Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää päälle öljy, suola ja rosmariini. Hiero, oikein rutistele mausteet pottuihin. Paista perunoita 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes niiden pinta ruskettuu, noin 35 minuuttia. Jäähdytä perunat huoneenlämpöiksiksi.
  4. Perunoiden paistuessa tee kalatahna. Valuta kalasäilykkeen öljy pois (säästä se ja paista vaikka munakas tai uuniperunoita). Hienonna ruohosipuli. Sekoita kala, ranskankerma, sitruunamehu ja hienonnettu ruohosipuli. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola.
  5. Lado perunat tarjoiluvadille ja levitä kalatahnaa perunoiden päälle. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla, jos haluat.

Lisää tahnaideoita

Lohitahna maistuu taivaalliselta saaristolaisleivän päällä.

Voipaputahna on loistava levite ja dippi.

Punajuuritahna hurmaa myös värillään.

JouluJuhlaNaposteltavatPerunaPerunahaaste
0 kommentti 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Huippukokin juhlamenu: näin valmistuu kolmen ruokalajin juhlava Bocuse d’Or -kokonaisuus kotikeittiössä
Seuraava postaus
Paahdettu joulusalaatti: helppo, nätti ja pursuaa joulun tuttuja makuja. Katso vinkit ja resepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä