Omena-mantelipullat ovat olleet perheemme lempileivonnaisia nyt syksyllä. Pullahan on toki aina ihanaa, mutta hyvänen aika, miten herkullisia nämä ovat! Pohjana pumpulinpehmeä pullataikina. Pullassa kieputettu muoto kuin länsinaapurissa ikään, täytteenä paljon omenahilloa ja rapeaa mantelia. Pehmeyttä, mehevyyttä, täyteläisyyttä. Ah!
Omenasato oli tänä vuonna aivan erinomainen ja hillopurkkien määrä sen mukainen, joten saan tehtyä tätä herkkua vaikka kuinka monta kertaa.
Kas tässä muutama vinkki valmistukseen ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!
Tee ensin puolen litran pullataikina
Ensiksi tietenkin tarvitaan pullataikina. Teen sen nykyisin aina kauramaitoon, rypsiöljyllä ja ilman kananmunia. Tällä tavalla minusta saa aikaan kaikkein pehmeimmät pullat. Vaikka muuten leivon hapanjuurella, pullataikinan teen hiivalla. Varmaan joku lapsuusjuttu, pullan minusta kuuluu maistua sellaiselta kuin miltä se hiivalla leivottuna maistuu.
Täytteen määrä on mitoitettu puolen litran pullataikinalle.
Vaivaa pullataikina ja tee sen kohotessa täyte. Pullan täyte koostuu kahdesta osasesta: omenahillosta ja rapeasta mantelista.
Rapeat sattumat valmistuvat äkkiä kattilassa
Rapeaa mantelia varten tarvitset mantelirouhetta, voita, sokeria ja suolaa. Varaa hellan lähelle pala leivinpaperia, ennen kuin aloitat. Jos sinulla on paksupohjainen kattila, käytä sitä, seos ei pala niin helposti. Kierrevatkaimella saat sekoitettua kunnolla kattilan pohjaa myöten.
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos sakenee ja ruskettuu, noin viisi minuuttia. Kaada seos heti leivinpaperin päälle. Jos jätät sen kattilaan, se takertuu kattilan pohjaan kiinni etkä saa sitä irti kuin taltalla. Ole varovainen kaataessa, seos on todella kuuma.
Paksu omenahillo pysyy pullien sisällä
Itse käytän täytteeseen itse keitettyä marmeladimaista, paksua omenahilloa. Jos ostat hillon kaupasta, valitse jokin paistonkestävä marmeladi ja hillo pysyy kiltisti pullan sisällä.
Kieputa kieputa, saat mehevintä
Kun pullataikina on kohonnut kauniisti noin kaksinkertaiseksi, on aika leipoa.
Tutustuin kierrepulliin joskus Gotlannissa työmatkalla, enkä enää haluaisi muunlaisia pullia leipoakaan. Kierrepullista tulee niin uskomattoman meheviä, ja niihin saa ympättyä hirmuisesti täytteitä. Valmistus voi alkuun tuntua kimurantilta esimerkiksi pikkupulliin verrattuna, mutta kun liikkeet tulevat tutuiksi, homma sujuu sutjakkaasti. Lisäksi lapsista kierrepullien kieputtaminen on uskomattoman hauskaa, eikä siinä voi oikeastaan epäonnistua, toisin kuin pikkupullia pyöritellessä, se jos mikä on yllättävän tarkkaa hommaa.
Kierrepullia varten jaa taikina kahtia ja työstä pala kerrallaan.
Kauli tai taputtele puolikas taikina suorakaiteen muotoiseksi palaksi, mitoiltaan noin 30 x 60 cm. Levitä levyn päälle puolet omenahillosta. Ripottele omenahillon päälle puolet rapeasta mantelista.
Taita levy pitkittäin puoliksi ja leikkaa 15 osaan. Esimerkiksi pizzaleikkuri on leikkaamiseen mainio väline.
Kieputa sitten suikaleet kierteille kääntämällä päitä eri suuntiin niin, että muodostuu kierre. Pyöräytä kierteinen suikale rullalle ja nosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Piilota pää pullan alle, niin pulla säilyttää paremmin muotonsa uunissa.
Voitelu: oma salainen aseeni
Omena-mantelipullat saavat kohota puolisen tuntia ennen paistamista.
En viitsi enää tuhlata kananmunaa voiteluun vaan syön munat muuten. Voitelua varten ripautan pikkuisen kurkumaa (kasvi)maidon sekaan, ja se ajaa mainiosti asiansa. Sitten vain uuniin.
Ja koska omenahillo tulee uunista kiehuvan kuumana, ihan heti ei kannata haukata.
Näin te olette kommentoineet omena-mantelipullia
”Näistä tuli ihan mielettömän hyviä! Kiitos reseptistä <3”
Ehkä sinäkin teet? Tässä tarkka resepti.
Lisää helppoa leivontaa
Mustikkamurupiirakka valmistuu pakastemustikoista käden käänteessä
Pannukeksi: rapea pinnalta, sitkeä sisältä ja ihanan helppo tehdä