Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Omena-mantelipullat: mehevät herkkupullat rapeilla mantelisattumilla ovat melkein liian herkullisia

Ota haltuun kierrepullat viimeistään nyt.

kirjoittanut Satu Koivisto 12.11.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 12.11.2024
Omena-mantelipullat
1,5K

Omena-mantelipullat ovat olleet perheemme lempileivonnaisia nyt syksyllä. Pullahan on toki aina ihanaa, mutta hyvänen aika, miten herkullisia nämä ovat! Pohjana pumpulinpehmeä pullataikina. Pullassa kieputettu muoto kuin länsinaapurissa ikään, täytteenä paljon omenahilloa ja rapeaa mantelia. Pehmeyttä, mehevyyttä, täyteläisyyttä. Ah!

Omenasato oli tänä vuonna aivan erinomainen ja hillopurkkien määrä sen mukainen, joten saan tehtyä tätä herkkua vaikka kuinka monta kertaa.

Kas tässä muutama vinkki valmistukseen ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!

Tee ensin puolen litran pullataikina

Ensiksi tietenkin tarvitaan pullataikina. Teen sen nykyisin aina kauramaitoon, rypsiöljyllä ja ilman kananmunia. Tällä tavalla minusta saa aikaan kaikkein pehmeimmät pullat. Vaikka muuten leivon hapanjuurella, pullataikinan teen hiivalla. Varmaan joku lapsuusjuttu, pullan minusta kuuluu maistua sellaiselta kuin miltä se hiivalla leivottuna maistuu.

Täytteen määrä on mitoitettu puolen litran pullataikinalle.

Vaivaa pullataikina ja tee sen kohotessa täyte. Pullan täyte koostuu kahdesta osasesta: omenahillosta ja rapeasta mantelista.

Rapeat sattumat valmistuvat äkkiä kattilassa

Rapeaa mantelia varten tarvitset mantelirouhetta, voita, sokeria ja suolaa. Varaa hellan lähelle pala leivinpaperia, ennen kuin aloitat. Jos sinulla on paksupohjainen kattila, käytä sitä, seos ei pala niin helposti. Kierrevatkaimella saat sekoitettua kunnolla kattilan pohjaa myöten.

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos sakenee ja ruskettuu, noin viisi minuuttia. Kaada seos heti leivinpaperin päälle. Jos jätät sen kattilaan, se takertuu kattilan pohjaan kiinni etkä saa sitä irti kuin taltalla. Ole varovainen kaataessa, seos on todella kuuma.

Paksu omenahillo pysyy pullien sisällä

Itse käytän täytteeseen itse keitettyä marmeladimaista, paksua omenahilloa. Jos ostat hillon kaupasta, valitse jokin paistonkestävä marmeladi ja hillo pysyy kiltisti pullan sisällä.

Kieputa kieputa, saat mehevintä

Kun pullataikina on kohonnut kauniisti noin kaksinkertaiseksi, on aika leipoa.

Tutustuin kierrepulliin joskus Gotlannissa työmatkalla, enkä enää haluaisi muunlaisia pullia leipoakaan. Kierrepullista tulee niin uskomattoman meheviä, ja niihin saa ympättyä hirmuisesti täytteitä. Valmistus voi alkuun tuntua kimurantilta esimerkiksi pikkupulliin verrattuna, mutta kun liikkeet tulevat tutuiksi, homma sujuu sutjakkaasti. Lisäksi lapsista kierrepullien kieputtaminen on uskomattoman hauskaa, eikä siinä voi oikeastaan epäonnistua, toisin kuin pikkupullia pyöritellessä, se jos mikä on yllättävän tarkkaa hommaa.

Kierrepullia varten jaa taikina kahtia ja työstä pala kerrallaan.

Kauli tai taputtele puolikas taikina suorakaiteen muotoiseksi palaksi, mitoiltaan noin 30 x 60 cm. Levitä levyn päälle puolet omenahillosta. Ripottele omenahillon päälle puolet rapeasta mantelista.

Taita levy pitkittäin puoliksi ja leikkaa 15 osaan. Esimerkiksi pizzaleikkuri on leikkaamiseen mainio väline.

Kieputa sitten suikaleet kierteille kääntämällä päitä eri suuntiin niin, että muodostuu kierre. Pyöräytä kierteinen suikale rullalle ja nosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Piilota pää pullan alle, niin pulla säilyttää paremmin muotonsa uunissa.

Voitelu: oma salainen aseeni

Omena-mantelipullat saavat kohota puolisen tuntia ennen paistamista.

En viitsi enää tuhlata kananmunaa voiteluun vaan syön munat muuten. Voitelua varten ripautan pikkuisen kurkumaa (kasvi)maidon sekaan, ja se ajaa mainiosti asiansa. Sitten vain uuniin.

Ja koska omenahillo tulee uunista kiehuvan kuumana, ihan heti ei kannata haukata.

Näin te olette kommentoineet omena-mantelipullia

”Näistä tuli ihan mielettömän hyviä! Kiitos reseptistä <3”

Ehkä sinäkin teet? Tässä tarkka resepti.

Omena-mantelipullat

Omena-mantelipullat

Printtaa
Annoksia: n. 30 kpl Valmistelut: 1 h plus taikinan kohotus Odotus: 12–15 minuuttia 12–15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 3 äänesti )

Ainekset

  • Taikina
  • 5 dl (kasvi)maitoa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä
  • Täyte
  • 100 g mantelirouhetta
  • 75 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl omenahilloa
  • Voitelu
  • 3 rkl (kasvi)maitoa
  • ripaus kurkumaa

Tee näin

  1. Mittaa maito ja kardemumma kattilaan. Kiehauta. Lisää sokeri. Jos käytät yleiskonetta, kaada seos yleiskoneen kulhoon. Jäähdytä seos 42-asteiseksi eli niin, että se tuntuu käteen lämpöiseltä mutta ei kuitenkaan kuumalta.
  2. Mittaa jauhot kulhoon.
  3. Vatkaa hiiva maidon joukkoon vispilällä. Lisää suola.
  4. Lisää jauhot vähitellen, ensin vispilällä ja sitten nuolijalla. Jos käytät yleiskonetta, jauhojen ei tarvitse olla sekoittuneet kokonaan. Jos teet taikinan käsin, alusta jauhot taikinaan vähitellen.
  5. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista, koneella viisi minuuttia ja käsin ainakin kymmenen minuuttia. Lisää öljy taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on tasainen, koneella viisi minuuttia ja käsin ainakin kymmenen minuuttia. Jätä taikina kohoamaan peitettynä. Kohoamisaika riippuu kotisi lämpötilasta. Esimerkiksi uuni, jossa on valo päällä, on hyvä paikka pullataikinan kohottamiseen.

Tee taikinan kohotessa rapea mantelitäyte:

  1. Mittaa mantelirouhe, voi, sokeri ja suola pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes seos sakenee ja alkaa ruskettua kevyesti. Kaada seos leivinpaperin päälle. Ole varovainen, seos on hurjan kuuma! Anna jäähtyä rauhassa.

Kun taikina on kohonnut, leivo ja paista pullat:

  1. Jaa pullataikina kahtia ja työstä puolikas kerrallaan. Taputtele tai kauli pala suorakaiteen muotoiseksi (koko noin 30 x 60 cm). Levitä päälle puolet omenahillosta. Murustele päälle puolet manteliseoksesta.
  2. Taita levy pitkittäin kahtia ja taputtele kevyesti. Leikkaa 15 suikaleeksi.
  3. Pyöritä suikaleet kierteille kääntämällä päitä vastakkaisiin suuntiin. Pyöräytä rullalle ja piilota häntä pullan alle. Kohota puolisen tuntia.
  4. Sekoita kasvimaito ja kurkuma ja voitele pullat.
  5. Paista pullia 200-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Lisää helppoa leivontaa

Somenapiirakka on tämän blogin kaikkien aikojen suosituin resepti. En ihmettele, teen itsekin säännöllisesti

Mustikkamurupiirakka valmistuu pakastemustikoista käden käänteessä

Pannukeksi: rapea pinnalta, sitkeä sisältä ja ihanan helppo tehdä

Helppo leivontaLeivontaVinkit
0 kommentti 1 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi pysyy pidempään terävänä
Seuraava postaus
Hapanjuurileipä: valmistus vaihe vaiheelta ja mukana se toiveresepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä