Omenasose herätti Instagramin puolella niin kovasti kysymyksiä ja muuta kuhinaa, että koin velvollisuudekseni jatkaa aihetta täällä pikimmiten. Tervetuloa siis lukemaan omenasoseylistystä!
Siirtolapuutarhamökkimme omenat tippuvat maahan kovaa tahtia. Parin viikon ajan ne nakattiin suoraan kompostiin, sen verran raakoja ja huonoja ne olivat, mutta viikonloppuna päätimme selvittää, joko niissä olisi jotain syötävää. Maahan pudonneet omenat eivät tosiaan olleet mitään kaunottaria vaan paikoihin kovin rupisia, kolhuistaan tummenneita ja osin madonsyömiä. Mutta niin vain hetken paloittelun jälkeen meillä oli kasassa liki viisi litraa omenasosetta omenoista, jotka jo uhkasivat mennä kompostiin!
Omenasose valmistuu todella helposti, mutta jonkin verran aikaa sen valmistamiseen tarvitaan. Suosittelen laittamaan luurit päähän ja kuuntelemaan samalla jotakin äänikirjaa. Ja näin omenasose siis valmistuu.
Ensin suihkuun
Huuhtele omenat hyvin juoksevan veden alla. Itse en kuori omenoita, joten on tärkeää, ettei niissä ole likaa.
Kunnon kattila
Valitse iso, mielellään paksupohjainen kattila, johon on tiivis kansi. Oma kattilani on viiden litran kokoinen, jolloin siihen menee useampi kilo omenoita.
Neljään osaan
Korostan vielä uudelleen: omenoita ei ole pakko kuoria, mikä säästää aikaa noin 300 prosenttia. Leikkaa jokainen omena neljään osaan ja poista siemenkota parhaasi mukaan. Tarkista, että sisus näyttää hyvältä eli ettei siellä ole matoja. Leikkaa kaikki epämääräisyydet pois, mutta omenakodan kalvoja ei tarvitse poistaa. Laita palat kattilaan.
Vesi auttaa alkuun
Kun kattila on täysi, lisää pohjalle hiukan vettä. Vesi auttaa höyrystymisessä eivätkä omenanpalat pala alussa pohjaan. Nosta kattila liedelle, laita kansi päälle ja laita levy keskiteholle. Jos haluat, voit lisätä tässä vaiheessa mausteita: esimerkiksi pari kanelitankoa tai muutaman tähtianiksen. Itse en lisää mitään mausteita, jotta jatkossa minulla on enemmän käyttömahdollisuuksia.
Odota rauhassa
Kun vesi alkaa kiehua, pienennä levyn tehoa ja odota rauhassa. Kuumenna omenoita pienellä lämmöllä niin kauan, että sisus pehmenee ja soseutuu. Aika riippuu lajikkeesta, yleensä vajaa puoli tuntia riittää. Sekoita muutaman verran pohjaa myöten, ettei sose pala.
Sileä meno
Paseeraa eli painele isolla lusikalla sose muutamassa osassa siivilän läpi kulhoon tai vaikka toiseen kattilaan. Näin pääset eroon kuorista ja siemenkodan paloista ja saat täysin sileän soseen, joka kelpaa sihtisuillekin. Jos kuoriin ja muuhun tuntuu jäävän liikaa sosetta, niistä voi kiehauttaa ”mehun”: laita kuoret kattilaan, lisää päälle vettä, keitä hetki, siivilöi ja juo. Sitten voit nakata kuoret biojätteeseen.
Sokeria vain jos haluat
Makeuta sosetta halutessasi sokerilla. Itse lisään sokeria tässä vaiheessa aika niukasti, sillä en halua rajata jatkokäyttöä. Lisään koko viiden kattilalliseen vain noin desin sokeria, aina en sitäkään. Sokeria ei tarvita säilyvyyden takia, sillä sose pakastetaan. Jääkaapissa sose säilyy muutaman päivän.
Kylmään kylpyyn
Jäähdytä sose huoneenlämpöiseksi. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, tee tiskialtaaseen kylmävesihaude: laske altaan pohjalle kylmää vettä ja nosta sosekulho siihen jäähtymään. Jäähdytä omenasose jääkaapissa kylmäksi.
Parin päivän annos
Pakkaa kylmä omenasose pakastusrasioihin tai -pusseihin parin päivän annoksiin. Pakastepussit on helpompi täyttää, jos laitat pussin pieneen kannuun, silloin suu pysyy auki. Nostele rasiat tai pussit pakastimeen, jossa ne säilyvät ainakin seuraavaan kevääseen asti, elleivät tule syödyiksi sitä aiemmin. Taputa itseäsi olkapäälle: teit erinomaisen hyvän teon.
Ja mihin omenasosetta sitten käytetään?
Me syömme sitä ehdottomasti eniten aamuisin kaurapuuron päällä (aivan parasta!), smoothieissa ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Joskus teen siitä vispipuuroa, joskus leivon, joskus sujautan sosekeittoon. Te vinkkasitte Instagramin puolella esimerkiksi seuraavat käyttötavat:
Täytekakun välissä
Joulukinkun kastikkeena
Kääretortun välissä
Pullataikinaan tehtyyn omenapiirakkaan
Pulled porkiin
Paahtoleivän päälle
Sinapin maustamiseen
Kuivakakun kostukkeeksi
Sämpylätaikinaan
Leipätaikinaan
Granolan makeuttamiseen
Leivonnassa kananmunien korvikkeeksi
Omenasarvet!
Ah, niin paljon hyviä käyttötapoja!
****
Minkä kanssa sinä syöt omenasosetta? Jatka listaa!
Lisää omenaa
Kaura-omenapaistokseen saat nakattua ison kasan pudokkaita.
Omenapannukakku sopii hyvin iltapalaksi ja näyttää nätiltä.
16 kommentit
Hei Satu!
Laiskan ummikkososeuttelijan tyhmä kysymys: voisi kuoret myös surrautella sauvasekoittimella joukkoon jos pienet sattumat eivät syöjiä haittaa?
Moikka Anna! Ilman muuta voi surauttaa, varsinkin jos syö sosetta puuron päällä. Leivonnassa tasainen sose saattaa olla kivempi, mutta voihan sen siivilöidä sitten täsmästi. Meillä lapset tosiaan eivät välitä kuoren paloista eikä etenkään siemenkodan kalvoista, jotka joillakin lajikkeilla saattavat olla aika isoja ja kovia.
Pakastan omenasoseen silikonisissa muoteissa, joitten annan jäätyä seuraavaan päivään ja joista irrottelen sitten valmiit parin ruokalusikallisen palat ja pakkaan minigrip-pussiin, josta saa juuri sopivan määrän sosetta smoothieen tai puuroa varten sulamaan.
Kiva idea tämä, kiitos vinkistä!
Kiitos tästä, tosi kätevä ja helppo tapa tehdä sosetta näin sihtikurkkunakin! Olen jo tehnyt kaksi erää parin viikon sisällä.
Onpa kiva kuulla, kiitos!
Hei Satu, tämä ohje on ollut tänä kesänä jo pariin kertaan käytössä. Nyt kokeilin tehdä vispipuuron siivilään jääneestä osasta. Siitä tuli todella hyvä ja sileä puuro, eikä kuorista ollut tietoakaan vatkauksen jälkeen.
Kiitos vinkistä, tämä oli kiva idea!
Kysymys: miten käytät sosetta granolan makeuttamiseen? Sekoitatko siis ennen kuivausta soseen aineksiin?
T. Sun granolan fani 😊
Joo lisään sitä öljyn sijaan kaurahiutaleiden ja muiden ainesten kosteuttamiseen juuri ennen uuniin laittamista. Kerro mitä tykkäsit, jos innostut kokeilemaan 🙂
Hei Satu ja kommentoijat! Täältä löysin hyvin vinkkejä omenasoseen käyttöön. Kiitos niistä! Hurahdin omenasoseeseen toissa kesänä, kun tyttäreni puutarhassa on monta omenapuuta ja niistä riittää mahdottomasti omenoita. Viime kesänä olivat niin makeita, kun aurinko porotti, että eipä tarvinnut sokeria ollenkaan sekaan! Myös makea lajike auttoi asiaa. Aloitin käytön puuron kanssa, mutta nyt laitan myös maustamattoman jugurtin sekaan. Noin puolet molempia niin tulee herkku! Pannarin ja lettujen päällä myös on käyttöä ollut.. tässä vasta harjoitellaan, mutta silti on joka vuosi soseet loppuneet pakasteesta kesken. Kokeilenpa seuraavaksi noita teidän vinkkejä. Hyvää alkavaa omenaista syksyä! 🙂
[…] Omenasose maistuu taivaalliselta puuron päällä. […]
Hei ! Sain 2 isoa kassillista sekalaisia omenia, osa menee syömiseen ! Mutta sosetta koitan nyt tehdä, ilman sokeria. Sepä jäi mietityttämään, kiehuuko sose esim. leivottaessa esim. pienten omenapiirakoiden päältä ja pysyykä sarvien sisällä…?? Pakastan soseen rasioihin.
Näemmä Kotiliesikin ominut tämän kirjoituksen epäilyttävän yhdenmukaisella ”sihtisuulaudella”.
Lienee kaupallinen yhteistyö tarpeen lainatessa..
Tässä vielä linkkivinkki:
https://kotiliesi.fi/ruoka/omenasose/
Hyvä ohje ja sitä lukiessa tuli kodikas tunnelma. On selkeällä kauniilla Suomenkielellä kirjoitettu.
Kaikkien muidenkin ideat käyttötavoista kivoja ja käyttökelpoisia.
Kiitos kaikille