Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Omenasose: superhelppo tapa tehdä, etkä tarvitse edes sokeria + parhaimmat käyttökohteet

kirjoittanut Satu Koivisto 12.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 12.8.2020
Omenasose
105,1K

Omenasose herätti Instagramin puolella niin kovasti kysymyksiä ja muuta kuhinaa, että koin velvollisuudekseni jatkaa aihetta täällä pikimmiten. Tervetuloa siis lukemaan omenasoseylistystä!

Siirtolapuutarhamökkimme omenat tippuvat maahan kovaa tahtia. Parin viikon ajan ne nakattiin suoraan kompostiin, sen verran raakoja ja huonoja ne olivat, mutta viikonloppuna päätimme selvittää, joko niissä olisi jotain syötävää. Maahan pudonneet omenat eivät tosiaan olleet mitään kaunottaria vaan paikoihin kovin rupisia, kolhuistaan tummenneita ja osin madonsyömiä. Mutta niin vain hetken paloittelun jälkeen meillä oli kasassa liki viisi litraa omenasosetta omenoista, jotka jo uhkasivat mennä kompostiin!

Omenasose valmistuu todella helposti, mutta jonkin verran aikaa sen valmistamiseen tarvitaan. Suosittelen laittamaan luurit päähän ja kuuntelemaan samalla jotakin äänikirjaa. Ja näin omenasose siis valmistuu.

Ensin suihkuun

Huuhtele omenat hyvin juoksevan veden alla. Itse en kuori omenoita, joten on tärkeää, ettei niissä ole likaa.

Kunnon kattila

Valitse iso, mielellään paksupohjainen kattila, johon on tiivis kansi. Oma kattilani on viiden litran kokoinen, jolloin siihen menee useampi kilo omenoita.

Neljään osaan

Korostan vielä uudelleen: omenoita ei ole pakko kuoria, mikä säästää aikaa noin 300 prosenttia. Leikkaa jokainen omena neljään osaan ja poista siemenkota parhaasi mukaan. Tarkista, että sisus näyttää hyvältä eli ettei siellä ole matoja. Leikkaa kaikki epämääräisyydet pois, mutta omenakodan kalvoja ei tarvitse poistaa. Laita palat kattilaan.

Vesi auttaa alkuun

Kun kattila on täysi, lisää pohjalle hiukan vettä. Vesi auttaa höyrystymisessä eivätkä omenanpalat pala alussa pohjaan. Nosta kattila liedelle, laita kansi päälle ja laita levy keskiteholle. Jos haluat, voit lisätä tässä vaiheessa mausteita: esimerkiksi pari kanelitankoa tai muutaman tähtianiksen. Itse en lisää mitään mausteita, jotta jatkossa minulla on enemmän käyttömahdollisuuksia.

Odota rauhassa

Kun vesi alkaa kiehua, pienennä levyn tehoa ja odota rauhassa. Kuumenna omenoita pienellä lämmöllä niin kauan, että sisus pehmenee ja soseutuu. Aika riippuu lajikkeesta, yleensä vajaa puoli tuntia riittää. Sekoita muutaman verran pohjaa myöten, ettei sose pala.

Sileä meno

Paseeraa eli painele isolla lusikalla sose muutamassa osassa siivilän läpi kulhoon tai vaikka toiseen kattilaan. Näin pääset eroon kuorista ja siemenkodan paloista ja saat täysin sileän soseen, joka kelpaa sihtisuillekin. Jos kuoriin ja muuhun tuntuu jäävän liikaa sosetta, niistä voi kiehauttaa ”mehun”: laita kuoret kattilaan, lisää päälle vettä, keitä hetki, siivilöi ja juo. Sitten voit nakata kuoret biojätteeseen.

Sokeria vain jos haluat

Makeuta sosetta halutessasi sokerilla. Itse lisään sokeria tässä vaiheessa aika niukasti, sillä en halua rajata jatkokäyttöä. Lisään koko viiden kattilalliseen vain noin desin sokeria, aina en sitäkään. Sokeria ei tarvita säilyvyyden takia, sillä sose pakastetaan. Jääkaapissa sose säilyy muutaman päivän.

Kylmään kylpyyn

Jäähdytä sose huoneenlämpöiseksi. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, tee tiskialtaaseen kylmävesihaude: laske altaan pohjalle kylmää vettä ja nosta sosekulho siihen jäähtymään. Jäähdytä omenasose jääkaapissa kylmäksi.

Parin päivän annos

Pakkaa kylmä omenasose pakastusrasioihin tai -pusseihin parin päivän annoksiin. Pakastepussit on helpompi täyttää, jos laitat pussin pieneen kannuun, silloin suu pysyy auki. Nostele rasiat tai pussit pakastimeen, jossa ne säilyvät ainakin seuraavaan kevääseen asti, elleivät tule syödyiksi sitä aiemmin. Taputa itseäsi olkapäälle: teit erinomaisen hyvän teon.

Ja mihin omenasosetta sitten käytetään?

Me syömme sitä ehdottomasti eniten aamuisin kaurapuuron päällä (aivan parasta!), smoothieissa ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Joskus teen siitä vispipuuroa, joskus leivon, joskus sujautan sosekeittoon. Te vinkkasitte Instagramin puolella esimerkiksi seuraavat käyttötavat:

Täytekakun välissä
Joulukinkun kastikkeena
Kääretortun välissä
Pullataikinaan tehtyyn omenapiirakkaan
Pulled porkiin
Paahtoleivän päälle
Sinapin maustamiseen
Kuivakakun kostukkeeksi
Sämpylätaikinaan
Leipätaikinaan
Granolan makeuttamiseen
Leivonnassa kananmunien korvikkeeksi
Omenasarvet!

Ah, niin paljon hyviä käyttötapoja!

****

Minkä kanssa sinä syöt omenasosetta? Jatka listaa!

Lisää omenaa

Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin resepti, ja se on hurmannut myös Helsingin Sanomien toimittajan.

Kaura-omenapaistokseen saat nakattua ison kasan pudokkaita.

Omenapannukakku sopii hyvin iltapalaksi ja näyttää nätiltä.

OmenaPakastaminenSadonkorjuuSäilöntäSatokausi
17 kommentit 43 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kirsikkatomaattipiirakka: toiveresepti valmistuu helposti ja on bonuksena nätti
Seuraava postaus
Vihreä papu: loppukesän parsa, väitän

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

17 kommentit

Anna 12.8.2020 - 20:32

Hei Satu!
Laiskan ummikkososeuttelijan tyhmä kysymys: voisi kuoret myös surrautella sauvasekoittimella joukkoon jos pienet sattumat eivät syöjiä haittaa?

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:25

Moikka Anna! Ilman muuta voi surauttaa, varsinkin jos syö sosetta puuron päällä. Leivonnassa tasainen sose saattaa olla kivempi, mutta voihan sen siivilöidä sitten täsmästi. Meillä lapset tosiaan eivät välitä kuoren paloista eikä etenkään siemenkodan kalvoista, jotka joillakin lajikkeilla saattavat olla aika isoja ja kovia.

Vastaa
Outi 12.8.2020 - 23:33

Pakastan omenasoseen silikonisissa muoteissa, joitten annan jäätyä seuraavaan päivään ja joista irrottelen sitten valmiit parin ruokalusikallisen palat ja pakkaan minigrip-pussiin, josta saa juuri sopivan määrän sosetta smoothieen tai puuroa varten sulamaan.

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:26

Kiva idea tämä, kiitos vinkistä!

Vastaa
Salla 9.9.2020 - 12:08

Kiitos tästä, tosi kätevä ja helppo tapa tehdä sosetta näin sihtikurkkunakin! Olen jo tehnyt kaksi erää parin viikon sisällä.

Vastaa
Satu Koivisto 22.9.2020 - 22:13

Onpa kiva kuulla, kiitos!

Vastaa
Anna-Maija 7.9.2021 - 09:35

Hei Satu, tämä ohje on ollut tänä kesänä jo pariin kertaan käytössä. Nyt kokeilin tehdä vispipuuron siivilään jääneestä osasta. Siitä tuli todella hyvä ja sileä puuro, eikä kuorista ollut tietoakaan vatkauksen jälkeen.

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:16

Kiitos vinkistä, tämä oli kiva idea!

Vastaa
Paula 8.9.2021 - 18:33

Kysymys: miten käytät sosetta granolan makeuttamiseen? Sekoitatko siis ennen kuivausta soseen aineksiin?
T. Sun granolan fani 😊

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:18

Joo lisään sitä öljyn sijaan kaurahiutaleiden ja muiden ainesten kosteuttamiseen juuri ennen uuniin laittamista. Kerro mitä tykkäsit, jos innostut kokeilemaan 🙂

Vastaa
Hanna-Mari 2.8.2022 - 19:14

Hei Satu ja kommentoijat! Täältä löysin hyvin vinkkejä omenasoseen käyttöön. Kiitos niistä! Hurahdin omenasoseeseen toissa kesänä, kun tyttäreni puutarhassa on monta omenapuuta ja niistä riittää mahdottomasti omenoita. Viime kesänä olivat niin makeita, kun aurinko porotti, että eipä tarvinnut sokeria ollenkaan sekaan! Myös makea lajike auttoi asiaa. Aloitin käytön puuron kanssa, mutta nyt laitan myös maustamattoman jugurtin sekaan. Noin puolet molempia niin tulee herkku! Pannarin ja lettujen päällä myös on käyttöä ollut.. tässä vasta harjoitellaan, mutta silti on joka vuosi soseet loppuneet pakasteesta kesken. Kokeilenpa seuraavaksi noita teidän vinkkejä. Hyvää alkavaa omenaista syksyä! 🙂

Vastaa
Hävikkihillo | Pelasta hedelmävadin hylkiöt | Ruokatoimittajan helppo kaava 2.10.2022 - 13:27

[…] Omenasose maistuu taivaalliselta puuron päällä. […]

Vastaa
leena 17.10.2022 - 11:56

Hei ! Sain 2 isoa kassillista sekalaisia omenia, osa menee syömiseen ! Mutta sosetta koitan nyt tehdä, ilman sokeria. Sepä jäi mietityttämään, kiehuuko sose esim. leivottaessa esim. pienten omenapiirakoiden päältä ja pysyykä sarvien sisällä…?? Pakastan soseen rasioihin.

Vastaa
Sihtisuu 2.10.2023 - 13:59

Näemmä Kotiliesikin ominut tämän kirjoituksen epäilyttävän yhdenmukaisella ”sihtisuulaudella”.

Lienee kaupallinen yhteistyö tarpeen lainatessa..

Vastaa
Sihtisuu 2.10.2023 - 14:00

Tässä vielä linkkivinkki:

https://kotiliesi.fi/ruoka/omenasose/

Vastaa
Sakari 19.9.2024 - 14:49

Hyvä ohje ja sitä lukiessa tuli kodikas tunnelma. On selkeällä kauniilla Suomenkielellä kirjoitettu.
Kaikkien muidenkin ideat käyttötavoista kivoja ja käyttökelpoisia.
Kiitos kaikille

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:34

Kiitos kovasti Sakari mukavasta kommentistasi, siitä tuli hyvä mieli!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä