Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Paahdettu joulusalaatti: helppo, nätti ja pursuaa joulun tuttuja makuja. Katso vinkit ja resepti!

kirjoittanut Satu Koivisto 17.12.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 17.12.2020
Paahdettu joulusalaatti
4,1K

Kaupallinen yhteistyö: Bimi®

Kun kyselin marraskuussa jouluruokatoiveitanne Instagramin puolella, moni toivoi joulupöytään kasvisideoita perinteisillä joulumauilla mutta kuitenkin uudessa paketissa.

”Uudenlaisia jouluun sopivia (kasvis)ruokia”, kirjoitti Johanna.

”Lisukkeita, ei enää laatikoita, mutta mitä sitten”, kysyi Emmi.

”Kasviksilla mennään. Jouluiset raaka-aineet, mutta ei perinteiseen laatikko-rosolli-tyyliin. Jotain muuta”, toivoi Kaisa.

”Moderneja jouluruokia, mukaan lukien kasvis”, kirjoitti Henna.

Kun sitten Bimi® pyysi minua kehittämään jotakin hauskaa ja uudenlaista joulupöytään, mieleeni alkoi heti muovautua ajatus lämpimästä joulusalaatista, joka pursuaisi tuttuja jouluisia makuja ja värejä. Se sopisi syötäväksi sellaisenaan tai joulun tärkeimmän asian kyljessä, mikä se sitten itse kullakin on. Ja mitäpä muuta paahtajanainen voisi joulunakaan tehdä kuin paahtaa kaiken uunissa?

Tutustuin varsiparsakaaliin vuosia sitten, kun vietimme kuukauden New Yorkissa esikoisen ollessa ihan pieni vauva. Olimme vuokranneet AirBnB:n kautta keittiöllisen pikkuasunnon, jossa oli mahdollista kokkailla. Asunnon vieressä oli Whole Foods -ruokakauppa, jonka uskomaton valikoima vilahteli tuohon aikaan tiiviisti seuraamassani Top Chef -kokkirealitysarjassa. Niinpä minäkin luuhasin Whole Foodsissa ja ostelin kaikkea ohjelmasta tuttua jännää ja erilaista. Varsiparsakaaleihin ihastuin: vähän niin kuin parsaa, mutta kuitenkin parsakaalista tutuilla tupsuilla. Maukasta ja niin nättiä!

Suomessa tämmöisestä kasviksesta ei ollut kuultukaan, ja asia unohtui muutamaksi vuodeksi. Kylläpä sitten eräänä päivänä ilahduin, kun bongasin Bimi®-merkkisiä varsiparsakaaleja ihan omasta lähikaupasta! Kyseessä on kiinalaisen parsakaalin ja meille tutun parsakaalin luonnollinen risteytys. Suurin osa kasviksesta tulee Espanjasta, mutta kahtena kesänä sitä on viljelty onnistuneesti myyntiin myös Itä-Suomessa. Tekisipä mieli kokeilla kasvattamista myös puutarhamökillämme!

Bimi® on näppärä valmistaa. Sille riittää nopea huuhtelu, ja sitten kasviksen voi rouskutella menemään vaikka sellaisenaan. Monesti höyrytän sen äkkiä, mutta joulusalaattiin halusin paahtaa senkin uunissa. Varsiparsakaali ilahduttaa tällaista hävikinvälttelijää, sillä koko kasvin voi syödä, mitään ei tarvitse poistaa.

Paahdettu joulusalaatti maistuu sekä lämpimänä että huoneenlämpöisenä, joten se odottaa kiltisti tarjoiluvuoroaan, jos uunissa on ruuhkaa h-hetkellä. Tässä pari vinkkiä valmistuksesta.

Haussa värikimara

Salaatin pohja ovat porkkanat, jotka pyöritellään pipareista tutuissa mausteissa ennen paahtamista. Jos löydät väriporkkanoita, osta pari sellaista tuomaan lisää väriä. Valitse mieluummin ohuempia kuin paksumpia yksilöitä. Peukalon paksuiset ovat loistavia.

Anna kuoren olla

Jätä kuorimaveitsi kaappiin ja keskity sen sijaan hankaamaan porkkanoiden kuoret juuresharjalla täysin puhtaiksi. Kuori antaa porkkanaan mahtavasti makua. Leikittele vähän rakenteilla ja leikkaa pari paksuinta porkkanaa ohuiksi lanteiksi ja taas ohuemmat porkkanat kokonaisina vinoittain paloiksi. Näin salaattiin tulee hauskaa tekstuuria.

Kunnon hieronta, kiitos

Anna porkkanoille kunnon maustekylpy ja hiero, oikein rutistele kasviksia öljyssä. Lastaa kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Jos tuplaat ohjeen, ota toinen pelti ja käytä uunin kiertoilmatoimintoa.

Lisäksi juustoa, jos haluat

Jos haluat, paahda samalla pellillä salaatin seuraksi vähän vuohenjuustoa. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi (yhdestä pötköstä pitäisi tulla noin 12 siivua). Asettele juustot pellin toiseen reunaan. Uuni tekee vuohenjuustolle taikojaan ja muuttaa sen makua pehmeäksi.

Tilanteen tarkistus

Paahda porkkanoita kymmenen minuuttia ja tarkista tilanne. Jos isoimmat porkkanapalat tuntuvat makuusi vielä aivan liian raaoilta, jatka paistamista muutama minuutti. Itse tykkään jättää porkkanapalat napakoiksi, lapsille ne maistuvat siten parhaiten (lötkö porkkana on heille kauhistus). Kun porkkanat ovat esikypsyneet, lisätään Bimi® pellille ja jatketaan paistamista hetki.

Tulkoon vihreys

Raikkaan värinen Bimi® on minusta niin mahdottoman kaunista kokonaisena, mutta jos haluat, voit tietenkin leikata varret annospaloiksi. Huuhtele ja kuivaa kasvis ja pyöräytä öljyssä ennen kuin lisäät sen pellille ja uuniin. Varsiparsakaalien kanssa uuniin menevät myös mantelilastut. Sitten vielä seitsemän minuuttia paistamista ja valmista on!

Viimeinen silaus

Lopuksi asettele salaatti tarjoiluvadille ja ripottele päälle karpalot pieniksi makeiksi sattumiksi. Laita vuohenjuustot tarjolle eri kippoon, niin salaatti sopii kaikille.

Kastike odottaa jääkaapissa

Jos haluat, salaatin seurana maistuu simppeli jogurttikastike, joka maustetaan basilikalla tai muulla valitsemallasi yrtillä. Esimerkiksi lehtipersilja ja ruohosipuli sopivat mainiosti. Voit hyvin valmistella kastikkeen jo aamulla jääkaappiin odottamaan. Jos joukossa on maitoa vältteleviä, tee kastike paksusta kaurajogurtista.

Sitten vain paahdettu joulusalaatti pöytään ja herkuttelemaan!

****

Joko sinä olet tutustunut varsiparsakaaliin? Ja tässä vielä paahdetun joulusalaatin resepti, ole hyvä!

Paahdettu joulusalaatti

Paahdettu joulusalaatti

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 17 minuuttia 17 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • n. 300 g porkkanoita
  • 1 iso punasipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/6 tl neilikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 200 g vuohenjuustoa (esimerkiksi Sainte Maure)
  • 1 pkt (150 g) Bimi®-parsakaalia
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • 1/2 dl kuivattuja karpaloita
  • Basilikakastike
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl sitruunamehua
  • suolaa

Tee näin

  1. Aloita kastikkeesta. Hienonna basilika. Sekoita basilika, turkkilainen jogurtti, sitruuna ja suola kulhossa ja nosta jääkaappiin.
  2. Pese porkkanat huolellisesti juuresharjalla. Porkkanoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa isoimmat porkkanat ohuiksi lanteiksi ja pienemmät porkkanat vinoittain pätkiksi.
  3. Kuori ja leikkaa punasipuli siivuiksi.
  4. Sekoita öljy, kaneli, kardemumma, neilikka ja suola kulhossa. Lisää porkkanat ja sipulit ja rutistele mausteet kasviksiin. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
  5. Leikkaa vuohenjuusto noin kahteentoista osaan. Levitä juustoviipaleet pellin reunaan.
  6. Paista kasviksia 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja tarkista isoimpien porkkanoiden kypsyys. Käännä vuohenjuustot ympäri.
  7. Huuhtele ja kuivaa Bimi®-parsakaalit puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Pyörittele varsiparsakaalit öljyssä.
  8. Ripottele mantelilastut uunipellille porkkanoiden päälle. Lisää päälle lopuksi varsiparsakaalit.
  9. Paista vielä seitsemän minuuttia.
  10. Tarjoa paahdettu joulusalaatti basilikakastikkeen kanssa.

Lue lisää joulusta

Toivepostaus! Näitä kaikkia ruokia joulupöydässämme on.

Saaristolaisleipä onnistuu tällä reseptillä sekä hapanjuureen että hiivaan.

Keitä satsi kermatoffeita lahjaksi ja syö itse loput.

JouluJouluruokaKaupallinen yhteistyöSalaatti
2 kommentit 4 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Näppiperunat: nyt tulevat naposteltavat juhlapotut joulupöytään
Seuraava postaus
Blinit: seitsemän vinkkiä jouluaaton lettukesteihin + luottoresepti, jonka teet hapanjuureen tai hiivalla

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Riina 18.12.2020 - 14:02

Millä sitrusallergikko voisi korvata sitruunan tässä sekä esim. salaatinkastikkeissa?

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2020 - 22:53

Valkoviinietikka toimii hyvin 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä