Kaupallinen yhteistyö: Bimi®
Kun kyselin marraskuussa jouluruokatoiveitanne Instagramin puolella, moni toivoi joulupöytään kasvisideoita perinteisillä joulumauilla mutta kuitenkin uudessa paketissa.
”Uudenlaisia jouluun sopivia (kasvis)ruokia”, kirjoitti Johanna.
”Lisukkeita, ei enää laatikoita, mutta mitä sitten”, kysyi Emmi.
”Kasviksilla mennään. Jouluiset raaka-aineet, mutta ei perinteiseen laatikko-rosolli-tyyliin. Jotain muuta”, toivoi Kaisa.
”Moderneja jouluruokia, mukaan lukien kasvis”, kirjoitti Henna.
Kun sitten Bimi® pyysi minua kehittämään jotakin hauskaa ja uudenlaista joulupöytään, mieleeni alkoi heti muovautua ajatus lämpimästä joulusalaatista, joka pursuaisi tuttuja jouluisia makuja ja värejä. Se sopisi syötäväksi sellaisenaan tai joulun tärkeimmän asian kyljessä, mikä se sitten itse kullakin on. Ja mitäpä muuta paahtajanainen voisi joulunakaan tehdä kuin paahtaa kaiken uunissa?
Tutustuin varsiparsakaaliin vuosia sitten, kun vietimme kuukauden New Yorkissa esikoisen ollessa ihan pieni vauva. Olimme vuokranneet AirBnB:n kautta keittiöllisen pikkuasunnon, jossa oli mahdollista kokkailla. Asunnon vieressä oli Whole Foods -ruokakauppa, jonka uskomaton valikoima vilahteli tuohon aikaan tiiviisti seuraamassani Top Chef -kokkirealitysarjassa. Niinpä minäkin luuhasin Whole Foodsissa ja ostelin kaikkea ohjelmasta tuttua jännää ja erilaista. Varsiparsakaaleihin ihastuin: vähän niin kuin parsaa, mutta kuitenkin parsakaalista tutuilla tupsuilla. Maukasta ja niin nättiä!
Suomessa tämmöisestä kasviksesta ei ollut kuultukaan, ja asia unohtui muutamaksi vuodeksi. Kylläpä sitten eräänä päivänä ilahduin, kun bongasin Bimi®-merkkisiä varsiparsakaaleja ihan omasta lähikaupasta! Kyseessä on kiinalaisen parsakaalin ja meille tutun parsakaalin luonnollinen risteytys. Suurin osa kasviksesta tulee Espanjasta, mutta kahtena kesänä sitä on viljelty onnistuneesti myyntiin myös Itä-Suomessa. Tekisipä mieli kokeilla kasvattamista myös puutarhamökillämme!
Bimi® on näppärä valmistaa. Sille riittää nopea huuhtelu, ja sitten kasviksen voi rouskutella menemään vaikka sellaisenaan. Monesti höyrytän sen äkkiä, mutta joulusalaattiin halusin paahtaa senkin uunissa. Varsiparsakaali ilahduttaa tällaista hävikinvälttelijää, sillä koko kasvin voi syödä, mitään ei tarvitse poistaa.
Paahdettu joulusalaatti maistuu sekä lämpimänä että huoneenlämpöisenä, joten se odottaa kiltisti tarjoiluvuoroaan, jos uunissa on ruuhkaa h-hetkellä. Tässä pari vinkkiä valmistuksesta.
Haussa värikimara
Salaatin pohja ovat porkkanat, jotka pyöritellään pipareista tutuissa mausteissa ennen paahtamista. Jos löydät väriporkkanoita, osta pari sellaista tuomaan lisää väriä. Valitse mieluummin ohuempia kuin paksumpia yksilöitä. Peukalon paksuiset ovat loistavia.
Anna kuoren olla
Jätä kuorimaveitsi kaappiin ja keskity sen sijaan hankaamaan porkkanoiden kuoret juuresharjalla täysin puhtaiksi. Kuori antaa porkkanaan mahtavasti makua. Leikittele vähän rakenteilla ja leikkaa pari paksuinta porkkanaa ohuiksi lanteiksi ja taas ohuemmat porkkanat kokonaisina vinoittain paloiksi. Näin salaattiin tulee hauskaa tekstuuria.
Kunnon hieronta, kiitos
Anna porkkanoille kunnon maustekylpy ja hiero, oikein rutistele kasviksia öljyssä. Lastaa kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Jos tuplaat ohjeen, ota toinen pelti ja käytä uunin kiertoilmatoimintoa.
Lisäksi juustoa, jos haluat
Jos haluat, paahda samalla pellillä salaatin seuraksi vähän vuohenjuustoa. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi (yhdestä pötköstä pitäisi tulla noin 12 siivua). Asettele juustot pellin toiseen reunaan. Uuni tekee vuohenjuustolle taikojaan ja muuttaa sen makua pehmeäksi.
Tilanteen tarkistus
Paahda porkkanoita kymmenen minuuttia ja tarkista tilanne. Jos isoimmat porkkanapalat tuntuvat makuusi vielä aivan liian raaoilta, jatka paistamista muutama minuutti. Itse tykkään jättää porkkanapalat napakoiksi, lapsille ne maistuvat siten parhaiten (lötkö porkkana on heille kauhistus). Kun porkkanat ovat esikypsyneet, lisätään Bimi® pellille ja jatketaan paistamista hetki.
Tulkoon vihreys
Raikkaan värinen Bimi® on minusta niin mahdottoman kaunista kokonaisena, mutta jos haluat, voit tietenkin leikata varret annospaloiksi. Huuhtele ja kuivaa kasvis ja pyöräytä öljyssä ennen kuin lisäät sen pellille ja uuniin. Varsiparsakaalien kanssa uuniin menevät myös mantelilastut. Sitten vielä seitsemän minuuttia paistamista ja valmista on!
Viimeinen silaus
Lopuksi asettele salaatti tarjoiluvadille ja ripottele päälle karpalot pieniksi makeiksi sattumiksi. Laita vuohenjuustot tarjolle eri kippoon, niin salaatti sopii kaikille.
Kastike odottaa jääkaapissa
Jos haluat, salaatin seurana maistuu simppeli jogurttikastike, joka maustetaan basilikalla tai muulla valitsemallasi yrtillä. Esimerkiksi lehtipersilja ja ruohosipuli sopivat mainiosti. Voit hyvin valmistella kastikkeen jo aamulla jääkaappiin odottamaan. Jos joukossa on maitoa vältteleviä, tee kastike paksusta kaurajogurtista.
Sitten vain paahdettu joulusalaatti pöytään ja herkuttelemaan!
****
Joko sinä olet tutustunut varsiparsakaaliin? Ja tässä vielä paahdetun joulusalaatin resepti, ole hyvä!
Lue lisää joulusta
Toivepostaus! Näitä kaikkia ruokia joulupöydässämme on.
Saaristolaisleipä onnistuu tällä reseptillä sekä hapanjuureen että hiivaan.
Keitä satsi kermatoffeita lahjaksi ja syö itse loput.
2 kommentit
Millä sitrusallergikko voisi korvata sitruunan tässä sekä esim. salaatinkastikkeissa?
Valkoviinietikka toimii hyvin 🙂