Pääsiäispavlova, joka valmistuu juhlavalle illalliselle liki ilmaiseksi? Totta se on!
Ruokamaailmassa on kohistu kikhernemarengista pian kymmenen vuotta. Se on kyllä tuttu, mutta itselläni oli mennyt täysin ohi, että tämä ihmemarenki valmistuu myös papujen liemestä. Koulussa opettaja mainitsi tämän sivulauseessa, ja kun munakoisorullien valkopavuista jäi lientä, hulautin sen ihan mielenkiinnosta yleiskoneen kulhoon ja aloin vatkata.
Lopputulos oli kerrassaan aivan loistava eikä eronnut makunsa puolesta mitenkään kananmunanvalkuaisista tehdystä marengista. Joten jos teet munakoisorullat, tee ihmeessä nämäkin ikään kuin samalla vaivalla.
Joten tämä pääsiäispavlova sopii tosi monelle! Tässä muutama vinkki valmistukseen.
Kikhernemarengin historia
Kikhernemarenki sai alkunsa vuonna 2014, kun ranskalainen tenori Joël Roessel kaipasi elämäänsä marenkia muttei voinut tehdä sellaista kananmunanvalkuaisista. Hän alkoi kokeilla erilaisia kasvivaahtoja mutta joutui lisäämään vaahdon joukkoon muita aineita. Hetkeä myöhemmin yhdysvaltalainen Goose Wohlt onnistui pelkällä kikherneliemellä ja sokerilla, mistä ohje lähti elämään omaa elämäänsä.
Mutta tosiaan, marenki onnistuu myös säilykepapujen liemestä. Ilmeisesti myös itse keitettyjen kikherneiden tai papujen liemi käy myös, jos sitä keittää kasaan, joskaan itse en ole tätä koskaan kokeillut. Meillä itse keitettyjen kikherneiden tai papujen liemi on syöty keitoissa.
Papuliemen käyttäminen on niin ilahduttavan yksinkertaista kananmuniin verrattuna. Valkuaisista tehty marenki on äärimmäisen herkkähipiäinen, ja jos valkuaisten joukossa on tippakin keltuaista, homma menee pieleen. Keltuaisten ja valkuaisten erottelu pitää siis tehdä todella huolellisesti, ja jos keltuainen hajoaa, se valkuainen on mennyttä ja pitää syödä muuten. Papuliemen kanssa tätä ongelmaa ei tietenkään ole lainkaan. Eikä tarvitse keksiä käyttöä keltuaisille!
Vatkattavan papuliemen pitää olla kylmää, joten se kannattaa valuttaa rasiaan ja nostaa jääkaappiin useammaksi tunniksi, mielellään yön yli. Viilentynyt liemi näyttääkin ihan valkuaisilta. Yhden säilykepurkin sisällöstä tulee noin pellillinen marenkeja.
Käytä mieluiten yleiskonetta
Marenkia varten papulientä pitää vatkata kovalla teholla. Siksi suosittelen puuhaan yleiskonetta, jonka voi jättää työskentelemään ihan itsestään. Sähkövatkaimellakin onnistuu, mutta siinä tapauksessa suosittelen laittamaan luurit korviin ja kuuntelemaan vaikka äänikirjaa, jotta vatkainta jaksaa kannatella. Käsivispilä ei toimi.
Aivan kuten munamarengin valmistuksessa, myös tässä tapauksessa vatkauskulhon pitää olla ehdottoman puhdas ja kuiva.
Muut aineet: tärkein tuikitavallinen sokeri
Liemen lisäksi tarvitaan tavallista taloussokeria. Lisäksi olen aina lisännyt marenkiin pikkuisen sitruunaa ja perunajauhoa, niin myös nyt.
Kuivaus, ei paisto
Marenki kuivatetaan, ei paisteta. Valmis marenkivaahto pitää saada pian uuniin, joten esilämmitä uuni sataan asteeseen tasalämmöllä, ennen kuin ryhdyt vatkaamaan.
Vatkaa kiiltävä vaahto
Kylmä liemi siis (yleiskoneen) kulhoon ja vatkaamaan täydellä teholla. Vajaassa viidessä minuutissa liemen pitäisi näyttää vaalealta vaahdolta. Alenna vähän tehoa ja lisää sokeri koneen käydessä hiljalleen kaataen. Väännä sitten taas kone täydelle teholle ja vatkaa, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Jos käännät vatkaimen terän ylös, marenkivaahdon pitäisi sojottaa ylöspäin.
Lisää aivan lopuksi sitruunamehu ja perunajauho ja pyöräytä pari kertaa vatkaimella kaikki tasaisen sekaisin.
Pursota pellille
Voit joko laittaa massan pursotinpussiin tai lusikoida sen suoraan pellille leivinpaperin päälle. Pavlovia varten tee marengeista halkaisijaltaan noin 10 sentin kokoisia. Pursottamista muuten auttaa, jos piirrät leivinpaperiin ympyrät jonkin sopivan kokoisen pikkukulhon avulla kääntöpuolelle. Jätä varuilta hieman tilaa marenkien välille. Vaahdon jämäkkyydestä riippuu, leviävätkö ne uunissa.
Isompaa pavlovapohjaa varten olen varuiksi voidellut leivinpaperin kevyesti rypsiöljyllä, mutta nämä pienet irtosivat hienosti ilmankin.
Kuivata marenkeja uunissa niin kauan, että ne ovat rapeita ja kevyitä. Nämä minipavlovakokoiset olivat 100-asteisessa uunissa aika tarkalleen kaksi tuntia. Jos teet isommat levyt, ne kuivuvat hitaammin.
Anna marenkien jäähtyä huoneenlämmössä ja pakkaa ne sitten ilmatiiviisiin rasioihin. Jos jätät ne huoneenlämpöön, ne nappaavat ilmasta kosteutta ja muuttuvat sisältä sitkaiksi, viehättävää sekin.
Pääsiäispavlova: näin se kasataan
Pavlovat voit täyttää millä haluat. Koska marenki on aina supermakeaa, se kaipaa minusta parikseen paitsi jotain raikasta ja hapokasta, myös karvasta. Niinpä sekoitin marenkipohjien päälle tahnan tahinista ja jogurtista. Hyvät suhteet oli 1:2 eli yksi osa tahinia, kaksi osaa paksua jogurttia. Pääsiäisen pavlovatäytteeksi sopii myös sitruunankuoriraasteella ja tomusokerilla maustettu rahka. Myös kasvijogurtit ja -rahkat toimivat hyvin.
Raikkaaksi elementiksi valikoitui puolestaan kiivi kolmesta syystä. Ensinnäkin se on satokaudessa ja lähikaupan kiivit olivat italialaisia. Toisekseen kuuden kappaleen rasia maksoi vain euron. Kolmanneksi kiiviä näkee käytettävän leivonnassa aivan liian vähän, vaikka se on kaunis, maukas ja suloisen keväinen.
Ja voin sanoa, että yhdistelmä oli tosi tosi herkullinen.
Pari vinkkiä täyttämiseen. Naputtele marengin keskelle varovasti pieni kolo esimerkiksi pikkulusikalla, jotta saat sujautettua täytteen sinne. Täytä marengit vasta juuri ennen tarjoilua, koska muuten ne sulavat. Kääntäen: voit täyttää nopeita pikkujälkkäreitä koko pääsiäisen ajan aina tarpeen mukaan. Tämä pääsiäispavlova sopii hyvin myös jekutukseen. Kokeile arvaako kukaan pääraaka-ainetta!
****
Kuuluuko pavlova sun pääsiäiseen? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää pääsiäisohjeita
Rapeaksi paistetut gnocchit toimivat loistavasti väliruokana.
Munakoisorullat ovat taivaallinen pääruoka.
Suklaamousse päättää aterian kuin aterian tyylikkäästi.
2 kommentit
[…] Älä kaada papulientä viemäriin vaan tee siitä pääsiäispavlova! […]
Moi Satu! Tein näitä eilen, ja kaikki näytti hyvältä, kunnes vietettyään 1,5t uunissa marengit lässähtivät. Mikä meni vikaan?