Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Papupata: helppo, herkullinen ja vieläpä vegaaninen + konsti, jolla vältät pallomahan

kirjoittanut Satu Koivisto 15.3.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 15.3.2020
Papupata
31,2K

Papupata on yksi tämän blogin talvisuosikeista, eikä syyttä. Papupata ON täydellinen talviruoka, lämmittävä ja täyttävä. Edullistakin se on kuin mikä!

Teen itse tämän mieluiten kuivatuista pavuista. Nyt varmasti pökerryttää, mutta silloin valmistaminen on aloitettava kaksi päivää aiemmin. Päiväkin riittää, mutta kaksi on mukavampi. Hulluutta? Anna kun selitän.

Miksi papupata kannattaisi tehdä kuivatuista pavuista?

Pavut ovat monien vatsoille ärhäköitä, etenkin kidneypavut. Ne taas ovat tällaisessa padassa minusta ehdottomasti parhaimman makuisia ja rakenteeltaan mukavimpia. Tämä yhtälö oli vaikea, kunnes Helsingin Kampiin tuli Papito-niminen chiliannoksia myyvä pikaruokapaikka. Kyselin papupadan salaisuutta ja selvisi, että Papitossa pavut idätettiin liottamisen jälkeen, minkä ansiosta ne ovat paljon sulavampia kuin liottamattomat. Kerrassaan nerokasta! Harmi ettei Papitoa enää ole.

Näin kuivatut pavut valmistetaan ruoaksi plus vinkit idätykseen

Jos idättäminen tuntuu ajatuksena turhan työläältä, vakuutan, että tässä ei ole mitään sellaista. Ensin kuivatut pavut laitetaan kylpyyn, likoamaan, aivan kuten aina normaalistikin. Kidneypapuja liotetaan kulhossa runsaassa vesimäärässä vuorokauden ajan, minkä jälkeen vesi kaadetaan pois ja pavut huuhdellaan. Sitten nuo kosteat pavut jätetään kulhossa huoneenlämpöön peittämättä toiseksi vuorokaudeksi, jotta ne itävät. Tämä jälkimmäinen vaihe on siis vapaaehtoinen, sitä ei missään nimessä ole pakko tehdä, mutta se kannattaa.

Kun pavut ovat itäneet, ne huuhdellaan jälleen ja kaadetaan kattilaan keittämistä varten. Kattilaan lisätään runsaasti vettä ja jotakin makua antavaa, itse lisään yleensä sipulia ja sitruunankuorta. Papuja keitetään niin kauan, että ne ovat kypsiä. Riippuu papujen iästä, kuinka kauan siihen menee aikaa. Nuoret pavut saattavat olla valmiita tunnissa, vanhemmat saattavat kiehua parikin. On kuitenkin tärkeää malttaa keittää pavut kypsiksi. Kypsät pavut ovat yhä kokonaisia, mutta ne on helppo murskata sormin. Hyvä keino on kokeilla viittä papua. Jos kaikki murskaantuvat helposti, ne ovat kypsiä. Jos ei, jatka keittämistä. Lisää suola vasta valmiiden papujen joukkoon.

Alla oleva kevyesti meksikohenkinen papupata valmistuu, kun kuivattuja papuja on kaksi desiä. Suosittelen kuitenkin samalla vaivalla liottamaan (ja idättämään) isomman satsin. Ylimääräiset keitetyt pavut voit nakata pakastimeen pieniin pusseihin ja käyttää sieltä. Esimerkiksi keittoihin voit lisätä pavut jäisinä, kätevää.

En todella jaksa liottaa, idättää ja keittää papuja, mitä teen?

Ei huolta, osta vain kaupasta kaksi tölkkiä valmiiksi keitettyjä kidneypapuja. Valuta ja huuhtele pavut lävikössä ja lisää lopuksi pataan. Herkkua tulee niinkin, lupaan!

****

Mihin sinä käytät papuja? Ja tässä papupatani resepti, ole hyvä!

Papupata

Papupata

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 25 äänesti )

Ainekset

  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 1 rku korianteria
  • 1 limetin raastettu kuori
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa
  • 1 prk kokonaisia säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
  • 1 säilyketomaattipurkki vettä
  • 1 dl papujen keitinlientä (tai vettä, jos et keitä papuja itse)
  • 3/4 tl suolaa
  • 5 dl kidneypapuja (joko itse liotettuja ja keitettyjä tai purkista)
  • Tarjoiluun keitettyä basmatiriisiä, limettilohkoja

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja raasta porkkanat. Hienonna korianterin varret, säästä lehdet myöhempään käyttöön. Raasta limetin kuori.
  2. Kuumenna rypsiöljy padassa tai kattilassa. Kuullota savupaprikajauhetta ja jeeraa minuutti koko ajan sekoitellen ja lisää sipuli. Kuullota muutama minuutti ja lisää sitten valkosipuli ja porkkanaraaste ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti.
  3. Lisää säilyketomaatit, vesi (huuhtele säilyketomaattipurkki vedellä ja lisää kattilaan), papujen keitinliemi, korianterin varret, limetin kuoriraaste ja suola. Hauduta vähintään 45 minuuttia, mitä pidempään, sen parempi. Jos pata uhkaa kuivua, lisää papujen keitinlientä tai vettä.
  4. Lisää lopuksi kypsät pavut ja kuumenna. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa. Laita tarjolle limettilohkoja ja korianterin lehdet.

Psst!

Jos käytät purkkipapuja, tarvitset yhteen pataan kaksi purkillista. Valuta ja huuhtele ne lävikössä ennen ruokaan lisäämistä. Jos perheessä ei ole chilikriitikoita, lisää ruokaan myös sitä, joko kuivattuna tai vaikka annosten pinnalle tuoreena.

Lisää pavuista

Lisää niksejä papujen keittämisestä, valokeilassa valkopapu.

Surauta voipavuista taivaallinen voipaputahna!

ArkiruokaPadatPavut
5 kommentit 22 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Fenkoli: 16 syytä lisätä aliarvostettu kasvisparka heti ostoslistallesi
Seuraava postaus
Hiivaton ihmetaikina: vastaus akuuttiin pizzanhimoon, jos hiiva on loppu

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

sus 20.3.2020 - 18:42

Sulla on ihan hirveesti mahtavia reseptejä! Sitä vai olen joskus jäänyt miettimään että miten sun kaltainen himokokkaaja ei käytä painekattilaa? Perunat, punajuuret ja varsinkin pavut tulee murto-osassa keittoajasta. Mulla on WMF 5 litrainen ja Sillit 3 litrainen enkä tulisi toimeen ilman 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:13

Onpa kiva kuulla, kiitos! Ja painekattila, totta, se on hyvä kysymys! Ei vain ole koskaan tullut hankittua. Mutta kiitos vinkistä 🙂

Vastaa
Hemu 19.1.2021 - 17:11

Kokeilin vinkkiäsi kidneypapujen esikäsittelystä vatsaystävällisemmiksi. Vinkki tosiaan toimi! Esikäsittelin koko pussillisen papuja. Laitoin pavuista ensin papupataa reseptisi mukaan ja söimme sitä kahtena päivänä. Ei mitään vatsaongelmia! Parin päivän päästä lisäsin papuja vielä tomaatti-vihanneskettoon. Ei edelleenkään ongelmia. Papuja on vielä pakastimessa pari rasiaa. Kelpaa siis kokkailla! Ihmettelin ohjettasi papujen keitinliemen käyttämisestä. Yleensähän neuvotaan keitiliemi heittämään pois. Onko se sittenkin kelpo ruoka-aine?? Olen aivan ymmyrkäisenä… Papupata oli oli TOSIhyvää. Kiitos reseptistä.

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:31

Joo papujen liotusliemi on se, jota ei missään nimessä saa käyttää, mutta sitten tämän keitinliemen voi kyllä käyttää. Onpa kiva kuulla, että niksistä oli helpotusta teilläkin!

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:19

[…] Papupata on yksi lempiruokani. Papujen käsittelystäkin olen kirjoittanut yksityiskohtaisesti. Jutussa puhutaan voipavuista, mutta samoja toimintaohjeita voi soveltaa muihinkin papuihin. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä