Parmesaanikeksit valikoituivat täällä seuraavaksi joulufiilistelyaiheeksi, koska joulu ja juustot kuuluvat itselleni erottamattomasti yhteen ja toisaalta toivoitte ruokalahjaideoita. Ilahtuisin itse suunnattomasti, jos saisin näitä purkillisen lahjaksi, mutta tosi mielelläni leivon näitä aivan omaksi ilokseni. Yksi versio näistä esiintyi pienemmän lapsemme nimenantojuhlissa, silloin keksien päällä oli unikonsiemeniä.
Parmesaanikeksien taikina on hyvin helppo. Tarvitset vain muutaman raaka-aineen, jotka todennäköisesti jo löytyvät kotoa. Tässä vinkkini parmesaanikeksien valmistamiseen, ole hyvä!
Aloita ajoissa
Taikinaan tarvitaan pehmeää voita. Ota tarvittava määrä, sata grammaa, pehmenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kun tämän muistat, voit hyvin unohtaa voin pöydälle ja puuhailla vaikka seuraavat tunnit jotain aivan muuta. Hyvin pehmennyttä voita on helppo sekoittaa ihan lusikalla. Jos unohdit ottaa voin pehmenemään, ei hätää, voit pehmittää sitä hyvin mikrossa (varo kuitenkin sulattamasta).
Hienoa raastetta
Parmesaanikekseihin tarvitaan tietenkin parmesaanijuustoa, jota tulee saman verran kuin voitakin. Jos sinulla kuitenkin on jääkaapissa mitä tahansa kypsytetyn juuston (esimerkiksi Gouda, pecorino) jämää, sekin käy mainiosti. Raasta juusto hienoksi. Suosittelen jälleen tässä yhteydessä suosikkiani Microplane-raastinta, johon parmesaani uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Koska parmesaani on suolaista, en lisää suolaa.
Se salainen ainesosa
Pidän jääkaapissa aina Dijon-sinappia, joka sopii niin moneen. Sitä on lempisalaatinkastikkeessani, levitän sitä mielelläni uunilohen päälle, sekoitan siitä pikadippikastikkeen turkkilaisten jogurtin kanssa, sivelen uunileipien päälle. Tietenkin lisään sitä myös parmesaanikeksien taikinaan, jossa se syventää makua varsinaisesti maistumatta. Jos siis et pidä Dijon-sinapin mausta, älä huoli, se ei varsinaisesti maistu näissä.
Vähin liikkein
Sekoita ensin kaikki muut ainekset hyvin sekaisin ja lisää sitten vehnäjauhot. Kun vehnäjauho näyttää murumaiselta, lisää kylmä vesi ja sekoita äkkiä, mahdollisimman vähin liikkein. Itse teen tämän yleensä käsin ja vain puristelen taikinan kasaan.
Kaksi karkkipötkelöä
Kun taikina on valmis, se menee jääkaappiin. Helpoin tapa on jakaa taikina kahtia ja muotoilla pitkulaisiksi pötkelöiksi leivinpaperin sisään kuin tekisit kaksi isoa karkkipötköä. Nämä pötköt saavat oleilla jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta ne säilyvät hyvin vaikka viikon, jolloin voit paistaa keksejä vähän kerrallaan naposteltavaksi. Pötköt voi hyvin myös pakastaa ja leikata kohmeisina viipaleiksi.
Koristele jos haluat
Kun on paistamisen aika, leikkaa pötkö viipaleiksi, yhdestä pötköstä pitäisi tulla noin 20 keksiä. Jos haluat, paina jokaisen tai muutaman keksin päälle pieni salvianlehti koristeeksi. Toisin kuin monet keksit, paistan nämä aika miedossa uunissa, vain 175-asteisessa, ja keskitasolla, jotta salvianlehti ei kärähdä. Paistamisen jälkeen jäähdytä keksit kunnolla ritilän päällä ja pakkaa sitten ilmatiiviiseen purkkiin. Parmesaanikeksit säilyvät muutaman päivän huoneenlämmössä, paitsi että meillä ne eivät säily vaan syödään.
****
Mitä sinun juustotarjottimellasi on? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää joulun ruokalahjoja
Saaristolaisleipä on monen suursuosikki. Tällä reseptillä teet sen hapanjuureen tai hiivalla!
Granola muuttuu jouluisaksi, kun maustat sen kanelilla ja kardemummalla.
Kermatoffee on yksi joulun vakiolahjamme.
9 kommentit
Tosi kauniita salvian kanssa!
Mitä arvelet, kauanko säilyvät ja kannattaako pitää jääkaapissa jos tekee jo vaikka viikkoa ennen joulua? Voisivat olla kiva lahja.
Moikka! Minustakin ovat kyllä nättejä salvian kanssa 🙂 Mä en osaa sanoa säilyvyydestä laisinkaan, koska tulevat syötyä niin äkkiä. Ehkä tekisin niin, että tekisin taikinan joko jääkaappiin tai pakastimeen ja sieltä sitten paistaisin ennen kuin antaisin lahjaksi. Pakastimessa taikina pärjää varmasti kuukauden, jääkaapissakin ainakin kolme päivää.
Hei
Voisiko näitä tehdä gluteenittomina? Jos kyllä, miten muuttaisit reseptiä?
Moikka! Valitettavasti en ole tehnyt näitä gluteenittomasti, mutta lähtisin kokeilemaan ihan gluteenittomalla jauhoseoksella ja samalla suhteella kuin vehnäjauhoa. Juustoa tulee taikinaan niin paljon, että se toimii mukavasti liimana 🙂
Hei, tein näitä gluteenittomana ja onnistui mielestäni täydellisen hyvin! Juju on jauhojen valinnassa ja paras jauhoseos on ehdottomasti Viljatuotteen vaalea jauhoseos! Näitä tulee nyt meidän jouluiselle juustotarjottimelle! Kiitos ohjeesta <3
Oi kiitos tästä vinkistä!
Tosi hyviä reseptejä, minun makuuni
Kiva kuulla, kiitos paljon!
[…] Parmesaanikeksit maistuvat juustojen kanssa. […]