Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Parmesaanikeksit: leivo omaksi iloksi juustotarjottimelle tai anna lahjaksi. Kuusi vinkkiä joilla onnistut!

kirjoittanut Satu Koivisto 7.12.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 7.12.2020
Parmesaanikeksit
16,1K

Parmesaanikeksit valikoituivat täällä seuraavaksi joulufiilistelyaiheeksi, koska joulu ja juustot kuuluvat itselleni erottamattomasti yhteen ja toisaalta toivoitte ruokalahjaideoita. Ilahtuisin itse suunnattomasti, jos saisin näitä purkillisen lahjaksi, mutta tosi mielelläni leivon näitä aivan omaksi ilokseni. Yksi versio näistä esiintyi pienemmän lapsemme nimenantojuhlissa, silloin keksien päällä oli unikonsiemeniä.

Parmesaanikeksien taikina on hyvin helppo. Tarvitset vain muutaman raaka-aineen, jotka todennäköisesti jo löytyvät kotoa. Tässä vinkkini parmesaanikeksien valmistamiseen, ole hyvä!

Aloita ajoissa

Taikinaan tarvitaan pehmeää voita. Ota tarvittava määrä, sata grammaa, pehmenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kun tämän muistat, voit hyvin unohtaa voin pöydälle ja puuhailla vaikka seuraavat tunnit jotain aivan muuta. Hyvin pehmennyttä voita on helppo sekoittaa ihan lusikalla. Jos unohdit ottaa voin pehmenemään, ei hätää, voit pehmittää sitä hyvin mikrossa (varo kuitenkin sulattamasta).

Hienoa raastetta

Parmesaanikekseihin tarvitaan tietenkin parmesaanijuustoa, jota tulee saman verran kuin voitakin. Jos sinulla kuitenkin on jääkaapissa mitä tahansa kypsytetyn juuston (esimerkiksi Gouda, pecorino) jämää, sekin käy mainiosti. Raasta juusto hienoksi. Suosittelen jälleen tässä yhteydessä suosikkiani Microplane-raastinta, johon parmesaani uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Koska parmesaani on suolaista, en lisää suolaa.

Se salainen ainesosa

Pidän jääkaapissa aina Dijon-sinappia, joka sopii niin moneen. Sitä on lempisalaatinkastikkeessani, levitän sitä mielelläni uunilohen päälle, sekoitan siitä pikadippikastikkeen turkkilaisten jogurtin kanssa, sivelen uunileipien päälle. Tietenkin lisään sitä myös parmesaanikeksien taikinaan, jossa se syventää makua varsinaisesti maistumatta. Jos siis et pidä Dijon-sinapin mausta, älä huoli, se ei varsinaisesti maistu näissä.

Vähin liikkein

Sekoita ensin kaikki muut ainekset hyvin sekaisin ja lisää sitten vehnäjauhot. Kun vehnäjauho näyttää murumaiselta, lisää kylmä vesi ja sekoita äkkiä, mahdollisimman vähin liikkein. Itse teen tämän yleensä käsin ja vain puristelen taikinan kasaan.

Kaksi karkkipötkelöä

Kun taikina on valmis, se menee jääkaappiin. Helpoin tapa on jakaa taikina kahtia ja muotoilla pitkulaisiksi pötkelöiksi leivinpaperin sisään kuin tekisit kaksi isoa karkkipötköä. Nämä pötköt saavat oleilla jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta ne säilyvät hyvin vaikka viikon, jolloin voit paistaa keksejä vähän kerrallaan naposteltavaksi. Pötköt voi hyvin myös pakastaa ja leikata kohmeisina viipaleiksi.

Koristele jos haluat

Kun on paistamisen aika, leikkaa pötkö viipaleiksi, yhdestä pötköstä pitäisi tulla noin 20 keksiä. Jos haluat, paina jokaisen tai muutaman keksin päälle pieni salvianlehti koristeeksi. Toisin kuin monet keksit, paistan nämä aika miedossa uunissa, vain 175-asteisessa, ja keskitasolla, jotta salvianlehti ei kärähdä. Paistamisen jälkeen jäähdytä keksit kunnolla ritilän päällä ja pakkaa sitten ilmatiiviiseen purkkiin. Parmesaanikeksit säilyvät muutaman päivän huoneenlämmössä, paitsi että meillä ne eivät säily vaan syödään.

****

Mitä sinun juustotarjottimellasi on? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Parmesaanikeksit

Parmesaanikeksit

Printtaa
Annoksia: n. 40 kpl Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 8 tuntia 8 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 32 äänesti )

Ainekset

  • 100 g pehmeää voita
  • 100 g parmesaania
  • 2 tl dijonsinappia
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • n. 1/2 dl kylmää vettä
  • 40 salvian lehteä, jos haluat

Tee näin

  1. Paloittele voi hyvissä ajoin leivontakulhoon tai pehmennä sitä varovasti mikrossa.
  2. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi.
  3. Sekoita pehmeä voi, Dijon-sinappi ja parmesaanijuusto kulhossa.
  4. Lisää vehnäjauhot ja sekoita, kunnes saat murumaisen seoksen.
  5. Lisää kylmä vesi ja muotoile seos taikinaksi mahdollisimman vähin liikkein, niin taikina ei sitkisty. 
  6. Jaa taikina kahtia, muotoile palat käsissä hiukan pitkulaiseksi ja laita ne leivinpaperiarkkien päälle. Käännä leivinpaperi pitkittäin taikinan päälle ja painele joka kohdasta suunnilleen yhtä paksuksi pötkelöksi. Rullaa leivinpaperi taikinan päälle ja väännä päät kiinni. Nosta pötköt jääkaappiin.
  7. Seuraavana päivänä leikkaa jääkaappikylmä taikina viipaleiksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Paina jokaisen keksin pintaan salvianlehti, jos haluat.
  8. Paista parmesaanikeksejä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes keksien reunat alkavat ruskettua kauniisti.
  9. Jäähdytä parmesaanikeksit kunnolla ritilän päällä ja pakkaa sitten ilmatiiviiseen purkkiin.

Psst!

Voit korvata parmesaanijuuston muulla kovalla, kypsällä juustolla, esimerkiksi Gouda tai gruyère.

Lisää joulun ruokalahjoja

Saaristolaisleipä on monen suursuosikki. Tällä reseptillä teet sen hapanjuureen tai hiivalla!

Granola muuttuu jouluisaksi, kun maustat sen kanelilla ja kardemummalla.

Kermatoffee on yksi joulun vakiolahjamme.

JouluJoululahjaKeksitLeivontaSuolainen leivonta
9 kommentit 32 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Pirkka-viini: neljä suosikkia juhlahetkiin + mitä niiden kanssa voisi syödä
Seuraava postaus
Milloin persimoni on kypsä ja muita vastauksia

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Sanna 8.12.2020 - 14:00

Tosi kauniita salvian kanssa!
Mitä arvelet, kauanko säilyvät ja kannattaako pitää jääkaapissa jos tekee jo vaikka viikkoa ennen joulua? Voisivat olla kiva lahja.

Vastaa
Satu Koivisto 10.12.2020 - 22:29

Moikka! Minustakin ovat kyllä nättejä salvian kanssa 🙂 Mä en osaa sanoa säilyvyydestä laisinkaan, koska tulevat syötyä niin äkkiä. Ehkä tekisin niin, että tekisin taikinan joko jääkaappiin tai pakastimeen ja sieltä sitten paistaisin ennen kuin antaisin lahjaksi. Pakastimessa taikina pärjää varmasti kuukauden, jääkaapissakin ainakin kolme päivää.

Vastaa
Anu Eskelinen 10.12.2020 - 06:33

Hei
Voisiko näitä tehdä gluteenittomina? Jos kyllä, miten muuttaisit reseptiä?

Vastaa
Satu Koivisto 10.12.2020 - 22:31

Moikka! Valitettavasti en ole tehnyt näitä gluteenittomasti, mutta lähtisin kokeilemaan ihan gluteenittomalla jauhoseoksella ja samalla suhteella kuin vehnäjauhoa. Juustoa tulee taikinaan niin paljon, että se toimii mukavasti liimana 🙂

Vastaa
Jenna 18.12.2021 - 18:42

Hei, tein näitä gluteenittomana ja onnistui mielestäni täydellisen hyvin! Juju on jauhojen valinnassa ja paras jauhoseos on ehdottomasti Viljatuotteen vaalea jauhoseos! Näitä tulee nyt meidän jouluiselle juustotarjottimelle! Kiitos ohjeesta <3

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:17

Oi kiitos tästä vinkistä!

Vastaa
MArjatta KEskitalo 14.12.2020 - 14:19

Tosi hyviä reseptejä, minun makuuni

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2020 - 22:57

Kiva kuulla, kiitos paljon!

Vastaa
Sienipasteijat | Ne parhaat | Katso ruokatoimittajan resepti! 8.12.2021 - 17:45

[…] Parmesaanikeksit maistuvat juustojen kanssa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä