”Parsaliemi! Sellaisen ohje olisi ihana saada”, lukija toivoi, kun asia tuli puheeksi muutama viikko sitten Instagramin kokkauslivessäni. Tokihan se onnistuu!
Ensinnä kuitenkin pyydän sinua vetämään pari syvää hengenvetoa. Kyllä, keitän liemiä aina välillä itse. Ei, siinä ei ole kyse supersankaruudesta. Kyllä, liemen keittäminen voi olla rentoa ja helppoa puuhaa. Oikeasti, lupaan!
Meillä syödään näin keväällä tosi tosi usein parsaa. Koska olen liian laiska kuorimaan niitä, olen omaksunut aikoinani Jamie Oliverilta bongaamani vinkin. Siinä parsaa taivutetaan varovasti, kunnes se katkeaa. Jamien mukaan parsa katkeaa juuri siitä kohdasta mistä kuuluukin eli kuivan tyven ja tuoreen latvan rajasta. Latva on ihana ja mehukas, tyvi kuiva ja puiseva. Joskus tällä metodilla katkeaa vähemmän, yleensä enemmän kuin olisi toivonut. Ja koska tällainen ylenpalttinen tuhlaaminen tuntuu, no, tuhlaamiselta, kuvioihin tuleekin parsaliemi.
Koska en tietenkään keittele parsalientä päivittäin, kerään tyviä vähän kerrallaan pakkaseen. Huuhtelen tyvet huolellisesti, niissä on usein hiekkaa, ja laitan pussiin ja nakkaan pakastimeen. Parsat kannattaa kerätä samaan pussiin tai ainakin samaan paikkaan pakastimessa, jotta seuraavan sulatuksen aikana ei löydy parsayllätystä.
Kun parsan tyviä on noin litra, laitan ne kattilaan, lasken vettä päälle, lisään timjamia ja sipulia ja napsautan hellan päälle. Kuumennan keitoksen kiehuvaksi, minkä jälkeen se saa kiehua aivan pienesti poreillen tunnin ajan. Kun valitset ison kattilan, sinun ei oikeastaan tarvitse edes vahtia sitä, pelkästään vain hieman tarkkailla, tämä liemi kyllä pysyy kattilassaan ilman erityistoimia. Lisää vettä, jos se uhkaa haihtua liiaksi pois.
Tunnin jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Jos haluat kirkkaan liemen, valuta liemi kattilasta siivilän läpi parsoihin koskematta. Tätä lientä voit käyttää vaikka kirkkaan kasviskeiton pohjana ja tietenkin parsarisotossa. Jos taas haluat kaikki maut talteen, soseuta keitto. Parsan kuivat tyvet ovat kuituisia, joten ne eivät varsinaisesti soseudu. Niistä kuitenkin irtoaa valtavasti makua, joten yksinkertaisesti vain siivilöi kuidut pois. Voit myös painella kuitumassaa lusikalla siivilässä, jotta saat paremmin kaiken talteen.
Itse en mausta lientä suolalla vaan vasta siitä tehtävää ruokaa, mutta mikään ei estä sinua lisäämästä jo liemen joukkoon teelusikallista suolaa. Pakkaan parsaliemen rasiaan ja nostan jääkaappiin, jossa se säilyy muutaman päivän. Voit hyvin pakastaa sen.
Seuraavalla kerralla saatkin sitten huippuhyvän risoton tai sopan.
****
Keitätkö sinä itse liemiä? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Parhaat parsareseptit
Tällä konstilla saat aina huippuhyvää parsaa.
Parsarisotto on kevään odotetuin herkku.
5 kommentit
Parsarisottoa tehdessä tulee nakattua tuoreeltaan parsan tyvet yhdessä parmesanin kovan kantapalan kanssa kasvisliemen joukkoon. Keittyy aika hyvän makuinen liemi risottoon! 🙂
Kiitos tästä vinkistä, varmasti aivan ihanaa!
Itselleni on kerääntynyt pakastimeen iso pussillinen parmesaanin kantoja. Välillä muistan nakata niitä keittojen ja pataruokien mausteeksi, mutta nyt niitä on jo aika paljon… Voisiko niistä itsestään keittää jonkinlaisen liemen…?
En ole koskaan keittänyt niistä itsestään lientä, mutta lisään niitä kyllä kasvisliemien mausteeksi ja esim. kikherneiden keitinveteen. Kikherneliemi on aivan mielettömän hyvä keittopohja.
[…] muutama viikko sitten madekeiton yhteydessä kalaliemestä, ja keväisin teen parsan kannoista parsalientä. Ravintolakoulu Perhossa liemet olivat ensimmäisen keittiötunnin aiheena, ja niitä keitettiin […]