Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Parsaliemi: kerää tyvet pakastimeen ja keitä kerralla iso satsi

kirjoittanut Satu Koivisto 22.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 22.4.2020
Parsaliemi
8,6K

”Parsaliemi! Sellaisen ohje olisi ihana saada”, lukija toivoi, kun asia tuli puheeksi muutama viikko sitten Instagramin kokkauslivessäni. Tokihan se onnistuu!

Ensinnä kuitenkin pyydän sinua vetämään pari syvää hengenvetoa. Kyllä, keitän liemiä aina välillä itse. Ei, siinä ei ole kyse supersankaruudesta. Kyllä, liemen keittäminen voi olla rentoa ja helppoa puuhaa. Oikeasti, lupaan!

Meillä syödään näin keväällä tosi tosi usein parsaa. Koska olen liian laiska kuorimaan niitä, olen omaksunut aikoinani Jamie Oliverilta bongaamani vinkin. Siinä parsaa taivutetaan varovasti, kunnes se katkeaa. Jamien mukaan parsa katkeaa juuri siitä kohdasta mistä kuuluukin eli kuivan tyven ja tuoreen latvan rajasta. Latva on ihana ja mehukas, tyvi kuiva ja puiseva. Joskus tällä metodilla katkeaa vähemmän, yleensä enemmän kuin olisi toivonut. Ja koska tällainen ylenpalttinen tuhlaaminen tuntuu, no, tuhlaamiselta, kuvioihin tuleekin parsaliemi.

Koska en tietenkään keittele parsalientä päivittäin, kerään tyviä vähän kerrallaan pakkaseen. Huuhtelen tyvet huolellisesti, niissä on usein hiekkaa, ja laitan pussiin ja nakkaan pakastimeen. Parsat kannattaa kerätä samaan pussiin tai ainakin samaan paikkaan pakastimessa, jotta seuraavan sulatuksen aikana ei löydy parsayllätystä.

Kun parsan tyviä on noin litra, laitan ne kattilaan, lasken vettä päälle, lisään timjamia ja sipulia ja napsautan hellan päälle. Kuumennan keitoksen kiehuvaksi, minkä jälkeen se saa kiehua aivan pienesti poreillen tunnin ajan. Kun valitset ison kattilan, sinun ei oikeastaan tarvitse edes vahtia sitä, pelkästään vain hieman tarkkailla, tämä liemi kyllä pysyy kattilassaan ilman erityistoimia. Lisää vettä, jos se uhkaa haihtua liiaksi pois.

Tunnin jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Jos haluat kirkkaan liemen, valuta liemi kattilasta siivilän läpi parsoihin koskematta. Tätä lientä voit käyttää vaikka kirkkaan kasviskeiton pohjana ja tietenkin parsarisotossa. Jos taas haluat kaikki maut talteen, soseuta keitto. Parsan kuivat tyvet ovat kuituisia, joten ne eivät varsinaisesti soseudu. Niistä kuitenkin irtoaa valtavasti makua, joten yksinkertaisesti vain siivilöi kuidut pois. Voit myös painella kuitumassaa lusikalla siivilässä, jotta saat paremmin kaiken talteen.

Itse en mausta lientä suolalla vaan vasta siitä tehtävää ruokaa, mutta mikään ei estä sinua lisäämästä jo liemen joukkoon teelusikallista suolaa. Pakkaan parsaliemen rasiaan ja nostan jääkaappiin, jossa se säilyy muutaman päivän. Voit hyvin pakastaa sen.

Seuraavalla kerralla saatkin sitten huippuhyvän risoton tai sopan.

****

Keitätkö sinä itse liemiä? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Parsaliemi

Parsaliemi

Printtaa
Annoksia: n. 1,3 litraa Valmistelut: 5 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • n. 1 l huuhdeltuja parsan tyviä
  • 1 sipuli
  • 5 oksaa timjamia
  • 2 l vettä

Tee näin

  1. Jos haluat, voit leikata parsan tyvet parin sentin pätkiksi. Voit myös hyvin ohittaa tämän ja laittaa parsan tyvet suoraan kattilaan. 
  2. Kuori sipuli ja leikkaa neljään osaan.
  3. Laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienesti poreillen noin tunti.
  4. Jos haluat kirkkaan liemen: siivilöi liemi parsoihin koskematta.
  5. Jos haluat taas kaikki maut talteen, soseuta liemi tyvien kanssa parhaasi mukaan. Siivilöi ja painele kuitumassaa, jotta saat kaikki maut talteen.
  6. Käytä heti tai nosta jääkaappiin. Voit myös pakastaa liemen myöhempää käyttöä varten. 

Parhaat parsareseptit

Tällä konstilla saat aina huippuhyvää parsaa.

Parsarisotto on kevään odotetuin herkku.

HävikkiLiemetParsa
5 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Indonesialainen perunasalaatti: jotain muuta sinulle joka pidät perunaa tylsän tavanomaisena raaka-aineena
Seuraava postaus
Parsa pannulla: huippuhyvää muutamassa minuutissa vaikka kalan kaveriksi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Hanna 22.4.2020 - 18:17

Parsarisottoa tehdessä tulee nakattua tuoreeltaan parsan tyvet yhdessä parmesanin kovan kantapalan kanssa kasvisliemen joukkoon. Keittyy aika hyvän makuinen liemi risottoon! 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:41

Kiitos tästä vinkistä, varmasti aivan ihanaa!

Vastaa
Viiru 23.4.2020 - 11:13

Itselleni on kerääntynyt pakastimeen iso pussillinen parmesaanin kantoja. Välillä muistan nakata niitä keittojen ja pataruokien mausteeksi, mutta nyt niitä on jo aika paljon… Voisiko niistä itsestään keittää jonkinlaisen liemen…?

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:42

En ole koskaan keittänyt niistä itsestään lientä, mutta lisään niitä kyllä kasvisliemien mausteeksi ja esim. kikherneiden keitinveteen. Kikherneliemi on aivan mielettömän hyvä keittopohja.

Vastaa
Sieniliemi | Ihana umamipommi | Katso ruokatoimittajan resepti! 20.2.2022 - 14:09

[…] muutama viikko sitten madekeiton yhteydessä kalaliemestä, ja keväisin teen parsan kannoista parsalientä. Ravintolakoulu Perhossa liemet olivat ensimmäisen keittiötunnin aiheena, ja niitä keitettiin […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä