Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Parsarisotto: tämä resepti sai parsaskeptikon syömään parsaa

kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
Parsarisotto
21,3K

Parsarisotto on risotto, jota meillä ei tehdä arkisin, vaikka risotot muuten kuuluvatkin melkein joka viikon ruokalistalle. Ainakin kerran keväässä sitä on silti saatava. Risotto on valuva, täyteläinen ja sen verran kaunis, että sen voi aivan hyvin tarjota myös vähän fiinimmässä tilanteessa. Sen verran ylenpalttisesti tässä on parmesaania, että ihan joka päivä en söisi senkään puolesta. Juhlaan juuri sopiva!

Parsarisotto valmistuu hyvin vain yhdestä parsapuntista. Napsautan parsojen kuivat tyvet pois ja kerään ne kevään mittaan pakastimeen. Kun kuivia tyviä on kattilallinen, keitän niistä sipulin ja varsisellerin kanssa kasvisliemen seuraavaa parsarisottoa varten, joka on sitten erityinen luksusversio, sen verran ihana parsan maku liemeen tulee.

Parsarisoton parsoja ei kannata lisätä kattilaan liian aikaisin, jotta ne pysyvät napakoina ja kauniin vihreinä. Joissakin parsarisotto-ohjeissa parsat lisätään kattilaan kypsennyksen puolivälissä raakana, mutta vaikka kokkaan risottoa hyvin usein, minunkin on vaikea määritellä tuota puoliväliä. Toki parsat voi keittää erikseen, mutta oma tapani on minusta suoraviivaisempi ja parsan paloista tulee paistettuna vielä maukkaampia.

Kuullotan ensin sipulin kattilassa läpikuultavaksi ja lisään sitten sentin pätkiksi leikatut parsat nuppuja lukuunottamatta pariksi minuutiksi paistumaan. Sitten kaadan sipulit ja parsat kulhoon odottamaan ja lisään kattilaan riisit. Lisään parsat kattilaan vasta aivan lopuksi, sitten kun riisi on lähes kypsää. Herkät nuput lisään täysin esikypsentämättöminä, mutta leikkaan ne puoliksi tai neljään osaan, jotta niistä riittää kauneutta useammalle lautaselle.

Esikoisemme ei ole koskaan erityisemmin välittänyt parsasta. Vuoden vanhana hän kieltäytyi ruokapöydässä maistamastakaan parsaa, mutta sen sijaan hän kävi hetimiten syömässä käyntikortin ja sitruunakäsivoidetta. Parsarisotossa parsat uppoavat yhä parhaiten.

Toivottavasti sinullekin maistuu!

Parsarisotto

Parsarisotto

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 50 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 25 äänesti )

Ainekset

  • 2 keskikokoista sipulia
  • 500 g vihreää parsaa
  • 1 l kasvislientä
  • 2 + 2 rkl öljyä
  • 4 dl Arborio-riisiä
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 100 g parmesaanijuustoa
  • (suolaa)
  • mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Pese parsat hellästi. Napsauta parsojen kuivat tyvet pois ja leikkaa parsat nuppujen alareunaan asti noin sentin lanteiksi. Parsoja ei tarvitse kuoria. Leikkaa nuput puoliksi tai neljään osaan koon mukaan. Säästä halutessasi tyvet kasvisliemeä varten, ne voi pakastaa.
  2. Kiehauta litra kasvislientä. Varaa lähistölle ylimääräistä kuumaa vettä, koskaan ei tarkalleen tiedä, kuinka janoinen risotto tällä kertaa on.
  3. Lisää 2 rkl öljyä toiseen kattilaan ja paista sipulit keskilämmöllä läpikuultavaksi. Lisää parsat nuppuja lukuun ottamatta ja paista sekoitellen pari minuuttia. Varo polttamasta. Kaada parsa-sipuliseos kulhoon odottamaan.
  4. Lisää 2 rkl öljyä kattilaan ja lisää riisit. Paista riisejä miedolla lämmöllä muutama minuutti sekoitellen, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi.
  5. Lisää kolmannes kasvisliemestä kattilaan. Sekoita pari kertaa ja lisää sitten kolmannes kasvisliemestä ja sitruunamehu. Sekoita pari kertaa.
  6. Raasta juusto raasteeksi.
  7. Kun riisi on melkein kypsää, komenna perhe pöytään, lisää kattilaan loppu kasvisliemi, juustoraaste, parsa-sipuliseos ja parsan nuput ja nosta kattila liedeltä. Jos risotto tuntuu jämäkältä, lisää vettä, risoton kuuluu olla valuvaa. 
  8. Lopuksi tarkista suola. Jos kasvisliemessäsi on suolaa, lisäsuolaa tuskin tarvitaan, parmesaanikin on suolaista.
  9.  Rouhaise lautasille mustapippuria. Nauti!

Lue lisää

Parsa, ainakin ne kevään ensimmäiset, kannattaa kypsentää näin.

Ruskistettu voi on täydellinen pari parsalle.

ItaliaParsaRisotto
6 kommentit 17 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Raparperipiirakka: luotto-ohje, jolla leivon yhä uudelleen ja uudelleen. Kevään somenapiirakka on tässä!
Seuraava postaus
Ruskistettu voi: meripihkan väristä eliksiiriä voisi hörpätä suoraan kupista

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

Marjo k 26.5.2019 - 20:08

Ihana idea, että voi tulostaa ohjeen 👍

Vastaa
Satu Koivisto 5.6.2019 - 21:44

Kiva kuulla, että tykkäät 🙂

Vastaa
Taina P. 22.5.2020 - 19:01

Nyt tuli niin hyvää parsarisottoa, etten ole aiemmin tehnyt enkä syönyt. Kiitos reseptistä!

Muokkasin sen verran, että lisäsin siihen desin valkoviiniä.

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:59

Onpa kiva kuulla, kiitos kommentista!

Vastaa
Ässä 24.4.2023 - 22:38

Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä risottoa ja valitsin tämän ohjeen, koska ainesosat sai lähikaupasta ja ohje oli selkeä.

Ruskistin vahingossa aluksi riisit, kun levy oli liian kuumalla kuullotusvaiheessa… Viskasin ne menemään ja uudella yrityksellä onnistui, kun tajusin laittaa levyn tarpeeksi pienelle ja reilusti öljyä.

Nestettä jouduin lisäämään paljon enemmän kuin ohjeessa. Tein risottoa lopulta kaksi satsia (eri päivinä). Toisella kertaa osasin arvioida nesteen määrän paremmin ja lisäsin paistetut sipulit, parsat ja juustonkin vasta myöhemmin, kun riisi oli jo lähes kypsää.

Tämän harjoittelun perusteella koen, että osaan jatkossa tehdä risottoa melko hyvin näppituntumalla!

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:47

Tästä kommentista tuli tosi hyvä mieli! Miten upea kuulla 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä