Parsarisotto on risotto, jota meillä ei tehdä arkisin, vaikka risotot muuten kuuluvatkin melkein joka viikon ruokalistalle. Ainakin kerran keväässä sitä on silti saatava. Risotto on valuva, täyteläinen ja sen verran kaunis, että sen voi aivan hyvin tarjota myös vähän fiinimmässä tilanteessa. Sen verran ylenpalttisesti tässä on parmesaania, että ihan joka päivä en söisi senkään puolesta. Juhlaan juuri sopiva!
Parsarisotto valmistuu hyvin vain yhdestä parsapuntista. Napsautan parsojen kuivat tyvet pois ja kerään ne kevään mittaan pakastimeen. Kun kuivia tyviä on kattilallinen, keitän niistä sipulin ja varsisellerin kanssa kasvisliemen seuraavaa parsarisottoa varten, joka on sitten erityinen luksusversio, sen verran ihana parsan maku liemeen tulee.
Parsarisoton parsoja ei kannata lisätä kattilaan liian aikaisin, jotta ne pysyvät napakoina ja kauniin vihreinä. Joissakin parsarisotto-ohjeissa parsat lisätään kattilaan kypsennyksen puolivälissä raakana, mutta vaikka kokkaan risottoa hyvin usein, minunkin on vaikea määritellä tuota puoliväliä. Toki parsat voi keittää erikseen, mutta oma tapani on minusta suoraviivaisempi ja parsan paloista tulee paistettuna vielä maukkaampia.
Kuullotan ensin sipulin kattilassa läpikuultavaksi ja lisään sitten sentin pätkiksi leikatut parsat nuppuja lukuunottamatta pariksi minuutiksi paistumaan. Sitten kaadan sipulit ja parsat kulhoon odottamaan ja lisään kattilaan riisit. Lisään parsat kattilaan vasta aivan lopuksi, sitten kun riisi on lähes kypsää. Herkät nuput lisään täysin esikypsentämättöminä, mutta leikkaan ne puoliksi tai neljään osaan, jotta niistä riittää kauneutta useammalle lautaselle.
Esikoisemme ei ole koskaan erityisemmin välittänyt parsasta. Vuoden vanhana hän kieltäytyi ruokapöydässä maistamastakaan parsaa, mutta sen sijaan hän kävi hetimiten syömässä käyntikortin ja sitruunakäsivoidetta. Parsarisotossa parsat uppoavat yhä parhaiten.
Toivottavasti sinullekin maistuu!
Lue lisää
Parsa, ainakin ne kevään ensimmäiset, kannattaa kypsentää näin.
Ruskistettu voi on täydellinen pari parsalle.
6 kommentit
Ihana idea, että voi tulostaa ohjeen 👍
Kiva kuulla, että tykkäät 🙂
Nyt tuli niin hyvää parsarisottoa, etten ole aiemmin tehnyt enkä syönyt. Kiitos reseptistä!
Muokkasin sen verran, että lisäsin siihen desin valkoviiniä.
Onpa kiva kuulla, kiitos kommentista!
Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä risottoa ja valitsin tämän ohjeen, koska ainesosat sai lähikaupasta ja ohje oli selkeä.
Ruskistin vahingossa aluksi riisit, kun levy oli liian kuumalla kuullotusvaiheessa… Viskasin ne menemään ja uudella yrityksellä onnistui, kun tajusin laittaa levyn tarpeeksi pienelle ja reilusti öljyä.
Nestettä jouduin lisäämään paljon enemmän kuin ohjeessa. Tein risottoa lopulta kaksi satsia (eri päivinä). Toisella kertaa osasin arvioida nesteen määrän paremmin ja lisäsin paistetut sipulit, parsat ja juustonkin vasta myöhemmin, kun riisi oli jo lähes kypsää.
Tämän harjoittelun perusteella koen, että osaan jatkossa tehdä risottoa melko hyvin näppituntumalla!
Tästä kommentista tuli tosi hyvä mieli! Miten upea kuulla 🙂