Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Peltiriisi: superhelppo hittiruoka valmistuu eilisestä jämäriisistä. Tule mukaan, #ruoanpelastaja!

kirjoittanut Satu Koivisto 14.2.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 14.2.2021
Peltiriisi
11,5K

Peltiriisi herätti nyt niin paljon kysymyksiä ja kiinnostusta Instagramin puolella, että päätin kirjoittaa siitä tännekin. Ai mikä ihmeen peltiriisi? Anna kun selitän.

Olemme etäaikana tilanneet usein lounasta kotiin, monesti jotakin etnistä, jonka mukana tulee riisiä. Jostain syystä riisiä tulee aina enemmän kuin kastikkeita, ja sitä jää väkisinkin seuraavaan päivään. Tämä nyt tietenkään ei ole mitenkään haitallista, sillä eilinen riisi on herkullinen raaka-aine ja flow-keittiön kivijalka. Siitä saa aivan hirmuisen hyvää pannulla paistettua riisiä, mutta sitten kerran lykkäsinkin riisit uuniin. Ah, aivan superhyvää! Uunissa riisi rapeutuu ja makukin jotenkin syvenee.

Aivan ensimmäisenä varoituksen sana riisistä. Se pilaantuu äkkiä, joten kaikki riisijämäruoat kannattaa tehdä heti seuraavana päivänä. Keitetty riisi pitää myös jäähdyttää äkkiä ja nostaa jääkaappiin, pöydälle sitä ei kannata jättää pyörimään. Keitettyä riisiä voi myös pakastaa. Peltiriisikin kannattaa syödä kerralla.

Ja näin peltiriisi valmistuu

Peltiriisiin tarvitset tietenkin jääkaappikylmää riisiä. Jääkaappikylmä on tosiaan parasta, lämpimästä riisistä tulee liisteriä.

Riisille teen ikäänkuin kastikkeen. Siihen tulee kananmunaa, raastettua tuoretta inkivääriä, raastettua valkosipulia, hienonnettua korianteria (tai vaikka (lehti)persiljaa), hienonnettua sipulia, tilkka öljyä ja tietenkin suolaa. Hirmuisen mielelläni laittaisin myös chilihiutaleita, mutta lapsista ne ovat paholaisen keksintö. Vatkaan kaiken sekaisin haarukalla siten, että kananmunan rakenne hajoaa.

Kananmunaseokseen sitten sekoitan riisit. Jos riisi on muuttunut jääkaapissa kovin paakkuiseksi, siitä saa irtonaisempaa ihan käsin erottelemalla. Sekoitan riisit ja kananmunaseoksen hyvin ja levitän pellille yhteen kerrokseen. Nyt tärkeä asia: riisikerroksen on tosiaan tarkoitus olla ohut. Silloin riisit paistuvat ja vähän paahtuvat eivätkä keity.

Olen kyllä tehnyt peltiriisiä myös ilman kananmunaa, ja sekin on taivaallista. Korianterin voi korvata esimerkiksi persiljalla. Toisen sipulin olen korvannut jämäfenkolilla. Myös hienonnettu lehtiselleri on ihanaa. Kypsää lihaakin voisi nakata joukkoon viime hetkellä. Kuivattu tofukin varmasti toimisi.

Peltiriisin seuraksi paistan parsakaalia, joka sekin paahtuu uunissa samaan aikaan joskin omalla pellillään. Tämä on tärkeää, sillä jos lastaat riisipellin täyteen, riisistä ei tule rapeaa vaan märkää. Ei sekään huono vaihtoehto ole. Parsakaalin sijaan tässä voisi olla vaikka kukkakaalia, aiemmin keitettyjä punajuuria, porkkanoita, munakoisoa…

Sitten vain lautaselle ja syömään. Muista taputtaa itseäsi olkapäälle, #ruoanpelastaja.

****

Mitä sinä teet jämäriisistä? Ja tässä vielä peltiriisin resepti, ole hyvä!

Peltiriisi

Peltiriisi

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 3 äänesti )

Ainekset

  • noin 5 dl eilistä riisiä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • peukalon kokoinen pala inkivääriä
  • 1 rku korianteria (tai (lehti)persiljaa
  • 1 rkl öljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • 1 parsakaali
  • 2 rkl öljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Hienonna korianteri, säästä halutessasi muutama varsi pinnalle koristeeksi. 
  3. Sekoita sipuli, valkosipuli, inkivääri, korianteri, öljy, suola ja kananmunat kulhossa. Kääntele lopuksi joukkoon riisi. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.
  4. Irrota parsakaalin varsi nupuista. Kuori varsi ohuesti ja leikkaa paloiksi. Leikkaa nuput suupaloiksi. Hienonna lehdet. Levitä parsakaalit omalle uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää öljy, suola ja pippuri ja rutistele mausteet käsin tasaisesti.
  5. Paista riisiä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia ja ota pelti uunista. Sekoita ja ripottele päälle mantelilastut. Jatka paistamista vielä kymmenen minuuttia tai kunnes riisit alkavat ruskettua reunoilta. Paista samaan aikaan alemmalla tasolla parsakaalit. Paistoaika on noin 20 minuuttia.
  6. Ripottele lautasella päälle tuoretta chiliä, jos haluat. 

Lue lisää ruokavinkkejä

Tule mukaan, #ruoanpelastaja!

Paahtajanaisen uunikikat eli kuinka saat kaikista kasviksista huippuhyviä.

ArkiruokaRiisiRuoanpelastajaUuniruoka
4 kommentit 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kurpitsarisotto: paahda myskikurpitsa uunissa ja saat parasta. Helpot paahtamisohjeet + resepti!
Seuraava postaus
Laskiaisvohvelit hapanjuureen: täydellisen rapeat, vastustamattoman herkulliset. Elämäsi parhaimmat vohvelit teet hapanjuurella

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Emma 5.5.2021 - 22:26

Tähteeksi jäänyt riisi maistuu varmasti hyvältä uudenkin ruuan lisukkeena, mutta monien terveysasiantuntijoiden mukaan jäähtynyttä riisiä ei pitäisi käyttää uudelleen. Jäähtyneestä riisistä kun on melko suuri vaara saada ruokamyrkytyksen aiheuttava bakteeri.

Vastaa
Satu Koivisto 21.5.2021 - 08:43

Riisin kuten kaikkien muidenkin tähteiden kanssa on tärkeää, ettei se jää hengailemaan huoneenlämpöön. Eli nopea jäähdytys esim. vesihauteessa ja sitten jääkaappiin. Ja jos jämäriisiruokaa tekee, se on syytä syödä kerralla.

Vastaa
Tin rice is derived from yesterday's rice - TakeToNews 7.3.2022 - 14:31

[…] – It makes terribly good rice fried in a pan, but once I put the rice in the oven. Ah, absolutely super good! In the oven, the rice crumbles and the taste somehow deepens, Koivisto says on his blog. […]

Vastaa
Rapea uunissa paistettu riisi + luumu, fenkoli, broccolini ja maapähkinäkastike - Vaimomatskuu ruokablogi 8.9.2024 - 14:25

[…] ohjeeseen ja halusin testata miten se toimii. Rapeasta peltiriisistä on kirjoitellut mm. ihana Satu Koivisto jo useampi vuosi sitten, ja kun hakukieleksi vaihtaa englannin, on netti erilaisia paistettuja uuniriisiohjeita täynnä. Ei […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä