Peltiriisi herätti nyt niin paljon kysymyksiä ja kiinnostusta Instagramin puolella, että päätin kirjoittaa siitä tännekin. Ai mikä ihmeen peltiriisi? Anna kun selitän.
Olemme etäaikana tilanneet usein lounasta kotiin, monesti jotakin etnistä, jonka mukana tulee riisiä. Jostain syystä riisiä tulee aina enemmän kuin kastikkeita, ja sitä jää väkisinkin seuraavaan päivään. Tämä nyt tietenkään ei ole mitenkään haitallista, sillä eilinen riisi on herkullinen raaka-aine ja flow-keittiön kivijalka. Siitä saa aivan hirmuisen hyvää pannulla paistettua riisiä, mutta sitten kerran lykkäsinkin riisit uuniin. Ah, aivan superhyvää! Uunissa riisi rapeutuu ja makukin jotenkin syvenee.
Aivan ensimmäisenä varoituksen sana riisistä. Se pilaantuu äkkiä, joten kaikki riisijämäruoat kannattaa tehdä heti seuraavana päivänä. Keitetty riisi pitää myös jäähdyttää äkkiä ja nostaa jääkaappiin, pöydälle sitä ei kannata jättää pyörimään. Keitettyä riisiä voi myös pakastaa. Peltiriisikin kannattaa syödä kerralla.
Ja näin peltiriisi valmistuu
Peltiriisiin tarvitset tietenkin jääkaappikylmää riisiä. Jääkaappikylmä on tosiaan parasta, lämpimästä riisistä tulee liisteriä.
Riisille teen ikäänkuin kastikkeen. Siihen tulee kananmunaa, raastettua tuoretta inkivääriä, raastettua valkosipulia, hienonnettua korianteria (tai vaikka (lehti)persiljaa), hienonnettua sipulia, tilkka öljyä ja tietenkin suolaa. Hirmuisen mielelläni laittaisin myös chilihiutaleita, mutta lapsista ne ovat paholaisen keksintö. Vatkaan kaiken sekaisin haarukalla siten, että kananmunan rakenne hajoaa.
Kananmunaseokseen sitten sekoitan riisit. Jos riisi on muuttunut jääkaapissa kovin paakkuiseksi, siitä saa irtonaisempaa ihan käsin erottelemalla. Sekoitan riisit ja kananmunaseoksen hyvin ja levitän pellille yhteen kerrokseen. Nyt tärkeä asia: riisikerroksen on tosiaan tarkoitus olla ohut. Silloin riisit paistuvat ja vähän paahtuvat eivätkä keity.
Olen kyllä tehnyt peltiriisiä myös ilman kananmunaa, ja sekin on taivaallista. Korianterin voi korvata esimerkiksi persiljalla. Toisen sipulin olen korvannut jämäfenkolilla. Myös hienonnettu lehtiselleri on ihanaa. Kypsää lihaakin voisi nakata joukkoon viime hetkellä. Kuivattu tofukin varmasti toimisi.
Peltiriisin seuraksi paistan parsakaalia, joka sekin paahtuu uunissa samaan aikaan joskin omalla pellillään. Tämä on tärkeää, sillä jos lastaat riisipellin täyteen, riisistä ei tule rapeaa vaan märkää. Ei sekään huono vaihtoehto ole. Parsakaalin sijaan tässä voisi olla vaikka kukkakaalia, aiemmin keitettyjä punajuuria, porkkanoita, munakoisoa…
Sitten vain lautaselle ja syömään. Muista taputtaa itseäsi olkapäälle, #ruoanpelastaja.
****
Mitä sinä teet jämäriisistä? Ja tässä vielä peltiriisin resepti, ole hyvä!
Lue lisää ruokavinkkejä
Paahtajanaisen uunikikat eli kuinka saat kaikista kasviksista huippuhyviä.
4 kommentit
Tähteeksi jäänyt riisi maistuu varmasti hyvältä uudenkin ruuan lisukkeena, mutta monien terveysasiantuntijoiden mukaan jäähtynyttä riisiä ei pitäisi käyttää uudelleen. Jäähtyneestä riisistä kun on melko suuri vaara saada ruokamyrkytyksen aiheuttava bakteeri.
Riisin kuten kaikkien muidenkin tähteiden kanssa on tärkeää, ettei se jää hengailemaan huoneenlämpöön. Eli nopea jäähdytys esim. vesihauteessa ja sitten jääkaappiin. Ja jos jämäriisiruokaa tekee, se on syytä syödä kerralla.
[…] – It makes terribly good rice fried in a pan, but once I put the rice in the oven. Ah, absolutely super good! In the oven, the rice crumbles and the taste somehow deepens, Koivisto says on his blog. […]
[…] ohjeeseen ja halusin testata miten se toimii. Rapeasta peltiriisistä on kirjoitellut mm. ihana Satu Koivisto jo useampi vuosi sitten, ja kun hakukieleksi vaihtaa englannin, on netti erilaisia paistettuja uuniriisiohjeita täynnä. Ei […]