Mustapilkkuinen persimoni vilahti Instagramissani eräänä päivänä ja herätti sen verran kysymyksiä ja huomiota, että päätin omistaa persimonille kokonaisen postaukseen. Tervetuloa mukaan persimonihuumaan!
Mikä ihmeen persimoni?
Persimoni on yksi kakihedelmistä, jotka ovat alkujaan kotoisin Kiinasta ja Japanista. Hedelmä kasvaa Espanjassa ja on harvinaisen hapoton ja kypsänä hyvin makea hedelmä. Tai no, virallisesti se ei ole hedelmä lainkaan vaan luokitellaan kasvitieteellisesti marjaksi! Persimonin satokausi on lyhyt. Sitä saa vain lokakuun puolivälistä tammikuun alkuun, joten älä aikaile vaan tarraa palleroihin heti. Joulun ajan ruokiin se tuo kaunista väriäkin.
Milloin se on kypsä?
Kun persimoni alkaa muuttua pinnaltaan pehmeäksi, se alkaa kypsyä. Paras vihje makeudesta on kuitenkin mustat pilkut, jotka ilmestyvät hedelmän pintaan. Ne eivät ole merkki pilaantumisesta vaan siitä, että hedelmän hiilihydraatit alkavat muuttua sokereiksi. Pilkullinen persimoni on upean makea, kuin hilloa jota ei tarvitse keittää.
Kuoritaanko se?
Sen voi voi kuoria tai olla kuorimatta. Napakat persimonit salaattiin leikkaan viipaleina, kun taas hyvin kypsistä, tuorehillomaisista pilkkupersimoneista nappaan kuoret pois, kun ne tuntuvat suussa helposti vähän karheilta.
Mihin sitä voi laittaa?
Vaikka mihin! Viipaleet tai lohkot tuovat kaunista väriä ja makua salaatteihin. Näin talvella teen tomaatti-mozzarellasalaatin käyttämällä persimonia, kaunis ja herkullinen idea jonka bongasin joskus Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Lindströmin Samassa liemessä -kirjan julkkareista. Smoothiessa hedelmä toimii makeuttajana.
En tykkää persimonista, mikä avuksi?
Todella makea ja hapoton persimoni tosiaan voi olla monelle sellaisenaan liian makea. Silloin makuparit auttavat. Itse tykkään todella paljon persimoniviipaleista pipareiden ja sinihomejuuston kanssa. Jos lisään persimonia vihersalaattiin, teen siihen kirpakan salaatinkastikkeeni ja lisään vähän fetaa. (Hapanjuuri)leivän päällä toimii hyvin persimonin maamies manchego, vähän pidempään kypsytetty. Moni vinkkasi minulle Instagramin puolella syövänsä persimonia nimenomaan ruisleivän päällä, hauska idea! Upealta makuyhdistelmältä kuulosti myös paahtoleipä + makeuttamaton maapähkinävoi + persimoni.
Persimoni ei kypsy millään, mikä avuksi?
Ota uuni tai hella avuksi. Nakkaa persimoni uuniin esimerkiksi lohkoina tai paloina ja anna karamellisoitua. Tai leikkaa persimoni viipaleiksi, ripauta pannulle vähän sokeria ja voita ja paista viipaleet. Eräänä iltana keitin jostain syystä mauttomaksi kypsyneistä persimoneista hävikkihillon, johon lisäsin runsaasti sekä sitruunan kuorta että mehua. Se oli todella hyvää!
****
Miten sinä syöt persimoneja? Huikkaa alla! Laitetaan vinkit jakoon!
Lue lisää
16 syytä napata aliarvostettu fenkoli ostoskoriin.
Kotimaisia omenoita saa vielä, kurkkaa mitä voisit tehdä niistä!
2 kommentit
Persimonhillo kuulostaa hyvältä! Laitoitko sokeria myös? Saisiko määriä?
Mä teen nämä tämmöiset hävikkihillot aina sellaisella suhteella, että punnitsen hedelmät/marjat ja laitan sitten grammoina vajaa puolet siitä hillosokeria. Persimonin kohdalla vähensin sokeria vieläkin, kun hilloa tulee niin pieni määrä, ettei säilymisen takia tarvitse sokeria niin runsaasti. Persimonit taisivat painaa 300 grammaa, sokeria laitoin vähän yli 100 grammaa. Sitten vielä yhden sitruunan kuoret raastettuna ja puolikkaan mehut. Kuorien annoin olla mukana.