Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan
Perunalaatikko vilahtaa Instagramini stooreissa, ja saan heti kysymysten vyöryn. ”Näyttää herkulliselta, voisiko tähän saada reseptin?” No voi!
Olen valtavan iloinen, sillä minulla on uusi kumppani, PERUNAkumppani! Saan siis jakaa perunoiden syömisen ilosanomaa kanssanne kevääseen asti. Tämä on todellinen unelmien täyttymys, sillä kuten parin vuoden takaisessa perunahaasteessani kirjoitin, peruna ansaitsisi päästä takaisin meidän kaikkien lautasille.
Kumppanini Potwell on Suomen suurin peruna-alan myynti- ja kehitysyhtiö. Heidän oma tuotemerkkinsä on Maatilan, mutta iso osa kauppojen omien merkkien perunoista on Potwellin kumppaneiden viljelemää. Perunoita viljelee yli sata perhetilaa Pohjanmaalla. Nyt meillä on yhteinen tavoite: saada sinut syömään enemmän pottuja. Peruna on paitsi valtavan herkullista, myös tosi edullista, terveellistä ja vastuullista. Mikä muu voisi olla parempaa?
Teen perunalaatikkoa usein. Ensinnäkin siihen on aina raaka-aineet kotona. Toisekseen se maistuu lapsillemme hyvin. Kolmanneksi resepti on tosi joustava ja voit laittaa perunoiden joukkoon oikeastaan mitä haluat. Vielä neljännenkin syyn keksin: vuoan voi hyvin tehdä samalla kun uunissa paistaa muutakin loppuviikkoa ajatellen, sillä se vain paranee jääkaapissa päivän pari muhiessaan. Aika hyvä, eikö??
Kas tässä perunalaatikon helppo kaava!
Tärkein: tietenkin se peruna
Perunalaatikkoa varten tarvitset kilon perunoita. Se on laatikon runko. Teen laatikon aina kiinteistä perunoista. Kiinteät perunat myydään vihreässä pussissa. Jos taas suosit lajikeajattelua, esimerkiksi Nicola ja Siikli ovat sopivia.
Laatikkoa varten en kuori perunoita, koska tykkään kuorista ja olen tässä asiassa oikaisija. Pesen vain potut hyvin, ja jos ne ovat kovin multaisia, hetken liotus auttaa. Mutta jos tykkäät enemmän kuorituista, anna mennä!
Leikkaan perunat parin millin lanteiksi kokkiveitsellä, mutta välillä käytän mandoliinia. Mandoliini on näppärä, kun pitää leikata isoja määriä kasviksia. Ravintolassa työharjoittelussa ollessani sillä leikattiin jopa chilit ohuiksi viipaleiksi.
Jos perunaviipaleet joutuvat odottamaan, laita ne veteen kulhoon odottamaan, niin ne eivät tummu.
Seuraavaksi: kasa kasviksia
Perunoiden lisäksi perunalaatikko kaipaa kasviksia, ja niitä laatikkoon saakin upotettua ison satsin. Määrien kanssa ei mielestäni ole niin nuukaa. Yleensä lisään kaksi isoa kuorittua, hienonnettua sipulia. Sen lisäksi käytän milloin mitäkin: fenkolia, juuriselleriä, porkkanaa, purjoa. Tällä kertaa lisäsin laatikkoon lehtikaalin keskiruodit, ne jotka yleensä ohjeistetaan heittämään pois (varsinaiset lehtiosat syötiin salaattina), lehtiselleriä ja pari keltajuurta, jotka olivat jääneet jääkaappiin pyörimään.
Hienonnan kaikki kasvikset ja paistan niitä pannulla vajaan vartin öljytilkassa, jotta ne pehmenevät hiukan.
Suomalainen luonnonkala: käytä koko purkki
Kolmanneksi tärkein on kotimainen luonnonkalasäilyke. Olen käyttänyt vuosia Järki Särjen tuotteita, joista suosikkini on savustettu & luomuvalkosipuli. Särjen syöminen on viisasta, koska sen syöminen vähentää järvien rehevöitymistä. Toinen hyvä kotimainen luonnonkalasäilyke on Pielisen kalan öljyyn säilötty luonnonkala, jossa on lahnaa, säynettä ja pasuria.
Kalasäilykkeet ovat vähän eri kokoisia, mikä ei minusta tässä laatikossa haittaa lainkaan. Toisessa kalaa on enemmän, toisessa vähemmän. Käytän molemmat kalapurkit öljyineen eli paistan öljyssä laatikon kasvikset ja lisään loput öljyt laatikkoon. Öljystä tulee laatikkoon ihana pyöreys, eikä pisaraakaan öljyä mene hukkaan.
Mausteet: tilli on paras
Mieluiten maustan laatikon tuoreella tillillä, joka on kovin aliarvostettu yrttiparka. Sitä hienonnan laatikkoon koko puntillisen. Mutta jos et ole tillin ystävä, lisää sen sijaan esimerkiksi lehtipersiljaa. Tai jätä koko yrtti pois. Muista kuitenkin suola ja pippuri.
Kapris: ei pakollinen mutta kiva
Tykkään lisätä laatikkoon purkillisen pieniä, valutettuja kapriksia. Ne ovat hauskoja suolaisia sattumia, mutta voit hyvin jättää ne pois.
Neste: kaurakerma on loistava
Lopuksi perunalaatikko kaipaa jotakin nestettä. Itse käytän useimmiten kaurakermaa, mutta voit hyvin lisätä kasvislientä.
Käsin kaikki sekaisin
Sitten vain yhdistät kaiken suoraan uunivuoassa. Käsi on paras sekoitusväline! Jos haluat, lisää pinnalle muutama sitruunaviipale antamaan makua ja koristeeksi.
Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä ja laatikon pinta on ruskettunut kauniisti. Jos pinta uhkaa palaa, peitä se leivinpaperilla. Ja jos maltat, anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
****
Kuuluuko perunalaatikko sinun arkirepertuaariisi? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää perunoita
Sahramiperunat saavat sinunkin sukkasi pyörimään.
Perunarieskat saavat toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina perunamuusia.
Moussaka on yhtä lohduttava kuin ystävän lämmin halaus.
3 kommentit
Tätä aion tehdä! Rakastan perunaa ja uunissa siitä tulee tosiaankin ruokapöydän kunkku erilaisina versioina. Kiitän sinua näistä sivuista, vasta olen vahingossa tänne eksynyt ja nyt luen kaikkea täällä kuin ennen nuorena naistenlehtiä 😀
Voi kiitos ihanasta kommentista, olipa kivasti sanottu!
[…] Perunalaatikko valmistuu uunissa liki itsestään. […]