Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Perunapizza: pohja pottuviipaleista -suosikkiohje on nyt täällä

kirjoittanut Satu Koivisto 30.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 30.8.2020
Perunapizza
27,1K

”Perunapizza! Muistuttaisitko siitä joskus instassa jakamasta ohjeestasi, johon muistaakseni tuli Järki-Särkeä päälle? Tein sitä joskus, ja oli superhyvää”, Lotta kirjoitti taannoin. No mutta tokihan voin muistuttaa tästä reseptistä, jonka esittelin Instagramissa jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Aika tosiaan rientää!

Perunahaaste oli täällä blogissa kesälomalla heinäkuun, mutta onneksi Instagramin stoorien puolella potut vilahtivat ahkerasti. Kesällä söimme tosi paljon siirtolapuutarhamökkimme omia perunoita, sillä ne kasvoivat tänä kesänä mallikkaasti. Pari kertaa tein niistä kesäkeittoa, mutta muuten potut syötiin ihan sellaisenaan voin, basilikatahnan tai sulatetun juuston kanssa. Taivaallista! Mutta nyt on taas hyvä hetki palata perunankin osalta tavalliseen ruoanlaittoon.

Perunapizza pitäisi oikeastaan olla perunapizzahko, sillä pizzan kanssa sillä nyt on kovin vähän tekemistä. Pizzataikinaa tähän perunapizzaan ei tule lainkaan, sillä pohja tehdään perunasiivuista. Kyllä vain! Pizzataikinan päälle tehtävä perunapizza on kyllä taivaallista sekin, ja siitäkin voin joskus kirjoittaa, olenhan valkoisten pizzojen ylin ystävä.

Niin kuin kaikki hyvät ideat, perunapizza (pizzahko) syntyi vähän vahingossa. Erään kerran jääkaapissamme oli niukasti raaka-aineita, mutta siellä oli perunoita, pieni juustokäntty ja vähän kevätsipulia. Ruokakomerossa oli puolestaan purkki Järki-Särki-nimisen korpilahtelaisen kalayrityksen Savustettu & luomuvalkosipuli -särkisäilykettä, johon olen kehittänyt vahvan riippuvuuden. Sitten se juolahti mieleeni: jos kerran pizzapohjan voi tehdä kukkakaalista tai bataattiviipaleista, miksei sitten potuista?

Pesin perunat hyvin, siivutin todella ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla ja levitin uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että viipaleiden reunat kuitenkin olivat vähän limittäin. Sitten sipaisin päälle pullasudilla öljyä ja rouhaisin suolaa ja työnsin 200-asteiseen uuniin esipaistumaan kymmeneksi minuutiksi. Sen jälkeen lisäsin päälle pari hienonnettua kevätsipulia, muutaman palan Järki-Särkeä, pienen palan goudaa raastettuna ja mustapippuria ja työnsin vielä viideksi minuutiksi uuniin.

Perunapizza läpäisi molemmat lapsikriitikot, myös kuopuksen, joka oli silloin vielä taapero eikä kelpuuttanut kategorisesti mitään perunaruokia. Hehkutin ideaa Instagramin puolella muutamaan otteeseen, ja sieltä se lähti lentoon muuallekin.

Sittemmin olen tehnyt perunapizzaa aika ajoin. Se on kertakaikkisen kätevä! Perunat kypsyvät äkkiä, ja niiden päälle on helppo kasata jääkaapin eriparisia jämiä. Tässä muutama oivallukseni perunapizzan valmistuksesta.

Koko pellillinen

Itse tykkään tehdä perunapizzan kiinteistä Nicola-perunoista. Tee kerralla koko pellillinen. Tarvittavien perunoiden määrään vaikuttaa tietenkin niiden koko. Keskikokoisia Nicola-perunoita menee noin neljä pellille.

Ohutta siivua

Mandoliini on perunan silpomisessa hurjan kätevä laite, sillä ohuet siivut kypsyvät äkkiä ja ruskettuvat mukavasti reunoista. Jos sinulla ei ole mandoliinia, leikkaa veitsellä mahdollisimman ohuita siivuja. Lado viipaleet yhteen kerrokseen niin, että ne menevät reunoista hiukan limittäin.

Öljyä öljyä

Sivele pottujen pintaan öljy pullasudilla ja mausta potut kevyesti suolalla. Öljy rapeuttaa perunat. Sitten esipaista perunoita noin kymmenen minuuttia.

Pihistele täytteissä

Laita perunapizzaan täytteitä ennemmin liian vähän kuin liian paljon. Itse pidän tosiaan valtavasti Järki-Särjestä, mutta tietenkin voit latoa päälle mitä haluat: paistettuja sieniä, uunissa paahdettua munakoisoa, pitkään haudutettua lihaa… Kovat juustot toimivat mielestäni paremmin kuin perinteinen pizzajuusto mozzarella.

Ole tarkkana

Ohuen ohuista perunasiivuista koottu perunapizza kärähtää helposti. Pidä siis uunia silmällä. Varsinkin täytteiden lisäämisen jälkeen ei kannata poistua kovin kauas keittiöstä.

Leikkaa saksilla

Perunapizzan leikkaaminen siististi on vähän kinkkistä. Käytä suosiolla saksia, niillä pärjäät parhaiten. Hyvää ruokahalua!

Näin te kommentoitte ohjetta

”Tää oli ihan mielettömän hyvää, kiitos ohjeesta! Järki-Särki oli meille ihan uusi tuttavuus, mutta siihen ihastuivat kaikki.”

”Kiitos mahtavasta ohjeesta!”

”Pizzapohja onnistui vallan mainiosti perunaviipaleistakin, ja oli kyllä herkkua!”

****

Onko perunapizza sinulle tuttu juttu? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Perunapizza

Perunapizza

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.7/5
( 12 äänesti )

Ainekset

  • noin 4 perunaa (esimerkiksi Nicola tai Siikli)
  • 2 rkl öljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 kevätsipulin vartta (tai kesäsipulin varsi tai vaikka vähän hyvin ohueksi leikattua punasipulia hyvin rutisteltuna)
  • 1/2 prk Järki-Särki särkisäilykettä (Savustettu & Valkosipuli)
  • 1 1/2 dl raastettua juustoa (esimerkiksi vanhaa Goudaa)
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Pese perunat hyvin. Niitä ei tarvitse kuoria. Siivuta perunat ohuiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että reunat ovat vain hiukan limittäin. 
  2. Sipaise perunoiden päälle öljy pullasudilla ja ripottele päälle suola. Esipaista perunoita 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Hienonna kevätsipulin varret. Lisää esipaistettujen perunaviipaleiden päälle murennetut särkipalat, kevätsipuli ja juusto. Rouhaise päälle mustapippuria.
  4. Jatka perunapizzan paistamista vielä viisi minuuttia.

Lisää perunareseptejä

Perunarieskat saavat toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina muusia.

Luulitko ettet pidä perunoista? Kokeile indonesialaista perunasalaattia!

Perunaletut maistuvat brunssilla.

Lue lisää perunahaasteesta!

NopeatPerunaPerunahaastePizza
0 kommentti 13 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mitä tehdä omenoista: 10 suosikki-ideaa plus bonusvinkki
Seuraava postaus
Unelmien pakastin, täältä tullaan! Eli näin säilöt kesän sadon pakastamalla

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä