Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Perunarieskat: olisipa aina perunamuusia jääkaapissa!

kirjoittanut Satu Koivisto 8.1.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 8.1.2020
Perunarieskat
352,2K

Perunarieskat saavat täten kunnian olla perunahaasteeni ensimmäinen resepti. Ja mikä voisikaan olla parempi avaus, sillä tässähän yhdistyy kaksi lempiaihettani, hävikki ja peruna!

Lupasin heti vuoden alussa, että teen kaikkeni perunan eteen. Jaan täällä joka kuukausi jonkin perunasuosikkini ja pidän peruna-asiaa yllä myös Instagramin Stooreissa. Lupauksen kirjoitettuani kävin heti ostamassa säkillisen Rosamunda-perunoita, tein kattilallisen muusia ja pääsin seuraavana päivänä tekemään erityislempiherkkuani, perunarieskoja. Kun kerroin Instagramissa tekeväni niitä, sain monta toivetta julkaista perunarieskojen reseptin. Tässä siis toivepostaus!

Teen kaikenlaisia soserieskoja aika usein. Kokeilujeni mukaan oikeastaan mikä tahansa kasvissose käy: olen tehnyt rieskoja maa-artisokasta, porkkanasta, kurpitsasta, kesäkurpitsasta… Joulun tienoilla paistoin sekä omat että anopin joululaatikkojen jämät, arvaat jo, rieskoiksi. Perunarieskat ovat kuitenkin erityisherkkua, koska perunamuusia tulee tehtyä niin kovin harvoin. Se tulee muuttumaan nyt! Äitini, suuren perunanrakastajan, luona tätä materiaalia on onneksi ollut tarjolla rieskoja varten aina ylenpalttisesti.

Rieskat ovat tosi sallivia. Yleensä lisään niihin milloin mitäkin, mutta perunarieskat haluan tehdä nimenomaan tällä ohjeella, näillä raaka-ainesuhteilla. Silloin rieskoista tulee pinnasta rapeita, sisältä pumpulisen pehmeitä ja maultaan ihanan perunaisia.

Jos jääkaapissa jähmettynyt perunamuusi tuntuu aivan sementiltä, notkistan sitä lisäämällä hiukan maitoa tai vettä. Sitten sekoitan kulhossa perunamuusin joukkoon kananmunat ja suolaa. Ihan lopuksi lisään vehnäjauhot, jotka sekoitan mahdollisimman nopeasti, jotta rieskat eivät sitkistyisi.

Sitten vain nostelen lusikalla puolet taikinasta kokkareina uunipellille leivinpaperin päälle. Kokkareiden nostelua seuraa tärkein vaihe: ripottelen jokaisen rieskan päälle hiukan vehnäjauhoja, jotta saan taputeltua kokkareet litteiksi rieskoiksi ilman, että taikina takertuu sormiin. Rieskat eivät leviä uunissa, mutta kokkareiden väliin on syytä jättää tyhjää, jotta taputtelemiseen on tarpeeksi tilaa. Tee suosiolla kaksi pellillistä, niin minäkin teen. Litteät rieskat ovat parhaita.

Paistan rieskoja 225-asteisessa uunissa vajaat 20 minuuttia. Kehotan tarkkailemaan paistumista: ohuet perunarieskat paistuvat nopeasti pohjalta, minkä vuoksi itse tykkään kääntää ne paistamisen puolivälissä nurinperin. Niin ne paistuvat tasaisemmin.

On vaikea odottaa, että perunarieskat jäähtyvät tarpeeksi. Onneksi siihen ei mene liian kauan. Rieskan pinnalle tarvitaan vain kunnon sipaisu voita.

****
Teetkö sinä perunarieskoja? Ja tässä oma suosikkireseptini, ole hyvä!

Perunarieskat

Perunarieskat

Printtaa
Annoksia: n. 14 kpl Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 423 äänesti )

Ainekset

  • 6 dl perunamuusia
  • 1/2 dl maitoa tai vettä
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja + jauhoja taputteluun

Tee näin

  1. Sekoita perunamuusi, maito tai vesi, suola ja kananmunat kulhossa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita juuri sen verran, että aineet sekoittuvat.
  2. Nostele taikinasta ruokalusikalla kokkareita pellille.
  3. Ripottele jokaisen kokkareen päälle vehnäjauhoja ja taputtele sitten kokkareet litteiksi rieskoiksi.
  4. Töki rieskoihin reikiä haarukalla.
  5. Paista rieskoja 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista. Käännä rieskat nurinpäin puolivälissä, niin ne paistuvat tasaisemmin.

Lisää perunareseptejä

Paista muusista perunalettuja ja syö blinitäytteiden kanssa!

Näillä ohjeilla lohkoperunoista tulee uskomattoman rapeita ihan tavallisessa uunissa.

Valmista perunamuusi kokkikoulun opeilla.

HävikkiPerunaPerunahaaste
26 kommentit 151 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Peruna kaipaa apuasi! Lähde sinäkin mukaan perunahaasteeseen
Seuraava postaus
Veriappelsiinirisotto: kun veriappelsiinihulluus ja risottorakkaus yhdistyvät

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

26 kommentit

Kaisa 8.1.2020 - 18:11

Voiko vehnäjauhot korvata jollain gluteenittomalla vaihtoehdolla, toimisiko gluteenittomat kaurahiutaleet??

Vastaa
Ilona 8.1.2020 - 20:21

Käytin omiin rieskoihini kaurajauhoja 4dl ja vehnäjauhoja 1dl. Toimi hyvin näin, uskoisin myös kokonaan kaurajauhoilla toimivan 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 12.1.2020 - 09:57

Juuri näin!

Vastaa
Satu Koivisto 12.1.2020 - 09:57

Toimii varmasti 🙂

Vastaa
A 8.1.2020 - 20:58

Perunarieska on mahtavan hyvää (voilla, nams) Ilman muniakin toimii perunarieskan teko (resepti: muusia, (maitoa), jauhoja, suolaa, näistä ”sopiva” taikina :D) t. muna-allergisen rieskan rakastajan äiti

Vastaa
Satu Koivisto 12.1.2020 - 09:59

Totta, usein itsekin unohdan koko munan. Rieskat eivät ole aivan yhtä kuohkeita mutta valtavan hyviä niinkin 🙂

Vastaa
Rieskat perunamuussista | MouMou 4.6.2020 - 07:28

[…] Koivisto, olet enkeli! Tahdon vain näin julkisesti kiittää perunarieskaohjeesta, jolla syntyneisiin kuohkeisiin leipäsiin koko perheemme ihastui. Paistoin rieskoja perunamuussin […]

Vastaa
Ulla Vierre 22.6.2020 - 16:00

Tein sinun ohjeellasi ja tuli niin suussa sulavan hyviä. Kiitos paljon. Jatkossa ei mene enää muusinloput hukkaan 🤗

Vastaa
Satu Koivisto 22.6.2020 - 21:34

Onpa kiva kuulla, kiitos että kerroit! Hyvää kesää 🙂

Vastaa
Jouni Timonen 25.3.2021 - 19:23

Perunarieskat oli tosi hyviä mun avoin kanssa. Lapset ihastuivat sen verran, että täytyy tehdä jatkossakin.

Vastaa
Satu Koivisto 30.3.2021 - 22:13

Onpa kiva kuulla!

Vastaa
Timo Hagman 6.5.2021 - 15:56

Kiitos ohjeesta. Tein ekakertaa perurieskoja ja tällä ohjeella teen jatkossakin!

Vastaa
Satu Koivisto 21.5.2021 - 08:43

Kiva kuulla!

Vastaa
Hanna 26.10.2024 - 20:55

Tattarijauholla kokeiltu tänään ja ihan sikahyvää tuli !!

Vastaa
Suolainen piirakkapohja | Ruokatoimittajan vinkit | Lue ja onnistut! 10.10.2021 - 18:44

[…] Perunarieskat valmistuvat helposti jämämuusista, joten perunamuusia kannattaa aina tehdä tuplasat… […]

Vastaa
Liisa Nilsson 17.10.2021 - 11:03

Tosi maukkaita ja helpot valmistaa. Paras resepti tähän mennessä. Tarjosin tyttären perheelle täällä Ruotsissa nyt ja vein myös naapuriin, jännä kuulla mitä tykkäävät! Miehen vanhemmilla on leipomo. Mietin voinko kokeilla talkkunajauhoista ensi kerralla? Uunissa paistuivat nopeammin kuin 20 minuutissa. Ihana aamiauslisä. Kiitos!

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:59

Kiva kuulla! Tattarijauho varmasti sopii näihin oikein hyvin 🙂

Vastaa
Tarja Mikkonen 25.1.2022 - 12:02

Kerrankin sellainen ohje, että onnistui minultakin! Minulla on paha tapa käsitellä taikinaa liikaa, jolloin paistoksista tulee helposti kuivia kakkaroita. Toinen tavallinen virheeni on pitää niitä liian kauan uunissa. Nyt muistin, että koska puolitin ohjeen, myös paistoaika pitää puolittaa. Lisäksi rieskat olivat pieniä, joten senkin vuoksi pitim varoa, etteivät unohdu uuniin. Resepti pannaan talteen!

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 13:49

Onpa kiva kuulla, kiitos kun kirjoitit!

Vastaa
Jussi 2.2.2022 - 13:43

Valmistan perunamuusia usein niin runsaasti että valmistan siitä kunnon voallisen siirapilla makeutettua perunalaatikkoa. Valmistaminen on äärettömän helppoa: Muusi ohennetaan maidolla sopivan sakeaksi soseeksi, lisätään siirappi ja tarkistetaan suola ja jos halutaan, niin maustetaan mutta hillitysti, sekä paistetaan sähkölieden uunissa aluksi noin 200 asteisessa ja kun kupliminen rauhoittuu alennetaan lämpötila noin 140 asteeseen. Paistetaan noin 3 tuntia

Ohje:
Ohennan perunamuusin maidolla sakeahkoksi soseeksi. Lisään soseeseen siirapin – siirappia voi lisätä maun mukaan ½-1 desilitra 1 litraan sosetta. Kun lisään soseeseen suolaa ja mahdollisia muita mausteita, niin pyrin ottamaan huomioon muusin suolan ja mausteet, yleensä en juurikaan käytä mausteita kuin nimeksi. Suolan kanssa olen aika tarkka, koska usein muusin suolan lisäksi tarvitaan vain pieni suolan lisäys ja ei aina sitäkään. Sekoitan soseen tasaiseksi.
Laitan soseen voideltuun uuninkestävään vuokaan. Lisään pinnalle voinokareita – joskus sirottelen pinnalle kevyesti korppujauhoa – tai melkein aina.
Paistan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennan uunin lämpötilan noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voin paistaa lähes täysiä vuokia. Paistan siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

Ja kukaan ruokailijoista ei huomaa että siirapilla makeutettu perunalaatikko on ”tähderuoka”.

Vastaa
Oski 30.3.2022 - 16:12

Juuri nyt on uunissa elämäni ensimmäinen perunarieska!
Jos saan siitä syötävää, niin sitten on hyvä.!?
Olen aina syönyt toisten tekemiä ruokia, mutta nyt on olosuhteiden puolesta pakko tehdä!
Kohta on valmista, luultavasti. Ja toivottavasti onnistuu!

Vastaa
Sahramiperunat | Ihmeen koukuttavat | Katso ruokatoimittajan resepti 17.10.2022 - 18:25

[…] Perunarieskat saavat toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina muusia. […]

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:57

[…] mukaan kaikista laatikoista voi tehdä rieskoja, tietenkin laatikkorieskoja. Sovella tätä perunarieskareseptiä ja tee ilta- tai aamupalaksi kaikkien suursuosikkia. Laatikoita voi myös hyvin pakastaa tätä […]

Vastaa
Perunamuusi: vuosien kehitystyö plus kokkikoulun kikat. Tässä tulee ruokatoimittajan lempimuusi! - Satu Koivisto 22.10.2023 - 15:21

[…] Kun muusia jää (toivottavasti sitä jäisi!), saat seuraavana päivänä perunarieskoja. Ai että! […]

Vastaa
Martta 12.2.2024 - 17:36

Aina jää perunamuusia yli, joten tämä on mahtavaa!

Vastaa
Satu Koivisto 19.2.2024 - 14:15

Niinpä! Ja tämä on myös hyvä syy tehdä perunamuusia liikaa 😀

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä