Pikkelöidyt ruohosipulinkukat olivat yllättävä juhannushitti, joita moni innostui kokeilemaan jo pelkän Instagram Stories -reseptin pohjalta. Niinpä ohje mielestäni ansaitsee päästä tänne parempaan talteen. Kas tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!
Ruohosipuli kasvimaalla: anna vain osan kukkia
Aivan ensinnä pari sanaa ruohosipulin kukkimisesta. Parasta nimittäin olisi, ettei ruohosipulia päästäisi kukkimaan vaan leikkaisi koko tupsun matalaksi siinä vaiheessa, kun siinä on nuput. Ruohosipulin tärkein tehtävä nimittäin on kukkia. Jos kasvin antaa kukkia, se ajattelee, että homma on hoidettu siltä kesältä ja kuihtuu pois. Jos taas ruohosipulin leikkaa matalaksi ennen kukkimista, se kasvattaa uuden, herkullisen sadon. Kesästä vähän riippuen uuden sadon saattaa saada kolmekin kertaa.
Itsekään en malta leikata kaikkia nuppuja matalaksi, koska ovathan kukat nyt aivan älyttömän kauniita. Riskien hajautus sopii tähän paremmin kuin hyvin: leikkaa suurin osa, jätä muutama avautumaan kukiksi asti.
Ruohosipulin kukat: voit toki syödä sellaisenaankin
Ruohosipulin kukat ovat tosiaan syötäviä. Niitä voi nypittyinä hyvin lisätä sinne ja tänne koristeeksi: leipien ja voileipäkakkujen päälle, salaatteihin, tahnojen koristeeksi. Lilanväriset pikkukukat ovat todella somia ja sopivasti sipulin makuisia.
Vielä parempaa kuitenkin saa, kun kukat pikkelöi 1-2-3 -liemessä.
Mikä ihmeen 1-2-3 -liemi?
1-2-3 -liemi koostuu etikasta, sokerista ja vedestä: yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Itselleni oli aiemmin täysin mahdotonta muistaa, mitä ainesosaa tuli minkäkin verran, kunnes opettelin simppelin muistisäännön. Ainesosat menevät aakkosjärjestyksessä!
Etikka on tuikitavallista väkiviinaetikkaa, sokeri tavallista hienoa valkoista sokeria.
Kiehauta ensin kattilassa sokeri ja vesi. Ota sitten kattila pois liedeltä ja lisää etikka. Liemi on valmis! Jos haluat, voit maustaa lientä jollakin mausteella. Itse lisäsin pikkuisen korianterinsiemeniä, kun tykkään niistä niin kovasti. Myös esimerkiksi fenkolin- tai tillinsiemenet sopivat mainiosti, jos sellaisia onnistut saamaan käsiisi.
Tällä peruskaavalla on helppo maustaa oikeastaan mitä tahansa vihannesta. Kokkikoulussa näitä pikkeleitä tehtiin aivan yhtenään, sillä annoksesta tulee kiinnostavampi, kun siinä on jokin pieni etikkainen osanen.
Näin pikkelöidyt ruohosipulinkukat valmistuvat
Kun pikkelöintiliemi on olemassa, pikkelöidyt ruohosipulinkukat valmistuvat helposti. Vedä ensin yksittäiset kukat irti kukkapohjuksesta. Huuhtaise kukat lävikössä ja ravistele enin vesi pois. Laita sitten kukat puhtaaseen purkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Nosta purkki jääkaappiin, jossa se säilyy pari viikkoa.
Mihin pikkelöidyt ruohosipulinkukat käyvät?
Käytä pikkelöityjä ruohosipulinkukkia ruokien viimeistelyyn: esimerkiksi dippien ja tahnojen päälle, salaattien koristeeksi, pieniksi sattumiksi paistetun pizzan päälle. Nam!
****
Mitä sinä teet ruohosipulinkukista? Ja tässä vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää kesäohjeita
Tämä raparperipiirakka on tuttu ravintolastakin.
Näin minä keitän varhaisperunat.