Pipari-suklaacookiet olkoot joulukauden viimeinen hävikkipostaus. Sain nimittäin tietoa, että joillakin teistä on yhä pipareita kaapeissa! Ja mikä olisikaan mukavampi tapa jatkaa #ruoanpelastaja-hommia kuin leipoa herkkuja!
Meillä ei koskaan jää joulusta varsinaisia pipareita, kaikki kyllä syödään, piparkakkutalokin heti uutenavuotena. Sen sijaan meillä on hävikkikorissa valmista piparimurua, sillä piparkakkutalovastaavamme eli puolisoni sahaa jokaisen piparkakkutalon osan jiiriin niitä kootessaan. Kyllä, luit oikein, näin tapahtuu, sillä jiiriin sahatut osat kuulemma kiinnittyvät nätimmin toisiinsa (itse en tiedä mitään piparkakkutalon kasaamisesta).
Piparkakkumurua voisi tietenkin ripotella vaikka jäätelön päälle (niin hyvää!) tai leipoa juustokakun pohjan (taivaallista!), mutta yhtäkkiä mieleeni tulivat cookiet, joissa olisi suklaan lisäksi piparimuruja kuin Fredrika Runebergilla tortuissaan konsanaan.
Jos sinulla nyt ei satu olemaan tällaista jiiriin sahaamisesta jäänyttä piparimurua, saat kätevimmin sellaista aikaiseksi joko nuijimalla piparit morttelissa tai laittamalla ne kaksinkertaiseen pakastepussiin ja huristelemalla päältä muutaman kerran kaulimella. Murun joukossa saa olla isompiakin paloja, ei haittaa. Tietenkin voi hienontaa piparit blenderissäkin. Ja jos piparit on syöty, voit korvata sen vaikka pähkinämurulla.
Sovelsin omaa vanhaa cookiereseptiäni. Nämä cookiet ovat isoja, litteitä, rapeita reunoista ja pehmeähköjä keskeltä, sellaisia amerikkalaistyylisiä.
Cookieiden leipomisessa on pari jippoa, joiden avulla onnistuu. Otan voin pehmenemään hyvissä ajoin, vaikka jo aamulla jos vain suinkin muistan. Rauhassa pehmennyt voi on todella helppo vaahdottaa. Alussa käytetään sähkövatkainta, mutta jauhot kannattaa lisätä käsin vaikka lusikalla, jotta taikina ei sitkisty.
Suklaahiput sulavat tasaisemmin, mutta voit tietenkin paloitella suklaan myös itse. Jos joululta jäi suklaakonvehteja, hienonna muutama sellainenkin matkaan.
Valmis cookietaikina kannattaa nostaa jääkaappiin asettumaan ainakin tunniksi, mutta saa se olla siellä pidempäänkin, vaikka seuraavaan päivään tai sitä seuraavaankin. Kun paistamisen aika on, taikinasta otetaan lusikalla nokareita ja pyöritellään niistä pingispallon kokoisia palleroita. Ne kannattaa laittaa pellille todella harvakseltaan, sillä keksit leviävät uunissa. Yhdelle pellille laittaisin ehkä kuusi, cookieita tulee yhteensä 8–10 kappaletta ihan siitä riippuen, kuinka paljon verotat taikinaa raakana.
Paistaessa kannattaa parkkeerata lähelle uunia tarkkailemaan kypsymistä. Omassa uunissani pipari-suklaacookiet paistuvat 12 minuuttia, mutta uunin tehosta riippuen aika saattaa olla pidempi tai lyhyempi. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat muuttuvat ruskeiksi ja rapeiksi mutta sisus on vielä pehmeä. Ota cookiet heti pois kuumalta pelliltä ja anna niiden jäähtyä, jolloin ne kovettuvat.
Tiedän, tämä lopun odotus on kaikkein vaikeinta.
****
Onko sinulla vielä pipareita? Tässä vielä cookieresepti, ole hyvä!
Lisää hävikistä
Tervetuloa mukaan #ruoanpelastaja!
Hävikkikori on paras tapa pitää ruokakomero ojennuksessa.
4 kommentit
Kiinnostava ohje, laitan korvan taakse jos tulisi ensi vuonna leivottua pipareita (valmistaikina odottelee pakkasessa) 😊 itse olen käyttänyt piparinjämät perinteisesti Runebergin tortuissa (jauhettuna, korppujauhoja sijaan). Kiitos Satu vinkistä, näitähän voisi käyttää muutenkin! Ehkä jopa piirakka- tai kakkutaikinassa, jauhoista osan jauhetulla piparilla korvaten.
Piparit tosiaan sopivat moneen! Varmasti toimisivat hyvin somenapiirakassakin 😀
nämä menee testiin, kiitos ohjeesta! Mitä mieltä olet, voisiko paistettujen piparien tilalta laittaa pakkaseen jäänyttä valmispiparitaikinaa pieninä paloina mukaan? 🙂
Kiva kuulla 🙂 En ole koskaan kokeillut, mutta en näe mitään syytä miksei toimisi. Tule huikkaamaan tänne, jos kokeilit, kiinnostaa!