Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Pipari-suklaacookiet: lähde Fredrikan jalanjäljille ja sujauta piparit uuteen leivonnaiseen

kirjoittanut Satu Koivisto 10.1.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 10.1.2021
Pipari-suklaacookiet
4,4K

Pipari-suklaacookiet olkoot joulukauden viimeinen hävikkipostaus. Sain nimittäin tietoa, että joillakin teistä on yhä pipareita kaapeissa! Ja mikä olisikaan mukavampi tapa jatkaa #ruoanpelastaja-hommia kuin leipoa herkkuja!

Meillä ei koskaan jää joulusta varsinaisia pipareita, kaikki kyllä syödään, piparkakkutalokin heti uutenavuotena. Sen sijaan meillä on hävikkikorissa valmista piparimurua, sillä piparkakkutalovastaavamme eli puolisoni sahaa jokaisen piparkakkutalon osan jiiriin niitä kootessaan. Kyllä, luit oikein, näin tapahtuu, sillä jiiriin sahatut osat kuulemma kiinnittyvät nätimmin toisiinsa (itse en tiedä mitään piparkakkutalon kasaamisesta).

Piparkakkumurua voisi tietenkin ripotella vaikka jäätelön päälle (niin hyvää!) tai leipoa juustokakun pohjan (taivaallista!), mutta yhtäkkiä mieleeni tulivat cookiet, joissa olisi suklaan lisäksi piparimuruja kuin Fredrika Runebergilla tortuissaan konsanaan.

Jos sinulla nyt ei satu olemaan tällaista jiiriin sahaamisesta jäänyttä piparimurua, saat kätevimmin sellaista aikaiseksi joko nuijimalla piparit morttelissa tai laittamalla ne kaksinkertaiseen pakastepussiin ja huristelemalla päältä muutaman kerran kaulimella. Murun joukossa saa olla isompiakin paloja, ei haittaa. Tietenkin voi hienontaa piparit blenderissäkin. Ja jos piparit on syöty, voit korvata sen vaikka pähkinämurulla.

Sovelsin omaa vanhaa cookiereseptiäni. Nämä cookiet ovat isoja, litteitä, rapeita reunoista ja pehmeähköjä keskeltä, sellaisia amerikkalaistyylisiä.

Cookieiden leipomisessa on pari jippoa, joiden avulla onnistuu. Otan voin pehmenemään hyvissä ajoin, vaikka jo aamulla jos vain suinkin muistan. Rauhassa pehmennyt voi on todella helppo vaahdottaa. Alussa käytetään sähkövatkainta, mutta jauhot kannattaa lisätä käsin vaikka lusikalla, jotta taikina ei sitkisty.

Suklaahiput sulavat tasaisemmin, mutta voit tietenkin paloitella suklaan myös itse. Jos joululta jäi suklaakonvehteja, hienonna muutama sellainenkin matkaan.

Valmis cookietaikina kannattaa nostaa jääkaappiin asettumaan ainakin tunniksi, mutta saa se olla siellä pidempäänkin, vaikka seuraavaan päivään tai sitä seuraavaankin. Kun paistamisen aika on, taikinasta otetaan lusikalla nokareita ja pyöritellään niistä pingispallon kokoisia palleroita. Ne kannattaa laittaa pellille todella harvakseltaan, sillä keksit leviävät uunissa. Yhdelle pellille laittaisin ehkä kuusi, cookieita tulee yhteensä 8–10 kappaletta ihan siitä riippuen, kuinka paljon verotat taikinaa raakana.

Paistaessa kannattaa parkkeerata lähelle uunia tarkkailemaan kypsymistä. Omassa uunissani pipari-suklaacookiet paistuvat 12 minuuttia, mutta uunin tehosta riippuen aika saattaa olla pidempi tai lyhyempi. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat muuttuvat ruskeiksi ja rapeiksi mutta sisus on vielä pehmeä. Ota cookiet heti pois kuumalta pelliltä ja anna niiden jäähtyä, jolloin ne kovettuvat.

Tiedän, tämä lopun odotus on kaikkein vaikeinta.

****

Onko sinulla vielä pipareita? Tässä vielä cookieresepti, ole hyvä!

Pipari-suklaacookiet

Pipari-suklaacookiet

Printtaa
Annoksia: n. 10 kpl Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 12 minuuttia 12 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.1/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl piparimurua
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl tummasuklaahippuja tai paloiteltua tummaa suklaata

Tee näin

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi sätkövatkaimella. Lisää kananmuna ja vatkaa vaahdoksi. Lisää suola ja leivinjauhe ja vatkaa vielä sähkövatkaimella.
  2. Lisää piparimurut ja vehnäjauhot ja sekoita lusikalla, älä enää vatkaa. Kun taikinassa näkyy vielä jauhoviiruja, lisää suklaa ja sekoita. Yritä sekoittaa mahdollisimman vähän, että taikina ei sitkisty. Nosta taikinakulho jääkaappiin noin tunniksi.
  3. Ota taikinasta nokareita ja pyöritä ne suunnilleen pingispallon kokoisiksi palloiksi. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle harvakseltaan, nämä keksit leviävät tosi paljon uunissa.
  4. Paista 180-asteisen uunin ylätasolla noin 12 minuuttia. Keksi on hyvä, kun sen reunat muuttuvat rapeiksi ja ruskeiksi mutta sisus on vielä pehmeähkö. Keksi kiinteytyy jäähtyessään.
  5. Anna keksien jäähtyä työtasolla leivinpaperin päällä.

Lisää hävikistä

Tervetuloa mukaan #ruoanpelastaja!

Hävikkikori on paras tapa pitää ruokakomero ojennuksessa.

KeksitLasten kanssaLeivonta
4 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Uunipuuro yön yli: viisi minuuttia valmisteluita illalla, ja kuuma aamupala odottaa keittiössä
Seuraava postaus
Hanna Jensen ja 10 kysymystä ruoasta: mistä haet ruokainspiraatiota, mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille ja miksi keittiössäsi on kaksi nojatuolia?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Mari 10.1.2021 - 12:37

Kiinnostava ohje, laitan korvan taakse jos tulisi ensi vuonna leivottua pipareita (valmistaikina odottelee pakkasessa) 😊 itse olen käyttänyt piparinjämät perinteisesti Runebergin tortuissa (jauhettuna, korppujauhoja sijaan). Kiitos Satu vinkistä, näitähän voisi käyttää muutenkin! Ehkä jopa piirakka- tai kakkutaikinassa, jauhoista osan jauhetulla piparilla korvaten.

Vastaa
Satu Koivisto 10.1.2021 - 23:23

Piparit tosiaan sopivat moneen! Varmasti toimisivat hyvin somenapiirakassakin 😀

Vastaa
Santrami 10.1.2021 - 19:20

nämä menee testiin, kiitos ohjeesta! Mitä mieltä olet, voisiko paistettujen piparien tilalta laittaa pakkaseen jäänyttä valmispiparitaikinaa pieninä paloina mukaan? 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 10.1.2021 - 23:25

Kiva kuulla 🙂 En ole koskaan kokeillut, mutta en näe mitään syytä miksei toimisi. Tule huikkaamaan tänne, jos kokeilit, kiinnostaa!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä