Yksi jokavuotisista jouluperinteistämme on piparileipojaiset lasten kavereille. Ensimmäiset piparileipojaiset järjestimme, kun esikoinen oli kolmevuotias, ja tänä vuonna myös pienempi sai ensimmäisen kerran kutsua mukaan oman ystävänsä. On ollut ihana seurata, kuinka tärkeä perinne tästä on tullut esikoiselle. Hän suunnittelee ja valmistelee juhlia aivan innoissaan: ripustaa joulukoristeet, leipoo taikinan, kaivaa esille kaulimet ja muotit.
Vuosien kokemuksella listasin vinkit, kuinka tällaiset juhlat onnistuvat.
Muista leikkiaika
Kolme tuntia on hyvä aika. Siinä ehtii paitsi paistaa, myös koristella piparit. Jos aikaa on vähemmän, tulee vähän kiire eikä aikaa jää leikkimiseen, mistä tulee harmia. Seitsemänvuotiaalla oli tänä vuonna kuusi vierasta, kolmevuotiaalla yksi. Tällä porukalla kaikki sujui hyvin.
Omat kaulimet mukaan
Mitä enemmän kaulimia, sitä sujuvammin leipominen sujuu. Lapset ovat kovin huonoja odottamaan omaa vuoroaan. Useimmista kodeista löytyy kaulin, joten pyydä jokaista leipojaa ottamaan sellainen mukaan. Pyydä myös tuomaan rasia valmiille pipareille, jotta kaikki saavat mukaansa tuliaisia. Rasian on hyvä olla laakea, jotta melko tahmeita luomuksia ei tarvitse kasata aivan päällekkäin.
Taikina apureiden kanssa
Taikinan toki saisi kaupastakin, mutta taikinan tekeminen (ja syöminen) on ollut omista lapsistamme niin hauskaa, että mies on päätynyt tekemään sen heidän kanssaan joka vuosi itse. Niin, mies on meillä piparitaikinavastaava, itse en muista tehneeni piparitaikinaa koskaan. Taikina pitää tehdä edellisenä iltana, jotta se ehtii tekeytyä, mutta sen voi aivan hyvin tehdä jääkaappiin myös kaksi päivää etukäteen, kunhan sen laittaa tiiviskantiseen rasiaan tai kelmuun. Piparitaikinan ohjeen voit kurkata miehen Isyyspakkaus-blogista.
Kaksi aikuista, kaksi roolia
Piparileipojaiset sujuvat parhaiten, jos aikuisia on kaksi. Toinen auttaa lapsia tarpeen tullen kaulimisessa, varmistaa että pipareilla on tarpeeksi kohoamistilaa leivinpaperilla ja tarkkailee, ettei ihan kaikki taikina mene suuhun. Toinen paistaa piparit eikä tee muuta. Jos uunissa oleville pipareille kääntää selkänsä, ne kärähtävät. Kokemusta on.
Pari purkkia strösseleitä
Jos pipareiden leipominen (ja taikinan syöminen) on hauskaa, valmiiden pipareiden koristeleminen sitä vasta onkin! Tarvittaessa voit oikaista, ostaa valmiit piparit kaupasta ja loikata suoraan koristeluvaiheeseen. Parilla strösselipurkilla pääsee pitkälle. Myynnissä on myös purkkeja, joissa on monenmuotoisia ja -värisiä koristeita. Myös pakastekuivatut marjat toimivat koristeena oikein hyvin. Levitä koristeet muutamalle matalalle lautaselle, josta lapset saavat noukkia niitä sormin. Purkkeja ei ole hyvä idea jättää pöytään, kokemusta tästäkin.
Pikeeri jokaiselle
Jokaiselle koristelijalle tarvitaan oma pikeeripussi, jotta kaikki saavat pursottaa omaan tahtiinsa. Helpoin ratkaisu on sekoittaa kulhollinen pikeeriä tomusokerista ja valkuaisesta ja jakaa se puolen litran minigrip-pusseihin. Kun pussista puristaa ilmat pois, suuaukon sitoo kiinni vaikka kumilenkillä ja toiseen alakulmaan leikkaa pienen (!) reiän, pursottaminen käy kätevästi. Pikeerin saa helpoiten pussiin, kun laittaa muovipussin pieneen kannuun tai isoon lasiin, jolloin se pysyy auki pystyasennossa. Paketillisesta tomusokeria ja kahdesta valkuaisesta riittää kahdeksalle lapselle pikeeriä.
Lopuksi vettä
Lopuksi olisi tilaisuus maistella pipareita, mutta havaintojeni mukaan makean tarve on tässä vaiheessa jo ylittynyt. Sen sijaan lasillinen aivan kylmää vettä maistuu. Jääpähän enemmän tuliaisia kotiin!
****
Oletko sinä koskaan järjestänyt piparileipojaisia? Jaa omat vinkkisi alla!
3 kommentit
[…] Pidä piparileipojaiset lasten kanssa. […]
Homma meni aivan uudelle tasolle, kun hoksasimme ottaa tavallisten pikeerien ja strösselien oheen sokerista tehdyt koristesilmät sekä Dr.Oetkerin pienet värikkäät tuubit! Lapset keksivät tosi hauskoja tyyppejä, kun pienellä pikeerillä sai tarkkoja kuvioita, ja pienimmätkin leipojat onnistuivat, kun saavat itse laittaa silmät paikalleen.
Silmät on tosi kiva idea!