Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Piparkakkutaikina: säästele jauhoja, joulumausteiden täydelliset suhteet ja muut vinkit + vuosien luottoresepti!

kirjoittanut Satu Koivisto 15.11.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 15.11.2020
Piparkakkutaikina
57,6K

Piparkakkutaikina on perheessämme puolisoni, Isyyspakkaus-blogin Tommin erityisosaamisaluetta, joten tällä kertaa päätin haastatella häntä. Jos olen aivan rehellinen, tein elämäni ensimmäisen piparkakkutaikinan nyt tänä syksynä (taikinan syömiseen ja leipomiseen olen osallistunut mielelläni aiemminkin). Joten kyselläänpäs Tommilta, mikä tekee pipakakkutaikinasta hyvän!

Mutta ihan ensimmäiseksi: miksi piparkakkutaikina on sinulle niin iso juttu?

”Olen tehnyt aina jouluksi piparkakkutalon, siis aivan lapsesta asti. En näe sinua näpertämässä sitä, joten siksi koko osa-alue on päätynyt minulle.”

Totta! En totta tosiaan näe itseäni liittämässä mitään yhteen kuumalla sokerilla, kauhistuttaa jo ajatuskin. Voiko sitten samasta piparkakkutaikinasta tehdä sekä talon että syötäviä pipareita?

”Ei missään tapauksessa. Syömäpiparitaikina tehdään mahdollisimman vähillä jauhoilla, jotta pipareista tulee maukkaita, samaan aikaan pehmeitä ja rapeita. Piparkakkutalon taikinaan pitää puolestaan laittaa paljon enemmän jauhoja, jotta osista tulee kestäviä ja jotta se pysyy kasassa. Lopputulos ei ole yhtä maukas, mutta koristeet auttavat syömävaiheessa.”

Muistankin sen yhden piparikartanon, joka romahti joulupäivänä. No mutta mistä tämän syötävien pipareiden taikinan ohje on peräisin?

”Keittiön hyllyssä on Hyvä kokki -kirja. Sieltä! Tosin alkuperäisessä reseptissä on liian vähän mausteita, tai siis siinä taikinaan lisätään valmista piparkakkumaustetta, mutta minä haluan itse päättää mausteiden suhteet.”

Taisin saada sen kirjan ylioppilaslahjaksi! Niin mainio, ei ainuttakaan valokuvaa.

Piparkakkutaikinan maustaminen

No mutta asiaan. Miten piparkakkutaikina sitten maustetaan?

”Tärkein mauste on ehdottomasti inkivääri. Englanniksihan piparkakut ovat gingerbread, joten inkivääri saa maistua. Myös kanelia saa laittaa ihan kunnolla, samoin kardemummaa. Neilikan kanssa saa olla vähän varovaisempi, se on niin voimakasta.”

Mites sitten pomeranssinkuori, jota näyttää olevan monissa ohjeissa?

”Siitä saatan fuskata. Yleensä kun alan tehdä piparkakkutaikinaa, huomaan, ettei meillä ole kotona pomeranssinkuorta eikä sitä saa lähikaupasta. Tänä vuonna varauduin ja ostin pomeranssinkuoren isommasta kaupasta. Yllätyin, miten paljon se maistuu taikinassa! Tuntuu, että tämähän tosiaan kuuluu tähän. Miten olen voinut jättää sen niin usein pois?”

Pomeranssinkuorta ei tosiaan käytetä missään muualla. Vai käytetäänkö?

Piparkakkutaikinan valmistus

Entäs sitten piparkakkutaikinan valmistus. Tässä ohjeessa tarvitaan hellaa.

”Voi, siirappi, sokeri ja mausteet mitataan ensin kattilaan ja kiehautetaan koko ajan sekoittaen. Sokeri liukenee siirapin ja voin sekaan ja mausteet aukeavat.”

Tässä vaiheessa kotona on uskomattoman jouluinen tuoksu!

”Sitten seos jäähdytetään ja sinne lisätään loput aineet eli kananmuna, sooda ja jauhot. Lapsena tein ohjeella, jossa sooda lisättiin siirapin joukkoon kattilaan ja se kuohui. Siinäkin oli oma viehätyksensä.”

Suoraan ei taida päästä leipomaan?

”Tässä vaiheessa taikina menee yöksi jääkaappiin. Olen kyllä joskus säilyttänyt sitä siellä parikin päivää. Jääkaapissa maut sulautuvat yhteen ja taikina muuttuu vähän helpommin käsiteltäväksi.”

Taikina on taivaallista seuraavana päivänä.

Piparkakkutaikinan leipominen

Tämä piparkakkutaikina on aika pehmeä. Minkälaisia vinkkejä sinulla on sen leipomiseen?

”Taikina ei toden totta ole kaikkein helpoin leivottava, mutta lopputulos on erityisen maukas. Taikina kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ottaa sieltä kaulittavaksi pala kerrallaan. Koska taikinaan on lisätty vähän jauhoja, niitä voi käyttää tässä vaiheessa huoletta. Pöytä kannattaa jauhottaa kunnolla, muuten pipareita ei saa pöydästä irti.”

Sitten on vaikein vaihe.

”Ai paistaminen? Totta, joka vuosi kärähtää aina yksi pellillinen.”

Tämä on kummallista.

”Suosittelen ajastusta tai munakelloa, vaikka istuisi uunin vieressä. Ja samanlaiset piparit kannattaa järjestää samalle pellille. Esimerkiksi tähtien sakarat palavat helposti. Piparit ovat valmiita, kun niiden reunat alkavat ruskettua ihan vähän. Piparit ovat pehmeitä, kun ne ottaa uunista ja kovettuvat vasta jäähtyessään. Myös epätasaisuudet oikenevat. Jos vaikka pellissä on joku epätasaisuus ja pipariin tulee vaikka kuoppa, se kyllä suoristuu. Niin ja piparit on tärkeä vetää pelliltä pois heti uunista ottamisen jälkeen, koska kuumalla pellillä jäähtyessään ne voivat yhä palaa.”

Haluaisitko vielä sanoa jotakin piparkakkutaikinasta?

”Piparikakkutaikinoiden ohjeet ovat aivan erilaisia. Tässä se ei siis tunnu olevan niin tarkkaa. Jos vaikka puuttuu puoli desiä siirappia, ei tarvitse lähteä kauppaan.”

Sitten vielä se tärkein kysymys. Kumpi on parempaa, taikina vai valmiit piparit?

”Ehdottomasti taikina.”

Miksi?

”Niin. Mikä siinä onkin.”

Et ole yksin! Kysyin samaa asiaa Instagramin puolella, ja siellä on samansuuntainen tulos: 78 prosenttia vastaajista piti taikinaa parempana.

”Suussa sulavaa taikinaa suoraan jääkaapista. Ai että.”

Samaa mieltä!

****

Kumpi sinusta on parempaa, piparkakkutaikina vai valmiit piparit? Ja tässä vielä Tommin suosikkiohje, ole hyvä!

Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina

Printtaa
Annoksia: n. 5 pellillistä Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 24 tuntia 24 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.3/5
( 249 äänesti )

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 3 tl kanelia
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 kananmuna
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa
  • 1/4 tl suolaa

Tee näin

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, kaneli, pomeranssinkuori, kardemumma, neilikka ja inkivääri paksupohjaiseen kattilaan. Nosta hellalle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. 
  2. Jäähdytä seos joko hellalla tai tiskialtaassa kylmässä vesihauteessa.
  3. Lisää kananmuna taikinaan koko ajan lastalla tai lusikalla voimakkaasti sekoittaen.
  4. Sekoita jauhot, sooda ja suola erillisessä kipossa ja lisää taikinaan. Sekoita lastalla tai lusikalla, vältä vaivaamista. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä laaduntarkkailu eli maistella taikinaa antaumuksellisesti.
  5. Siirrä taikina kannelliseen rasiaan ja nosta jääkaappiin ainakin yöksi.
  6. Leivo piparit. Ota taikinaa jääkaapista pala kerrallaan ja kauli hyvin jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi (paksuus alle 5 mm). Ota taikinasta kuvioita muotilla ja nosta ne suoraan leivinpaperin päälle. Jätä tilaa pipareiden väliin, ne leviävät uunissa. Ylijäämäpalat voit syödä tai painella palloksi ja nostaa jääkaappiin jähmettymään.
  7. Paista pipareita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia.
  8. Jäähdytä piparit työtasolla.

Lue lisää joulusta

Pidä piparileipojaiset lasten kanssa.

19 ruokaan liittyvää lahjaideaa!

Saaristolaisleipä maistuu parhaimmalta, kun teet sen tällä ohjeella. Mukana versiot hapanjuurelle ja hiivalle!

Lue mitä meillä syödään jouluna.

JouluJoululeivontaPiparitVinkit
30 kommentit 66 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kaalikääryleet: kätevin tekotapa, jolla teet kääryleet aina jatkossakin
Seuraava postaus
Teresa Välimäki ja 10 kysymystä ruoasta: mikä on kaikken inspiroivin ruokamaa, missä ravintolassa käyt yhtenään ja mitä ruokaelämystä et voi unohtaa?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

30 kommentit

lmv 16.11.2020 - 10:40

Kuinka paljon siihen piparkakkutaloon tulevaan taikinaan kannattaa sitten laittaa jauhoja? 🙂 Tämä ohje menee kyllä joka tapauksessa syömäpipareiden kohdalla testiin -oma luottoresepti on edelleen hakusessa.

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:14

Kiva kuulla 🙂 Mies huikkailee, että tekee aivan eri ohjeella, mutta jauhoja tosiaan tarvitaan runsaasti enemmän. Arvioisin, että 11 desiä tuohon voimäärään.

Vastaa
lmv 3.12.2020 - 13:29

Kiitos!

Vastaa
Mirja 16.11.2020 - 15:19

Kokeilin tuotakin ohjetta, mut paraisten on paras.

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:15

Pitääkin perehtyä tuohon reseptiin 🙂

Vastaa
punanen 17.11.2020 - 07:08

Meillä tykätään Ruotsinkuninkaan piparkakuista. Siinä ei ole kananmunaa (allergiset kiittää) ja siitä saa minun mielen mukaisia ohuita ja rapeita. Ne on voimakkaan makuisia (runsaas inkivääriä ja neilikkaa, ei muita mausteita). Anopin piparit on makuuni liian mietoja ja paksuja ja pehmeitä. Sitähän se on mihin lapsena tottuu. Meillä tehdään piparitalo niitä vähintään kerran kaulituista taikinaroippeista joihin on kauliessa tullut lisää jauhoja eli ovat jauhoisempaa taikinaa kuin se suoraan astiasta otettu.

Ja meidän perinne on ensin napsia levystä isto piparit pikkuisilla muoteilla (halk n. 2€ kolikon kokoa) sitten otetaan niistä väleistä pieniä eläinhahmoja. Ne paistetaan tietenkin erilllen kun paistoaika n. 2min.

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:16

Hauskoja perinteitä teillä! Ja maku kuulostaa tosi hyvältä.

Vastaa
Tanja 20.11.2020 - 20:30

Testissä😊👍🏻. Taikina oli tosi löysää jääkaappiin mennessä, vähän jännittää saako sen leivottua😅

Vastaa
Tanja 22.11.2020 - 16:16

Ehdottomasti parhaan makuinen taikina ja sitämyöden piparkakut mitä olen tehnyt! Mutta… eka pellillinen levisi ihan muodottomiksi (liian paksuja🤔?), painelin kuviot uudelleen uunin jälkeen😅. Osa ohuista piti vähän paremmin muotonsa. Mutta ei siis mikään helpoin leivottava😅

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:18

Ah, tässähän se vastaus olikin 😀 Joo kannattaa tosiaan kaulita ohueksi. Ei ole helppo taikina, mutta maku on minustakin aivan yliveto.

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:17

Se tosiaan on aivan uskomattoman löysää jääkaappiin mennessään! Mutta leipominen onnistuu, kun taikinan ottaa käsittelyyn kylmänä jääkaapista ja käyttää paljon jauhoja. Onnistuitko?

Vastaa
Sofia 26.11.2020 - 19:52

Taikina on valmistumassa parhaillaan, kokeilemme tätä nyt piparkakkutaloon jauhoja lisäten. Tässä taikinassa on ihan erilaiset suhteet kuin luotto-ohjeessani, joten jännä nähdä millainen rakenne näihin tulee!

Mausteiden osalta tämä on myös erilainen, meillä piparkakut ovat todella tujuja. Laitamme kaikkien edellisten lisäksi vielä appelsiinin raastetun kuoren ja sekä mauste-, että mustapippuria. Suosittelen lämpimästi.

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2020 - 16:19

Kiitos vinkeistä, pitää kokeilla pippureillakin! Onnistuiko piparkakkutalo? 🙂 Minkä verran lisäsit jauhoja?

Vastaa
Ella-Riikka 28.11.2021 - 09:58

Hei! Kauan tämä taikina säilyy jääkaapissa?

Vastaa
Satu Koivisto 2.12.2021 - 11:44

Hei! Kolme päivää varmasti säilyy 🙂

Vastaa
Nora 12.12.2021 - 05:59

Maku oli erittäin hyvä, mutta kauliminen lähes mahdotonta. Pipareita ei millään saanut ehjinä pellille.
Taittelin taikinan sekaan noin 2dl jauhoja, jonka jälkeen leipominen onnistui.

Vastaa
Arja Piispa 10.12.2020 - 16:07

Minulla on ohje v-75 entiseltä vuokraemännältäni. Sitä ei keitetä! Ja on hyväää…etenkin taikinana. Kerran pakastin osan taikinana ja murjaisin aina taikinapalan kahvin seuraksi. Taikinaa riitti pitklle kevääseen.

Vastaa
Satu Koivisto 10.12.2020 - 22:32

Hei hyvä idea tuo pakastimesta taikinan syöminen! Maistuisi täälläkin 😀

Vastaa
MLV 19.12.2020 - 14:19

Kaulin piparitaikinan aina kahden leivinpaperin välissä. Helpottaa todella paljon ja jauhoja ei tarvitse lainkaan lisätä.

Vastaa
Satu Koivisto 7.1.2021 - 22:22

Onpa hyvä vinkki, kiitos!

Vastaa
Anneli 20.12.2022 - 18:41

Hei! Miksihän keittelyn jälkeen jäähtymisvaiheessa rasva erottui massasta ja jäi kellumaan pinnalle?🤔

Vastaa
Tiina 27.11.2021 - 12:43

Tein puolikkaan taikinan ja oli kyllä todella haastava leivottava pehmeytensä vuoksi.

Vastaa
Satu Koivisto 2.12.2021 - 11:45

Kyllä, taikina on tosi pehmeä 🙂 Siksi suosittelen sen leipomista jääkaapista nokare kerrallaan.

Vastaa
Riikka 5.12.2021 - 13:24

Kiitti reseptistä!

Pomeranssinkuorta mulla on yleensä aina kaapissa (käytän piparien ohella myös leivän ja kakkujen mausteena), mutta just nyt ei. Korvasin sen yhden appelsiinin raastetulla kuorella, mikä toimi aika kivasti! Maistui tosin voimakkaammin taikinassa kuin valmiissa pipareissa.

Mun taikina ei ollut mitenkään mahdottoman löysää, vaikka en mielestäni ohjeen määristä poikennutkaan.

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:12

Ai että, appelsiinin kuori oli varmasti huippuhyvää!

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 8.12.2022 - 09:50

[…] Viime vuonna tein kardemummalla maustetut crème brûléet. Kerran jemmasin pienen nokareen piparkakkutaikinaa ja tein piparijäätelöä, jossa oli taikinasattumia. Parina vuonna olemme syöneet possetit, […]

Vastaa
Mervi 5.11.2024 - 20:11

Kiitos reseptistä!
Tuli ihanan mausteisia ja rapeita pipareita, parhaita ikinä!
Vähän soveltelin käyttämällä tavallisen sokerin sijaan intiaanisokeria, vehnäjauhojen sijaan ydinspelttijauhoja ja kananmunan painon edestä virkeää hapanjuurta. Toimi oikein hyvin.

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:31

Oi miten kiva idea, kiitos paljon!

Vastaa
Kati 16.12.2024 - 20:10

Todella löysä ja liisterimäinen taikina, jota on hankala käsitellä. Jauhomäärän vähäisyyden takia piparit myös levisivät uunissa muodottomiksi. En suosittele heikkohermoisille, tulee äkkiä paluu kaupan valmistaikinaan

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:22

Ymmärrän 😀 Taikina on tosiaan tosi löysä ja kannattaa leipoa jääkaapista pala kerrallaan. Hermoja säästää myös se, jos lisää taikinaan 1 tai 2 dl jauhoja.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä