Piparkakkutaikina on perheessämme puolisoni, Isyyspakkaus-blogin Tommin erityisosaamisaluetta, joten tällä kertaa päätin haastatella häntä. Jos olen aivan rehellinen, tein elämäni ensimmäisen piparkakkutaikinan nyt tänä syksynä (taikinan syömiseen ja leipomiseen olen osallistunut mielelläni aiemminkin). Joten kyselläänpäs Tommilta, mikä tekee pipakakkutaikinasta hyvän!
Mutta ihan ensimmäiseksi: miksi piparkakkutaikina on sinulle niin iso juttu?
”Olen tehnyt aina jouluksi piparkakkutalon, siis aivan lapsesta asti. En näe sinua näpertämässä sitä, joten siksi koko osa-alue on päätynyt minulle.”
Totta! En totta tosiaan näe itseäni liittämässä mitään yhteen kuumalla sokerilla, kauhistuttaa jo ajatuskin. Voiko sitten samasta piparkakkutaikinasta tehdä sekä talon että syötäviä pipareita?
”Ei missään tapauksessa. Syömäpiparitaikina tehdään mahdollisimman vähillä jauhoilla, jotta pipareista tulee maukkaita, samaan aikaan pehmeitä ja rapeita. Piparkakkutalon taikinaan pitää puolestaan laittaa paljon enemmän jauhoja, jotta osista tulee kestäviä ja jotta se pysyy kasassa. Lopputulos ei ole yhtä maukas, mutta koristeet auttavat syömävaiheessa.”
Muistankin sen yhden piparikartanon, joka romahti joulupäivänä. No mutta mistä tämän syötävien pipareiden taikinan ohje on peräisin?
”Keittiön hyllyssä on Hyvä kokki -kirja. Sieltä! Tosin alkuperäisessä reseptissä on liian vähän mausteita, tai siis siinä taikinaan lisätään valmista piparkakkumaustetta, mutta minä haluan itse päättää mausteiden suhteet.”
Taisin saada sen kirjan ylioppilaslahjaksi! Niin mainio, ei ainuttakaan valokuvaa.
Piparkakkutaikinan maustaminen
No mutta asiaan. Miten piparkakkutaikina sitten maustetaan?
”Tärkein mauste on ehdottomasti inkivääri. Englanniksihan piparkakut ovat gingerbread, joten inkivääri saa maistua. Myös kanelia saa laittaa ihan kunnolla, samoin kardemummaa. Neilikan kanssa saa olla vähän varovaisempi, se on niin voimakasta.”
Mites sitten pomeranssinkuori, jota näyttää olevan monissa ohjeissa?
”Siitä saatan fuskata. Yleensä kun alan tehdä piparkakkutaikinaa, huomaan, ettei meillä ole kotona pomeranssinkuorta eikä sitä saa lähikaupasta. Tänä vuonna varauduin ja ostin pomeranssinkuoren isommasta kaupasta. Yllätyin, miten paljon se maistuu taikinassa! Tuntuu, että tämähän tosiaan kuuluu tähän. Miten olen voinut jättää sen niin usein pois?”
Pomeranssinkuorta ei tosiaan käytetä missään muualla. Vai käytetäänkö?
Piparkakkutaikinan valmistus
Entäs sitten piparkakkutaikinan valmistus. Tässä ohjeessa tarvitaan hellaa.
”Voi, siirappi, sokeri ja mausteet mitataan ensin kattilaan ja kiehautetaan koko ajan sekoittaen. Sokeri liukenee siirapin ja voin sekaan ja mausteet aukeavat.”
Tässä vaiheessa kotona on uskomattoman jouluinen tuoksu!
”Sitten seos jäähdytetään ja sinne lisätään loput aineet eli kananmuna, sooda ja jauhot. Lapsena tein ohjeella, jossa sooda lisättiin siirapin joukkoon kattilaan ja se kuohui. Siinäkin oli oma viehätyksensä.”
Suoraan ei taida päästä leipomaan?
”Tässä vaiheessa taikina menee yöksi jääkaappiin. Olen kyllä joskus säilyttänyt sitä siellä parikin päivää. Jääkaapissa maut sulautuvat yhteen ja taikina muuttuu vähän helpommin käsiteltäväksi.”
Taikina on taivaallista seuraavana päivänä.
Piparkakkutaikinan leipominen
Tämä piparkakkutaikina on aika pehmeä. Minkälaisia vinkkejä sinulla on sen leipomiseen?
”Taikina ei toden totta ole kaikkein helpoin leivottava, mutta lopputulos on erityisen maukas. Taikina kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ottaa sieltä kaulittavaksi pala kerrallaan. Koska taikinaan on lisätty vähän jauhoja, niitä voi käyttää tässä vaiheessa huoletta. Pöytä kannattaa jauhottaa kunnolla, muuten pipareita ei saa pöydästä irti.”
Sitten on vaikein vaihe.
”Ai paistaminen? Totta, joka vuosi kärähtää aina yksi pellillinen.”
Tämä on kummallista.
”Suosittelen ajastusta tai munakelloa, vaikka istuisi uunin vieressä. Ja samanlaiset piparit kannattaa järjestää samalle pellille. Esimerkiksi tähtien sakarat palavat helposti. Piparit ovat valmiita, kun niiden reunat alkavat ruskettua ihan vähän. Piparit ovat pehmeitä, kun ne ottaa uunista ja kovettuvat vasta jäähtyessään. Myös epätasaisuudet oikenevat. Jos vaikka pellissä on joku epätasaisuus ja pipariin tulee vaikka kuoppa, se kyllä suoristuu. Niin ja piparit on tärkeä vetää pelliltä pois heti uunista ottamisen jälkeen, koska kuumalla pellillä jäähtyessään ne voivat yhä palaa.”
Haluaisitko vielä sanoa jotakin piparkakkutaikinasta?
”Piparikakkutaikinoiden ohjeet ovat aivan erilaisia. Tässä se ei siis tunnu olevan niin tarkkaa. Jos vaikka puuttuu puoli desiä siirappia, ei tarvitse lähteä kauppaan.”
Sitten vielä se tärkein kysymys. Kumpi on parempaa, taikina vai valmiit piparit?
”Ehdottomasti taikina.”
Miksi?
”Niin. Mikä siinä onkin.”
Et ole yksin! Kysyin samaa asiaa Instagramin puolella, ja siellä on samansuuntainen tulos: 78 prosenttia vastaajista piti taikinaa parempana.
”Suussa sulavaa taikinaa suoraan jääkaapista. Ai että.”
Samaa mieltä!
****
Kumpi sinusta on parempaa, piparkakkutaikina vai valmiit piparit? Ja tässä vielä Tommin suosikkiohje, ole hyvä!
Lue lisää joulusta
Pidä piparileipojaiset lasten kanssa.
19 ruokaan liittyvää lahjaideaa!
Lue mitä meillä syödään jouluna.
27 kommentit
Kuinka paljon siihen piparkakkutaloon tulevaan taikinaan kannattaa sitten laittaa jauhoja? 🙂 Tämä ohje menee kyllä joka tapauksessa syömäpipareiden kohdalla testiin -oma luottoresepti on edelleen hakusessa.
Kiva kuulla 🙂 Mies huikkailee, että tekee aivan eri ohjeella, mutta jauhoja tosiaan tarvitaan runsaasti enemmän. Arvioisin, että 11 desiä tuohon voimäärään.
Kiitos!
Kokeilin tuotakin ohjetta, mut paraisten on paras.
Pitääkin perehtyä tuohon reseptiin 🙂
Meillä tykätään Ruotsinkuninkaan piparkakuista. Siinä ei ole kananmunaa (allergiset kiittää) ja siitä saa minun mielen mukaisia ohuita ja rapeita. Ne on voimakkaan makuisia (runsaas inkivääriä ja neilikkaa, ei muita mausteita). Anopin piparit on makuuni liian mietoja ja paksuja ja pehmeitä. Sitähän se on mihin lapsena tottuu. Meillä tehdään piparitalo niitä vähintään kerran kaulituista taikinaroippeista joihin on kauliessa tullut lisää jauhoja eli ovat jauhoisempaa taikinaa kuin se suoraan astiasta otettu.
Ja meidän perinne on ensin napsia levystä isto piparit pikkuisilla muoteilla (halk n. 2€ kolikon kokoa) sitten otetaan niistä väleistä pieniä eläinhahmoja. Ne paistetaan tietenkin erilllen kun paistoaika n. 2min.
Hauskoja perinteitä teillä! Ja maku kuulostaa tosi hyvältä.
Testissä😊👍🏻. Taikina oli tosi löysää jääkaappiin mennessä, vähän jännittää saako sen leivottua😅
Ehdottomasti parhaan makuinen taikina ja sitämyöden piparkakut mitä olen tehnyt! Mutta… eka pellillinen levisi ihan muodottomiksi (liian paksuja🤔?), painelin kuviot uudelleen uunin jälkeen😅. Osa ohuista piti vähän paremmin muotonsa. Mutta ei siis mikään helpoin leivottava😅
Ah, tässähän se vastaus olikin 😀 Joo kannattaa tosiaan kaulita ohueksi. Ei ole helppo taikina, mutta maku on minustakin aivan yliveto.
Se tosiaan on aivan uskomattoman löysää jääkaappiin mennessään! Mutta leipominen onnistuu, kun taikinan ottaa käsittelyyn kylmänä jääkaapista ja käyttää paljon jauhoja. Onnistuitko?
Taikina on valmistumassa parhaillaan, kokeilemme tätä nyt piparkakkutaloon jauhoja lisäten. Tässä taikinassa on ihan erilaiset suhteet kuin luotto-ohjeessani, joten jännä nähdä millainen rakenne näihin tulee!
Mausteiden osalta tämä on myös erilainen, meillä piparkakut ovat todella tujuja. Laitamme kaikkien edellisten lisäksi vielä appelsiinin raastetun kuoren ja sekä mauste-, että mustapippuria. Suosittelen lämpimästi.
Kiitos vinkeistä, pitää kokeilla pippureillakin! Onnistuiko piparkakkutalo? 🙂 Minkä verran lisäsit jauhoja?
Hei! Kauan tämä taikina säilyy jääkaapissa?
Hei! Kolme päivää varmasti säilyy 🙂
Maku oli erittäin hyvä, mutta kauliminen lähes mahdotonta. Pipareita ei millään saanut ehjinä pellille.
Taittelin taikinan sekaan noin 2dl jauhoja, jonka jälkeen leipominen onnistui.
Minulla on ohje v-75 entiseltä vuokraemännältäni. Sitä ei keitetä! Ja on hyväää…etenkin taikinana. Kerran pakastin osan taikinana ja murjaisin aina taikinapalan kahvin seuraksi. Taikinaa riitti pitklle kevääseen.
Hei hyvä idea tuo pakastimesta taikinan syöminen! Maistuisi täälläkin 😀
Kaulin piparitaikinan aina kahden leivinpaperin välissä. Helpottaa todella paljon ja jauhoja ei tarvitse lainkaan lisätä.
Onpa hyvä vinkki, kiitos!
Hei! Miksihän keittelyn jälkeen jäähtymisvaiheessa rasva erottui massasta ja jäi kellumaan pinnalle?🤔
Tein puolikkaan taikinan ja oli kyllä todella haastava leivottava pehmeytensä vuoksi.
Kyllä, taikina on tosi pehmeä 🙂 Siksi suosittelen sen leipomista jääkaapista nokare kerrallaan.
Kiitti reseptistä!
Pomeranssinkuorta mulla on yleensä aina kaapissa (käytän piparien ohella myös leivän ja kakkujen mausteena), mutta just nyt ei. Korvasin sen yhden appelsiinin raastetulla kuorella, mikä toimi aika kivasti! Maistui tosin voimakkaammin taikinassa kuin valmiissa pipareissa.
Mun taikina ei ollut mitenkään mahdottoman löysää, vaikka en mielestäni ohjeen määristä poikennutkaan.
Ai että, appelsiinin kuori oli varmasti huippuhyvää!
[…] Viime vuonna tein kardemummalla maustetut crème brûléet. Kerran jemmasin pienen nokareen piparkakkutaikinaa ja tein piparijäätelöä, jossa oli taikinasattumia. Parina vuonna olemme syöneet possetit, […]
Kiitos reseptistä!
Tuli ihanan mausteisia ja rapeita pipareita, parhaita ikinä!
Vähän soveltelin käyttämällä tavallisen sokerin sijaan intiaanisokeria, vehnäjauhojen sijaan ydinspelttijauhoja ja kananmunan painon edestä virkeää hapanjuurta. Toimi oikein hyvin.