Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Pirkka-viini: neljä suosikkia juhlahetkiin + mitä niiden kanssa voisi syödä

kirjoittanut Satu Koivisto 5.12.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 5.12.2020
Pirkka-viini
2,8K

Kaupallinen yhteistyö: K-ryhmä

Pirkka-viinit tulivat myyntiin pari vuotta sitten, ja kun niistä uutisoitiin ensimmäisen kerran, moni ajatteli niiden olevan edukkaita alemman hyllyn viinejä. Toisin kävi: kolmesta ensiksi lanseeratusta Pirkka-viinistä edullisinkin maksoi liki 30 euroa. Jokainen Pirkka-viini oli tyyliltään ikoninen klassikko, ja ne keräsivät mediassa hyviä arvioita. Esimerkiksi Helsingin Sanomien viiniasiantuntija Jouko Mykkänen antoi barololle täydet viisi tähteä viidestä.

Nyt Pirkka-viinejä on kuusi, myös edullisemmissa hintaluokissa, ja valitsin niistä neljä suosikkiani. Jokainen niistä sopii joulupöytään, lahjaksi ja pikaopintomatkaksi klassisen laatuviinin maailmaan.

Ostan viinejä nykyisin aika harvakseltaan, mutta silloin kun ostan, ostan mielelläni jotakin erityisempää ruokapöytään. Näistä viineistä on helppo aloittaa, jos vähän parempien viinien ostaminen kiinnostaa muttei oikein tiedä, mikä pullo olisi hyvä. Annan myös jokaiselle omia ruokavinkkejäni, jokainen näistä viineistä loistaa ruoan kanssa.

Ja hei heti pieni vinkki kaikille viininautiskelijoille: sijoita 12 euroa tyhjiöpumppuun ja voit jatkaa viinin kanssa myös seuraavina päivinä. Avattu viinipullo hapettuu äkkiä. Tyhjiöpumpulla saat imaistua ilmat pois pullosta, jolloin viini säilyttää arominsa pari päivää jääkaapissa. Tyhjiöpumppu sopii kaikille muille viineille paitsi kuohuviinille, jolle on oma sulkijansa. Tässäkin kiva lahjaidea.

Kuplat toimivat aina: Pirkka Champagne Grand Prestige

Samppanjat tehdään Ranskassa Champagnen maakunnassa, ja niiden tekemistä ohjaavat tarkat lait. Viiniin saa käyttää vain tiettyjä rypäleitä (tärkeimpinä Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier), viini pitää valmistaa perinteisellä samppanjamenetelmällä (viini käytetään kaksi kertaa, joista jälkimmäinen tapahtuu pullossa ja muodostaa viiniin kuplat) ja viiniä pitää kypsyttää tietty aika ennen myyntiä (vähintään 15 kuukautta).

Samppanjoissa on karkeasti kaksi tyyliä: Vintage-vuosikertasamppajat ja Non-Vintage-samppanjat. Niistä jälkimmäisen valmistus lähentyy minusta taikuutta. Huolimatta siitä, että jokaisen vuoden viljelyolosuhteet ovat erilaiset ja rypäleet ja niistä valmistetut mehut maistuvat erilaisilta, nämä samppanjat maistuvat aina samalta, sellaiselta kuin kukin samppanjatalo haluaa niiden maistuvan. Tämä tehdään sekoittamalla: sekoittamalla rypäleitä eri suhteessa, sekoittamalla eri viinitarhojen mehuja ja sekoittamalla joukkoon aiempien vuosien viiniä. Lopputuloksena nämä samppanjat maistuvat vuodesta vuoteen samalta, mikä on viininvalmistajien todellinen taidonnäyte. Tämä Pirkka-viini, Pirkka-samppanja, on tyyliltään Non-Vintage, ja sitä on kypsytetty kolme vuotta. Tuoksu on ihanan paahteinen, ja mausta voi löytää raikkaita sitruksia, esimerkiksi greippiä.

Ruokapari: Olemme vuosia syöneet jouluaattona blinejä, sillä ne ovat loistava peti erilaisille kaloille ja mädille. Niiden pariksi avaamme juhlan kunniaksi aina samppanjan, näin myös tänä vuonna. Pirkka-samppanja toimii hienosti myös paistetun vaalean kalan ja äyriäisten kaverina. Yksi ruokasuosikkini samppanjan kanssa on myös sushi, niin kala kuin kasvis, niin ja pulahtaneet perunat!

Huom! Viilennä pullo hyvin ennen avaamista, jotta samppanja ei karkaa pullosta.

Kepeä ja iloinen valkoviini: Pirkka Riesling Organic

Riesling-rypäleitä viljellään ympäri maailmaa Australiaa ja Uutta-Seelantia myöten, mutta Saksa on maista perinteisin. Riesling-lajike ei hätkähdä kylmiä oloja, ja Saksassa rypäleet kypsyvät raikkaiksi, niin että niissä on vielä runsaasti hapokkuutta makeutta tasaamassa. Viinit voidaan valmistaa joko kuivaksi tai hyvinkin makeaksi, aivan miten viinintekijä haluaa. Pirkka-rieslingin rypäleet on viljelty Saksan Rheinhessenissä luomumenetelmällä, ja viini on käytetty kuivaksi. Viini on iloisen kepeä, raikas ja maistuu sitruksille ja aavistuksen aprikoosiselle. Viini on todella kohtuuhintainen, sillä se maksaa vain 15 euroa.

Ruokapari: Pirkka-riesling on hyvä pari joulun kaloille. Enkä malta odottaa ensi kesää, että pääsen maistamaan sitä mökillä uusien pottujen ja kesän kalojen kanssa.

Huom: Viilennä riesling hyvin ennen tarjoamista.

Risoton ylin ystävä: Pirkka Barolo DOCG Riserva 2013

Barolo on viinityyppinä yksi ikisuosikeistani. Se tehdään pienistä ja ohutkuorisista Nebbiolo-rypäleistä, jotka ovat kasvaneet Lounais-Italiasta Piemonten maakunnan kukkuloiden rinteillä. Barolo-viineille on tyypillistä, että ne ovat voimakkaan tanniinisia eli hörppiessä viini ikään kuin kiristää ikeniä. Tanniinit pehmenevät, kun viini ikääntyy. Baroloita pitää kypsyttää Italian lain mukaan vähintään kolme vuotta, josta puolet tammitynnyreissä. Pirkka-barolo on saanut kypsyä ennen pullotusta huikeat 62 kuukautta, yli viisi (!!) vuotta. Kun viini kypsyy, sen maku muuttuu pehmeämmäksi ja siihen kehittyy hedelmäisten makujen lisäksi mausteisuutta ja maanläheisiä, jopa nahkaisia aromeita. Pirkka-barolon tanniinit ovat jo ehtineet pyöristyä mukavasti, ja se maistuu kypsän kirsikkaiselle, kuin kirsikkahillolle. Baroloista saa yleensä pulittaa vähintään 50–60 euroa, joten alle 30 euron Pirkka-barolo on totisesti löytö.

Ruokapari: Baroloita suositellaan perinteisesti riistan ja muiden voimakkaiden liharuokien kumppaniksi. Itse rakastan risottoja, ja tyyppiä pyhäversio oleva suppilovahverorisottoni, jossa ei juustoa säästellä, on sille loistava pari. Myös kypsytetyt juustot toimivat barolon kanssa täydellisesti. Joulun pyhinä tykkään fiilistellä juustojen kanssa. Barolon juustotarjottimelle kokosin parmesaania, sardinialaista pecorinoa ja villinä korttina suomalaista Hilma-juustoa. Niiden lisäksi paahdoin uunissa sekalaisia pähkinöitä ja manteleita ja avasin jääkaapista purkin viime kesänä keittämääni karhunvatukkahilloa. Ah miten hyvää! Jos kokkaat jouluksi esimerkiksi poroa, peuraa tai muuta riistaa, tämä Pirkka-viini on niille loistava pari.

Huom: Punaviinit ovat parhaimmillaan ”huoneenlämpöisinä”, mutta huoneenlämpö tarkoittaa entisaikojen huoneiden lämpöä, 16–18 astetta. Viilennä punaviini jääkaapissa, mutta muista ottaa se huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia aiemmin. Jos omistat dekanterin, karahvin tai muun lasiastian, kaada viini siihen ennen tarjoilua. Se avaa viiniä ja pyöristää sen makua.

Bonuksena tarina: Pirkka Amarone della Valpolicella DOCG Classico 2015

Amaronet ovat kotoisin Italian Venetosta, Valpolicellan viinialueelta Veronan luoteispuolelta. Erityistä amaroneissa on se, että ne tehdään ripassomenetelmällä. Siinä kokonaisina kerättyjä rypäleterttuja kuivataan poimimisen jälkeen kolme kuukautta ilmavasti, jotta rypäleet kuivuvat ja niissä oleva mehu tiivistyy ja kehittyy rusinaisempaan suuntaan. Sitten rypäleistä puristetaan mehu, joka käytetään ja laitetaan kypsymään suuriin tammitynnyreihin vuosiksi. Pirkka-amaronea on kypsytetty kolme vuotta tammitynnyrissä ja vielä puoli vuotta pullossa ennen kuin se on päästetty myyntiin. Amarone muuten ilahduttaa tällaista hävikki-ihmistä, sillä amaronesta erotetut kuoret päätyvät hyötykäyttöön eli likoamaan vielä saman alueen toisen klassikkoviinin ripasson joukkoon. Pirkka-amarone maistuu upean kirsikkaiselle, ja sen tanniinit ovat pyöristyneet mukavasti. Viini maistuu suussa pitkään.

Ruokapari: Amarone on vahvojen makujen kaveri. Tämä Pirkka-viini arvostaa riistaa, pitkään haudutettuja lihapatoja, ikääntyneitä juustoja, pitkään haudutettuja sieniä ja papuja.

Huom! Sama kuin barolossa yllä: nosta tämä Pirkka-viini jääkaapista huoneenlämpöön tarpeeksi ajoissa, jotta se ei ole tarjottaessa liian kylmää. Myös amarone pitää dekantoinnista.

****

Pirkka-viinejä saa yksittäisistä Alkoista, mutta varminta niiden saaminen on Alkon tilausvalikoiman kautta. Lue lisää Pirkka-viinien taustoista ja saatavuudesta täältä.

Suomen viinilainsäädännön vuoksi joudun valitettavasti sulkemaan tämän postauksen kommentoinnin.

Lue lisää

Mitä kaikkea jouluna on pöydässämme? Se selviää täältä!

JouluKaupallinen yhteistyöViini
0 kommentti 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Bella Table -podcastin Kia Arpia ja 10 kysymystä ruoasta: mistä raaka-aineesta hullaannut, mikä on tylsintä keittiössäsi ja mihin ravintolaan menet inspiroitumaan?
Seuraava postaus
Parmesaanikeksit: leivo omaksi iloksi juustotarjottimelle tai anna lahjaksi. Kuusi vinkkiä joilla onnistut!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä