Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon Juusto
Pizzan täytteet herättävät aina Instagramin inboksiin kysymyksiä, joten nyt tulee todellinen toivepostaus! ”Voisitko esitellä kaikkia niitä ihania ei-niin-perinteisiä päällisvaihtoehtoja, mitä stooreissasi vilahtaa”, kirjoitti eräskin. No ehdottomasti voisin!
Sain kaksi vuotta sitten puolisoltani syntymäpäivälahjaksi oikean pizzauunin, joka on ylittänyt kaikki toiveeni moninkertaisesti. On aivan uskomatonta, että omassa puutarhassa voi paistaa ihan oikeasti pizzerian pizzalle maistuvaa pizzaa.
Kun meille on tulossa mökkivieraita, laitan pizzataikinan pöhisemään (hapanjuureen tietenkin!), käyn kaupasta hakemassa muutaman pussin Ripotella-juustoa ja valmistelen täytteet: hienonnan, marinoin ja asettelen pienille lautasille. Täyttäminen ja paistaminen käy sitten mahdollisimman joutuisasti.
Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä useampi raaka-aine löytyy omasta puutarhasta. ”En ikinä keksisi mitään tällaisia täytteitä”, huokaili eräskin mökkivieraamme pizzansa äärellä. En minäkään, jos meillä ei olisi puutarhaa, suurta inspiraationi lähdettä.
Tässä meidän perheen suosituimmat pizzan täytteet ja lopussa vielä muutamia makuyhdistelmiä!
Juusto
Olen käyttänyt Ripotella-juustoa vuoden ja paistanut sillä kymmeniä pizzoja eri täyttein. Ripotella toimii pizzassa aivan loistavasti, eikä ihme. Koepaistoja ja -maistamisia oli noin 60, ennen kuin kuusamonjuustolaiset olivat vakuuttuneita: tässä se on, suomalainen täydellinen pizzajuusto.
Lopputulos on vakuuttava. Itse ihastuin juustoon heti. Alkuperäinen on mozzarellamainen, mutta siinä on silti runsaasti makua. Käyttö on kovin helppoa: sen kun avaa pussin ja levittää pohjan päälle, mitään ei tarvitse valuttaa. Lastumainen juusto sulaa upeasti.
Yhteen puolen litran taikinasatsiin tarvitaan kolme pussia juustoa. Yksi Ripotella-pussi riittää pellilliseen tai kahteen pyöreään pizzaan. Ja jos Ripotellaa jää yli, lopun voi pakastaa ja käyttää seuraavalla kerralla. Ja hei: juusto toimii hienosti myös piirakoissa ja muussa ruoanvalmistuksessa.

Tomaatti
Käytän pizzoihin sekä säilyketomaattia että tuoretta tomaattia. Kaikki lapset haluavat aina margheritaa. Sitä varten hankin pari purkkia kokonaisena säilöttyjä tomaatteja, jotka murskaan kevyesti ja valutan lävikössä. Jos näin ei tee, pizzapohja vettyy ja on vaikea käsitellä.
Tomaatit ovat yleensä kirsikkatomaatteja, jotka viipaloin ohuelti. Heti kun kasvihuoneen oma sato alkaa kypsyä, käytän tietysti niitä. Erivärisillä ja -muotoisilla tomaateilla saa helposti näyttävää jälkeä.
Ja kun kasvihuoneemme kirsikkatomaattisato etenee vielä pidemmälle ja satoa kypsyy kerralla enemmän, teen uunissa puolikuivattuja tomaatteja: puolitan kirsikkatomaatit ja laitan uunipellille leivinpaperin päälle. Lisään rypsiöljyä, suolaa ja pippuria ja sekoitan. Sitten paahdan tomaatteja melko matalassa lämpötilassa, 125 asteessa, kunnes tomaatit kuivahtavat, noin puolitoista tuntia.
Sipuli
Viipaloin sipulin valkoisen osan ohuesti, lisään sitruuna- tai limettimehua ja rutistelen käsissä. Ihanan raikas!
Myös kesäsipulin varsia käytän, niille riittää hienonnus.

Lehtikaali
Puutarhassamme kasvaa joka vuosi runsain mitoin lehtikaalia, ja siitä on tullut yllättävä pizzasuosikki. Eräskin mökkivieras yhä muistelee viimekesäisiä lehtikaalipizzojamme! Lehtikaalista kannattaa ensin repiä kova keskiruoto (säästä ihmeessä ne ja hienonna mukaan, kun paistat vaikkapa sipulia pannulla jotakin paistosta varten).
Leikkaa lehtikaalin lehdet pienemmiksi ja rutistele öljyn kanssa. Piilota lehtikaali juuston alle, niin se ei pala pizzauunissa.
Peruna
Raaka peruna ei kypsy pizzauunissa ohuina siivuinakaan, joten käytän aina keitettyä perunaa. Tässäpä loistava käyttökohde eilisille perunoille! Viipaloin perunat parin millin siivuiksi.

Kotimainen luonnonkalasäilyke
Perheemme on kotimaisten luonnonkalasäilykkeiden suurkuluttaja. En keksi mitään syytä ostaa tonnikalaa, kun nämä ovat niin älyttömän hyviä. Valutan öljyn pois (säästän ja paistan siinä toki kasviksia seuraavana päivänä).
Kapris
Suolaisen etikkaiset sattumat ovat pizzassa (lähes) kaikkien mieleen. Jos käytän isoja varrellisia kapriksia, leikkaan ne puoliksi tai neljään osaan ja poistan varret.

Yrttitahnat
Lavatarhamme yrttilaatikossa kasvaa lehtipersiljaa, tilliä, salviaa ja korianteria ja kasvihuoneessa basilikaa, joten yrttitahnat kuuluvat kesäämme. Helppo kaava kuuluu näin: 2 dl yrtin lehtiä ja pehmeitä varsia, 1 dl rypsiöljyä, 1/2 dl cashewpähkinöitä, 1 rkl sitruunamehua ja 1/4 tl suolaa. Useimmiten teen tahnaa basilikasta, mutta lehtipersilja on hyvänä kakkosena.
Yrttitahnat kannattaa lisätä pizzan päälle joko ihan viimeiseksi nokareina tai valuttaa paistamisen jälkeen, niin pohja ei öljyynny ja mahdollisesti hajoa uuniin.

Kesäkurpitsa
Aivan ihanaa pizzan päällä, kun sitä siivuttaa juustohöylällä ja siivut pyörittelee (oliivi)öljyssä, suolassa ja pippurissa. Voi siis lisätä raakana, ei tarvitse esipaistaa.
Raparperi
Kyllä vain, luit aivan oikein! Raparperi sopii sen tutun piirakan lisäksi loistavasti pizzan mausteeksi. Tarvitset vain pienen pätkän: leikkaa raparperi pitkittäin kuuteen osaan ja hienonna sitten pieniksi kuutioiksi.

Chili
Olemme ihan koukussa calabrialaiseen peperoncino-chilitahnaan. Sitä on ihana lisätä pizzan päälle. Se on tosi tulista, joten herneen kokoiset nokareet ovat osoittautuneet sopivan ytyisiksi chilisattumiksi. Jos nokareet ovat isompia, osalla syöjistä tulee kyyneleet silmistä.

Suosikkiyhdistelmät
Miten näitä sitten yhdistellään? Täytteiden makupaletti on sen verran harmoninen, että kaikki käy kaiken kanssa. Mutta tässä joitakin omia suosikkejamme:
Ripotella Alkuperäinen + luonnonkala + siivutettu peruna + kapris + sitruunamarinoitu keltasipuli
Ripotella Alkuperäinen + kesäsipulin varret + lehtikaali + tuore oregano + peperoncino-chilitahna
Ripotella Alkuperäinen + kesäkurpitsasiivut + uunissa kuivatut tomaatit + basilikatahna


****
Mitkä pizzan täytteet ovat omia suosikkejasi? Kerro alla!
Lisää hyödyllisiä pizzavinkkejä
Näin valmistuu pizzapohja hapanjuurella.
Pizza pizzauunissa ilman reikää pohjassa ja muita katastrofeja. Lue vinkit ennen kuin ryhdyt hommiin!