Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Pizzan täytteet -toivepostaus: lempijuusto ja ruokatoimittajan muut omat suosikit itse tehdyn pizzan päälle. Katso tästä parhaat pizzatäytteet!

kirjoittanut Satu Koivisto 9.7.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 9.7.2023
Pizzan täytteet
4,2K

Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon Juusto

Pizzan täytteet herättävät aina Instagramin inboksiin kysymyksiä, joten nyt tulee todellinen toivepostaus! ”Voisitko esitellä kaikkia niitä ihania ei-niin-perinteisiä päällisvaihtoehtoja, mitä stooreissasi vilahtaa”, kirjoitti eräskin. No ehdottomasti voisin!

Sain kaksi vuotta sitten puolisoltani syntymäpäivälahjaksi oikean pizzauunin, joka on ylittänyt kaikki toiveeni moninkertaisesti. On aivan uskomatonta, että omassa puutarhassa voi paistaa ihan oikeasti pizzerian pizzalle maistuvaa pizzaa.

Kun meille on tulossa mökkivieraita, laitan pizzataikinan pöhisemään (hapanjuureen tietenkin!), käyn kaupasta hakemassa muutaman pussin Ripotella-juustoa ja valmistelen täytteet: hienonnan, marinoin ja asettelen pienille lautasille. Täyttäminen ja paistaminen käy sitten mahdollisimman joutuisasti.

Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä useampi raaka-aine löytyy omasta puutarhasta. ”En ikinä keksisi mitään tällaisia täytteitä”, huokaili eräskin mökkivieraamme pizzansa äärellä. En minäkään, jos meillä ei olisi puutarhaa, suurta inspiraationi lähdettä.

Tässä meidän perheen suosituimmat pizzan täytteet ja lopussa vielä muutamia makuyhdistelmiä!

Juusto

Olen käyttänyt Ripotella-juustoa vuoden ja paistanut sillä kymmeniä pizzoja eri täyttein. Ripotella toimii pizzassa aivan loistavasti, eikä ihme. Koepaistoja ja -maistamisia oli noin 60, ennen kuin kuusamonjuustolaiset olivat vakuuttuneita: tässä se on, suomalainen täydellinen pizzajuusto.

Lopputulos on vakuuttava. Itse ihastuin juustoon heti. Alkuperäinen on mozzarellamainen, mutta siinä on silti runsaasti makua. Käyttö on kovin helppoa: sen kun avaa pussin ja levittää pohjan päälle, mitään ei tarvitse valuttaa. Lastumainen juusto sulaa upeasti.

Yhteen puolen litran taikinasatsiin tarvitaan kolme pussia juustoa. Yksi Ripotella-pussi riittää pellilliseen tai kahteen pyöreään pizzaan. Ja jos Ripotellaa jää yli, lopun voi pakastaa ja käyttää seuraavalla kerralla. Ja hei: juusto toimii hienosti myös piirakoissa ja muussa ruoanvalmistuksessa.

Tomaatti

Käytän pizzoihin sekä säilyketomaattia että tuoretta tomaattia. Kaikki lapset haluavat aina margheritaa. Sitä varten hankin pari purkkia kokonaisena säilöttyjä tomaatteja, jotka murskaan kevyesti ja valutan lävikössä. Jos näin ei tee, pizzapohja vettyy ja on vaikea käsitellä.

Tomaatit ovat yleensä kirsikkatomaatteja, jotka viipaloin ohuelti. Heti kun kasvihuoneen oma sato alkaa kypsyä, käytän tietysti niitä. Erivärisillä ja -muotoisilla tomaateilla saa helposti näyttävää jälkeä.

Ja kun kasvihuoneemme kirsikkatomaattisato etenee vielä pidemmälle ja satoa kypsyy kerralla enemmän, teen uunissa puolikuivattuja tomaatteja: puolitan kirsikkatomaatit ja laitan uunipellille leivinpaperin päälle. Lisään rypsiöljyä, suolaa ja pippuria ja sekoitan. Sitten paahdan tomaatteja melko matalassa lämpötilassa, 125 asteessa, kunnes tomaatit kuivahtavat, noin puolitoista tuntia.

Sipuli

Viipaloin sipulin valkoisen osan ohuesti, lisään sitruuna- tai limettimehua ja rutistelen käsissä. Ihanan raikas!

Myös kesäsipulin varsia käytän, niille riittää hienonnus.

Lehtikaali

Puutarhassamme kasvaa joka vuosi runsain mitoin lehtikaalia, ja siitä on tullut yllättävä pizzasuosikki. Eräskin mökkivieras yhä muistelee viimekesäisiä lehtikaalipizzojamme! Lehtikaalista kannattaa ensin repiä kova keskiruoto (säästä ihmeessä ne ja hienonna mukaan, kun paistat vaikkapa sipulia pannulla jotakin paistosta varten).

Leikkaa lehtikaalin lehdet pienemmiksi ja rutistele öljyn kanssa. Piilota lehtikaali juuston alle, niin se ei pala pizzauunissa.

Peruna

Raaka peruna ei kypsy pizzauunissa ohuina siivuinakaan, joten käytän aina keitettyä perunaa. Tässäpä loistava käyttökohde eilisille perunoille! Viipaloin perunat parin millin siivuiksi.

Kotimainen luonnonkalasäilyke

Perheemme on kotimaisten luonnonkalasäilykkeiden suurkuluttaja. En keksi mitään syytä ostaa tonnikalaa, kun nämä ovat niin älyttömän hyviä. Valutan öljyn pois (säästän ja paistan siinä toki kasviksia seuraavana päivänä).

Kapris

Suolaisen etikkaiset sattumat ovat pizzassa (lähes) kaikkien mieleen. Jos käytän isoja varrellisia kapriksia, leikkaan ne puoliksi tai neljään osaan ja poistan varret.

Yrttitahnat

Lavatarhamme yrttilaatikossa kasvaa lehtipersiljaa, tilliä, salviaa ja korianteria ja kasvihuoneessa basilikaa, joten yrttitahnat kuuluvat kesäämme. Helppo kaava kuuluu näin: 2 dl yrtin lehtiä ja pehmeitä varsia, 1 dl rypsiöljyä, 1/2 dl cashewpähkinöitä, 1 rkl sitruunamehua ja 1/4 tl suolaa. Useimmiten teen tahnaa basilikasta, mutta lehtipersilja on hyvänä kakkosena.

Yrttitahnat kannattaa lisätä pizzan päälle joko ihan viimeiseksi nokareina tai valuttaa paistamisen jälkeen, niin pohja ei öljyynny ja mahdollisesti hajoa uuniin.

Kesäkurpitsa

Aivan ihanaa pizzan päällä, kun sitä siivuttaa juustohöylällä ja siivut pyörittelee (oliivi)öljyssä, suolassa ja pippurissa. Voi siis lisätä raakana, ei tarvitse esipaistaa.

Raparperi

Kyllä vain, luit aivan oikein! Raparperi sopii sen tutun piirakan lisäksi loistavasti pizzan mausteeksi. Tarvitset vain pienen pätkän: leikkaa raparperi pitkittäin kuuteen osaan ja hienonna sitten pieniksi kuutioiksi.

Chili

Olemme ihan koukussa calabrialaiseen peperoncino-chilitahnaan. Sitä on ihana lisätä pizzan päälle. Se on tosi tulista, joten herneen kokoiset nokareet ovat osoittautuneet sopivan ytyisiksi chilisattumiksi. Jos nokareet ovat isompia, osalla syöjistä tulee kyyneleet silmistä.

Suosikkiyhdistelmät

Miten näitä sitten yhdistellään? Täytteiden makupaletti on sen verran harmoninen, että kaikki käy kaiken kanssa. Mutta tässä joitakin omia suosikkejamme:

Ripotella Alkuperäinen + luonnonkala + siivutettu peruna + kapris + sitruunamarinoitu keltasipuli

Ripotella Alkuperäinen + kesäsipulin varret + lehtikaali + tuore oregano + peperoncino-chilitahna

Ripotella Alkuperäinen + kesäkurpitsasiivut + uunissa kuivatut tomaatit + basilikatahna

****

Mitkä pizzan täytteet ovat omia suosikkejasi? Kerro alla!

Lisää hyödyllisiä pizzavinkkejä

Näin valmistuu pizzapohja hapanjuurella.

Pizza pizzauunissa ilman reikää pohjassa ja muita katastrofeja. Lue vinkit ennen kuin ryhdyt hommiin!

HapanjuurileivontaPizzaPizzauuni
0 kommentti 12 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Pikkelöidyt ruohosipulinkukat: ihania sattumia salaatteihin ja dippeihin. Helppo ja herkullinen tapa hyödyntää ruohosipulia, jos kasvi pääsi kukkimaan
Seuraava postaus
Mustikka-ricottakakku: mehevä, kuohkea ja ihanan tuhti tarjottava kahvipöytään. Ruokatoimittajan helppo resepti, joka ei vaadi pöriseviä laitteita!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä