Porkkanalaatikko riiseineen oli minulle vaikea jouluruoka, kunnes tutustuin puolisoni suvun porkkanalaatikkoon. Ei lainkaan riisiä vaan sametinpehmeä, suolaisen makea, tiivistynyt porkkanamuusi kauniin korppujauhopinnan alla. Ihanaa! Tämä puolisoni mummon resepti on siis käännyttänyt minutkin joululaatikkoihmiseksi.
Perheemme jouluruokatyönjako menee niin, että minä vastaan aaton blinipöydästä, kun taas puolisoni puolestaan paistaa laatikot joulupäiväksi. Näin kaikki saavat syödä omia tärkeitä asioitaan, eikä ruokaa tule liikaa.
Tässä vinkit parhaan porkkanalaatikon tekemiseen.
Vähemmän on enemmän
Joululaatikoiden ongelma on, että niiden menekki helposti yliarvioidaan. Siksi meillä laatikoiden määrää on kitistetty vuosien varrella. Puolesta kilosta porkkanaa syö yhden kerran. Jos porkkanoita on kilo eli tämä ohje tuplattuna, pääsen tekemään jämille jo jatkojalostusta, esimerkiksi kasvispullia tai porkkanarieskoja, jotka ovat kuin perunarieskoja mutta vain porkkanalaatikosta. Sekään ei tavallaan haittaa mitään.
Niukka vesi
Porkkanalaatikon valmistus on tosi helppoa. Porkkanat kuoritaan, paloitellaan ja keitetään mahdollisimman pienessä vesimäärässä kypsiksi, muuten soseesta ei tule liian löysää (jos vettä on liikaa, sitä voi tietenkin valuttaa pois keittämisen jälkeen mutta silloin menetät myös makua). Keitetyt porkkanat soseutetaan sauvasekoittimella. Koska porkkanoiden määrä on pieni, se onnistuu kaikkein parhaiten kannussa. Nuolijalla saat kalastettua kaikki viimeisetkin soserippeet.
Kun sose on jäähtynyt, siihen lisätään kananmuna, loraus kermaa ja mausteita. Mummon ohjeessa se on tietenkin kuohukermaa, mutta kaurakermalla onnistuu aivan yhtä hyvin.
Se salainen ainesosa on siirappi, joka entisestään syventää porkkanan makeutta. Myös fariinisokeri sopii hyvin. Siirappi tai fariinisokerikin vain sekoitetaan porkkanamassaan.
Porkkanalaatikon voi tehdä tähän vaiheeseen pari päivää etukäteen, se kyllä säilyy jääkaapissa.
Piirakkavuoka toimii tosi hyvin
Sen sijaan paistaminen kannattaa jättää tarjoilupäivään, jos vain mitenkään mahdollista. Todellista luksusporkkanalaatikkoa! Tai jos paistat laatikon etukäteen, lämmitä se tarjoilupäivänä uunissa ja lisää pinnalle pari voinokaretta.
Valmis porkkanamassa levitetään uunivuokaan. Paistan porkkanalaatikon mieluiten matalassa piirakkavuoassa, joka näyttää pöydässä nätiltä. Vuoan voitelen yleensä voilla. Mitä ohuempi porkkanakerros on, sitä nopeammin laatikko kypsyy. Ja taas kääntäen: jos porkkanakerros on syvempi ja porkkanamassa paksusti, paistaminen vie pidemmän ajan.
Ne nätit kuviot
Lopuksi laatikon pintaan tulee kunnon kerros korppujauhoja tai (hapan)juurileivästä jauhettuja muruja. Niiden määrä riippuu vähän käyttämäsi astian koosta ja muodosta. Jos säästelet korppujauhojen määrässä, et saa painettua laatikon pinnalle lusikalla sievää koristeriviä.
Sitten vain porkkanalaatikko uuniin ja pöytään.
****
Nyt polttava kysymys: porkkanalaatikko, riisillä vai ilman?
Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää herkkuja joulupöytään
Sienipasteijat ovat näyttävä alkuruoka liemen kanssa.
Mietitkö vielä lisuketta? Kokeile uuniselleriä briellä.
Vaahdotettu voi maistuu taivaalliselta leivän päällä.
10 kommentit
On todella maukas porkkanalaatikko. Olen monta vuotta tehnyt tällä reseptillä. Hyvää ja maukasta Joulua🎁🎄💖
Ihana kuulla 🙂
Ehdottomasti ilman riisiä! Meillä on aina tehty mannaan. Sekaan vähän paahdettua pähkinämurua, vaahterasiirappia ja rapea pinta. Voisin elää pelkästään sillä. Välillä elänkin.
Ah nam!!
Ehdottomasti ilman riisiä myös meidän suvussa.
Riisiä tulee mukaan äidin ohjeen mukaan. Ajattelin kokeilla tuota kommentoija Roosan ohjetta. En jouluksi vaan joskus muulloin. En asu Suomessa ja porkkanalaatikko ei ole perinteinen jouluruoka miehelleni. Toki sitä riisiporkkanalaatikkoa hänkin on syönyt sukulaisten joulupöydästä.
[…] kerran ajatus porkkanapannukakusta tuli mieleeni, kun minun piti tuhota jääkaapista joulun porkkanalaatikosta yli jäänyttä porkkanasosetta. Niistä olisi tietenkin voinut tehdä porkkanarieskoja, mutta […]
[…] teemme joka vuosi alusta asti itse porkkanoista ja lantuista. Porkkanalaatikko tehdään miehen mummon reseptillä, lanttulaatikko oman äitini […]
Oikein onnistunut koostumus, justiinsa oikeanlainen ja pehmyt. Vähän enemmän makeutta olisi saanut olla omaan makuun- mutta hyvä tuli!
Onpa kiva kuulla!