Porkkanapannukakku on ollut alkuvuodesta todella monta kertaa perheemme iltapala, joten haluan vinkata tämän herkun sinullekin.
Yksi tapa syödä enemmän kasviksia on sujauttaa niitä tavallisiin ruokiin, joita syödään muutenkin. Porkkana nyt ei varsinaisesti ole mikään ongelmakasvis, etteikö sitä syötäisi, mutta ei koskaan ole pahitteeksi, jos myös herkussa on runsaasti kasvista, eihän?
Aivan ensimmäisen kerran ajatus porkkanapannukakusta tuli mieleeni, kun minun piti tuhota jääkaapista joulun porkkanalaatikosta yli jäänyttä porkkanasosetta. Niistä olisi tietenkin voinut tehdä porkkanarieskoja, mutta koska olin leiponut tuoretta leipää, rieskoille ei ollut varsinaista tarvetta.
Koska pannukakkuun voi sujauttaa vaikka omenaa, miksei sitten porkkanaa?
Ensimmäisen kerran tein porkkanapannarin aika lailla K-Ruoan reseptillä. Se oli hyvää mutta vähän tiivistä. Seuraavan kerran korvasin osan maidosta turkkilaisella jogurtilla. Kolmannen kerran sujautin pannariin hapanjuurta, joka kaipasi ruokintaa mutta tarvetta leivälle ei ollut. Neljännen kerran palasin K-Ruoan reseptiin, mutta vähensin uhkarohkeasti jauhojen määrää desin verran. Se kannatti, sillä pannarista tuli uskomattoman mehevä ja maukas. Ja mikä parasta, tämä maistuu lapsille aivan yhtä hyvin ellei paremmin kuin tavallinen pannukakku.
Joten tässä tulevat vinkit porkkanapannukakun valmistukseen!
Pussi porkkanoita
Porkkanat ovat tietenkin tämän pannukakun tärkein raaka-aine. Voit keittää ja soseuttaa porkkanat itse tai käyttää valmista sosetta. Itse olen tehnyt molemmilla tavoilla.
Jos keität porkkanat itse, keitä ne mahdollisimman vähässä vedessä, jotta ihana maku ei haihdu keitinveteen. Ennen soseuttamista voit kaataa osan keitinvedestä kulhoon talteen ja notkeuttaa sillä sosetta tarpeen mukaan. Tavoitteena on saada aikaan tiivis sose, ei löysä. Pannukakussa soseen koostumuksella ei onneksi ole niin suurta väliä kuin esimerkiksi kakussa. Jos teet soseen itse, anna sen jäähtyä ennen kuin lisäät muut aineet. Voit hyvin tehdä sen päivän pari etukäteen.
Joulun jälkeen ostin tarjouksesta muutaman pötkön valmista luomuporkkanasosetta pilkkahintaan, se toimi pannukakussa aivan erinomaisesti.
Vähemmän maitoa
Koska taikinaan tulee runsaasti porkkanaa, se korvaa osan maidosta, jota tarvitaankin puolet vähemmän. Kätevää. Lehmänmaito, kauramaito, molemmat käyvät. Kerran korvasin osan maidosta turkkilaisella jogurtilla, sekin toimi hyvin. Kerran muuten notkistin tavallisessa pannukakussa turkkilaisen jogurtin vedellä, sekin varmasti sopii.
Öljykin passaa
Äitini reseptillä tehtyyn pannukakkuun tulee ruskistettua voita. Käytännössä laitan nokareen voita pellille ja pellin uuniin siksi aikaa, kun sekoitan taikinan. Voit tietenkin tehdä niin nytkin, mutta useimmiten vain lorautan öljyä taikinaan, mikä sekin toimii aivan hyvin.
Nopea sekoitus
Kun porkkanasose on olemassa tavalla tai toisella, porkkanapannukakun varsinainen valmistus käy kätevästi. Sekoitat vain vispilällä ensin kaikki aineet jauhoja lukuun ottamatta yhteen ja lisäät jauhot lopuksi voimakkaasti vispaten. Jos taikinaan jää paakkuja, annan taikinan turvota puolisen tuntia, yleensä se riittää tasoittamaan. Jos taas taikina näyttää suurin piirtein tasaiselta, en odottele vaan työnnän pellin uuniin saman tien.
****
Pannukakkua sitten syömme usein iltapalaksi jonkin itse tehdyn hillon kanssa. Mansikkahillo on ehkä kaikkien lemppari, mutta omena- ja vadelmahillot tulevat heti kannoilla.
****
”Äiti, voisitko taas tehdä sitä herkkupannaria”, kysyi juuri kuopus. Voin tehdä.
****
Minkä kanssa sinä syöt pannarisi? Ja tässä vielä porkkanapannukakun resepti, ole hyvä!
Lisää iltapalaideoita
Rapea granola sisältää runsaasti pähkinöitä ja siemeniä.
Kun jääkaapissa on eilistä perunamuusia, saat ihanat perunarieskat.
Nyt viimein käyttöä sille kuiva-ainekaapin tattarijauhopussille, tee banaanilettuja!