Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Punajuuripasta: kun kypsät punajuuret odottavat jääkaapissa, pasta valmistuu runsaassa vartissa

kirjoittanut Satu Koivisto 3.11.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 3.11.2019
Punajuuripasta
24,K

Tapaan ostaa kaupasta ison pussin punajuuria ja keittää ne kerralla valmiiksi. Seuraava viikko onkin sitten oikea punajuuriviikko: yleensä syömme ainakin punajuuririsottoa, uunissa paahdettuja punajuuria ja tietenkin pikaista punajuuripastaa. Punajuuripasta on oikea supersankari: kun punajuuret ovat kypsiä, syömään pääsee runsaassa vartissa.

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, tykkään tehdä pastakastikkeita, joissa kastike on olomuodoltaan sosetta. Se liimautuu, oikein tarrautuu tärkeimmän eli pastan pintaan, eivätkä lapset pääse nyppimään annoksistaan mitään epäilyttävää pois. Sosepastat ovatkin loistava keino tutustuttaa lapsia epäilyttäviin raaka-aineisiin.

Punajuuri ei kuitenkaan ole meillä varsinaisesti sellainen, vaan sitä lapset syövät oikein mielellään, eikä punajuuripasta ole poikkeus. Epäilen pastan houkuttelevaa väritystä: punajuuri värjää spagetin kauttaaltaan kauniin pinkiksi. Esikoinen nimesi punajuuripastan joskus vuosia sitten prinsessapastaksi. Halloweenviikolla syöty punajuuripasta oli puolestaan peikonaivoja. Tässäpä kaksi vaihtoehtoista myyntipuhetta perheen pienimmille!

Kun tulemme kotiin illansuussa, laitan spagetin kiehumaan, ja sillä välin teen kastikkeen. Raastan yhden valkosipulikynnen raastimen hienoimmalla terällä. Tämä herättää yleensä kysymyksiä: miksi valkosipuli pitäisi raastaa, miksei sitä voi vain hienontaa veitsellä. Toki valkosipulin voi hienontaa, mutta itse tykkään pelata varman päälle. Kun valkosipulin raastaa hienoksi, kastikkeeseen ei varmasti jää yhtään hyökkäävää valkosipulipalaa vaan kaikki valkosipuli levittyy tasaisen varmasti kaikkialle.

Kastike on helppo valmistaa sauvasekoittimella sauvasekoittimen omassa kannussa tai muussa korkeassa astiassa. Matalaa kippoa en suosittele, sen verran ärsyttävää pinkkejä punajuuriroiskeita on hangata pois seiniltä. Koska kuorin punajuuret heti keittämisen jälkeen, tässä vaiheessa voin vältellä koskemasta niihin käsin. Ongin punajuuret jääkaappirasiasta haarukalla ja tipautan suoraan kannuun. Yleensä paloittelen punajuuria veitsellä vähän pienemmäksi suoraan kannussa, jotta vältän värjäytyneen leikkuulaudan pesemisen ja jotta sauvasekoittimella olisi vähän kevyempi homma.

Sitten murustelen kannuun lähes kokonaisen paketillisen fetajuustoa, pikkuisen säästän pinnalle koristeeksi, ja lisään mausteet eli peston, sitruunamehun ja mustapippurin. Minulla on yleensä itse tehtyä pestoa pakastimessa, mutta voit toki käyttää kaupan versiota. Sitten vain surrur tasaiseksi soseeksi.

Ennen spagetin valuttamista kannattaa napata talteen noin desi keitinlientä. Jos pasta tuntuu punajuurisoseen sekoittamisen jälkeen kovin kuivalta, lisään keitinvettä loraus kerrallaan.

Lopuksi jaan punajuuripastan lautasille ja koristelen hienonnetulla mantelilla ja lopulla fetamurulla. Ja sitten vain syömään kaikkien lempiruokaa!

****

Onko punajuuripasta sinulle tuttu juttu? Niin ja tässä resepti, ole hyvä!

Punajuuripasta

Punajuuripasta

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 19 äänesti )

Ainekset

  • 300 g spagettia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2-3 keitettyä punajuurta (noin 300 g)
  • 1 pkt fetajuustoa (noin 200 g), säästä halutessasi vähän pinnalle
  • 2 rkl pestoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • (ripaus suolaa)
  • (1 dl spagetin keitinlientä)
  • Pinnalle
  • 1 dl manteleita

Tee näin

  1. Keitä spagetti väljässä, kunnolla suolatussa vedessä al denteksi eli pureskeltavaksi. Yleensä pakkauksen ohjetta hiukan lyhyempi keittoaika riittää.
  2. Spagetin kiehuessa tee kastike. Raasta valkosipulinkynsi hienolla terällä ja laita sauvasekoittimen kannuun tai muuhun korkeaan astiaan. Paloittele punajuuret vähän pienemmiksi suoraan kannussa. Murustele feta kannuun, säästä halutessasi vähän pinnalle koristeeksi. Lisää pesto, sitruunamehu ja mustapippuri. Soseuta tasaiseksi ja maista eli tarkista suola ja muut mausteet.
  3. Säästä varuilta 1 dl spagetin keitinlientä ja valuta spagetti. Lisää punajuurisose spagetin joukkoon ja sekoita. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää vähän keitinlientä.
  4. Hienonna mantelit. Koristele annokset manteleilla ja lopulla fetamurulla, jos haluat.

ArkiruokaKasvispastaPunajuuri
5 kommentit 20 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Green Planet Astronauts -lastenruokien perustaja Milla Westerling: ”Halusin tehdä jotain merkityksellistä”
Seuraava postaus
Hirvipata: laita pata porisemaan, heittäydy sohvalle pötköttämään ja illansuussa on valmista

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Emmiina 8.11.2019 - 11:44

Kiva, helppo ja kaunis ruoka! Kiitos ohjeesta. Meillä 1 ja 3 v lapsetkin söivät hyvällä ruokahalulla:-)

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:50

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
Sienisalaatti | Ruokatoimittajan oma suosikki | Katso helppo resepti 10.9.2021 - 14:37

[…] Punajuuripasta valmistuu äkkiä, kun keitetyt punajuuret odottavat valmiiksi jääkaapissa. […]

Vastaa
Piia 24.12.2023 - 16:09

Kiitos reseptistä! Ihan taivaallisen hyvää ja tästä on tullut yksi suosikkiruokani. Teen tätä just nyt jouluruuaksikin. Itse laitan myös sipulia, enemmän valkosipulia ja jotain yrttejä ja jätän vähän purutuntuntumaa myös noihin punajuuriin. Olen päälle laittanut yleensä kevyesti paahdettuja sesaminsiemeniä koska meillä ei ollut manteleita kun ensimmäisen kerran tätä tein. Mutta siis ihanaa, en keksi kyllin hyviä ylistyssanoja!

Vastaa
Satu Koivisto 8.1.2024 - 10:42

Voi miten kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä