Punajuuripihvit saattavat hurmata sinutkin! Anna kun kerron lisää.
Ihastuitko viime syksynä neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihveihini? Tässä on nyt talviversio, joka on mielestäni aivan yhtä koukuttava. Kun julkaisin ohjeen viime vuonna Instagramin puolella, sain saman tien palautetta: ”Tein tänään, ja nämä kyllä tulee ihan säännöllisesti tehtäväksi. Oi nam miten hyviä! Ohje on jo jaettu veljelle ja äidille. Äitini kävi maistamassa näitä ja ihastui hänkin. Suurkiitos reseptistä”, Jaana kirjoitti.
En voi olla Jaanan kanssa muuta kuin samaa mieltä. Makea punajuuri ja suolainen halloumi ovat todella kuin tehdyt olemaan yhdessä. Myös pihvien rakenne on ihanan napakka.
Pihveihin tarvitset pari kolme punajuurta koosta riippuen, yhteensä suunnilleen 300 grammaa. Koska punajuuria pitää keittää iäisyys, noin tunti, kannustan sinua keittämään samalla kerralla koko kattilallisen punajuuria kahden tai kolmen sijaan ja surauttelemaan ylimääräisistä kastikkeen punajuuripastalle tai tekemään punajuuririsottoa. Itse tapaan viettää todellista punajuuriviikkoa: keitän kattilallisen ja syön sitten pitkin viikkoa monella tavalla. Voit myös hyvin pakastaa ylimääräiset punajuuret soseena ja käyttää pakastimesta vaikka sosekeittoon tai sämpylätaikinaan. Niin paljon mahdollisuuksia!
Punajuuripihvien valmistus käy helposti. Keitetyt punajuuret raastetaan karkeaksi raasteeksi, samoin halloumi. Sitten ne sekoitetaan kulhossa, lisätään yksi kananmuna ja desi leivänmuruja. Itse toden totta lisään aina hapanjuurileivän muruja, joita kerääntyy leikkuulaudalle (juu, meillä syödään paljon kovakuorista leipää), mutta tietenkin korppujauhot käyvät oikein hyvin. Suola tulee halloumista, sitä ei tarvita enempää. Jos kotonasi on jotain tuoretta yrttiä, silppua sellaista taikinaan mukaan. Esimerkiksi hienonnettu timjami tai lehtipersilja sopii hienosti. Valmis taikina kannattaa nostaa jääkaappiin asettumaan noin tunniksi, sitten pihvit pysyvät paistettaessa paremmin kasassa.
Punajuuripihvien paistamiseen pätevät samat kikat kuin kesäkurpitsapihveihinkin. Muotoile pihvi käsissä ja laske suoraan kuumalle, öljytylle paistinpannulle. Ja nyt tärkein vaihe: laske heti lämpöä äläkä sorki pihviä ennen kuin pinta on paistunut. Siten saat pihvit käännettyä nätisti.
Valmiit punajuuripihvit maistuvat esimerkiksi muussatun, suolalla maustetun avokadon tai hummuksen kanssa. Seuraksi voit toki kokata jotain perunaa perunahaasteen hengessä. Punajuuripihvit maistuvat myös molemmille lapsillemme, mutta en silti takaa, että jokainen lapsi näihin tarttuu. Väri saattaa kuitenkin olla hyvä jäänmurtaja, ja nämä voi halutessaan nimetä prinsessapihveiksi.
****
Tykkäätkö sinä punajuuresta? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
7 kommentit
[…] Punajuuripihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta. […]
Näitä prinsessapihvejä kun viikon syö roikkuu jo todennäköisesti suolikin ulkona!
Siis miksi punajuuret pitäisi keittää ennen raastamista? Itse en ole koskaan keittänyt. Onko jotain vaikutusta makuun?
[…] punajuurieni kylkeen paketillisen Pirkka Parhaat halloumia, sillä minun alkoi tehdä mieli punajuuripihvejäni. Pihvitaikinaan käytin kotona olleita kananmunia, jotka olin ostanut punalaputettuna viikkoa […]
Pystyykö näitä syömään myöhemmin, vai vain tuoreeltaan niinkuin ohjeessa ohjeistetaan 😄?
Moikka! Voi hyvin syödä myöhemminkin, mutta suoraan pannulta parhaimmillaan 🙂
Tykkään tehdä pihvit mieluummin raa’asta punajuuresta. Tulee mielestäni maukkaampia ja jää yksi työvaihe pois. Silloin pitää paistaa hiukan pidempään ja tehdä matalia pihvejä. Voi lusikoida suoraan pannulle niin ei tarvii sotkea käsiä. Jos ei löydy korppujauhoja kaapista, niin esim vehnäjauho toimii sen tilalla eikä silloin tarvii turvottaa taikinaa. Hurjan hyviä ja tämä määrä pihvejä maksaa noin euron!