Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Punajuuririsotto: lasten yllättävä, suorastaan käsittämätön lempiruoka

kirjoittanut Satu Koivisto 18.9.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 18.9.2019
Punajuuririsotto
18,K

Punajuuririsotto on perheemme todellisia luottoreseptejä. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, kuinka risotto on loistavaa arkiruokaa, ja punajuuririsotto on tainnut päätyä ruokalistalle risotoista useimmiten. Esikoinen on jo vuosia osannut kysellä sen perään. Onpa risotto päätynyt telkkariinkin: minua haastateltiin kerran A-Studioon ruoan kasvattamisesta, ja jutun kuvituspätkissä raastoin punajuuria ja hämmensin kattilaa hellan edessä.

Kun ostan punajuuria, ostan niitä aina ison säkin ja keitän kaikki kypsiksi saman tien. Yritän ostaa punajuuret irtomyynnistä ja valita suunnilleen yhtä suuria. Sama kuin perunoiden kanssa: samankokoiset kypsyvät yhtä aikaa.

Punajuuria ei tarvitse eikä edes kannata kuoria ennen keittämistä. Riittää, että hankaa mullat pois huolellisesti juuresharjalla ja nostaa punajuuret kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keittoaika riippuu täysin punajuurten koosta ja vuodenajasta. Hiljattain nostetut syyspunajuuret kypsyvät nopeammin kuin kuukausia säilytetyt kevätversiot. Varminta on tökätä veitsi isoimpaan punajuureen puolen tunnin keittämisen jälkeen. Jos veitsi uppoaa helposti, punajuuret ovat kypsiä. Jos ei, sitten vain jatkaa keittämistä. Kannattaa muuten laittaa kattila kiehumaan mahdollisimman kauaksi seinästä ja valita iso kattila. Näin ainakin totesin sen kerran jälkeen, kun punaiset keitinvesipisarat olivat täplittäneet koko hellan taustan ja hankasin niitä tovin pois.

Kun punajuuret ovat kypsiä, nostan ne vedestä lusikalla tai reikäkauhalla lautaselle jäähtymään. Keitinvettä en kaada viemäriin vaan säästän, sillä punajuuririsotto saa siitä täydellisen liemen. Heti kun punajuuret ovat jäähtyneet niin, etteivät näpit pala, puristelen kuoret irti käsissä, ne irtoavat silloin helposti. Jos taas punajuuret ovat ehtineet jäähtyä täysin, kuoria ei saa pirukaan irti.

Kun punajuuret odottavat jääkaapissa, punajuuririsotto valmistuu vajaassa puolessa tunnissa. Hienonnan sipulin ja varsisellerin, kuullotan niitä hetken kattilassa ja sitten lisään riisin. Kun riisi on läpikuultavaa, on aika lisätä raastetut punajuuret, sitruunamehu ja lientä. Sitten kannattaakin jo huhuilla perhe käsipesulle ja pöydän lähettyville, sillä risotto kypsyy yllättävän äkkiä ja on parhaimmillaan juuri valmistuneena. Annosten päälle tykkään ripotella aiemmin uunissa paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä ihan vain ulkonäöllisistä syistä, mutta ilmankin toki pärjää.

Molemmat lapsemme ovat jostain syystä rakastaneet tätä ruokaa aina. Esikoinen ei ollut pienenä mikään erityisen innokas syömäri, mutta tähän ruokaan hän tykästyi, varmaan kauniin värin takia. Koska yleensä lastemme lempiruoat ovat täysin vastakkaisia, yllätys oli suuri, kun pienempikin haarukoi tätä menemään heti ensimmäisellä kerralla. Jos haluan pelata varman päälle, teen tätä.

****

Mitä sinä teet punajuurista mieluiten? Ja se resepti, se on tässä!

Punajuuririsotto

Punajuuririsotto

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.4/5
( 16 äänesti )

Ainekset

  • 4 (noin 500 g) kypsää punajuurta
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 1/3 l kasvislientä, esimerkiksi punajuurten keitinlientä
  • 4 dl risottoriisiä (arborio)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • Tarjoiluun
  • (uunissa paahdettuja) pähkinöitä tai siemeniä

Tee näin

  1. Raasta punajuuret raastimen karkeimmalla terällä. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja hienonna varsisellerin varret.
  2. Kuumenna oliiviöljy tilavassa kattilassa. Kuullota sipuli ja varsiselleri. Kuumenna toisessa kattilassa liemi.
  3. Lisää riisi sipulin ja varsisellerin joukkoon ja kuullota sekoitellen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
  4. Lisää punajuuriraaste ja sitruunamehu. Kaada liemi kattilaan muutamassa erässä. Sekoita ahkerasti.
  5. Maistele kypsyyttä ahkerasti. Risotto on valmista, kun riisi on pureskeltavaa eli al dente. Lisää lopuksi parmesaaniraaste, suola ja pippuri. Risoton kuuluu olla valuvaa, joten lisää tilkka vettä, jos se uhkaa kuivua. 

ArkiruokaKasvisPunajuuriRisotto
10 kommentit 20 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Maissi uunissa: ihan paras tapa kypsentää plus kaksi voi-ideaa
Seuraava postaus
Vihreät tomaatit kypsäksi: 8 loistovinkkiä, jotka sain teiltä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Sari V. 18.9.2019 - 07:52

Tuo risotto on niiiiiin hyvää! Olin unohtanut jo kokonaan mutta pitääkin ostaa punajuuria, kun seuraavan kerran menen kauppaan. 😄
Joulun suosikkini on punajuuri-aurajuustovuoka mihin ei noiden raaka-aineiden lisäksi tule muuta kuun kermaa ja mustapippuria sekä päälle korppujauhoja ja voi nokareita. Ei ole joulupöytää ilman sitä.

Vastaa
Satu Koivisto 29.9.2019 - 09:12

Ihana kuulla 🙂
Punajuuri-aurajuustovuoka on kyllä herkullista. Samoin punajuuripiirakka, johon tulee sinihomejuustoa. Voih, pitää taas ostaa punajuuria!

Vastaa
Muikkunugetit | Ei ruotoa, ei käryä! | Katso koukuttava resepti 19.9.2021 - 14:50

[…] Punajuuririsottoa toivovat perheessämme kaikki. […]

Vastaa
Punajuurisipsit | Helposti omassa uunissa | Katso ruokatoimittajan resepti! 26.9.2021 - 10:14

[…] on aina tykännyt merkillisen paljon punajuurista. Punajuuririsotto on yksi hänen lempiruoistaan, ja nämä sipsit hän napsisi helposti suuhunsa aivan yksin. Nämä […]

Vastaa
Syyssalaatti | Ruokatoimittajan resepti | Katso helppo kaava 20.10.2021 - 08:38

[…] Punajuuririsotto on yksi lastemme lempiruoista. […]

Vastaa
Linssipata | Täyteläinen, tuhti ja umaminen | Katso ruokatoimittajan resepti! 29.11.2021 - 14:05

[…] Punajuuririsotto on yksi koko perheen lempiruoista. […]

Vastaa
Selleripihvit | Uskomattoman rapeat | Katso ruokatoimittajan resepti! 27.1.2022 - 16:29

[…] Punajuuririsottoa rakastaa koko perheemme. […]

Vastaa
Näin säästät ruokakaupassa | Lue ruokatoimittajan omat vinkit! 18.10.2022 - 10:55

[…] Nyt punajuuret pääsivät kiehumaan, koko kattilallinen kerralla. Niistä riittää monta ateriaa. Punajuuririsotosta kuitenkin aloitettiin, sillä jääkaapissa oli odottamassa pullollinen itse keitettyä […]

Vastaa
Anita 20.12.2023 - 03:08

Hyvät nuo kommentit lasten tykkäämisistä (on pieniä ongelmia, josko näistä apua). Punajuuripastaa ja Punajuuririsottoa on ilmeisesti pakko kokeilla (voisikohan senkin nimetä prinsessariisiksi). Nuo punaiset ja pinkit taitavat olla prinssessojen herkkua.

Itse kaipaan parsakaalille ohjetta jolla ne saisi rapeiksi (jossain ravintolassa -ehkä Pancho Villassa – olen saanut mieleisiäni, mutten ole itse keksinyt miten…

Vastaa
Satu Koivisto 8.1.2024 - 10:43

Prinsessariisi on mainio nimi 😀 Kiitos hyvästä juttuideasta!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä