”Punajuurisipsit! Voisitko tehdä niitä”, kysyi esikoinen, kun näki toriostokseni. No voinhan minä tehdä. Yksi syy siihen, että punajuuria ylipäänsä ostettiin, oli esikoisen viime viikkojen loputon puhe punajuurisipseistä.
Esikoisemme on aina tykännyt merkillisen paljon punajuurista. Punajuuririsotto on yksi hänen lempiruoistaan, ja nämä sipsit hän napsisi helposti suuhunsa aivan yksin. Nämä tunnetaan meillä myös nimellä prinsessasipsit.
Niiden valmistus käy helposti uunissa. Jos sinulla on kiertoilmauuni, käytä ehdottomasti sitä ja tee samalla tuplasatsi. Ja tässä tulee valmistusvinkit, ole hyvä!
Tartu punajuureen N Y T
Punajuuret ovat älyttömän hyviä juuri nyt. Niitä voi tietysti syödä pitkälle kevättalveen, mutta näin alkusyksystä punajuuret ovat mehukkaita ja makeita. Se, kuinka monta punajuurta tarvitset, riippuu tietenkin täysin punajuurten koosta. Isoja punajuuria saat sovitettua pellille jopa ehkä vain yhden, pieniä saattaa sujahtaa neljäkin. Itse suosin tässä pieniä yksilöitä, niistä tulee kivoja pikkusuupaloja lapsillekin.
Pesu riittää
Punajuuria ei ole pakko kuoria, jos vain saat hinkattua ne kunnolla puhtaaksi. Käytä juuresharjaa ja voimaa. Jos punajuuret ovat todella multaisia, hetken liotus auttaa.
Ohutta menoa
Sipsejä varten punajuuret pitäisi saada ohuiksi siivuiksi. Jos kaapissasi on mandoliini, käytä sitä (varo sormia, mandoliinin kosto on kauhea). Jos sinulla ei ole mandoliinia, käytä juustohöylää tai vain leikkaa punajuuret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi isolla veitsellä. Jos kaapissasi on kumihanskoja, voi olla hyvä idea käyttää niitä. Vaikka alkuun tilanne näyttää karmealta, punajuuri kuitenkin lähtee ihan hyvin käsistä pois (toisin kuin leikkuulaudasta).
Öljykylpy plus hieronta
Punajuurten lisäksi tarvitset vain öljyä ja suolaa. Kaada punajuurisiivut kulhoon, lisää päälle suola ja öljy ja anna punajuuriviipaleille käsin hyvä hieronta.
Yhteen kerrokseen
Levitä punajuuret uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Viipaleiden väliin ei tarvitse jättää tyhjää tilaa, mutta niiden tosiaan pitää olla yhdessä kerroksessa, ei päällekkäin, muuten ne eivät kuivu.
Kiertoilmalla teet tuplasatsin
Sitten vain punajuuret 150-asteiseen uuniin kuivumaan. Kypsymistä kannattaa tarkkailla, mutta ainakin tunti tarvitaan. Jos uunissasi kiertoilmatoiminto, käytä ehdottomasti sitä. Samalla vaivalla teet kaksi peltiä! Kiertoilmalla lämpötilaksi riittää 130 astetta. Punajuurisipsit ovat valmiita, kun ne tuntuvat kuivilta.
Ja eikun dippailemaan! Jos kaikki punajuurisipsit eivät mene kerralla (mitä epäilen), ne lötkööntyvät huoneenlämmössä. Ne kuitenkin rapeutuvat taas, kun laitat ne uuniin takaisin.
****
Oletko sinä koskaan tehnyt itse sipsejä? Ja kas tässä punajuurisipsien resepti, ole hyvä!
Lisää kokattavaa punajuuresta
Punajuuririsotto on yksi omien lastemme lempiruoista.
Punajuuripihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta.
Punajuuritahna on dippi, levite ja salaatinkastike, ainakin.
1 kommentti
[…] rapean elementin tärkeys annoksessa kuin annoksessa. Siksi juustotarjottimellani on itse tehtyjä punajuurisipsejä (joita esikoisemme muutenkin toivoo yhtenään). Ne valmistuvat helposti: siivuta pestyt, […]