Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Punajuurisipsit: rapeat rouskuteltavat vaikka leffailtaan. Tee kätevästi uunissa ja ihastu!

kirjoittanut Satu Koivisto 26.9.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 26.9.2021
Punajuurisipsit
10,3K

”Punajuurisipsit! Voisitko tehdä niitä”, kysyi esikoinen, kun näki toriostokseni. No voinhan minä tehdä. Yksi syy siihen, että punajuuria ylipäänsä ostettiin, oli esikoisen viime viikkojen loputon puhe punajuurisipseistä.

Esikoisemme on aina tykännyt merkillisen paljon punajuurista. Punajuuririsotto on yksi hänen lempiruoistaan, ja nämä sipsit hän napsisi helposti suuhunsa aivan yksin. Nämä tunnetaan meillä myös nimellä prinsessasipsit.

Niiden valmistus käy helposti uunissa. Jos sinulla on kiertoilmauuni, käytä ehdottomasti sitä ja tee samalla tuplasatsi. Ja tässä tulee valmistusvinkit, ole hyvä!

Tartu punajuureen N Y T

Punajuuret ovat älyttömän hyviä juuri nyt. Niitä voi tietysti syödä pitkälle kevättalveen, mutta näin alkusyksystä punajuuret ovat mehukkaita ja makeita. Se, kuinka monta punajuurta tarvitset, riippuu tietenkin täysin punajuurten koosta. Isoja punajuuria saat sovitettua pellille jopa ehkä vain yhden, pieniä saattaa sujahtaa neljäkin. Itse suosin tässä pieniä yksilöitä, niistä tulee kivoja pikkusuupaloja lapsillekin.

Pesu riittää

Punajuuria ei ole pakko kuoria, jos vain saat hinkattua ne kunnolla puhtaaksi. Käytä juuresharjaa ja voimaa. Jos punajuuret ovat todella multaisia, hetken liotus auttaa.

Ohutta menoa

Sipsejä varten punajuuret pitäisi saada ohuiksi siivuiksi. Jos kaapissasi on mandoliini, käytä sitä (varo sormia, mandoliinin kosto on kauhea). Jos sinulla ei ole mandoliinia, käytä juustohöylää tai vain leikkaa punajuuret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi isolla veitsellä. Jos kaapissasi on kumihanskoja, voi olla hyvä idea käyttää niitä. Vaikka alkuun tilanne näyttää karmealta, punajuuri kuitenkin lähtee ihan hyvin käsistä pois (toisin kuin leikkuulaudasta).

Öljykylpy plus hieronta

Punajuurten lisäksi tarvitset vain öljyä ja suolaa. Kaada punajuurisiivut kulhoon, lisää päälle suola ja öljy ja anna punajuuriviipaleille käsin hyvä hieronta.

Yhteen kerrokseen

Levitä punajuuret uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Viipaleiden väliin ei tarvitse jättää tyhjää tilaa, mutta niiden tosiaan pitää olla yhdessä kerroksessa, ei päällekkäin, muuten ne eivät kuivu.

Kiertoilmalla teet tuplasatsin

Sitten vain punajuuret 150-asteiseen uuniin kuivumaan. Kypsymistä kannattaa tarkkailla, mutta ainakin tunti tarvitaan. Jos uunissasi kiertoilmatoiminto, käytä ehdottomasti sitä. Samalla vaivalla teet kaksi peltiä! Kiertoilmalla lämpötilaksi riittää 130 astetta. Punajuurisipsit ovat valmiita, kun ne tuntuvat kuivilta.

Ja eikun dippailemaan! Jos kaikki punajuurisipsit eivät mene kerralla (mitä epäilen), ne lötkööntyvät huoneenlämmössä. Ne kuitenkin rapeutuvat taas, kun laitat ne uuniin takaisin.

****

Oletko sinä koskaan tehnyt itse sipsejä? Ja kas tässä punajuurisipsien resepti, ole hyvä!

Punajuurisipsit

Punajuurisipsit

Printtaa
Annoksia: 2–4 Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 90 minuuttia 90 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.7/5
( 3 äänesti )

Ainekset

  • 2–4 punajuurta koosta riippuen
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl suolaa

Tee näin

  1. Pese punajuuret huolellisesti juuresharjalla, niin niitä ei tarvitse kuoria. Siivuta punajuuret mandoliinilla kulhoon. Jos sinulla ei ole mandoliinia, käytä juustohöylää tai juuresraastinta, jotta siivuista tulee mahdollisimman ohuita.
  2. Lisää öljy ja suola ja sekoita käsin.
  3. Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen.
  4. Kuivaa viipaleita 150-asteisen uunin keskitasolla noin tunti. Tarkista silloin tilanne. Jos sipsit vaikuttavat lötköiltä, jatka kuivaamista. Tarkkaile, etteivät sipsit kärähdä.
  5. Jäähdytä ja dippaile sipsejä mieluisaan dippiin.
  6. Jos et syö kaikkia sipsejä kerralla, ne lötkööntyvät huoneilmassa. Ne kuitenkin rapsakoituvat uudelleen, kun kuivaat niitä hetken uunissa.

Psst!

Jos sinulla on kiertoilmauuni, tee ihmeessä kaksi (tai vaikka enemmänkin) peltiä kerralla. Kiertoilmauunilla paistolämpötila on 130 astetta. Tarkkaile kypsymistä, sillä kiertoilmatoiminto jouduttaa kuivumista.

Lisää kokattavaa punajuuresta

Punajuuririsotto on yksi omien lastemme lempiruoista.

Punajuuripihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta.

Punajuuritahna on dippi, levite ja salaatinkastike, ainakin.

PunajuuriSatokausiSipsit
1 kommentti 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Muikkunugetit: helppo kikka jolla muutat muikun sihtisuun lempiruoaksi. Bonus: ei paistokäryä!
Seuraava postaus
Saara Atula ja 10 kysymystä ruoasta: mikä on mieleenpainuvin keittiömokasi, mistä sesongin raaka-aineesta hullaannut juuri nyt ja mitä teet, kun et jaksaisi kokata?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Juustotarjotin | Vain kotimaisista raaka-aineista! | Ruokatoimittajan suosikit 4.12.2022 - 11:38

[…] rapean elementin tärkeys annoksessa kuin annoksessa. Siksi juustotarjottimellani on itse tehtyjä punajuurisipsejä (joita esikoisemme muutenkin toivoo yhtenään). Ne valmistuvat helposti: siivuta pestyt, […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä