Tahnojen suurena ystävänä ihmettelen, miten en ole vielä jakanut täällä ainuttakaan tahnareseptiä. Tämä on korjattava heti! Punajuuritahna on todella kauniin värinen ja monikäyttöinen, ja ainakin omat lapsemme tykkäävät siitä. Tarkemmin ajatellen en heti keksi, mistä tahnoista tai dipeistä lapsemme eivät pitäisi. Jopa pienempi, joka on melko ruokakriittinen, uittaa perunanpalaansa jopa sellaisessa jogurttikastikkeessa, johon olen saksinut sangen epäilyttäviä tillin haituvia.
Punajuuritahna valmistuu käden käänteessä, kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyjä punajuuria. Minulla on tapana ostaa iso säkillinen punajuuria, keittää ne kerralla ja tehdä niistä ruokia viikon mittaan: keittoa, pihvejä, risottoa ja tietenkin tätä punajuuritahnaa. Ja jos jostain syystä kaikkia keitettyjä punajuuria ei ehdi syödä, ne voi surauttaa soseeksi ja valmiin soseen pakastaa, josta se on sitten kätevä kaivaa vaikka keiton pohjaksi.
Punajuuritahnan raaka-aineet saa pienimmästäkin kaupasta. Tarvitset vain punajuuria, valkosipulia, kikherneitä, sitruunaa, mustapippuria ja suolaa. Kikherneet liotan ja keitän yleensä itse, mutta pidän kuiva-ainekomerossa purkillista valmiiksi keitettyjä kikherneitä äkillisiä tahnatarpeita varten. Öljyn on syytä olla mahdollisimman neutraalin makuista, sillä oliiviöljy saattaa muuttaa soseen karvaan makuiseksi, kun se hienonnetaan sauvasekoittimella. Esimerkiksi tavallinen rypsiöljy on oikein hyvä. Jos haluat oliiviöljyä maun vuoksi, lisää sitä vaikka tippa aivan lopuksi ja sekoita lusikalla.
Lastaan kaikki aineet korkeaan kannuun ja surauttelen tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Valmiin tahnan purkitan heti kannellisiin lasipurkkeihini ja nostan jääkaappiin. Jääkaapista laitan tahnan aina tarjolle erilliseen astiaan ja nostan loput heti takaisin jääkaappiin. Näin tahna säilyy hyvin ainakin vajaan viikon.
Minkä kanssa tahnaa sitten voi syödä? Vastakysymys: minkä kanssa tahnaa ei voisi syödä? Siihen voi dipata hapanjuurileipää, lohkoperunoita, kasvistikkuja tai ravintola Espan dippialkupalan tapaan perunarieskaa. Se maistuu uunissa paahdettujen kasvisten kastikkeena ja salaatinkastikkeena. Siitä saa sosekeittoon silmän ja hätätapauksessa sen voi jopa laimentaa vedellä ”alkukeitoksi”. Mahdollisuuksia on monia! Pöytään tarjolle punajuuritahna kannattaa levittää lautaselle, lorauttaa päälle tilkka oliiviöljyä ja ripotella pinnalle koristeeksi esimerkiksi uunissa paahdettuja auringonkukansiemeniä.
****
Oletko sinä tahnaihmisiä? Paljasta alla oma suosikkitahnasi! Ja tässä punajuuritahnan resepti, ole hyvä!
Lisää punajuurireseptejä
Helppoihin punajuuripihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta!
Punajuuririsotto on omien lastemme lempiruoka.
5 kommentit
Vaikka täällä Italiassa muuten on vihannesten ja hedelmien suhteen loistava tarjonta, niin juureksia kyllä välillä kaipaan, etenkin lanttua ja punajuurta. Ensin mainittua ei ole näkynyt missään ja punajuuriakin vain valmiiksi keitettynä vakuumipakkauksessa (tuontitavaraa Ranskasta). En ole valmisyksilöistä vielä kamalasti innostunut, kun halvemmalla saa paikallisia tuoreita vihanneksia… Nauriita sentään on, ostin niitä nyt muutaman kokeeksi (niitä en ole tainnut Suomessa koskaan ostaakaan :D). Juuresten puutteessa olen onneksi voinut tutustua paremmin paikallisiin kausivihanneksiin: fenkoliin, lehtimangoldiin, punasikuriin, savoijinkaaliin sekä ihanan hyvälaatuisiin parsa- ja kukkakaaleihin 🙂 On muuten ollut hauska havaita, että kaupassa veriappelsiinit ovat yhtä kaikki ”appelsiineja” (arance), eron huomaa vain lajikkeen nimestä ja mahdollisesta appelsiinipussin kuvasta.
Voi, kovasti voimia Italiaan!
[…] Punajuuritahna maistuu leivän dippinä ja pastakastikkeena. […]
[…] Punajuuritahnasta saat dipin, pastakastikkeen ja vedellä laimennettuna jopa pienen sosekeiton. […]
[…] kypsänä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Osa tähän salaattiin, loput lautaselle vaikka punajuuritahnana. Tämä on sitä kuuluisaa esivalmistelua, josta aina […]