Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Punajuuritahna: dippi, levite, salaatinkastike ja muut luovat käyttötavat

kirjoittanut Satu Koivisto 19.2.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 19.2.2020
Punajuuritahna
9,8K

Tahnojen suurena ystävänä ihmettelen, miten en ole vielä jakanut täällä ainuttakaan tahnareseptiä. Tämä on korjattava heti! Punajuuritahna on todella kauniin värinen ja monikäyttöinen, ja ainakin omat lapsemme tykkäävät siitä. Tarkemmin ajatellen en heti keksi, mistä tahnoista tai dipeistä lapsemme eivät pitäisi. Jopa pienempi, joka on melko ruokakriittinen, uittaa perunanpalaansa jopa sellaisessa jogurttikastikkeessa, johon olen saksinut sangen epäilyttäviä tillin haituvia.

Punajuuritahna valmistuu käden käänteessä, kun jääkaapissa on valmiiksi keitettyjä punajuuria. Minulla on tapana ostaa iso säkillinen punajuuria, keittää ne kerralla ja tehdä niistä ruokia viikon mittaan: keittoa, pihvejä, risottoa ja tietenkin tätä punajuuritahnaa. Ja jos jostain syystä kaikkia keitettyjä punajuuria ei ehdi syödä, ne voi surauttaa soseeksi ja valmiin soseen pakastaa, josta se on sitten kätevä kaivaa vaikka keiton pohjaksi.

Punajuuritahnan raaka-aineet saa pienimmästäkin kaupasta. Tarvitset vain punajuuria, valkosipulia, kikherneitä, sitruunaa, mustapippuria ja suolaa. Kikherneet liotan ja keitän yleensä itse, mutta pidän kuiva-ainekomerossa purkillista valmiiksi keitettyjä kikherneitä äkillisiä tahnatarpeita varten. Öljyn on syytä olla mahdollisimman neutraalin makuista, sillä oliiviöljy saattaa muuttaa soseen karvaan makuiseksi, kun se hienonnetaan sauvasekoittimella. Esimerkiksi tavallinen rypsiöljy on oikein hyvä. Jos haluat oliiviöljyä maun vuoksi, lisää sitä vaikka tippa aivan lopuksi ja sekoita lusikalla.

Lastaan kaikki aineet korkeaan kannuun ja surauttelen tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Valmiin tahnan purkitan heti kannellisiin lasipurkkeihini ja nostan jääkaappiin. Jääkaapista laitan tahnan aina tarjolle erilliseen astiaan ja nostan loput heti takaisin jääkaappiin. Näin tahna säilyy hyvin ainakin vajaan viikon.

Minkä kanssa tahnaa sitten voi syödä? Vastakysymys: minkä kanssa tahnaa ei voisi syödä? Siihen voi dipata hapanjuurileipää, lohkoperunoita, kasvistikkuja tai ravintola Espan dippialkupalan tapaan perunarieskaa. Se maistuu uunissa paahdettujen kasvisten kastikkeena ja salaatinkastikkeena. Siitä saa sosekeittoon silmän ja hätätapauksessa sen voi jopa laimentaa vedellä ”alkukeitoksi”. Mahdollisuuksia on monia! Pöytään tarjolle punajuuritahna kannattaa levittää lautaselle, lorauttaa päälle tilkka oliiviöljyä ja ripotella pinnalle koristeeksi esimerkiksi uunissa paahdettuja auringonkukansiemeniä.

****

Oletko sinä tahnaihmisiä? Paljasta alla oma suosikkitahnasi! Ja tässä punajuuritahnan resepti, ole hyvä!

Punajuuritahna

Punajuuritahna

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 11 äänesti )

Ainekset

  • 2-3 keitettyä punajuurta (noin 300 g)
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 2 1/2 dl keitettyjä kikherneitä (purkista tai itse liotettuja ja keitettyjä)
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 dl kikherneiden keitinlientä/vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama kierros pippuria myllystä

Tee näin

  1. Paloittele punajuuret. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Valuta kikherneet.
  2. Laita kaikki aineet korkeaan kannuun ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Lisää punajuurireseptejä

Punajuuripastan voit myydä kanssaruokailijoille myös prinsessapastana, jos sellainen markkinointipuhe on tarpeen.

Helppoihin punajuuripihveihin tarvitset vain neljä raaka-ainetta!

Punajuuririsotto on omien lastemme lempiruoka.

PunajuuriTahnat
5 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mustikkamurupiirakka: parasta mitä voit tehdä pakastemustikoista juuri nyt
Seuraava postaus
Laskiaistuulihatut: perinnepullan haastaja tulee tässä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Viiru 6.3.2020 - 22:54

Vaikka täällä Italiassa muuten on vihannesten ja hedelmien suhteen loistava tarjonta, niin juureksia kyllä välillä kaipaan, etenkin lanttua ja punajuurta. Ensin mainittua ei ole näkynyt missään ja punajuuriakin vain valmiiksi keitettynä vakuumipakkauksessa (tuontitavaraa Ranskasta). En ole valmisyksilöistä vielä kamalasti innostunut, kun halvemmalla saa paikallisia tuoreita vihanneksia… Nauriita sentään on, ostin niitä nyt muutaman kokeeksi (niitä en ole tainnut Suomessa koskaan ostaakaan :D). Juuresten puutteessa olen onneksi voinut tutustua paremmin paikallisiin kausivihanneksiin: fenkoliin, lehtimangoldiin, punasikuriin, savoijinkaaliin sekä ihanan hyvälaatuisiin parsa- ja kukkakaaleihin 🙂 On muuten ollut hauska havaita, että kaupassa veriappelsiinit ovat yhtä kaikki ”appelsiineja” (arance), eron huomaa vain lajikkeen nimestä ja mahdollisesta appelsiinipussin kuvasta.

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:19

Voi, kovasti voimia Italiaan!

Vastaa
Suppilovahverotahna | Ruokatoimittajan helppo resepti | Tee ja onnistu! 15.10.2021 - 16:50

[…] Punajuuritahna maistuu leivän dippinä ja pastakastikkeena. […]

Vastaa
Ruusukaalit uunissa | Ruokatoimittajan helppo ja herkullinen resepti | Lue! 21.11.2021 - 10:10

[…] Punajuuritahnasta saat dipin, pastakastikkeen ja vedellä laimennettuna jopa pienen sosekeiton. […]

Vastaa
Paahdettu juures-kikhernesalaatti | Katso ruokatoimittajan helppo resepti! 9.1.2022 - 16:24

[…] kypsänä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Osa tähän salaattiin, loput lautaselle vaikka punajuuritahnana. Tämä on sitä kuuluisaa esivalmistelua, josta aina […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä