Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Punikkitattipata: helppo arkiruoka sienestä, jota metsät ovat pullollaan juuri nyt. Toivepostaus!

kirjoittanut Satu Koivisto 18.9.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 18.9.2023
Punikkitattipata
5,9K

Sain toiveita käsitellä punikkitatteja. Mitä niistä oikein teen? Lyhyt vastaus: valintani on punikkitattipata, joka maistuu hyvin myös lapsillemme (se tomaatti, se tomaatti).

Punikkitatit ovat monella tavalla kivoja sieniä. Ne on helppo tunnistaa. Madot jostain syystä jättävät ne rauhaan. Niitä on myös yleensä isompi esiintymä, joten sienikorin saattaa saada täyteen tosi äkkiä.

Punikkitatti kuitenkin eroaa muista tateista siinä, että sitä pitää kypsentää kunnolla, 20 minuuttia. Jos näin ei tee, saa vatsanväänteitä. Sieni myös muuttuu kypsennettynä tummaksi. Ei kauniin tasaisella tavalla kuin esimerkiksi mustatorvisieni vaan laikukkaan harmahtavalla, siten, että sieni näyttää vähän homeiselta. Viehättävää, eikö?

Mutta punikkitattipata taklaa kaikki nämä ongelmat.

Tässä vinkkejä padan valmistukseen, ole hyvä!

Punikkitatin tunnistus

Punikkitatteja kasvaa kaikenlaisissa metsissä, sillä eri puulajeille on oma punikkitattinsa: koivunpunikkitatti, haavanpunikkitatti ja männynpunikkitatti. Yhteistä näille kaikille on lakin pinnassa olevan kalvon kääntyminen pillistön päälle ja leikkuupinnan tummuminen.

Muistathan, että keräät vain sieniä, jotka varmasti tunnistat!

Punikkitatin käsittely

Punikkitatin käsittely on ihanan helppoa. Koska madot jättävät ne usein rauhaan, saaliin saa käyttöönsä kokonaan. Leikkaa jalan multainen osa jo metsässä pois ja harjaa sienestä mahdollinen hiekka ja muut roskat. Yleensä en pese punikkitatteja, mutta tietenkin se on järkevää, jos sieni on tosi roskainen. Isojen punikkitattien jalat voivat olla puisevia, joten ne jätän metsään.

Tykkään hienontaa punikkitatit ihan pieniksi kuutioksi, sillä silloin lopputulos on paras rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti.

Punikkitatin paistaminen

Kuumenna öljy pannulla ja kaada sienet pannulle. Punikkitatit jäävät helposti vähän löllöiksi, joten itse tykkään paistaa ne muutamassa erässä ihan kunnon lämmöllä sekoitellen. Jos siis teen niistä vaikka risottoa, paistan ensin yhden satsin, kaadan sen pannulta pois ja paistan sitten seuraavan. Jos pannu on liian täynnä, sienet alkavat kiehua, eivät paistu.

Tattipataa varten paistan puolta sienimäärästä ensin kunnon lämmöllä kymmenisen minuuttia, niin että sienikuutiot alkavat muuttua rakenteeltaan rapeaksi. Sitten kaadan sienet pannulta pois ja lisään pannulle loput sienet, joille teen saman homman.

Punikkitattipata: näin se valmistuu

Sitten päästään itse punikkitattipadan valmistukseen. Siinä ei ole varsinaisesti mitään ihmeellistä. Ensin mausteet paistetaan öljyssä, jotta ne heräävät ja luovuttavat kaikki arominsa ruokaan. Seuraavaksi kuullotetaan sipulia. Kun sipuli on kuullottunut, lisätään valkosipuli. Näin herkkä valkosipuli ei pääse kärähtämään. Kun sipulit on paistettu, lisätään punaviinietikka ja odotetaan, jotta etikka haihtuu pois. Kun tämä on tapahtunut, lisätään kaikki muut aineet pannulle korianteria lukuun ottamatta ja haudutellaan pata valmiiksi. Valmis punikkitattipata maistuu ihanalta riisin kanssa.

****

Mitä sinä teet punikkitateista? Ja tässä vielä punikkitattipadan resepti, ole hyvä!

Punikkitattipata

Punikkitattipata

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • 8 keskikokoista punikkitattia
  • 2 rkl öljyä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 prk kokonaisena säilöttyjä tomaatteja
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rku korianteria (säästä osa pinnalle)

Tee näin

  1. Puhdista punikkitatit roskista, pese jos sienet ovat todella hiekkaisia. Leikkaa sienet pieniksi kuutioksi. 
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. 
  3. Lorauta paistinpannulle 1 rkl öljyä ja paista puolta punikkitateista pannulla noin 10 minuuttia kunnon lämmöllä. Sekoita ja tarkkaile, etteivät sienet pala, mutta ne saavat napakoitua ja kuivua. Kaada sienet kulhoon, lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista loput punikkitatit samoin. Kaada sienet kulhoon ja ota pannu hetkeksi levyltä.
  4. Kaada pannulle 2 rkl öljyä ja lisää juustokumina ja paprika. Kuumenna sekoitellen noin minuutti, kunnes mausteet kuohuvat. Lisää sipuli. Kuullota sipulia kymmenisen minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista hetki.
  5. Kun sipulit on paistettu, lisää punaviinietikka. Odota, kunnes etikka haihtuu pois. Lisää sitten tomaatit, sokeri, suola ja sienet. Huuhtaise tomaattipurkki vesitilkalla. Hauduta kastiketta noin 20 minuuttia aina välillä sekoitellen, kunnes se sakenee. 
  6. Hienonna korianteri ja lisää se pataan, säästä halutessasi osa pinnalla. Tarjoa riisin kanssa.

Lisää sieniä

Kantarellirisotto valmistuu pienestäkin sienisaaliista.

Sienisalaatti rouskuista, jonka valmistuksessa on jippo!

Voimakkaan umaminen sieniliemi on niin hyvää, että sitä voisi hörppiä mukista.

ArkiruokaPataSienetvegaaninen
0 kommentti 1 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Paahdettu perunasalaatti: nyt tulee paahtajanaisen perunasalaatti, joka pursuaa makua! Helppo perunasalaatti kevyeksi ateriaksi tai buffapöytään
Seuraava postaus
Balsamicoperunat: tahmean koukuttavat herkkuperunat kokkikoulun opeilla. Tee sinäkin ja ihastu!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä