Sain toiveita käsitellä punikkitatteja. Mitä niistä oikein teen? Lyhyt vastaus: valintani on punikkitattipata, joka maistuu hyvin myös lapsillemme (se tomaatti, se tomaatti).
Punikkitatit ovat monella tavalla kivoja sieniä. Ne on helppo tunnistaa. Madot jostain syystä jättävät ne rauhaan. Niitä on myös yleensä isompi esiintymä, joten sienikorin saattaa saada täyteen tosi äkkiä.
Punikkitatti kuitenkin eroaa muista tateista siinä, että sitä pitää kypsentää kunnolla, 20 minuuttia. Jos näin ei tee, saa vatsanväänteitä. Sieni myös muuttuu kypsennettynä tummaksi. Ei kauniin tasaisella tavalla kuin esimerkiksi mustatorvisieni vaan laikukkaan harmahtavalla, siten, että sieni näyttää vähän homeiselta. Viehättävää, eikö?
Mutta punikkitattipata taklaa kaikki nämä ongelmat.
Tässä vinkkejä padan valmistukseen, ole hyvä!
Punikkitatin tunnistus
Punikkitatteja kasvaa kaikenlaisissa metsissä, sillä eri puulajeille on oma punikkitattinsa: koivunpunikkitatti, haavanpunikkitatti ja männynpunikkitatti. Yhteistä näille kaikille on lakin pinnassa olevan kalvon kääntyminen pillistön päälle ja leikkuupinnan tummuminen.
Muistathan, että keräät vain sieniä, jotka varmasti tunnistat!

Punikkitatin käsittely
Punikkitatin käsittely on ihanan helppoa. Koska madot jättävät ne usein rauhaan, saaliin saa käyttöönsä kokonaan. Leikkaa jalan multainen osa jo metsässä pois ja harjaa sienestä mahdollinen hiekka ja muut roskat. Yleensä en pese punikkitatteja, mutta tietenkin se on järkevää, jos sieni on tosi roskainen. Isojen punikkitattien jalat voivat olla puisevia, joten ne jätän metsään.
Tykkään hienontaa punikkitatit ihan pieniksi kuutioksi, sillä silloin lopputulos on paras rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti.
Punikkitatin paistaminen
Kuumenna öljy pannulla ja kaada sienet pannulle. Punikkitatit jäävät helposti vähän löllöiksi, joten itse tykkään paistaa ne muutamassa erässä ihan kunnon lämmöllä sekoitellen. Jos siis teen niistä vaikka risottoa, paistan ensin yhden satsin, kaadan sen pannulta pois ja paistan sitten seuraavan. Jos pannu on liian täynnä, sienet alkavat kiehua, eivät paistu.
Tattipataa varten paistan puolta sienimäärästä ensin kunnon lämmöllä kymmenisen minuuttia, niin että sienikuutiot alkavat muuttua rakenteeltaan rapeaksi. Sitten kaadan sienet pannulta pois ja lisään pannulle loput sienet, joille teen saman homman.
Punikkitattipata: näin se valmistuu
Sitten päästään itse punikkitattipadan valmistukseen. Siinä ei ole varsinaisesti mitään ihmeellistä. Ensin mausteet paistetaan öljyssä, jotta ne heräävät ja luovuttavat kaikki arominsa ruokaan. Seuraavaksi kuullotetaan sipulia. Kun sipuli on kuullottunut, lisätään valkosipuli. Näin herkkä valkosipuli ei pääse kärähtämään. Kun sipulit on paistettu, lisätään punaviinietikka ja odotetaan, jotta etikka haihtuu pois. Kun tämä on tapahtunut, lisätään kaikki muut aineet pannulle korianteria lukuun ottamatta ja haudutellaan pata valmiiksi. Valmis punikkitattipata maistuu ihanalta riisin kanssa.
****
Mitä sinä teet punikkitateista? Ja tässä vielä punikkitattipadan resepti, ole hyvä!
Lisää sieniä
Kantarellirisotto valmistuu pienestäkin sienisaaliista.
Sienisalaatti rouskuista, jonka valmistuksessa on jippo!
Voimakkaan umaminen sieniliemi on niin hyvää, että sitä voisi hörppiä mukista.