Raparperi-toscakakku juolahti mieleeni, kun kiskoin mökiltä mukaani nipun venähtäneitä raparperin varsia ja hävikkikorissa oli vajaa pussillinen mantelilastuja. Voisiko päärynä-toscakakkuni toimia raparperilla? Ei muuta kuin leipomaan!
Ja toimihan se, aivan erinomaisesti. Kirpeä raparperi ja makean rapea toscakuorrute olivat yhdessä niin mainiot, että ohje ansaitsee päästä tänne. Tässä muutama vinkki valmistukseen ja lopussa helppo resepti.
Pieni vuoka on paras
Taikina on sovitettu 20-senttiseen vuokaan. Käytän irtopohjavuokaa, josta kakku on helppo irrottaa. Pingota pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi ja voitele se, niin kakku irtoaa mutkitta. Kun vielä tökit nuolijalla vuoan reunat irti kakusta, kakku ei taatusti repeä.
Helposti vispilällä
Tämä kakku ei kaipaa pöriseviä laitteita. Alkuun tarvitset vispilän, ja vehnäjauhot saat lisättyä parhaiten nuolijalla tai vaikka isolla lusikalla.
Raparperi: sitä ei pakko kuoria
Raparperin käsittelyssä on kaksi koulukuntaa. Osan, esimerkiksi äitini, mielestä raparperit on kuorittava. Sitten on toinen koulukunta, jonka mielestä pesu, kuivaus ja hienonnus riittävät. Arvaat jo varmasti, kumpaan joukkoon kuulun? Raparperin hienontamisessa auttaa se, että käyttää terävää, isoa kokkiveistä ja leikkaa raparperit ensin neljään tai kuuteen osaan pitkittäin ja sitten hienontaa poikittain. Raparperit lisätään pohjataikinan päälle ihan sellaisenaan, niitä ei tarvitse esikypsentää.
Suloisen rapea kuorrute
Monissa toscakakuissa kuorrutteeseen lisätään vehnäjauhoja ja jotain nestettä, esimerkiksi kermaa. Tällä yhdistelmällä kuorrutteesta tulee ihanan tahmea. Itse tavoittelin kuitenkin rapeampaa lopputulosta, minkä takia kuorrutteessa on vain voita, sokeria ja mantelilastuja. Sulata voi ja sokeri ensin kunnolla kattilassa ja lisää sitten mantelilastut. Pyörittele seosta hetki, kunnes seos alkaa paksuuntua mutta on kuitenkin vielä juoksevaa.
Kaksi kertaa uunissa
Kakku paistetaan kahdessa osassa. Ensin paistetaan pohja ja raparperit niin, että kakun keskikohta hyytyy. Sen jälkeen lisätään kuorrute ja paistamista jatketaan niin, että kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Tarkkaile oman uunisi äreyttä. Jos mantelilastut uhkaavat tummua liikaa, siirrä vuoka uunin alatasolle. Voit myös peittää vuoan leivinpaperin palalla.
****
Raparperi-toscakakku maistuu minusta ihan sellaisenaan kahvin kanssa, mutta pallo jäätelöä on toki aina hyvä idea.
****
Onko toscakakku sinulle tuttu lapsuudesta? Tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää raparperia
Raparperipiirakka on kevään somenapiirakka!
Raparperipaistos on kuin leivonnainen, jota ei tarvitse leipoa.
Tee raparperimehua, samalla vaivalla saat bonushillon!
3 kommentit
Raparperitoscalla on meidän perheessä maaginen kosketus: uskomme, että sen avulla pääsimme molemmat siskoni kanssa yliopistoon opiskelemaan. Äiti leipoi molemmille sitä evääksi pääsykokeisiin vuosia, vuosia sitten (eri vuosina). Hyvällä halulla sitä edelleen syödään 🙂
Oi mikä tarina! Ja mitä muistoja aina kakkua syödessä.
[…] Raparperi-toscakakku on mehevä, kirpeä ja rapea, ja sen jaksat leipoa koska tahansa. […]