Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Raparperi-toscakakku: kirpeä, rapea ja tahmea. Superhelpon kakun jaksat leipoa koska tahansa!

kirjoittanut Satu Koivisto 27.5.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 27.5.2021
Raparperi-toscakakku
19,1K

Raparperi-toscakakku juolahti mieleeni, kun kiskoin mökiltä mukaani nipun venähtäneitä raparperin varsia ja hävikkikorissa oli vajaa pussillinen mantelilastuja. Voisiko päärynä-toscakakkuni toimia raparperilla? Ei muuta kuin leipomaan!

Ja toimihan se, aivan erinomaisesti. Kirpeä raparperi ja makean rapea toscakuorrute olivat yhdessä niin mainiot, että ohje ansaitsee päästä tänne. Tässä muutama vinkki valmistukseen ja lopussa helppo resepti.

Pieni vuoka on paras

Taikina on sovitettu 20-senttiseen vuokaan. Käytän irtopohjavuokaa, josta kakku on helppo irrottaa. Pingota pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi ja voitele se, niin kakku irtoaa mutkitta. Kun vielä tökit nuolijalla vuoan reunat irti kakusta, kakku ei taatusti repeä.

Helposti vispilällä

Tämä kakku ei kaipaa pöriseviä laitteita. Alkuun tarvitset vispilän, ja vehnäjauhot saat lisättyä parhaiten nuolijalla tai vaikka isolla lusikalla.

Raparperi: sitä ei pakko kuoria

Raparperin käsittelyssä on kaksi koulukuntaa. Osan, esimerkiksi äitini, mielestä raparperit on kuorittava. Sitten on toinen koulukunta, jonka mielestä pesu, kuivaus ja hienonnus riittävät. Arvaat jo varmasti, kumpaan joukkoon kuulun? Raparperin hienontamisessa auttaa se, että käyttää terävää, isoa kokkiveistä ja leikkaa raparperit ensin neljään tai kuuteen osaan pitkittäin ja sitten hienontaa poikittain. Raparperit lisätään pohjataikinan päälle ihan sellaisenaan, niitä ei tarvitse esikypsentää.

Suloisen rapea kuorrute

Monissa toscakakuissa kuorrutteeseen lisätään vehnäjauhoja ja jotain nestettä, esimerkiksi kermaa. Tällä yhdistelmällä kuorrutteesta tulee ihanan tahmea. Itse tavoittelin kuitenkin rapeampaa lopputulosta, minkä takia kuorrutteessa on vain voita, sokeria ja mantelilastuja. Sulata voi ja sokeri ensin kunnolla kattilassa ja lisää sitten mantelilastut. Pyörittele seosta hetki, kunnes seos alkaa paksuuntua mutta on kuitenkin vielä juoksevaa.

Kaksi kertaa uunissa

Kakku paistetaan kahdessa osassa. Ensin paistetaan pohja ja raparperit niin, että kakun keskikohta hyytyy. Sen jälkeen lisätään kuorrute ja paistamista jatketaan niin, että kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Tarkkaile oman uunisi äreyttä. Jos mantelilastut uhkaavat tummua liikaa, siirrä vuoka uunin alatasolle. Voit myös peittää vuoan leivinpaperin palalla.

****

Raparperi-toscakakku maistuu minusta ihan sellaisenaan kahvin kanssa, mutta pallo jäätelöä on toki aina hyvä idea.

****

Onko toscakakku sinulle tuttu lapsuudesta? Tässä vielä resepti, ole hyvä!

Raparperi-toscakakku

Raparperi-toscakakku

Printtaa
Annoksia: 6–8 palaa Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 35 minuuttia 35 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 33 äänesti )

Ainekset

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g voita sulatettuna
  • 1/2 dl maitoa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl mantelijauhoa
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 3 dl hienonnettua raparperia (1–2 vartta koosta riippuen)
  • Kuorrute
  • 3/4 dl sokeria
  • 75 g voita
  • 100 g mantelilastuja

Tee näin

  1. Pingota irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoka.
  2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa vispilällä. Lisää sokeri, sulatettu voi, maito, kardemumma, leivinjauhe ja mantelijauho ja sekoita. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita lusikalla tai nuolijalla. Kaada taikina vuokaan. 
  3. Pese raparperit. Leikkaa raparperit pitkittäin neljään tai kuuteen osaan koosta riippuen ja hienonna ne. Levitä raparperit vuokaan pohjan päälle. Esipaista kakkua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes kakku on hyytynyt keskeltä.
  4. Kakun paistuessa tee kuorrute: Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja sulata voi. Lisää mantelilastut ja keitä muutama minuutti sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua.
  5. Levitä kuorrute kakun päälle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja alkaa irrota vuoan reunoilta. Jos mantelilastut uhkaavat ottaa liikaa väriä, siirrä kakku alemmalle tasolle. Voit myös peittää kakun leivinpaperilla.

Lisää raparperia

Raparperipiirakka on kevään somenapiirakka!

Raparperipaistos on kuin leivonnainen, jota ei tarvitse leipoa.

Tee raparperimehua, samalla vaivalla saat bonushillon!

KakutLeivontaraparperi
3 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Meri-Tuuli Väntsi ja 10 kysymystä ruoasta: mitä pakastimessasi on aina, mikä on mieleenpainuvin keittiömokasi ja missä ravintolassa käyt useimmiten?
Seuraava postaus
Raparperihillo: lempimauste ja muut kikat. Tee nyt, käytä koko kesä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Heli 29.5.2021 - 23:37

Raparperitoscalla on meidän perheessä maaginen kosketus: uskomme, että sen avulla pääsimme molemmat siskoni kanssa yliopistoon opiskelemaan. Äiti leipoi molemmille sitä evääksi pääsykokeisiin vuosia, vuosia sitten (eri vuosina). Hyvällä halulla sitä edelleen syödään 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 2.6.2021 - 22:34

Oi mikä tarina! Ja mitä muistoja aina kakkua syödessä.

Vastaa
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois - Satu Koivisto 6.6.2023 - 10:40

[…] Raparperi-toscakakku on mehevä, kirpeä ja rapea, ja sen jaksat leipoa koska tahansa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä